Vallandage kodanik Alexandre Lamfalussy! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Vallandage kodanik Alexandre Lamfalussy!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nagu meie rahandusminister Siim Kallas, nii on ka Euroopa Liidu rahandusjuht ja tema abilised hädas. Ühel mureks riigiasutuste kulutused, mida ei suudeta kontrollida ning mis omavad ainult suundumust, ülesse, kasvada, areneda, vallutada võimalikult suurt kasvuala eelarvepeenrast. Mis näitab ainult nende elujõulisust ning vitaalsust. Teisel Euroopa rahaturgude alussambaid puudutavad küsimused. Keegi prantslane küsib nüüd iga eurooplase käest -

    Milliseid raskusi tuleb ületada, et formeeruks ühine Euroopa väärtpaberiturg?
    Kas regulatsioon aitab kaasa üle riigipiiride ulatuva kauplemisele? Milline roll peaks jääma moodustatavatele ühingutele ning kauplemise käigus tekkivatele standarditele?
    Kas riikide järelvalve organid suhtlevad omavahel piisavalt, kas nad teevad koostööd ning suudavad jälgida üle Euroopa voolavaid rahahunnikuid?
    Milline peaks olema väärtpaberituru areng, organisatsioonilises, tehnoloogilisest ja järelvalve aspektist vaadatuna?
    Kuidas tuleks arendada järelvalvet? Mis on tehtud ja mida tuleks veel teha?

    Mõlemad rahandusministrid on palunud nõu laiade finantsistide, ökonomistide ning pankurite massidelt. Nendelt, kellel kopika kulutamine hingelähedane. Ja nendest ei näi puudust tulevat. Mitu tuhat Tartu Ülikoolis koolitatud pankurit või Tallinna Tehnikaülikoolis hariduse saanud tööstuse planeerijat ja ökonomisti meil on? Vastake nüüd siis kõik kooris.

    Järjekordselt on meilgi võimalus mõjutada otsustamisprotsessi ja seda selle algstaadiumis. Järjekordselt üritatakse seda teha kaasaegse massimeedia kanali interneti vahendusel.

    Kui mitte jääda euroametnike poolt seatud raamidessse siis -

    Kas valida USA mudel, mis tugineb casidel, või senine kontinentaalne mudel, mis paneb kõik punktuaalselt seadustesse kirja, kuid nõuab suurt järelvalve aparaati, ning on rahvale suht hõlmamatu.
    Kas uskuda pankade juhatajate ja audiitorite kõrgeid nõudmisi, mida nad seavad oma maakleritele, kas otse või siis self-regulating organisations (SRO) ehk kutseühingute kaudu?
    Kas NASDAQ avab oma kontori Euroopas ning võidab südamed nendel, kes soovivad osta tehnoloogia-aktsiaid?
    Kas te teadsite et Eestis on olemas väärtpaberiinspektsioon? Ning ühendatud finantsjärelevalve moodustamine ning turgu reguleerivate seaduste muutmine on üks valitsuse prioriteetidest?

    Ma saan aru, et rahamaailma reeglite paikapanemine ei tekita nii mõneski mingit emotsiooni, arutleme siis teise teema üle. Miks eurooplaste poolt paikapandud ja kõrgelt kinni makstud spetsialistid ei tee oma tööd, vaid küsivad rahva käest segases vormis nõu ja abi? Miks rahandusministeerium ei hoia karmi käega riigiasutuste kulutustel piiri peal, vaid tunnistab abitult, ei teagi nagu kuhu see raha kaob?

    Miks hoolimata paksudest paberipakkidest, mis reguleerivad rahamaailma asju, Eesti Panga kuubikutes tööd rügavatest geeniustest ning meie ajakirjanikest, kes rapsivad kui lõukoerad, miks kõigest sellest hoolimata on kapitaliturud kui kasiinod? Ma ei ootagi seda et igalt kroonil saan kümme protsenti garanteeritud võitu. Mitte kunagi ei või teada, kas masinasse pandud kroon üldse tuleb tagasi. Ja mitte ainult Eestis vaid ka Ameerikas. Mida vastab talupoja mõistus nendele küsimustele. Hoida raha sukasääres?

    Kui pensionär Maali või keskeas ettevõtja Artur küsiksid Siim Kallase käest, millisesse fondi oma säästud panna, oleks tulemuseks umbmäärane sõnavõtt, teemal, ise peate otsustama ja valima. Üritades küll leida omapoolseid vastuseid tõstatatud küsimustele, oleks minu lühike, selge ja kokkuvõtlik email Euroopa otsustajatele - "Vallandage kodanik Alexandre Lamfalussy. PS Muideks, kui suur tema palk on?"

  • FT/Opinions/Securities 'wise men' turn to web

    http://news.ft.com/ft/gx.cgi/ftc?pagename=View&c=Article&cid=FT3BQ2ZI6CC&live=true&tagid=IXLC078IH7C&Collid=Any

    European Union/Banking

    http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/banks/statem.htm

    RM/Kontroll

    http://www.fin.ee/majandus/finantsjarelevalve/aruanne_1999.htm
    http://www.fin.ee/majandus/finantsjarelevalve/uhend_finantsjarelevalve_mood.htm
  • WOW, tõsine kirjatükk, johngray. Kuid varsti on enamus Euroopa suurimaid aktsiaid ADR-de kaudu USA turgudel listitud, milleks siis Euroopa turg? Prantsuse väikeettevõtteid nagunii ei osta.

    [Tegemist provotseeriva väitega]

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon