Eesti Energia börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Eesti Energia börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuna EE on monopoolne ettevõte juhib hinnapoliitikat valitsus. Tõenäoliselt jääb EE kasum aastateks minimaalseks, sest elektri hind hoitakse madal. Kes soovib investeerida aktsiatesse, kui kasumit ei paista?
  • Kes soovib investeerida...?

    Fondidel on peaasi, et riskid oleks hajutatud. EE oleks neile küll vist teretulnud objekt.

    Ise ostaks EE aktsiat ainult spekulatsiooniks, nagu ETL-igi.

    Ilmselt oleks aktsiahinna muster ka kohati sarnane.
  • Sel kevadel vist demonstreeriti juba uut tehnoloogiat (vist Preussen Electra vms) kuidas elektriliinepidi andmeid edastada. EE-l liine justkui kõvasti, kui ainult Fixed Wireless ette ei jõuaks, oleks TELCO missugune.
  • :-) Ma oleksin nõus kihla vedama, et isegi kui see info edastamine mööda elektriliine teoks saaks (tegelikult mäletan, et sellest räägiti juba ca. 3 aastat tagasi, siis küll usuti, et arendamine võtab oma 5-10 aastat aega), tekitaks EE sellest spinoffi (ehk siis uue firma), kes rendiks elektriliine ning raha voolaks kuhugi mujale. Või on mõnel riigiametnikust teadjal ja infrastruktuuri valdajal teised plaanid?
  • Nüüd ma arvan, et kui keegi usub Eesti Energiasse, siis ta võiks võtta kaalumisele Energy NRG-sse investeerimise, mis on börsil alates 1.juunist sel aastal ja on mõne kuuga tõusnud 16.50 USD tasemelt tänaseks 26.80USD-ni
    see tähendab ca.60%.
    P/E 35
    P/B 4.4
    Kapitalisatsioon 4.7 mlr USD ehk 80 miljardit EEK

    Muideks NRG nominaal tootmisvõimsus on 13000 MW ja max 29000 MW. Narva Elektrijaamade puhul on nimetatud 3000 MW .

    Nii, et kaks firmat on täiesti erinevalt hinnatud.
  • Olen Nuwandaga nõus, et EE on sisuliselt TELCO (ning mitte ainult seetõttu, et elektriliinide magnetväljas võiks informatsioon levida, vaid ka praeguse kommunikatsioonisysteemi olemasulu lubab arendada kommunikatsiooni teenust) samuti nagu on seda Eesti Gaas ning Eesti Raudtee. Kui yhendada nende 3 võrgud peaks sama päris kõva backbone võrgu, mis võiks äkki konkureerida ET-ga, kui sinna veel Tallinnas, Tartus ning Pärnus liita otsa näiteks kaablioperaatorite võrkudes toimivad telefonioperaatorid oleks ET vesi ahjus (see on muidugi minimaalse kriitikaga kirjutatud jutt).

    To tqnis: spinoff oleks mõistlik, kuna tegu on erinevate ettevõtetega, mis varem või hiljem jõuavad M&A huviorbiiti. Raha liikumise suhtes oleksin optimistlik - tänasel EE juhtkonnal on Pinky and Brain taolised amitsioonid (tonight we will conquer the world) ning igasugune professionaalsuse (ka liba-) näitamine viiks neid lähemale situatsioonile, kus EE oleks börsil ning nemad tõllas piitsutamas väikeinvestoreid...
  • http://www.epl.ee/artikkel_307413.html

  • Liive palkab Eesti Energiasse tuumajaamade projektijuhi
    Postimees.ee 12.03.2008 07:25
    Eesti Energia otsib spetsialisti, kes keskendub tuumaenergia valdkonnale ning tegeleb Leedu, Soome ja Eesti projektidega.

    Eesti Energia juht Sandor Liive põhjendas tuumajaama projektijuhi ametikoha konkurssi Äripäevale sellega, et ettevõte vajab tuumaenergia valdkonnas pädevat inimest, kes sellele teemale keskenduks ning oskaks ka tuumaenergiast kõnelda.
    Samuti põhjendas Liive tuumajaama projektijuhi vajalikkust seoses Leedu ja Soome tuumajaamaprojektidega.
  • Parts: valitsus on nõus viima Eesti Energia börsile
    Majandusminister Juhan Parts ütles Silicon Valleys Põhjamaade ettevõtjatele mõeldud rohelise energia konverentsil, et tema hinnangul oleks valitsus kapitali vajadusel kindlasti nõus tegema otsust, et viia Eesti Energia börsile.

    Kas jää on hakanud sulama!
    Varasemast kategoorilisest eituse faasist on jõutud "võiks küll"-faasi.
  • Raha vaja lihtsalt, muud ei midagi.
  • Järjekordne IPO mille aktsia peale esimesi börsipäevi langustrendi sõuab.
  • Ttrust, mis hinnaga nad siis börsile tulevad, et kohe esimesel päeval languses?
    On sul IPO kuupäev ka ehk teada?
  • Postimees: Asjatundja soovitab Eesti Energia kiiresti börsile viia

    Ükskord ta tuleb börsile niikuinii. Lähima 5 aasta jooksul ehk.
  • tegelt on vist nii, et EE vajab suuri investeeringuid, Euroliidule antud lubaduste aeg hakkab täis tiksuma, aga riigi rahakott on kõhnaks jäänud. Tasuks üle lugeda EL liitumistingimused energeetika peatükis, siis saab ka mingitest oletatavatest kuupäevadest aimu, mil EL-i poolt järjekordsed trahvid huugama pannakse, kui lubatud muudatusi ja investeeringuid ära ei tehta.
  • Eesti energia teeb rekord investeeringu Eesti majandusse: 7,5 mld uutesse energia blokkidesse (2tk koguvõimsusega 600 MW).
    Uued blokid ehitatakse aktsiaseltsi Narva Elektrijaamad Eesti elektrijaama, kus praegu töötab üks renoveeritud ja seitse vana elektritootmise blokki. Ettevõtte Balti elektrijaamas töötab üks renoveeritud blokk ja samas kasutatakse reservblokkidena kolme vana tehnoloogiaga blokki. See tähendab uute blokide 2 kordistumist. Kas see tähendab ka vee peale tõmbamist tuumaenergiale, saame näha.1 kW ehitusmaksumuseks kujuneb 25 000 EEKi, mis tundub igati mõistlik.
    Arvan, et tegu on hea ideega, kuna arvatavasti saame näha elektrihinna suurt tõusu tänu turu avanemisele ja kvoote on ka kõvasti koomale tõmmatud, mis sunnib rohkem loodussäästlikumalt tegutsema. Blokkide ehitust alusatakse 2010. Viimasel ajal on EE teinud suuri inveseeringuid( Aulepa ning Balti Elektrijaama suletud tuhaväljale rajatav tuulepark). Lõhnab küll IPO järele.
    Leedu tuumajaam loodetakse valmis saada 2025 (mis on väga optimistlik).
  • Uute põlevkiviahjude väljaehitamine on ainus käega katsutav lähiaja samm, ainus alternatiiv sellele on elektrienergia sisseost venemaalt. Varsti peaks osa vanu ahjusid muutuma kasutamiskõlbmatuks. Samuti põlevkivil põhinevad keevikkiht-ahjud vähendavad saastetasude maksmist, kuna nad saastavad vähem, kui vana tehnoloogia järgi töötavad ahjud.
  • http://www.epl.ee/artikkel/447661
    "Majandusministeeriumis on valminud analüüs, missugused on Eesti Energiasse lisakapitali kaasamise võimalused. Üks neist määratleb, et Eesti Energia kapitaliseerimiseks on mõistlik kuni 25% ettevõttest viia börsile."

    asi susiseb
  • Karta on, et enne valimisi sellist otsust vastu ei võeta.
    Peale seda tuleb uus maj. minister: lükkab laua vanadest paberitest puhtaks ja asi hakkab otsast peale.
  • Tundes asja natuke seespoollt, julgen väita, et börsile ei jõuta niipea. Nagu ka EPL kirjutab, on vaja enne Põhivõrk muust Eesti Energiast lahutada, seda aga mahus, mis ei jookse praeguseid piire pidi. Seetõttu on vaja kõigepealt uued piirid paika saada ja teha restruktueerimine. Positiivne on see, et selleteemalised arutelud Eesti Energia sees ja sellega seotud riigiasutustes on alanud. On palju vaieldavaid kohti, mille suhtes erinevatel osapooltel on oma arvamus. Lisaks käib vaidlemine ka Brüsselis, sest probleeme euroseadustega põhivõrgu sõltumatuse osas on ka paljudel teistel riikidel, eesotsas selliste suurriikidega, nagu Saksamaa ja Prantsusmaa. Ja ei Eesti Energia ega meie riigiaparaat ei taha asjadega aktiivselt enne tegutsema hakata, kui Brüsselist on saabunud selgus.
  • EE 1Q10 tulemused (apr-jun)
    http://www.kalev.ee/est/?news=988346
  • 7.-9. septembril viibis peaminister Ansip koos Eesti ärimeestega visiidil Kasahstanis.
    Kasahstani president Nazarbajevi sõnum oli, et suurimaid väljavaateid Eestiga koostööd teha on energeetika, info- ja telekommunikatsiooni tehnoloogia, ehitustööstuse, puidutöötlemise ja logistika valdkondades.
    Peaminister Karim Massimov tõstis esiplaanile koostöö energeetika valdkonnas. Kuna Kasahstan kuulub maailma suurimate uraanitootjate hulka, on ta huvitatud tuumakütuse müügist Eestisse kavandatavale tuumajaamale. Eesti Energia seevastu kuulub maailma juhtivate põlevkivitootjate hulka ja on huvitatud Kasahstani rikkalikest põlevkivivarudest.

    Ei saa välistada, et Eesti Energia teeb kunagi oma põlevkivi-know-how eksporditegevuste spin-off-i.
  • Kasahstan on nii rikas erinevate konventsionaalsete energiakandjate poolest, et seal maad surkida tundub kahtlane ettevõtmine. Pigem tasuks fokusseerida sinna, kus potentsiaal kõige suurem, mis võiks olla Jordaania, kuna alternatiive palju pole.

    EE ei ole globaaltasandil oma suuruses ning eriti rahvusvahelises äris selline tegija, kes saaks lõdva randmega projekte kokku kühveldada. Aga loodame siiski, et julge pealehakkamine on pool võitu ja umbmäärastest memorandumitest ka kaugemale jõutakse. Jordaaniast ei ole nagu avalikkusele mõnda aega enam kommunikeeritud.
  • Eks selliste projektide edukaks läbiviimiseks on lisaks tehnilistele oskustele, tahtmisele ja rahale vaja ka sidemeid ja väga tugevat kogemust kuidas niisugustes riikides asju ajada. Muidu läheb nii nagu Armeenia kullakaevandusega.
  • Absoluutselt. Tegelikult siin ma näen Outoteci suurt potentsiaali kui energeetikaalast välistegevust (peale oma toodetud elektrienergia müügi) plaanitakse peamiselt läbi loodud ettevõtte teostama hakata. Neil on väga suuri (miljardi krooni ringis) projekte olnud pea igas maailma otsas.
  • Ouna Ants "Ei saa välistada, et Eesti Energia teeb kunagi oma põlevkivi-know-how eksporditegevuste spin-off-i. "

    TaivoS "Tegelikult siin ma näen Outoteci suurt potentsiaali"

    täiega nõus, ja südamest loodan, et sellest kujuneks siinsele paljukannatanud rahvale korralik edulugu.

    Tõesti ei sooviks näha kunagi värske Ekspressi reklaami "loe selle nädala lehest skandaalset paljastust: kuidas mängiti maha Eesti aastakümnetega loodud põlevkivialane know-how, kes on selle taga ja kes lihtsalt laiutavad käsi .."
  • Rainer.i, Sa ei loe seda värske Ekspressi reklaami juba käesoleval aastal ainult sel lihtsal põhjusel, et ükski piisavalt terane ajakirjanik pole seda üsna mitteseksikat teemat ette võtnud ning end sealt läbi närinud.
  • kas sarnase teemaga ekspress ei ilmunud juba paar aastat tagasi.
    Lihtsalt suurem osa lugejaid ja ajakirjanikke ei jagandu skeemi lahti.
    Kas polnud selle Jordaania äriga mitte mingi selline lugu, et Eesti Energia teeb seal miljarditesse ulatuvad uuringud ja arvutused, et kuidas peaks seal hakkama põlevkivi kasutama.
    Ning põlevkivi hakkab seal kasutama üks teine ettevõte, kus oli VÕIBOLLA ka pisike osalus Eesti Energial, aga suurem osalus kohalike ning suurim osalus Eesti Energia juhtkonnal.

    Äkki ma nägin seda unes, aga millegipärast olen ma seda paratamatuseks pidanud juba mõnda aega.
  • järgmine käik on siis valitsuselt see, et uue aasta alguses tuuakse eesti energia börsile ja taas miljardid nagu maast leitud. Euro on tunduvalt lähemale tulnud
  • Keeruline lugu on see EE börsile. Ekspordilugu on nagu veel vara investoritele müüa. Ka Eesti-siseselt pole ju rohkem kui makro taktis võimalik eriti kasvada. Jääb rahavoogude lubadus, millega võib kaasneda lõpptarbijale võib olla mitte kõige soodsam leping.

    Vt. Tallinna Vee kaasus.
  • riik tõmbab dividendid firmast välja, samas on investeeringuteks vaja suuri summasid, pole muud varianti, kui see, et varsti kuuleme IPO-st. Lisaks on turul taas piisavalt ostuvõimelist raha ja ka maailmaturgude sentiment on tugev. Eesti energia tooks ka veelgi enam välisraha ka teistesse eesti aktsiatesse
  • See on kõik arusaadav, aga tekib küsimus, miks panna investorit EE aktsiat ostma? Sellele pole keegi vastust pakkunud.
  • suur ja tugev ettevõte, hea juhtkond, ka head kasvuvõimalused, ilmselt suht korralik dividend - argumente jagub. Välisinvestoritele meeldiks väga ka selle aktsia likviidsus
  • Millised on kasvuvõimalused?

    Ühesõnaga mu point on see - praegu veel ekspordistoorit müüa ei saa, seega tuleb müüa head ja kasvavat dividendi. Siit tekib küsimus, mis saab edaspidi elektri hinnaga.

    EE ei ole ilmselt selline cash cow nagu ETL, seal on investeerida kõvasti ja tuumajaam pole digiboks. Ühesõnaga mõte seisneb selles, et konkreetsemat arutelu, kuidas ja millega müüa, pole ma üldse näinud. On vaid kas müüa ja võib olla kui palju müüa. Aga olgu sellega kuidas on, vaevalt, et ETL müügi valguses EE suunas midagi lähemal ajal juhtub.
  • Poliitiliselt on juba raske. Üks kergendav asjaolu võiks olla väga konkreetne investeerimisplaan, mis võiks sisaldada midagi suupärast teiselpool piiri, mõni suurem tööstus Jordaanias näiteks. Sellega oleks võimalik see ka valijale suupäraselt maha müüa.
  • Jah, ma toetan ka mõttekäiku mille alusel Tallinna Börsi ei ole mõtet veel maha kanda. Hansapanga lahkumine tõi lausa väikese IPO-buumi. Samas potentsiaalne IPO pipeline ülitugev ei ole, vähemalt suurt mcap-i pole tulemas. Peamine mcap-i potentsiaal ongi just riigiettevõtetes. (Arvamus põhineb igaastasest nt ÄP poolt koostatud Eesti ettevõtete edetabelist kiirelt silmadgae üle laskmisest tekkinud tundel. Edetabeli tipp nimelt kas: a) kuulub välisomanikele, b) kuulub välisomanikele kes on börsil c) on juba ise börsil d) omanike struktuur viitab vähesele IPO-potentsiaalile). Eks need mõned ettevõtted mida vihjati buumi ajal saavad nüüd turule tulla. Investoritel oleks huvi uutesse ettevõtetesse raha paigutada küll. Loodetvasti on ettevõtetel pakkuda ka mingit reaalset kasvulugu või investeerimisvajadust kui lihtsat põhiomanike kergendatud exiti soovi.
  • No kui riigiettevõtetest kedagi börsistada, siis:
    a) Tallinna Sadam. Vajab raha, et hiina ühisprojekt valmis teha, samas on suure kasvupotentsiaaliga ja küllap hiljem ka hea dividendiaktsia
    b) Tallinna Lennujaam
    c) Eesti Loto
    kaks viimast siis dividendiaktsiad
  • Lennujaam tuleks Sadamale müüa ja siis tollele Loto kaudu IPO teha - kes kolm Ligi välja kraabib saab ühe aktsia märkimisõiguse
  • https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=364521&messageId=435294

    Electricity Supply Agreement Signed
    In September 23, 2009 Lietuvos Energija AB signed an agreement with Eesti
    Energia AS(Estonia), regarding the supply of electricity from January 1, 2010
    after closure of Ignalina nuclear power plant in Lithuania.


  • Mulle teadaoleva info kohaselt on IPO aeg plaanitud kevadesse 2010.
  • http://www.e24.ee/?id=167485
    "Valitsus langetab Eesti Energia börsile saatmise otsuse sel aastal"
  • Põhivõrk kanditi EEst minema, ülejäänd kräpp müüakse erainvestoritele maha...
  • Oleks riigi poolt investorile aus käik, TS müüdi, EE toodi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon