Lietuvos Telekomas IPO!! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Lietuvos Telekomas IPO!!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mai lõpul on tulemas Leedu Telekomi avalik pakkumine. Leedu telekommunikatsiooniteenuste turg on suurem kui Eestis või Lätis. Analüütikute üldine arvamus on madal risk ja head arenguvõimalused. Kas kellegil on täpsemaid kommentaare...
  • Tundub, et ainult Supremal... Muidugi võiks LHV siinkohal pingutada ja mingid analüüsid hankida, sest see tundub päris hea asi olevat esimesel pilgul.
    to tqnis: Mis sa arvad mida teised leedu aktsiad selle IPO taustal teevad?
  • Madal risk ja head arenguvõimalused!? Kuna LT on peamiselt fixed-line operaator võiks teda võrrelda rohkem Eesti Telefoniga mitte Telekom'ga. Kui suured on Eesti Telefoni arenguvõimalused ja kui suur on risk turu avanedes kliente kaotada?:(
  • Kindlasti läheb terve kari investoreid Telekomast samuti rabama nagu ETL-i ja loodavad kohe müüa. Ülemärkimine tuleb tõenäoliselt palju väiksem ja hind tõuseb järelturul vähem, kui ETL-il vahetult peale emissiooni.
  • IPO-d kritiseeritakse vähese läbipaistvuse tõttu
    Valitsus on müümas järelejäänud 35%,
    60% omanikud on Telia ja Sonera IPO lõppeb 12.juunil.
    Siiani ei ole avalikustatud 1999.a. ja selle aasta I kv. tulemusi
    Potentsiaalseid investoreid ei ole pakkumisele vastanud, sest pole teada kuidas jagatakse aktsiad kui toimub ülemärkimine.
    Pole ka selge, kas littide eest ostetud aktsiaid on võimalik müüa GDR-de kujul Londoni börsil, kus kauplemine on tunduvalt aktiivsem.

    Praegu arvatakse LT aktsia väärtuseks 5 litti (USD 1.25), LT's kasum aktsia kohta on kasvanud 75% 1999. võrreldes 1997 ehk 0.28 litile 0.16 litilt.

    Sonera ja Telia maksid 1998.a. 4.17 litti LT aktsia eest.
  • Missugused on mitteresidentide võimalused IPOt märkida? Kas mõni Eesti maakler ka vastavat teenust pakub?
  • Kuna Leedus turg avatuks läheb? Ajastus oli ETL puhul küll parem. Aga ETL-i IPO stsenaariumi ilmselt ei järgi LTL küll.
  • Tegelikult ju mingeid tehinguid tehakse hetkel töötajate käes olevate paberitega, sealt on võimalik mingi indikatsioon kätte saada...
  • olen näinud ühte analüüsi vist Williams de Broe'lt kus arvatakse, et LT on 5 litti...ja seda ka 2000. aasta lõpuks alles...Suprema, kes on üks kohalikest korraldajatest esineb märksa tagasihoidlikumate numbritega...grey marketil vist kaupleb alla 4 liti praegu...kelle analüüsi põhjal sa selle madal risk ja head arenguvõimalused üldistasid muidu, Tõnis?
  • To TNT: mis puutub teistesse Leedu aktsiatesse IPO taustal, siis siin ausalt öeldes kindel arvamus puudub. Kõige lihtsam oleks öelda, et eks nad samamoodi käituvad kui Eesti puhulgi käituti.
    To Alo: :-) Üldistasin loomulikult nende pealt, kes arvamust on avaldanud. Konkreetselt on tegemist muidugi nendega, kelle huvides on ipo-d "promoda" (Suprema näiteks). Aga eks selleks need foorumid ongi, et saaks vastu väita.
    Palusin kommenteerida omalt poolt ka inimestel Leedust, kellele tõlkisin antud foorumi sisu siiamaani. Loodetavasti nad lisavad siia midagi õige pea.
  • eino ega ma tahtnudki nii väga vastu väita...head arenguvõimalused tõesti olemas arvestades suht madalaid penetration rate'e...investeerimine taandub rohkem sellele, et millesse uskuda...Leedust suurem turg on näiteks Poola, kust võib leida ka huvitavaid kompaniisid (näiteks Telia kontrollitud Netia, millel seisab lisaks NASDAQile listimine Varssavis ees lähiajal)...Telia enda IPO on tulemas ja...niiet sõltub hinnast millega saab, sest valikuvõimalusi tekib ka Euroopas järjest juurde
  • Leedu Telekom teatas maksueelse kasumi 19,2% kasvust 1. kvartalis võrreldes 1999. aasta sama perioodiga. Firma käive kasvas 11%, 256,7 mln litile 231,4 mln litilt.

  • Egas midagi hakkame aga ostma. Muud mudru samuti.
    Muide muust mudrust: Leedu riik erastab KALNAPILSI (3,5lit) ja UKIO (5lit) riiklikud osalused. Turu noteeringud on vastavalt : 3,5 ja 3,75 ? Kuidas sellest siin aru saada. Kes jagab seda leedu asja?
  • Leedukatel vist ei läinud hästi, aga kõik on suhteline.

    Riik plaanis algselt LT müügist 1.2 miljardit litti. Vahetult enne IPO-d vähendas ta saadava summa 1 miljardile litile. Nüüd on teada, et tegelikult oli aktsiaid ära võimalik müüa 642 miljoni liti eest. Tundub,et Leedu valitsusel on eelarvesse auk tekkimas.
  • Kõik tunduvad nagu väga närvilised olevat selle LT taustal. Kes märkisid, need ka said ja ausalt öeldes mitte vähe aktsiaid. Täna tundub see olevat millegipärast negatiivne uudis olevat? Hpankurid teatavad pidulikult , et demand = 0?????
    Paistab nagu muutuvat selliseks pikaajaliseks investeeringuks. Bad luck, kinnitab veelkord isiklikku põhimõtet, et alati ei ole hea aeg aktsiate omamiseks.
  • Riku oma põhimõtteid ja saad raudselt pikki k...
    Nii on elu näidanud.
  • Praegu tundub kauplemine esimesel päeval kuhugi 3.00 kanti vajuvat. Seal võiks teoreetiliselt suuremat nõudlust olla ja hind võiks 3.05-3.10 tasemele stabiliseeruda. Kui mõned investorid negatiivse avanemise peale paanikasse satuvad, tuleb stabiliseerumine alla 3.00 tasemetel.
  • TNT vótab asja eriti dramaatiliselt. Turg veel ei käi ju. Kell 2 algab orderite sisestamine ning alles 15.30 hakkab pidev kauplemine kella 5-ni. Eks siis näeb, kas on demandi vói ei ole.
  • Sorry, ärge võtke isiklikult. Dramaatiliselt vist seetõttu, et viimased investeeringud on nagu metsa läinud ca -5% ga. Seetõttu siin vaikselt närvid ongi nagu pingul. 3.15 peaks suht hea hind olema - HP ja EYP arvates, seega nagu kõik on OK. Targetid ujuvad ju kuskil alates 3.5 ja kõrgemale.
    Murelikuks teeb see, et kui hind läbi IPO kukub on see eriti halb märk: seda on ajalugu lihtsalt näidanud.
  • Mis leheküljelt (kui üldse) saab vaadata, mis toimub Leedu börsil ?
  • Muideks täitsa olemas :
    1. http://online.tse - vaata leedu
    2. http://www.nse.lt/
    Kauplemine ise käib seal muide vähe teistmoodi ja teiste reeglite alusel. Seda võiks maaklerid kommenteerida, kes siin kommenteerivad.
  • Tundub, et Leedu Telekomi IPO läbikukkumine on mõjunud eesti aktsiate hindade kukkumisele katalüsaatorina? Või ei?
  • Mis spetsialistid arvavad, kas praeguselt tasemelt (2,98) on mõtet LTELi äkki juba osta? Või hoida eemale.
  • Mõtet on. Aga kui ostad, siis natuke. Sest ilmselt saab suve jooksul veel odavamalt.
  • Praegu tehalse LTEL 2.90, liigub vist veelgi allapoole
  • Kas keegi oskab esitada Eesti Telekomi ja Leedu Telekomi väikest võrdlust põhinäitajate osas: market cap, käive, kasum jne.
  • ANDMED MILJONITES EESTI KROONIDES

    ETL (AKTSIATE ARV 137 383 178)

    1999

    KÄIVE 3595.2
    KASUM 580.3
    BILANSS 4139.6
    OMAKAPITAL 3019.8

    TURUVÄÄRTUS 14562.6 (AKTSIA HIND 106 EEK)

    TLIA (AKTSIATE ARV 774 447 548)

    (ARVUTUSTE ALUSEKS LTL KURSS 4.1)

    1999

    KÄIVE 4019.2
    KASUM 428.0
    BILANSS 8238.8
    OMAKAPITAL 3019.8

    TURUVÄÄRTUS 8573.1 (AKTSIA HIND 11.07 EEK)


  • Kas mõlemil on täpselt sama omakapital 3019,8 või on tegu eksitusega?
  • Kas keegi äkki kommenteeriks ülaltoodud adndmeid mõne sõnaga? Tundub, et praeguselt tasemelt 2.66 LTL peaks LTEL olema odav aktsia, kuid ometi on Eesti investorite LTEL-i alla pandud 200 mln EEK nädalaga ca 30 mln haihtunud. Kui madalale võib aktsia minna? LTEL on vist ise ka juba umbes 15 mln LTL IPO ostust kahjumit saanud. See võib mõjutada II kvartali majandusnäitajaid, mis omakorda mõjub aktsiahinnale. Mida olukorrast arvata?
  • Kas keegi teab linki, kust saab näha LTEL-i GDR-i liikumist Londonis?
  • Uudistest võib lugeda, et Telia ja Sonera jagavad varsti osalused Balti telekomiäris selliselt, et Teliale fiksvõrgud ja Sonerale mobiiliosa. Seega võib peagi juhtuda, et enamusosalus Eesti Telefonis läheb Teliale ja EMT-s Sonerale. Telekomas jääb siis vististi Teliale. Kuidas võiks sellised protsessid ETL ja LTEL aktsiahindu mõjutada?
  • LTEL tundub praegusel hetkel üsna soodne olevat (näit. ETL-ga võrrelduna), hind juba 2,60. EYP hinnatarget oli vist 3,60 LTL. Äkki keegi kommenteerib?

    Kuid kas on oodata ka EMT spinoffi? See tundub juba ammu loogilisena, erilist sünergiat EMT ja ET ei ole küll suutnud toota, kuigi võimalusi oleks piisavalt olnud. Nüüd vist hilja.
  • Tõenäoliselt saab LTEL veel veidi odavam olema augusti lõpus. 23-ndal nimelt lõppeb töötajate lock-up ja nende jaoks on soetamishind 1 LTL. Enamik neist on oma aktsiad juba eellepingutega maha müünud ja seega väga suurt pakkumist ei pruugi lisanduda. Siiski pole eriti suur ime, kui LTEL korraks kuskil 2.0-2.4 vahemikus ära käib.
  • LTEL noteering juba 2.42/2.46. Kas tõesti Kristjani poolt toodud vahemiku alumine pool (2.0-2.4) ka võimalik?
  • to kristjan: Milline võiks LTEL-i fair value olla pärast lock-up-i mõjude kadumist.

    Kas LTEL-i kohta on kuskilt saada mõnda analüütilist paberit (investment rationale??)?
  • Illimar: Suprema ja Hansa on LTEL analüüsinud. Fair value on kogu aeg enam-vähem sama, olles küll mingil määral mõjutatud LTEL enda poolt ostetud aktsiapaki kahanevast turuväärtusest. Kui fv all mõelda minu prognoosi aktsia hinnale, siis julgen aastaks 2001 prognoosida hinda 4 LTL. "Stoori" on ennekõike konkurentide poolt juba käidud teede tallamine, mis peaks LTEL jaoks tähendama stabiilset kasvu lähiaastatel. Fundamentaal on OK, aastaks 2001 prognoosiks neile EPS 0.25, seega P/E 01 oleks juba alla kümne.
  • Ma loen Postimehest, et praegu on Telekomi sektoris justkui parem olukord, kui oli LTEL IPO ajal.

    Trigon Capitali analüütiku Toomas Reisenbuki sõnul on hetkel aktsia hind selgelt allahinnatud. «Kui IPO tundus investeerimissoovituste andmiseks hetke telekommunikatsioonisektori olukorda arvestades väheatraktiivne, siis nüüd on olukord juba teistsugune,» märkis Reisenbuk. Tema hinnangul oleks aktsia õiglane hinnatase üle kolme liti. «Kuid millal hind tõusta võiks, on praktiliselt võimatu prognoosida,» lisas Reisenbuk.

    Kas keegi spetsialist selgitaks kuidas on telekomi sektoris olukord paremaks muutunud.

    Mina näen LTEL atraktiivsuse kasvu ainult hinna odavnemises 25% võrra - muud ei midagi.

    PS! Muideks Rootsi Telia "õnnestunud" IPO on samuti 15SEK(16%) vee all.
  • Paraku ei näe tqepoolest erilist Telekomi sektori vaimustust nii välismaal kui ka baltikumis (ETLis müüjad kah platsis). Pole ise analüütik, kuid niipalju kui olen seda asja vaadanud vqib asi tqepoolest olla fundamentaalselt odav. Siiski, kui kusagil ostumehi ei paista ning väikese tqusu puhul on kqik leverage mehed offeri peal ja muidu depresseeritud kohalikud müüma ruttavad pole siin tqusu küll kahjuks oodata. Tuletaks veel meelde et umbes septembri keskel saavad "vabaks" ka nn. omatöötaja aktsiad mis on ostetud kunagi LTL 1 pealt.Siiski, ega töötajatel neid vist enam eriti käes pole....enamus juba ennem maha müüdud.
  • erilist TMT vaimustust maailmas hetkel tõepoolest ei ole, kuid sentiment on teatavasti kiire muutuma...seda aga ilmselt mitte Leedu stokiturul kus depressioon näib ajalooliselt sisse juurdunud...siiski kuskil 2 LTL lähedalt peaks lähema paari aasta upside vast piisav olema isegi kui sealse turu riski eest põhjendamatult suurt preemiat tahetakse...huvitav kui mitu meeku siukest raha kokku seal all on hetkel veel (leverage mehed jne) mis lähiajal välja kibeleb...mis sa arvad Mustikas?
  • Teatud pqhjustel ei saa ma sulle küll oma arvamust avaldada summade suhtes, kuid ma arvan et praegusel hetkel on müügi poole peal enamaljaol kohalikud leedukad. Eestlased, kes suuri tykke märkisid on enamaljaol välja tulnud ning need kes ei ole müünud on aravatavasti seadnud oma investeerimishorisondiks mitu aastat. Siiski, praegu on müügi poole peal olenud ainult kohalikud ning lääne investorid (nii palju kui neid seal vabshee on:)) on olnud hold positsioonil. Loodame, et maailmaturud ei lähe väga hapuks, ning GDR müüjad ei saabugi niipea....
  • to mustikas: Kohalike tegevusele viitab ka suhteliselt väike keskmise tehingu maht. Kuid kas IPO-l osalenud eestlased on juba suures enamuses tõesti väljas? Oskab ehk keegi tuua ka kui suur osa nn. "omatöötaja aktsiatest" veel müümata on?
  • to beast: Tuletan meelde, et Telekomases käib kauplemine ka GDRides, ning nenede volüüm statistikas ei kajastu (kui aktsiraamatust vaadata, siis saab küll teada jah, et kui palju on mingeid muutusi toimunud).
    Nagu ma ennem kirjutasin saavad omatöötajate aktsiad ametlikult kaubeldavaks kusagil septembris. Seda, kui palju on on forwardeid tehtud on raske hinnata.....
  • Uskumatu langus! Poleks arvanudki, et selline dive on veel 2.30-2.40 LTL tasemelt tulemas. Nüüd on juba 2.10-2.15.
  • Enam pole mingi ime kui alla 2.00 läheb. Kuskil eespool väideti, et Eesti investorid on enamasti sellest positsioonist välja tulnud. Kui vaadata käivete summat alates 12.06., tundub hoopiski tõenäolisem, et enamus istub endiselt sees. On ju analüütikud müügi poole kohta väitnud, et müünud ja müümas on kohalikud. Ise olen seal ka üksjagu sees ja valmistun 1-2 aastaseks horisondiks.
  • to: neto!

    Palju õnne! Võiksid valmistuda veelgi pikemaks horisondiks...või hoopis tuletada meelde ivesteerimise kuldreeglit: hoia kasumit tootvaid positsioone, likvideeri kahjum kiiresti!
    Sry, ma pole mingi õpetaja, aga kui kaine pilguga vaatad, siis mida kauem sees istud, seda sügavamale mülkasse vajud :-(
  • Velikij-l on õigus, olen mülgast tihti kogeda saanud. NOK-ga oli võimalus vastupidiseks. Sisenesin ca kuu enne järsemat tõusu augustis 1999. Kaks päeva enne ralli algust loobusin, kartes, et muidu ei tule nulligagi välja. Tulemus - 200% jäi saamata.
  • Leedu Telekom on hea näide Balti turust tervikuna. Ettevõtete analüüse tasub lugeda selles osas,mis puudutab kasumi ja käibeprognoosi ning võibolla veel mingeid majandusnäitajaid. Kui jõutakse osani "buy, strong buy, target zilion ..." siis on aeg lugemine lõpetada. Siinsetel turgudel ruulib ikka eelkõige nõudmise/pakkumise vahekord, mis on suhteliselt sõltumatu fundamentaalnäitajatest. Ainukesed põhjused miks LT võiks tõusta on see, et ta on lühikese ajaga niipalju langenud ja see, et strateegiline investor on oma osaluse ostnud oluliselt kõrgemalt tasemelt.
  • mingi põrke peaks pärast sellist crashi LT tõepoolest tegema, kuid kaheldav kas kohalik turg sellekski jõudu leiab...mingit suuremat tõusu võiks oodata pärast oktoobris toimuvaid valimisi ehk...kuigi sellega on ka vist nii et kui tulevad ebasoodsad tulemused siis kukub palju ja kui mitte, siis natuke vähem...õnneks on aga siinsetele investoritele ajalooliselt vist sisse harjunud pisut ka sinnapoole vaadata, mis lubab loota, et kui Eesti stokk on üles ostetud tulevad Vilnius Bankas ja LT natuke järgi

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon