Saku Õlletehas (SKU1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Saku Õlletehas (SKU1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Saku 29.05 avaldatud tulemused olid viletsapoolsed. II ja III kv. muidugi olulisemad.

    Uudiste all on Sakut ka pikemalt kommenteeritud -
    kliki siin
  • A.Le Coq Tartu Õlletehase turuosa on suurenenud peaaegu kolmandikuni (32%) Eesti kodumaiste õllede turust, ...

    allikas: ÄPO

    Kuigi kinnitust ei ole, on üsna loogiline, et suur osa A Le Coqi turuosa kasvust on tulnud SAKU arvel.

    1999 lõpus oli A le coqi turuosa 20.5%
    1998 lõpus oli A le coqi turuosa 14%

    Allikas: Saku aastaaruande numbrid töödeldult
    ***

    Muideks eesti TV-kanalitel on näha maailma suurima õlletootja Budweiseri reklaami, siiani pole nad Eestis oma toodangut müünud.

  • Vaidlen, Graafik. A le Coq turuosa on kasvanud teiste joogitootjate arvel. Minu arust Saku turuosa on olnud üsna stabiilselt 50% läheduses (alates 97 aastast). Need andmed peaks ka Saku aruannetes olema. Kuid tõus 32%-ni A le Coqi poolt sööb ka osakese Saku turuosast, kuid arvan et see ei ole väga suur.
  • Veel Sakust. 99. a. suurendas Saku turuosa 48%-lt 50%-le. Kuid selle aasta kohta andmed Saku kohta puuduvad. II kv. maj tulemused Sakule üsna olulised. Täpset kuupäeva teab keegi?
  • Kuid tehniliselt on Saku praegu nõrk ja arvatavasti tuleb Saku natuke vee alla
  • to arkok: Enne maj. tulemuste avaldamist ei läheneks tehniliselt, kui tulevad head tulemused ei toimu kindlasti vee alla minekut.
  • to beast:
    vaidleks vastu, tehniline analüüs näitab mida tark raha teeb ja momendil on Sakul paha seis, ma ei väida, et ta langema kindlasti peab hakkama, ta võib ka vahepeal stabiliseeruda, kuid tõusutrend peaks läbi olema.
  • to arkok: Väita, et tehniline analüüs näitab, mida tark raha teeb, ei ole päris õige. Tehniline analüüsi otsuseid tehakse vaid minevikuliste aktsiahindade põhjal ja väita, et targad käituvad ainult nii on jama.

    beast@pigem.fundamentalist
  • Õigus on ilmselt nii beastil kui ka arkokil. Tehniline näitab mida investorid või ka rahvas mõtleb-arvab. On ju tegemist lihtsalt statistikaga. Arvan , et tehniline peaks toetama funamentaali. Vähemalt ise toimin sellel põhimõttel.
  • to TNT: Nõus. Tehniline peaks toetama fundamentaali ja mitte vastupidi, viimane liiga irratsionaalne.
  • Fundamentaalnäitajad on meie pea olematul börsil enamasti kahjuks nõrk argument. Raske on Saku osas täpseid prognoose teha. Pigem ennustaksin, et Saku jääb samal tasemel pikaks ajaks stabiilseks ja tiksub vähehaaval mõne krooni võrra alla. Samas ei saa lisaks küsimusele kas A le Coq'i megatõus on toimunud olulises osas Saku turuosa arvelt, unustada ka seda, et vaatamata suhteliselt kesisele suvele on õlle tootmine Eestis võrreldes eelmise aastaga kasvanud. Võibolla jätkub kasvuruumi ka mitmele tootjale?
  • Saku on minu arvates üks "fundamentaalsemalt" käitunud aktsiaid TSE-l. Õlleturu mahud peaks kasvama ka edaspidi ja ka A le Coqi turuosa kasvule peaks lagi saabuma. Näen Sakul endiselt head perspektiivi ja ei usu allapoole tulemist. Seda kindalsti kui II kv. tulemused head.
  • Ei tea kuna SAKU oma poolaasta tulemused avaldab?

    Eelmine aasta juhtus see 24.augustil ja üle-eelmine aasta 21.juulil
  • Täna müüdi SAKU alla, kas turule on jõudnud siseinformatsiooni?
  • Mis siseinformatsiooni? Et II kvartali kasum on vaid 10 korda suurem esimesest. Pigem on tegemist jätkuva profit-taking-iga.
  • Saku poolaasta tegevuskasum
    2000 IH 1999 IH
    38613 39074 -1.2%
    Saku poolaasta käive
    371435 354129 +4.9%

    Ei midagi rõõmustavat
  • Börsil vaadatakse ikka kontserni reaalseid tulemusi

    Käive 365,872 vs 345,110 = +6%
    Kasum 39,241 vs 30,984 = +26,7%

    Muidugi tuleb arvestada, et tulumaks on see aasta 0, kuid see peakski aktsia väärtust veelgi suurendama.

    Midagi rõõmustavat arvestades I kvartali kehva tulemust, seoses Pepsi toodete müügiga tehtud kulutustele ning suhteliselt jahedale suvele.
  • EYP-lt ootamatu pööre

    SELL SAKU-le ja hinnasihiks 60EEK

    kas tõesti väiksem dividend ja investeeringute suurenemine tingis meelemuutuse

    või

    on ilmataadiga head suhted ja teada, et tuleb jälle jahe suvi

    või

    A LeCoq võtab kiirelt turgu SAKULT ja firmad laskuvad kallisse turuvõitlusse?
  • Saku oma marki alandama ei hakka. Ja teoreetiline vóimalus 61 EEK näha on uuesti peale dividendide maksmist. Kóik Saku aktsia müügisoovid on teretulnud.
  • Kas teile ei tundu, et A Le Coq võiks börsile tulles ka oma turuosa suurendada? Aktsionär joob enamasti ikka oma firma õlut.
  • Tartu Ólletehas on Olvi omanduses. Olvi on juba noteeritud Soomes - ei näe teoreetilist ega praktilist vóimalust Tartu Ólletehase noteerimiseks. Aktsionär ei pruugi samas ainult oma toodet tarbida - usun, et paljud vótavad poest kaasa kolm Sakut, paar A Le Coq-i ja näiteks ühe Becks-i.
  • EYP-lt ootamatu pööre...

    See ei olnud ootamatu pööre selles mõttes, et Saku target on meil 60 alates 3nda kvartali nutustest tulemustest. 4 kvartal oli ok, aga ainult tänu ekspordile. eksport ilmselt ei kujune mingiks tulemusi vedavaks jõuks nagu see siianigi on olnud. purgiõlu mida tehakse Leetu ja villitakse Lätti, pole just eriline müügihitt. porterit kah suvel ei tehta Soome, nii et ei näe erilisi kasvulootusi selles osas.

    koduturg on endiselt nutune. Pepsi ei saavutanud 5% turuosa nagu me ootasime, investeeriti megapalju rohkem kui me ootasime (ja ilmselt see terava konkurentsi tingimustes jätkub).

    ja küllap saku juba laskub konkurentsivõitlusse. minu arust on tartu liiga kiiresti liiga kaugele arenenud. konkurents alles algab. meie ootustes muuseas sisaldub stabiilse turuosa eeldus Sakule. Paistab, kuidas neil läheb - Tartu väitis enda osaks aasta lõpus 38%, Saku ütles, et terve aasta oli neil 31%.

    Market Mover:
    mingil ajal olid ilmselt ka telekomi müügisoovitused teretulnud. enesekindlus on tore asi. keep up the good work.
  • dividend 5 krooni, nullkasv 20% kasumikasvu juures on ka muidugi nõrgapoolne. meie ootus oli 6 krooni.
  • SELLL!!! SELLL!!! :-)

    Sven: Enamik ff'st on üsna rahulikult paigas ja 46'se lot'ga müüjad vaevalt suudavad Saku eriti allapoole ajada.

    Minu soovitus oleks HOIA. Ise hoian ja hea meelega hoiaks veel rohkemgi, kui keegi odavamalt müüks :-)

    No kui me eeldame, et prediv 60 on "õige hind", siis peale dividende järelikult 55. Eeldame, et dividend enam järgmisetel perioodidel ei kasva. Dividend yield on seega 5/55=9.1%. Eraisiku jaoks on see maksuvaba, võrdne seega näiteks 12.3% võlakirjaintressiga (kust 26% maha läheb). Millise hinnaga Sa näiteks Saku lõpmatu pikkusega võlga ostaksid? 12.3% tundub "peris magus" või kuidas? Ettevõte saab inflatsiooni korral kasuminumbrit kasvatada ja teoreetiliselt dividende suurendada, võlakirja puhul seda võimalust pole jms. Unusta see 60.
  • ja et mul poleks taganemisteed hiljem - target 60 on cum-dividend. ex-dividend 55.

    targeti edasise muutmise põhjused võiksid olla:

    1. saku turuosa tõuseb tagasi 50% või üle (ei usu)
    2. eesti õlleturg kasvab >10% sellel aastal (võib juhtuda, aga sõltub ilmast)
    3. investeeritakse < 60m aastas (ei ole kindel)
    4. pikemad intressid langevad oluliselt (näiteks 1% võrra, võib juhtuda, kuid minu arust on EEK intressid isegi jaburalt madalad)
    5. saku eksport hakkab kiiresti kasvama (praegu eeldame kerget kahanemist endistele tasemetele.
    6. saku suudab säilitada marginaale (tuleb tunnistada, et AINULT tänu tugevale 4.kvartalile, eelmise aasta marginaal isegi paranes, mis edasi saab). Marginaali all ma ei mõtle siinkohal netomarginaali, mis loomulikult paranes, kuna Saku ei pidanud tulumaksu maksma. Dividendidelt tuleb aga endiselt maksu maksta (praegu saab seda küll tänu 94-99 jaotamata kasumi reservile vähendada, aga ka see saab kord otsa)
  • Norma, Norma

    SELLL!!! SELLL!!! :-)

    Kristjan: Enamik ff'st on üsna rahulikult paigas ja 24'se lot'ga müüjad vaevalt suudavad Normat eriti allapoole ajada.

    Minu soovitus oleks HOIA. Ise hoian ja hea meelega hoiaks veel rohkemgi, kui keegi odavamalt müüks:-)


    No kui me eeldame, et prediv 45 on "õige hind", siis peale dividende järelikult 40. Eeldame, et dividend enam järgmisetel perioodidel ei kasva. Dividend yield on seega 5/40=12.5%. Eraisiku jaoks on see maksuvaba, võrdne seega näiteks 16.9% võlakirjaintressiga (kust 26% maha läheb). Millise hinnaga Sa näiteks Norma lõpmatu pikkusega võlga ostaksid? 16.9% tundub "peris magus" või kuidas? Ettevõte saab suurenenud tootmise korral kasuminumbrit kasvatada ja teoreetiliselt dividende suurendada, võlakirja puhul seda
    võimalust pole jms. Unusta see 45.
  • Kristjan: Alles mõni aeg tagasi oli Saku sinu jaoks ebahuvitav, kuna tegu oli ülekasvanud ettevõttega.

    mis on muutunud? minu arust mitte midagi. Oli vaja ühte nõrka suve, et Saku müük ei kasvaks, küll aga polnud Tartul kasvamisega erilisi probleeme.

    Ma väidan, et konkurents on tugev ja võib veelgi tugevneda.

    ja kui toimibki sinu stsenaarium, siis ma ütleks, et see on piisavalt igav, et olla piisavalt väheatraktiivne.

    Saku on hetkel meie ainuke müügisoovitus Eestis. TKM on reduce/sell piiri peal. Mõlema hind on nii kõrgel tänu madalale likviidsusele. Jah, müüjaid pole piisavalt, see on tõsi. Aga ma olen optimist ja arvan, et alati saab rohkem müüjaid olla.

    On huvitavamaid investeerimisvõimalusi. Miks mitte Norma või Hansa või Telekom või Merko? Et pole sellist dividendi?
  • nier: Kas Sulle ei meeldi, kui aktsiad on odavad? Ma tõesti ei viitsi korrutada neid Normaga seotud riske. Põhiline Saku eelis on loomulikult stabiilsus, kuna õlut ei müüda põhiliselt mitte ainult ühele Venemaa õllerestoranile (kus varem või hiljem järjekordne tulekahju/pommirünnak/sanitaarkontroll korraldatakse jms), vaid ostjate risk on paremini jaotatud. Sellest tuleneb Saku ja Norma aktsiate hindade erinevus ja nii see tõenäoliselt ka jääb.

    VD: LONG SAKU, NORMA.

    P.S. 24-se lot'i jutt on antud juhul kohatu. Tundub, et praegune müüja on palju suurem. Flemings?
  • aga saku siis ikka pole ülekasvanud või on või mis? või see arvamus muutub sul vastavalt possule?
  • Kristjani point oli ilmselt selles, et Saku aktsia sarnaneb oma olemuselt pikaajalisele võlakirjale mis erinevalt tavalisest võlakirjast on inflatsiooni eest kaitstud ja maksusoodustusega. Sellest tulenevalt arvan ka mina, et Sakult tulevikus oodatavate dividendide diskonteerimiseks võiks kasutada natuke madalamat diskontomäära kui enamus investoreid seda täna teeb. Ka ei arva ma, et käärid krooni ja euro intresside vahel täna liiga väikesed oleksid ning kuna euro intressid on pigem langemas kui tõusmas siis on olemas veel täiendav story Saku diskontomäära alandamiseks.
  • Nüüd ei saa küll aru. Ka Sakul omad riskid! (kehvad suved, konkurentsi laienemine, lõpmatuseni ikka ei joo!, eksport pole suurenenud- ei suurene ka lähemal ajal) Ja miks peaks nende valgusel Saku hind olema kõrgem, kui eelmine aasta????
  • Sven, mine õige...(link) :-). Mis oli minu 99 kommentaari mõte? 99 aasta kasvu pidasin mingis osas erakorraliseks, aga säilitasin positiivse hoiaku Saku suhtes. Midagi pole hoiakus muutunud.
  • To Matrox: No ei saa hästi Sakut ja Telekomi omavahel vórrelda.

    Pakuks välja väikese kihlveo - mina ütlen, et Saku on enne dividendide maksmist 66 vói üle selle; sina ütled, et 66 vói alla selle.

  • nier: ei peagi. Kas ma olen midagi sellist väitnud?
  • huvitav, mida sellest arvata, et õlu kui just mitte kõige tervislikum jook võib kunagi hoopis populaarsust kaotama hakata? mitte et ma siin oma müügisoovitust promoda tahaks, aga mida arvatakse?

    vd: mina ausalt öeldes küll eesti keskmist kogust ei tarbi (mis on ca 2.5 pudelit nädalas) ega pole plaanis ka seda harjumust muuta.
  • Kas Sakul pole mitte minu mälu järgi pudeldamiskapasiteeti üle?
    Peale õlle on veel olemas vesi(tarbimine kasvab elatustasemaga), Pepsi, ja muu.

    Minu arusaam, et Saku investeerib just sellesse valdkonda. Iseasi kui tulus see on. Coca pudeldajad reeglina väidetavalt suurt raha ei teeni.

    Ise vaatan Sakut pikaajalise kasvuoptsiooniga tulumaksuvaba võlakirjana. Sellisena ei näe põhjust müüa.
  • eile käisin sellises kohas nagu kaupmehe hulgiladu ja kuigi ma tavaliselt ka pepsit ja cocat ei joo, oli lihtsalt vajadus. Minu üllatuseks oli 2L pepsi kallim kui 2L coca. Poleks arvanudki. Mitte et see pisut alla kroonine vahe minu jaoks oluline oleks olnud, aga ikkagi... See selleks.

    Siiani ei paista, et Saku hakkaks ise pepsit tootma ja turuosaga nad ei suutnud üllatada.

    Veega on see jama (vd: vett joon ma üle eesti keskmise), et Saku on peamiselt müügiettevõte - nende enda toodetud vee osakaal müügis väheneb pidevalt. Vastavalt BBH strateegiale toodetakse 1.5l PET pudelis vett Aldarises.

    Nii et ainuke asi, mis Sakul normaalseid kasvunumbreid näitab on nn muud importjoogid (sisaldab peam Aldarise Vichy vett ja Pepsit).

    Kindlasti on Sakul maksuvaba dividendi tõttu teatav väärtus suhteliselt rahakale erainvestorile suure portfelli ühe koostisosana, kes võib endale lubada elada üle ka võimalik dividendi vähenemine ja aktsiahinna pikaajaline stabiilsus. Kiire kasvu aeg on tänaseks möödas. Mis teeb asja keskmisele eesti investorile igavaks.

    Üks stsenaarium veel, mis võiks Saku puhul kõne alla tulla - BBH ostab asja väikeinvestoritelt välja. Kui 46 aktsia omanikke liiga väheks jääb, siis see õllejooja aktsionäri argument ei tööta hästi. Palju need mõned üksikud n*1000 aktsiaomanikud ikka aastas juua jõuavad. ;-)
  • Siin oli juttu õlle tarbimisest. Kas keegi oskab arvata, millise osakaaluga on turistid siinses õlletarbimises? Milline on poest müüdud pudeliõlle ja pubides-baarides müüdud õlle läbimüük ja kuidas see on aastate lõikes muutunud?
    Ma arvan, et sealt tulevad ka vastused kohaliku õlleturu suurtele muutustele eelmistel aastatel ja ka tulevikus.

  • oskad midagi huvitavat välja pakkuda?

    et väljas tarbimine kasvab veelgi? ega tarbimise kasvu kohta polegi midagi öelda. Seda prognoosime ikka ka.

    turistide osakaal? 10% ringis?
  • baarid saavad lahtise õlle liitri 8 krooniga(2000 suvi, pärnu) kätte.
    soome turule voiks saku laieneda päris vabalt, enda kogemustest voin öelda, et kui poodi saku õlu tuleb, siis see sealt ka kiirelt kaob.
    ja soomlastele meeldib originaal.
  • Vaikselt hakkavad ilmuma ka Eesti ettevõtete kolmanda kvartali tulemused. Saku müügimaht 18 miljonit liitrit, mis 24% suurem kui eelmine aasta, kõigi aegade rekordmüük saadi juulis (53% rohkem kui eelmine aasta). Kindlasti aitas ´tulemusele kaasa ilus suvi. Kuid ka konkurentidele kaotatud turuosa suudeti 2 protsendipunkti võrra tagasi võita. Saku strikes back
  • Kas teised õlletootjad on oma müügimahud avalikustanud, et Saku saab arvutada oma turuosa ?
    Või on see nende endi arvamus !
    Viimastel tulemuste avaldamisel on Sakul alati kehvadele tulemustele eelnenud positiivset laadi uudised.
    Kas läheb jälle nii?
  • turuosast niipalju, et nad toovad esile 49% turuosa prognoosi aasta lõpuks. ma arvan, et see on miinimumprogramm, et praegust turuhinda pohjendada.
  • Üheksa kuu käive 586 +2% 2000 üheksa kuuga, kolmas kvartal +16% 2000 aasta kollmas kvartal.

    Kasum 58 miljonit -9% eelmise asta 9 kuuga võrrelddes, samas kolmandas kvartalis kasum 32 miljonit, +31% eelmise aasta kolmanda kvartaliga.

    Aastalõpu eesmärgiks 49% turuosast.

    Kolmandas kvartalis on Saku taas ree peale saanud, huvitav kuidas neljas kvartal ja jõuluõlled lähevad. Tartu jõuluporterit on igatahes jubamüügil näha.
  • Loen ÄPO-st, et Ühispanga arvates tuleb käesolev kvartal taas SAKUl raske,
    kas on mingeid vastupidiseid märke
  • värske uudis: Saku boss Cardo Remmel on SAKU aktsiad müünud...

    börsireegel ütleb nii: kui insaiderid müüvad, siis müü sina ka
  • Huvitav, kas Saku boss ei usu aktsia piisavalt suurde tootlusse (dividendid peaks ju ilusti laenuprotsendi katma), et laenu asemel aktsiad müüma pidi?
  • Ega insaiderite müük pole hea märk kunagi, kuid ärme unustame et summad on tegelikult väikesed - ligilähedaselt 2 miljonit krooni ja maht alla 0.5% Saku aktsiatest, seega ei maksa sääsest elevanti teha.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon