Aktsiate hinnaprognooside korrigeerimisi tuleb nagu seeni pärast vihma! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Aktsiate hinnaprognooside korrigeerimisi tuleb nagu seeni pärast vihma!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Muudetud on HP, VN, HELEK, NORMA ja ... hinnaprognoose! Kusjuures kõige aktiivsemalt tegeleb nendega Trigon.

    Tundub, et erinevalt näiteks US turgudest jätavad need soovitused eesti turuosalised suht külmaks, ei tea miks? Siiski kui vaadata neid prognoose, siis ega nad ju väga utoopilised ei ole. Eesti väikeinvestorid on aga valdavas enamuses harjunud investeerima printsiibil, et kui aktsia on kahel päeval järjest tõusnud vähemalt 3%, siis võib-olla tasub osta.
  • Krdi Eesti rumalad väikeinvestoerid ei aja turgu üles!?
  • to illimar: Kui Sa nüüd vaatad viimase aja tehinguid, siis näit. HP puhul väikeaktsionärid on üsna hoogsalt ostnud, kuid Hansabank Markets'i poolt pikemat aega realiseeritav suurem müügiorder ei lase HP-l tõusta.
  • huvitav, kas eksisteerib ka korreltatsioon suuremate müügiorderite ja HBMi tõstetud hinnaootuste vahel? ja vastupidi?
  • to robert: Sry, ma ei saanduki hästi aru kust Sa korrelatsiooni otsid?
  • Ei midagi teaduslikku... ma lihtsalt mõtlesin, et kas eksisteerib seos Hansa Marketsi avaldatud kõrgema hinnaootuse ning eksisteerivate suurte müügiorderite vahel. Aga.. ei usu, et midagi sellist on olemas.. sorry segaduse eest.
  • to beast: kes võiks olla suurem müüja praegu? EBRD on juba varem teatanud oma soovist HP-st exit teha, võib-olla nemad?

    Üsna huvitav nähtus oli kevadel EVP-ga, kui HF-i emissioon oli tulemas. EYP lasi välja avalduse kus prognoosis aastalõpu hinnaks 0.60 kanti. Samal ajal võis uudistest lugeda, et EVP hind on tõusmas kuna tuleb HF emissioon, kuigi HF emissioonil osalemine oli juba tol hetkel neg NPV-ga mõtetu. Siiski valdavalt väikeinvestorid kütsid hinna üles.

    Nüüd kas võiks midagi sama kohe kohe juhtuda aktsiatega, mille aastalõpu prognoose on tõstetud, ehk kas mõni neist võiks teha oodatava tõusu mitte aasta lõpuks vaid augusti lõpuks. Kui beast-i andmetel suur müüja oma kogusest lahti saab, siis ...? Igal juhul HP kasumiprognoosi on tõstetud, varades toimus hiigelkasv (samas deposiitide maht kasvab jätkuvalt), leedu Hansapankas on jõudnud jooksvasse kasumisse, Lätis toimub kiire areng jne jne. Kõik on ju positiivne. Oleks vaja kedagi EYP-st või HP-st kes HP aktsiat nüüd hype-ma hakkaks. Sven Kunsing EYP-st võiks teha pärast EVP-d comeback-i. Ise eile ostsin HP-d, kuna hetkel tundub kuidagi väga madalal asi olevat.
  • Visatagu mind foorumist välja, aga olgu öeldud, et ebameeldiv on sääraseid asju lugeda (muudan autori järjekorda):
    "Ostsin eile HP-d;
    Oleks vaja kedagi, kes HP-d nüüd hype-ma hakkaks;
    Ei tea , miks väikeinvestorid ei ostagi veel"

    No kannata ometi paar päeva.
    Samasugust jama veel räigemal kujul publitseeriti hiljuti ka investor.ee-s seoses farmga , kas samad tegijad või?
  • to illimar: ei oma informatsiooni suurema müügiorderi taga oleva institutsiooni ega ka selle koguse kohta. Kas keegi oskab midagi täpsemat öelda?

    to pitsat: investor.ee-s nähtud käekiri hakkab tõepoolest ka LHVD'sse ilmuma.
  • to pitsat:

    isiklikult mul ei ole midagi sinu vastu, kuna ma ei tunne sind. mul viskab jätkuvalt üle aga sellised käpardised, kes saastavad LHV-d oma ulumisega. Palun loe eelnev tekst enne korralikult läbi, enne kui teiste silme all tõmblema hakkad.

    Ma ei rääkinud mitte mingilgi määral soovist, et "panin täna raha sisse ja tahan homme 50% tõusuga maha müüa". Ma rääkisin turu laiemast liikumisest. Pealegi olen seni HP-d ostnud 1 ja 1.5 aasta perspektiiviga.

    Lihtsalt niisama lahmimine tekitab küll sinu kohta küsimuse, et kas sa oledki selline paukuja või on sul kombeks suvaliste inimeste peal oma komplekse rahuldada.
  • to beast: milline ostusoovide maht peaks TSE-l HP suhtes taga olema, et müügisurvest tingitud langemist (seisakut) tasakaalustada?
  • On kodanikke, kel kohe peab mõni ämber jala otsas olema; saab neist lahti, reha tee peal ees.
  • to illimar: Mina ei ole küll õige inimene selle vastama, kuid arvan kui see suurem müügiorder saab täidetud ja/või HP muutub institutsionaalsete investorite jaoks atraktiivsemaks, siis näeksin HP üles liikumas. Praegune hinnatase atraktiivne.

    to all: Ja katsugem sõbralikuks ja viisakaks jääda.
  • tundub et enamik kiireid sõnavõtjaid pole nagu yhest põhitõest aru saanud, nimelt aktsia hinna määrab turg, mitte mingi prognoos, On igati loogiline et aktsiahinna prognoose korrigeeritakse vastavalt kvartali või poolaasta tulemuste järel, aga see ei tähenda et kohe hind ka turul hyppama peaks, analüüs annab pigem väikse eelduse konkreetset aktsiat yldse osta, lisaks on vaja ka ressursse jne..
    Need ajad on nagu läbi,(1997-1998) kus iga väljaõeldud prognoosi peale kohe hinda tõsteti, ilmselt on ka väikeinvestorid targemaks saanud läbi kaotuste, ning õppinud raha paigutama. Seda nagu ei maksa loota et väikeinvestorid suudaks hindu oluliselt kergitada.
    Ega ikka ei usu kyll et EVP-d osteti ainult HF emissiooniks, pigem läks seda paljudel tarvis maa erastamiseks või muuks tarbeks, lihtsalt ajastus oli sama.
  • to toomas.mölder: Kahtlen kas see "teine isik" müüks oma "mõõdukat" aktsiaportfelli Hansa kaudu on muidugi teine asi. But, you never know ...
  • Pakun, et selle "isiku" portfell läheb müüki siis kui ta omadega kasumisse jõuab. Laenud vajavad maksmist.
  • to: toomas mölder

    subordinated bonds ei ole ju vähemalgi määral seotud TSE-l toimuva HP aktsiahinna kõikumisega!!!

    Esiteks oli selle maht ca 90 milj ja ma ei usu, et selline väike summa mõjutaks HP aktsiahind, võib-olla 5 aastat tagasi. Või mõtlesid sa mõnda muud lunastamist?

    Teiseks. Pigem näitab see HP kõrget likviidsust, kus raha on piisavalt, et loobuda kallitest võlakirjadest. Seega peaks see aktsiale positiivselt mõjuma, sest saadava raha kaalutud keskmine marginaal kogu aeg väheneb.
  • to pitsat:

    Sinu "targad väljendused" koosnevad LHV-s pelgalt mingitest heeringa ja ämbri tuletistest. Võib-olla peaksid LHV foorumi vahetama mõne tarbekaupu analüüsiva foorumi vastu.

    Ja ... ära vaevu minu avaldusele vastama, said juba pointist vist niigi aru.
  • Olgu siinkohal äratoodud Trigoni hinnasihid:

    HP 150
    NORMA 44
    HELEK 52
    VN 40

    Ja juurde kommentaariks, et nende sihtide kiire täitumise eelduseks on välisinvestorite huvi.

    Välisinvestorite huvi Eesti vastu on väga raske tekitada - puudub tehnoloogiasektor (v.a. ETL, ETL on väike, nagu ka Sonera on väike - arvatakse, et väikestel telcodel ei ole raha uute tehnoloogiate kinnimaksmiseks, seepärast peavad ennast ilma preemiata suurematele mahamüüma).

    Teiseks, investorid ei ole maailma suurimal aktsiaturul (indekseid vaadates) sel aastal veel midagi teeninud. Järelikult pole võimalust kasumit reinvesteerida mõnes uues tsoonis või sektoris.

    Optimistid näevad siiski võimalust, et seoses presidendivalimistega USAs Fed enam intresse ei tõsta ja tekib teatav eufooria, aktsiatehinnad tõusevad ja mingi raha jõuab ka Eestisse.

    Pessimistid arvavad nii et, kui konservatiivid tahavad valimistulemusi endakasuks pöörata, peavad nad majandust laskma paista mustades värvides - tuleb tõsta intresse.
  • to: juuli Õigus: väikeinvestorid ei suuda kindlasti mitte aktsia turuhinda kergitada: vastupidi, väikeinvestorite huvi tõustes on viimane aeg tõsistel tegijatel oma osa maha müüa ning hind langeb kolinal
  • To Enel: Küsiks keda sa mqtled tqsiste tegijate all, kas kohalike fonde vqi lääne investoreid vqi "lihtsalt tarku" eesti investoreid. Ma arvan, et lääne investorid lähtuvad oluliselt teistest printsiipidest, kui kohalike investorite käitumine (kqlakas, et kusagil on suur müügiorder=müü,müü,müü vqi vastupidi). Samas olen nõus siin foorumis juba väljaöeldud tqdemusega, et tänane väikeinvestor pole kindlasti rumal oma teadmiste poolest. Pigem satub ta madala likviidsuse tulemusel tihti turu hammasrataste alla, kui investeerimisperspektiiv on seatud väga lühikese aja peale.
  • To Graafik: täpsustuseks, et ETL ei ole nagu väga tehnoloogiafirma, vaid ikka telekom, mis üritab neid uusi tehnoloogiaid (näiteks Sonera tegelaste väljamõeldud) oma klientidele maha müüa ja mille väärtusest palju annab kliendisuhte olemasolu siin kohapeal
  • to Alo:

    vaidlen sulle tõsiselt vastu selle tehnoloogia firma asjus. ETL on paljalt ET+EMT holdingfirma. Parem räägiksime tütardest. Ühes hiljutises reportis EMT kohta võis lugeda, et EMT ei jää sugugi pelgalt kohaliku turu mobiilside operaatoriks selle kõige labasemas tähenduses. EMT üheks suurimaks strateegiliseks eesmärgiks on kasutada Eestit inkubaatorina oma tõeliselt uuemeelsete ideede katsetamiseks, et need ideed hiljem edasi müüa või siis teenima panna. Kui olete viimase aasta ajalehti sirvinud siis on EMT koos oma koostööpartneritega saanud hakkama nii mõnege, maailmas esimest korda rakendatud tootega. Seega pean EMT tehnoloogiafirmaks, ET-d aga tehnoloogia juurutajaks.
  • Muide huvitav oleks teada, milline protsent ETL-i tänasest hinnast kuulub EMT ja milline ET-le ehk kuidas kumbagi ettevõtet hinnatakse eraldi.

    ETL asemel võiks börsil olla noteeritud EMT ja ET eraldi. Ise ostaksin vast ainult EMT-d, kuna lähenev konkurentsi teke muudab ET vähemalt perioodi alguses küllaltki volatiilseks.
  • kena kui Eestis nii vägev kompanii - ega ma ei taha sugugi ETLi halvustada...küll aga arvan, et rakendamisel ja erinevate lahenduste kombineerimisel võib ETL tõesti pioneer olla globaalselt, aga millegi tähelepanuväärselt uue väljamõtlemisel Lääne meeste (kasvõi needsamad Telia ja Sonera) R&D eelarvete juures eriti konkureerida ei õnnestu...ei tule ka hoobilt ette nagu et mõni arvestatav stokianalüütik oleks inkubaatorist tuleneva lisaväärtuse oma mudelisse sisse arvestanud
  • Alati ei ole vaja R&D miljardilisi eelarveid, et millegi üliuudsega välja tulla. Puutun iga päev sellega kokku, et mõne miljoniga võib teha algust ärile, millel on suur tulevik. Üldjuhul on reegliks see, et mida rohkem me raiskame aega kurtmise peale, et meil ei ole seda ja teist, seda vähem on meil võimalusi kuhugile üldse kunagi jõuda.

    Ma usun, et LHV-l on endalgi siin mõni hea näide virnast võtta. Klge kui Tartu firma Regio sai maailmas millegiga kõige esimesena valmis siis ei ole ju asi väga lootusetu. OK, muidugi ei asu Regio kuskil Silicon-is, Soomes või teab kus mujal tehnoloogia keskuses. Maailmas on olemas sellised toredad asjad nagu patendid!!!
  • Lp. Illimar

    Hea meelega jätaks vastamata, aga kahe sedavõrd isikliku pöördumise puhul Sinu poolt - see oleks ebaviisakas.
    Loe oma kirjutised ise uuesti üle.
    See, kes heeringast kirjutas siin foorumis, ei olnud mina.
    Ämbrist ja rehast seevastu kirjutasin küll mina, aga viidet Sinu isikule ei olnud. Kui nad omale korjasid, olgu peale.
    Tarbekaupade foorumile ei lähe, sest üldiselt mulle meeldib siin. Aga pointist kahjuks aru ei saanud.
    Soovin Sulle jõudu ja jaksu.
  • Ajas pisut muigama kellegi kartus, et Swedbank myyb Hansa aktsiaid (oli Äripäevas selline lóik).
    Täpselt samapalju vói veidi vähem ajas muigama kellegi kartus, et EBRD myyb Hansat. EBRD ei myy iial otse turule. Toomas Mölderi kartus, et Vichmann istub myygipoolel, on samuti ennatlik - kohtuvaidlus ei ole lóppenud, vóimalik on kohtuväline kokkulepe.
  • to market mover: Kes selle orderi taga siis on? Just curious.
  • No täpselt saab seda teada EVK-st kui vótta väljavótteid - iseasi kui palju see teadmine aitab.
  • Kui ma kirjutasin, et ETL on tehnoloogiasektori firma, siis ma lähenesin asjale pealiskaudselt ja üldiselt.
    Kui nad ei olegi tehnoloogiasektorifirmad, siis nad ometi on uute tehnoloogiate kandjad (läbi andmeside, mida nad klientidele pakuvad).

    Aga see selleks...

    Kas Eestis tekib uusi tehnoloogilisi lahendusi?

    Usun küll!

    Hea näide on EMT poolt arendatav m-kommerts suund:
    -parkimisteenus
    -kinopiletite ostmisvõimalus

    varsti saab valmis üldine m-kommertsi kauplemisplatform.

    või siis
    mobiilne asukoha määramise süsteem, mida Eestis arendatakse

    Seda know-howd oleks võimalik müüja ka välismaale - kuid ma arvan, et me ei ole head müügimehed.


    Nokia suhtes on ka minul oma isiklik arvamus.

    Nokiast sai Nokia alles siis kui nad ostsid sisse ameeriklaste marketingi(müüsid tüki USA investoritele) know-how.
    Enne seda oli Nokia mobiil nagu iga teinegi, samahästi oleks võinud saada suureks Beneton , kellel oli Nokiaga alguses võrdne tehnoloogia.
  • to Market Mover:
    Kui EBRD ei saa hinna suhtes võimaliku ostjaga kokkuleppele, miks ta ei võiks otse turule müüa?

    Eest Pank müüs oma osaluse Hansapangas üle börsi, see juhtus eelmise aasta lõpus. Kogus mida ta müüs ei olnud ju väike.
  • Tundub ikkagi huvitav kes selle müügiorderi taga on, sest kogus tundub päris suur olevat. Ja müüginoteeringud: HANSA 121.00, järgnevad YHIS (123.00) ja SUPREMA (124.00). Kui order saab täidetud, kas siis võib näha ka HP-d tõusule pööramas?
  • Kui pika aega Hansa oma noteeringutega juba müügipoolel on olnud?
    HP-d võivad müüa ka muud välisinvestorid, kes on maailmamajandusest hetkel negatiivselt meelestatud.
  • mis pidurdab Norma liikumist, kas ka mõni suur order?
  • Ühes võib kindel olla, kui see, kes iganes praegu oma megaportfelli müüb ükskord sellest lahti saab, on oodata tõusu vähemalt 130-ni. Suurinvestorid, kes on vaimustunud esimese poolaasta tulemustest ei ole veel ostma hakanud. Nemad ostavad põhjast kui meie suurest lemmikust müüja oma raha kätte on saanud.
  • Ühes võib kindel olla, kui see, kes iganes praegu oma megaportfelli müüb ükskord sellest lahti saab, on oodata tõusu vähemalt 130-ni. Suurinvestorid, kes on vaimustunud esimese poolaasta tulemustest ei ole veel ostma hakanud. Nemad ostavad põhjast kui meie suurest lemmikust müüja oma raha kätte on saanud.

    Famous last words :). Nagu ühe kuulsa Eesti aktsiaanalüütiku metafoor vee alla surutud õhupallist.

    Sry, couldn't resist :-)))
  • Arutleks natuke termini "megaportfell" "suur order" jne. Vaadates preagu viimase aja käibeid võib loomulikult tunduda et kusagil on olemas mingi müstiline suur likvideerija (EBRD, Vichmann, Swedbank jne). Sameas on kogu Ida Euroopa olnud viimasel ajal väga vaikne, ning müügisurve vqib tqepoolest tunduda vägev sellise uimase turu juures. Meenutagem lihtaslt eelmise aasta lqpu/selle aasta alguse käibeid ja me vqime saada vastuse müstilisele megaorderile. Ilmsed sel ajal poleks tänased käibed vabshee arutelut tekintanud?!!???
  • To Graafik koos mustikaga:

    Mustikas jóudis veidi ette, tahtsin öelda, et EP tykk oli köömes 99 aasta lópus; täna 10 x väiksemat tykki on palju raskem lihtsalt myya.
    To Illimar: 130 on reaalne tase ca 1-2 kuu pärast.
  • Õnneks tegi Mat.. vabandust Mustikas asja piisavalt lihtsalt kõigile "süüdlase otsijatele" selgeks. Sellise vindumise ootuses vedasin mina muuseas sama kodanikuga tingimusele Mina:HAP<=115 Tema>115 ühe veini peale kihla, mille ma (pean ajaloolise tõe huvides nentima) tõesti talle kaotasin.
  • Kas üks võimalus pole, et Hansa müügiorderi taga on Bank Handlowy? Sai ta ju hiljuti Citibanki omaks, keda ei pruugi 5 % Hansapangast huvitada.

    Handlowyle kuuluva osaluse ostmiseks peaks küll Swedbankil olema optsioon, aga kuna neil on niikuinii üle 50 %, ei pruugi nad seda tahta.
  • Võttes arvesse, et Citibank on üks aktiivsemaid välispanku Ida- ja Kesk-Euroopa pangandusturul, kahtlen küll sügavalt, et nad kohe oma 5% osalusest Hansapangas loobuksid.

    Juba puhtalt rahalises mõttes ei ole põhjendatud müüja aktsiaid, mille emitendi väljavaated järjest paremaks lähevad.
  • to cat: Ja iga Hansa myygiorderi peal on kindlasti strateegiline investor: Merkos myyb kindlasti Merko Grupp; Normas Autoliv; Optivas Sampo Finance ning Rakveres HKR - ärge nyyd yle ka pingutage.
  • To market mover: Ma ei tea, kas Handlowy on Hansapangale päris sama mis Autoliv Normale. Aga muidu on sul loomulikult õigus, see oli rohkem selline uitmõte.
  • Tänane päev on turul taas ebakindel. Suured tehingud endiselt Norma ja HP taga. Autoliv ja Handlowy on tagasi platsis!!!!
  • Paistab, et HP on mõneks ajaks müügipoolelt ära kadunud (ost 123), ei tea kas see on suuremast ostutehingust või on müügiorder otsa saanud?
  • tänase päeva märksõna võiks hoopis olla "indider trading".

    Kui kellelgi on veidi aega siis võiks uurida Reval-i aktsiat enne Linstow-i avaldust. Igal juhul tehti mõned päris suured ostutehingud. Kas see võis olla ka keegi muu peale meie uut strateegilist investorit???
  • Väike näpukas - ilmselt on tegu "insider-tradinguga".
    Aga tõsisemaks minnes, minu teada peaks olema selliste tehingute uurimine Väärtpaberiinspektsiooni püha kohus. Huvitav, mitu inimest sinna hetkel tööle on jäänud :-)?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon