Mis on lahti EYP-ga? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mis on lahti EYP-ga?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Taoline mäng jätkub juba ammusest ajast, et EYP ei suuda oma tegevust käima saada.

    Ajal mil, eesti ettevõtted näitavad kasvavaid kasuminumbreid, tuleb EYP välja avaldusega kus teatatakse jätkuvalt provisioneerimistest. Neil peab seda rämpsu seal varades ikka lõpmatult olema.

    Isiklikult mina ei saa aru, miks laseb SEB võimetutel inimestel EYP-d juhtida. Oma tulemuste poolest on SEB-i tütred Unibanka ja Vilnjaus Bankas ROA ja ROE poolest ammu Ühispangast ette läinud. Tundub igal juhul, et kui HP mõnuleb rahakate klientide käes, kellel läheb hästi (varade maht kogu aeg kasvab) siis EYP-l on klientideks eesti keskmised või isegi alla selle ettevõtted, kelle tegevus ei ole piisav tootmaks kasvavaid rahavooge ja kellest väga paljudel on probleeme oma kohustuste täitmisega panga ees.

    Ärga arvake nüüd, et räägin seda siin selleks, et olen EYP aktsionar ja ei suuda enam seda EYP hingitsemist näha. Ei ma ei ole aktsionär. Ma olen juba viimased paar aastat tahtnud aktsionäriks saada, aga ma ei suuda enam oodata aega millal EYP ükskord paigalseismise asemel käima hakkab.

    Kui ma siin nüüd millegagi mööda panin siis ootan kommentaare, igal juhul praegu ei näe ma põhjust mis tõukaks mind investeerima raha aasta või pooleteise perpektiivis. Vastupidiselt EYP-le olen ja jään endiselt HP, Norma ja Farma aktsionäriks, sest seal ma näen vähemalt mingisugustki arengu perspektiivi.

    Kuigi mulle meelgib EYP pilvelõhkuja (omapärane ju teine) ei sunni see siiski mind EYP aktsiaid ostma.
  • Mind pani umbes kuu või kaks tagasi imestama kommentaatorite jutud, et EYP on allahinnatud. Miks? Enam seda ei räägita.
  • tegevuskasum kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 41 %. Arvestades suht-koht kalli passiva (tähtajalised hoiused ca 50 % koguhoiustest, HP 1/3, lisaks kallid võlakirjad) restruktureerimisele loodetavalt odavama raha vastu võiks oodata kasuminumbri suurenemist.
    Samas viitab Optiva aktsiate allahindamine enne müüki sellele, et varasid hinnatakse alla alles siis kui on selge, et mitte kuidagi teisiti enam ei saa. Järelikult võib seal bilansis olla veel igasuguseid ``optivaid``(need ei pruugi olla just 30 mio), mis ootavad allahindamist ja mille mõju tulevaste perioodide kasumile on võimatu määratleda. Seega ootaks fundamentaalset muutust EÜP hindamises alles siis kui seal on implementeeritud uus arvestusdoktriin, mis näitab asjasid korrektsemalt.
  • Nõustun Marko1-ga täiesti. Minu arust peaks ühispank kogu oma aruandluse veidi läbipaistvamaks muutma. Ühel päeval ütlevad nad et Liviko ostmiseks antud laen on tagasi saadud, samas NB Investeeringtutele andsid nad ju sama asja ostmiseks peaaegu, et sama suure laenu. So, what's the difference? EYP presidend Hanscmidt on aga nii kõva mees, et vaatamata sellele, kui EYP aktsia teist päeva järjest päris korralikult langeb, otsustab tema kommenteerida panga IIq tulemusi alles järgmisel nädalal, ehk põhimõtteliselt siis kui ta ise heaks arvab. Ma ei saa veel ikka aru miks SEB seda kampa seal eesotsas veel hoiab?

    Teen foorumile ettepaneku hakata lähematel nädalatel koos EYP-d kokku ostma ja siis ühel hetkel kui piisav osalus käes võiks pool sellest "team"-ist seal sack-ida!
  • Good, illimar! Vana koolkonna mehena mäletan väga hästi kuidas 1997 eksisteeris selline asi nagu ühispanga fan-club. Need teadupärast ostsid ka yhist kokku, sest yhis pidi lihtsalt hea olema. Mis aastavahetuseks sai, sellest ajaloo annaalid ja pankrotihaldurid vaikivad...
  • Ei ütleks, et ma fan olen aga puht uudishimust huvitab mind, miks EYP ei suuda oma tegevust käima saada?
  • Bad, illimar! Arvuta 50,1 % EYP aktsiate väärtus ja mõtle kui palju selle omandamine maksma läheks, enne kui kedagi vallandama hakkad.

    Pealegi on EYP juhtkond suutnud tunduvalt vähendada tegevuskulusid ja ju ikka SEB teab paremini kui neid mehi seal ees hoiab.
  • to: beast

    Huvi mõttes küsin, kas Sina mäletad Ühispanga fan-klubi? Kas keegi üldse mäletab? Jube armas nostalgiahoog tuli peale seda lugedes :-)))
  • to beast: nõustun Marko1 arvamusega, et EYP-s võib olla veel piisavalt optivaid ära peidetud. Loomulikult on see positiivne kui põhitegevusmarginaalid on saavutamas positiivset trendikõverat. Kas beast sina ostaksid EYP-d, teades, et sa ei tea nende varjatavate võimalike kalade kohta mitte midagi.

    Beast: 50.1% on muidugi võimatu arvestade praegusi suuraktsionäre. Pigem oli see lihtsalt remargi korras välja toodud.
  • Aga kui praegused suuraktsionärid kõrvale jätta, kas siis ostaks 50.1% ära ja vahetaks Aini välja, ah? :)
  • to velikij: ausalt öeldes Ühispanga fan-clubiga pole kokku puutunud.

    to illimar: EYP natuke liiga hägune küll, kuid ilmselt tõususuunal. Ja lihtsalt "remargi korras" ei saa ka kõike öelda mis sülg suhu toob.
  • To tarmo:

    oleks nii palju cashi teeks tõesti. Ma ei näe mitte ühtki põhjust, miks EYP ei võiks olla sama kasumlik kui seda on HP. Loomulikult tuleb HP-l mängu nn economies of scale aga ma usun, et ei ole väga palju vahet kas sul on varasid 40mlrd või 16mlrd, väiksed on nad mõlemad.
  • Ma arvan, et Yhist ja hansat ei saa võrrelda. Hansa selge prioriteet on praegu Baltikumi turgude hõivamine ja see tootlus on samaväärne mis on yhise olemasolevate resursside saneerimine. Neivelti nägemuse kohaselt peaks Hansabanka olema 5a. pärast 2X suurem HP-st!
  • No jah, aga EYP-l on ju olemas Saules. Palju lätis praegu üldse pankade arv on, kindlasti on seal midagi korralikku veel müügis. EYP probleem on selles, et nendel oli kunagi ja vist ka praegu saada HP-st varade mahult mööda, ehk saavutada suurima panga tiitel. Selleks osteti PEP ja TP, ainult et need kliendid mis sealt tulid ei ole võrreldavad HP omadega. Kuigi EYP tegi siin ühel päeval avalduse, et nad on 2600 uut klienti see aasta juurde saanud ei ole nende varade maht eriti kasvanud. Seega variant on see, et vanad kliendid lahkuvad või ei tooda nad piisavalt pos cash flowd mida EYP kaudu teenima panna!
  • Lugesin täna, et EYP pluss on see, et ta võib ennast rohkem parendada kui HP s.t. HP on juba hea niigi, dalshe njekuda. Võib-olla päseb EYP tõesti ükskord paisu tagant valla, kukub maju müüma. :-)
  • Minu teada on need majad mitte otseselt EYP omad vaid tütarfirmade omad. Arvestades näiteks peahoone ehituslikku maksumust ja selle praegust alatäituvust on siiski raske uskuda, et nende müügist mingeid megakasumeid tuleb. Isegi kui tuleb on see siiski ühekordne.
  • Leidsin sellise ammuse foorumi. Nüüd siis probleemiks 2000. a. tulemused.

    EYP kahjum oli ligemale 100 mln. kr., samal ajal kui peakonkurent Baltikumis Hansapank (varadelt ca. 3x suurem) tootis kasumit 1,300 mln kr.

    Kas Hanschmidt lendab?
  • Hanschmidt ÄPO-le:

    Oleme hirmul, sest Eestis on olnud juba kaks kriisi – 1992. aasta pangakriis ja 1998. aasta börsikriis, tulemas võib olla kinnisvarakriis,” ütles Hanschmidt. Ohumärgiks pidas ta seda, et “vanalinnas maksab korter praegu 30 000 krooni ruutmeeter, mis on 3-4 korda üle ehitushinna

  • Põhimõtteliselt on Narva ja Tallinna vanalinna eramu ehitamise kulud samad. Miks siis ikkagi üks maksab teisest kümneid kordi rohkem? Jah - tõepoolest on kriis tulemas...

    Asukoht, asukoht, asukoht oli vist see kinnisvarameeste slogan...
  • Aga väike paradoks:

    EYP väikeinvestorid häpimad(said oma aktsiatest 38 EEK juures juba vastu sügist lahti), kui HP väikeinvestorid(kasum on hea - aktsiahind ei tõuse)
  • Ma ei saa ausalt öeldes aru, et milles see kinnisvarakriis seisnema peaks? Hindade languses? Vaadates elamuehitusturu aktiviseerumist viimase 12-18 kuu jooksul võiks justnagu vastupidist arvata. Ehitushinnad (ainult ehitamise, mitte kinnisvara) on Tallinnas väidetavalt poole madalamad, kui Helsingis. Seega võiks kinnisvarakriis seisneda pigem pakutavate kinnisvaraobjektide vähesuses ehk lihtsalt pakkumise vähesusest tingitud kriisiga.

    Vaatleks parem asja teist poolt: Kinnisvaraarendus on väga elavdunud ning uusi objekte tuleb turule pidevalt juurde. Hansapank on ajalooliselt kõiki uusi tooteid oluliselt paremini ning agressiivsemalt müünud (EGO, Trump, hanza.net, Monex, Liising ... ja võibolla oli kunagi midagi veel). Eluasemelaenude turul ilmselt suudab Hansa samuti väga hea turuosa võtta. Ühispank haistab ette kaotust selles suhteliselt suuremahulises turunishis ning asub turgu likvideerima... kuidas muidu Aini kommentaari suhtuda.
  • Aastal 1999 oli EYP audiitor D&T ja HP audiitor PWC.
    Aastal 2000 täpselt vastupidi - D&T ja HP ning EYP ja PWC.

  • Tln ja Hki ehitushindade võrdlus on väikesel kaalumisel natuke irrelevantne. Sellegi poolest usun, et elamuehitus kasvab ning ka vastavate laenutoodete maht pankade (peamiselt HP) bilansis.
  • Krista:
    väike parandus: 1999 a oli HP audiitor KPMG.
    Sinu kommentaari mõte jääb muidugi samaks :-)
  • SEB ja Swed ühinevad
    Ilmselt tuleks siis üks kohalikest pankadest maha müüa. Huvitav, kas eelistatakse EYPi või Hansat, kui otsustatakse, kumb alles jääb?
  • Shveigile. Sorri. Kena et mõttest aru said :-)

    Oma panuse paneks küll Hansa müügile.
    Arvestades järgmisi asjaolusid
    - selliste pankade liitumine on piiikkkkk protsess
    - et praegu ollakse lõppfaasis, tähendab et liitumine oli teada tegelikult juba ca aasta tagasi
    - et mõlemat panka juhiti juba eelmisel aastal Rootsist
    - eelmise aasta mõlema panga majandustulemusi
    (ja sinna juurde seda, et tulemused suures osas laenude provisjoneerimise konservatiivsuse astmest sõltuvad)
    - YP börsilt minekut eelmisel aastal
    - ja muidugi-muidugi avalikke kommentaare :-)
  • Noh, viimaste uudiste valguses ei saa SEB ju suuri muutusi Yhise juhtkonnas teha - lased vanad juhid lahti, et ei teinud hästi tööd, siis aga ütled, et hea pank, ostke ära, hind kallis :)
  • kinnisvarast: vaadake uusmaa aasta 2000 kinnisvaraturu ülevaadet. seal ennustatakse kesklinna korteritele üha madalamat likviidsust (so pikka müügiaega), which makes sense. kallistele kesklinna korteritele on tekinud uuselamute näol konkurents.
    muidu: kinnisvara investeeringuobjektina on suhteliselt eripärane. see seisneb asukohaga seotuses, vara madalast likviidsuses, kapitaliintensiivsuses ja mis kõige olulisem PIIRATUD turuinformatsioonis.
    edasi: Tallinn on Eestis ainuke koht kus rahvastik arvatavasti kasvab. ruutmeetreid elanikkonna kohta vähe. eluasemelaenud/GDP määr võrreldes EL keskmisega äärmiselt madal. sealt edasi - loogiline et turg boostib kui sinna vabalt kapitali peale anda.
    risk peitub finantseerijale selles kas (1 - Loan to Value) katab potensiaalse mulli. praegusel hetkel mulli igaljuhul pole, eluaseme portfellid pankades pole kaugeltki overweight.
  • sry, üks jäi ütlemata. nõudlus tõmbab kinnisvara turgu. mõelge 1998 aasta arendajate peale, it all depends on cash-flow. risk on kommertskinnisvaras.
    hansal on eluasemeturul hea potensiaal, nad peaksid ainult agressiivsemalt müüma. normaalse marginaaliga business.
  • 1 krista, minu arust ei tohi pangad kaks aastat järjest yht audiitorit kasutada, ma ei saanud sellest poindis aru.
    2 mis moodi see ehitushind nyyd siis oluliselt odavam myygihinnast on? tooksite ehk mõne näite, 3 ei tea kyll e seal mitmekordsed käärid oleksid.
    rahvast tuleb muidugi juurde ka siia tallinna, aga palju tal jõudu osta on?
    4 myyakse yhispank, kuna keegi turakas ei hakka toimivat struktuuri myyma. aga hansapanga aktsia on buy igal juhul.
  • Mõistlik jutt Erkki poolt, mis siin muud öelda...kui ehk seda, et intervjuu on kättesaadav vaid Hansapanga klientidele :-(
  • EYP avaldas rekordiliselt head majandustulemused - III kv. teeniti 109,5 miljonit krooni kasumit. 74% rohkem kui eelmise aasta sama perioodil.

    Seega järjekordne lugu sarjast kuidas börsilt delistitud ettevõtte "äkki" jalad alla saab (lisaks RLK, Optiva jne.). Väikeaktsionär on meie vabariigis justkui kaitseta vallasant.
  • järelevalveinstitutsioonid on selgelt alles lapsekingades. mäletan pro kapitali aegadest, et gert tiivas esines ka alles siis, kui äp sellest pikema loo kirjutas. seega-- kas keegi eestis üldse väikeaktsionäride huve kaitseb? let me rephrase: kas keegi on üldse selleks assign'itud?
  • tuleb 6ppida loomariigist, kuidas väikesed elavad..
    olla nagu parasiit suurlooma hamba peal,
    parem kui pepsodent ja saab ise ka söönuks :p

    *loomaarstide liit soovitab
  • Jah! Seda ettevõtete loetelu võiks veelgi jätkata- Liviko, Ü.Meiereid jne.
    Aga selle peale kostavad v.a. maakleridki "Ostes midagi peab ostja endale reeglina ise aru andma, mida ta omandab." Kahju!
    Ja siis imestatakse , miks meil nii vähe aktsiatesse investeeritakse... ja tõstetakse ausse suurärimehi (Käo jne...)
    Kas keegi oskab õelda- Mis seisus on selleteemalised kohtuprotsessid Ühispanga vastu ja juttu oli ka kunagi Liviko vastu minekust? Või on siingi suured vaikselt omavahel ära leppinud ja nüüd vaikus majas?
  • Eesti Ühispank teenis eelmisel aastal rekordilise 379 miljoni krooni suuruse kasumi.

    vaesed, vaesed, vaesed ..... väikeaktsionärid.
  • Kristjan,
    ei ole küll kahjuks (või õnneks) EYP väikeaktsionär ,
    ehk seletad oma kommentaari rohkem lahti?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon