Välisturgude mõju TVB-le - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Välisturgude mõju TVB-le

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Viimaste aastate jooksul on välisturgude mõju TVB pikaajalisele liikumisele tuntav olnud. Saavutasid välisturud märtsis tipu, saavutas ka TALSE.

    Järelikult on TVB suuna prognoosimiseks tähtis välisturgude suuna ennustamine.

    Kui vaadata Dow-Jones tööstuskeskmise liikumist peale märtsi, siis on näha, et high'd ja low'd koonduvad. Sellist olukorda kirjeldab tehnilises analüüsis vaakumi efekt. S.t. hind murrab tugevalt mingis suunas välja peale balance pointi jõudmist. Viimane paistab küll juba kohe käes olevat. Asjatundlikumad saavad juba aru, et vaakumiefekti idee pärineb ajakirja Technical Analysis Stocks & Commodities juuninumbrist, kus kirjeldatakse massipsühholoogia mõju aktsiahindadele.

    Kumb suund tõenäolisem on? S&C näites järgnes langus. Iseasi kui representatiivne on DJIA.

    Kui ees ootab suurem liikumine välisturgudel ja TVB on neist tugevasti sõltuv, siis ootab see ka TVBd!

  • TVB korrelatsioonis näit. DIJA-ga on põhiline roll ikkagi ETL-l, kuna ETL osa TALSE-s väga suur, teised aktsiad niipalju kindlasti välisturgudest ei sõltu. Seega tuleks vaadata ETL seost välsiturgudega, TALSE põhjal kogu Eesti turu kohta üldistuste tegemine pole päris õige.
  • kunagi räägiti Hang-Sengi tugevast mõjust Eesti aktsiaturule..
  • Miks mitte ka Feng-Shui mõju Eesti aktsiturule ...

    Siiski, kui üks tiik on umbe kasvanud ja ei oma erilisi sidemeid teiste veekogudega (peale ühe ETL nimelise pardi), on üsna vähe tõenäoline leida selle tiigi puhul seoseid Golfi hoovusega.

    Täna 3/4 tundi enne sulgemist, käive ca. 4.2 milj. e. 250K USD. Näit. eile NASDAQ-l IPO teinud Genuity Inc. (GENU) käive oli 120 mio. USD e. kui täna oleks TALSE keskmine päev, siis TALSE ligikaudne AASTAKÄIVE. Ja NASDAQ puhul räägitakse käivete vähenemisest :)

  • Vaidlen beastile vastu. Välisturgude mõju ainult ETL aktsiaga küll ei piirne. Seos oli olemas juba enne ETL turuletulekut. Rohkem mõjutatud on veel ikka HANSA ka. Rohkem omapäi liiguvad NORMA ja EYP.

    Ja üldse, kas börsiindeks Eestis ei näitagi midagi. Suurema osakaaluga suurema ettevõtte aktsia hind peaks eelduste järgi olema õigem, sest sellega kaupleb rohkem osapooli. Eestis kuulub küll see roll rohkem HANSAle. Kui õigem, siis on suur mõju ka õigustatud. Kuigi ETL on pigem Londoni väikeaktsia mitte Tallinna liideraktsia. Sellega oleks põhjendatav ka veidi hüplik käitumine.

    Või mis?
  • To westmees: Ma arvan, et ETL on kõige rohkem mõjutatav, loomulikult on mingi mõju ka teistel aktsiatel, kuid võrreldes näit. USA turgude mõjuga suurematele Euroopa turgudele on mõju teistele Eesti aktsiatele väga väike. Kui NASDAQ kolinaga alla tuli, siis HAP küll näiteks ei kolisenud.

    Teiseks, ETL on suurim MarketCap'i poolest, küll aga mitte käivetelt. Seega võib HAP, EYP ja NORMA-ga hirmus sahkerdamine käia, kuid TALSE ei pruugi liikudagi. Põhiline mida väidan, et väga suurt korrelatsiooni USA turu ja TALSE keskmise aktsia vahel ei esine.
  • Nasdaqi alla kolisemise ajal ei tõusnud ka HANSA ega NORMA, viimane langes. Ilma välisinvestoriteta TVB suurelt ei tõuse, need on aga kohe oma kodus kui neil endil palavaks läheb. Nad tõmbava raha arenevate turgude aktsiatest välja, siia ei tule tilkagi, hoopis läheb ära. HANSA on küll selline aktsia, kuhu nad meelsasti investeerivad ja ka NORMA. Kui siia üldse investeeritakse.

    HANSA langusele võis pidurid panna üksainus suur ostja. Kusjuures 17. aprilli Nasdaqi ehmatuses kukkus HANSA küll. Tehniliselt pidanuks HANSA varem langema hakkama. Investorid olid rumalad, ootasid, et HANSA on nii hea aktsia, et ainult tõuseb. Psühholoogia keelas müümast. Ostjaid ei olnud. Vaata kui väike oli HANSA käive enne kukkumist alla 138.

    Mõju ei piirne ainult põhinimekirjaga, see ulatub ka lisanimekirja. Millal oli SAKU tipp, millal FARMA tipp. Jõudis lõpule Nasdaqi tõusufaas, jõudis lõpule HANSA tõusufaas, jõudis lõpule lisanimekirja tõusufaas. Mõningase hilinemisega.
  • FARMA sidumine NASDAQ-ga oleks pesuehtne rumalus ja 100% ei mäleta, kuid minu arust SAKU kukkus I kv. kehvade tulemuste peale. Ainult graafikuid vaadates ei saa küll õiget tulemust, tuleb natuke tausta ka vaadata.
  • Vastulause westmehele.Väide, et norma ei liigu ühes rütmis HP-ga ei pea minu arvates paika. Selles veendumiseks tasuks vaid skitseerida norma ja HP oodatavate tulude joonis. Positiivne seos on ilmne. TVB trende määrab rohkem välisraha sisse või väljavool, mingit korrelatsiooni USA indeksitega ei tasuks minu arvates otsida.
  • FARMA all ei mõelnud konkreetset FARMAt, pigem vähelikviidseid aktsiaid üldiselt (vt. ka KALEV, VN, ESTIK, KLM). Kõik need hakkasid tõusma peale põhinimekirja poolele tõusule jõudmist. Investorid müüsid liidreid ja vabanenud raha liikus lisanimekirja (Large Cap Always First). Kas väidate, et ei kehti mõju levimise suund:
    NASDAQ > HANSA > FARMA

    Kas väidate, et õigem oleks üks neist:
    FARMA > NASDAQ > HANSA
    HANSA > FARMA > NASDAQ
    NASDAQ > FARMA > HANSA

    Korrelatsiooni ei tasu tõesti otsida, kuid kas välisraha sissevool ei sõltu välismaiste kapitaliturgude seisukorrast.

    NORMA liikumine = HANSA liikumine. Oleneb ajahorisondist.
  • Westmees, äkki tutvustad täpsemalt oma farma ja teiste small cap'ide trademist?

  • Varsti ilmub midagi huvipakkuvat Small-Cap tradejatele järgmisele leheküljele:
    http://www.angelfire.com/nt/westmees
  • to westmees: Sinu poolt pakutud mõju levimise suund: NASDAQ > HANSA > FARMA , minu arvates tõesti ei oma märkimisväärset suurust. Kui Sa isegi nõustud, et korrelatsiooni ei tasu otsida, siis millest näeksid mõju? Kõhutunne?

    Ja kui natukenegi vaadata hetkel TVB-le voolava välisraha suurust, siis see on nii liiga pisike (mõeldes globaalselt), et seda millegiga tõsiselt siduda.
  • Arvan, et kuigi siia liikuva välisraha maht globaalsel tasandil on imepisike, on välisinvestorite roll siiski väga-väga oluline. Kohalikud investorid ei suuda börsile elu sisse puhuda. Kui nüüd mõelda, mis mõjutab välisinvestorite käitumist, siis see näikse olevat Nasdaqi liikumine. Sellest siis seos.
  • Kui Nasdaqil murdub tõusutrend võib tulla investeerimisrahakest Eestisse ja vastupidi kui Nasdaqi indeks on piisavalt kukkunud, läheb jälle raha Eestist välja tagasi.
  • Pidasin silmas väiksuse all seda, et kui John Doe USA N osariigist loeb hommikukohvi kõrvale lugu Time'st väiksese, tubli Eesti kohta ja otsustab näit. 0,5 mio. USD panna EYP-sse, siis tekitab see turul tugevat elevust, kuid seost NASDAQ-ga ei pruugi olla. Ja pealegi, ei usu et ükski ratsionaalne välisinvestor oma raha FARMAsse paneks. Suurematel on loomulikult seos NASDAQ-ga(mõnel suurem, mõnel väiksem), kuid FARMA suguste junnide puhul küll seda ei näe.
  • Vestlesin reedel inimesega Wood & Co-st Poolast kes väitis, et Poola turg järgib Nasdaq-t. Hmmm..
    Ka Nasdaq on emerging markets. Suurim turg emerging companydele.
    Arvan siiski, et seos on rohkem emotsionaalset laadi. Siin ja seal oleva raha allikad on erinevad.
    Institutsionaalne raha on enamasti kokku poolitud kolme erineva reegli järgi:
    1) Rohkem või vähem indeksitega balansseeritud globaalsed, arenenud ja arenevate turgude fondid
    2) Regionaalsed fondid(USA, Jaapan, Euroopa jne.)
    3) Teemakohased fondid(Tehnoloogia, Tervishoid, Energia jne)
    Nasdaq ja Tallinna turg ei taha kuidagi ühtse alajaotuse alla mahtuda. Samast poolist raha sisse-välja liigutada saavad ehk ainult hedge fondid.
    Sobilikeim tundub seega vana seletus, et USA investorid ja turud määravad paljuski teiste turgude emotsionaalse käitumise, ehk teiselpool ookeani tekkinud laine järellainetus loksutab kahe juhtaktsia kaudu pisut vahel ka meid.
  • Kas Nasdaqi langus toob raha Eestisse? G. Soros oma raamatus GKK väidab, et arenevad turud on igal juhul kõhuli kui USA köhatab.

    Eesti väikeaktsiatele käib mõju liidrite kaudu. Alates märtsist, kui liidrid lõpetasid tõusmise, ei ole väikeaktsiad ju üldse üles läinud, pigem alla. Seos eksisteerib.

    Sorry. Nüüd midagi väikeaktsiatest huvitatutele on täna üles saanud avalehele http://www.angelfire.com/nt/westmees.
  • Vaata sellel teemal Flemingsi Q1 arenevate turgude ülevaadet. Kuigi Eestist pole seal loomulikult sõnagi, võib mõningaid seal tehtud järeldusi ehk ka siin kasutada.
  • Ma ei ole täna heas vormis, seepärast ütlen, et tegemist on

    LAIBA MÕNITAMISEGA

    Nüüd tuleks ilmselt teha naerunägu, et keegi ei solvuks
  • millisest laibast jutt käib, nasdaqist või tvb-st?
  • Kolm korda võid arvata, kaks viimast ei loe! Õige vastuse saamiseks soovitan võrrelda vaadeldavate "laipade" käibeid!

    Nüüd tuleks ilmselt teha naerunägu, et keegi jälle ei solvuks! :-}
  • Vodafone'i 4.kvartali tulemused tulevad head...Lääne telkud hakkavad tõusma...Kesk-Euroopa telkud hakkavad tõusma...Eesti Telekomi aktsia taas üle 100 krooni....eehhh...wishful thinking....vist
  • hahahaa, seda ma arvasingi, et mõni solvunud kodanik ikka ilmub välja :-)

    hakkame nüüd kõik edaspidi nasdaqit ja kohalikku butiiki võrdlema.

    Kui kodanik Velikij viitsiks mu pilti silmitseda, siis mul juba ongi naerunägu ees. ilma smileytagi. Aga igaks juhuks lisan siia yhe, palun:

    ;-)
  • bu = konn

    Ja tiigid on need sogase veega kohad, kus võib kala püüda. Ka põhjaõngega.

    Kulla matrox, selgita mulle ükski võimalik põhjus, miks ma peaksin solvuma? Poliitilise korrektsuse huvides, igaks juhuks? Aga mitte enamat!

    naerunägu

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon