REMINISCENCES OF A STOCK OPERATOR - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

REMINISCENCES OF A STOCK OPERATOR

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • On üks 20 sajandi enimloetud aktsiaspekkajate lemmikraamatutest. Jõuludeks on see trükitult olemas ka eesti keeles. Milline võiks olla selle pealkirja kõige sobilikum tõlge?

    "Aktsiamänguri ülestähendusi"?
  • 'Reminiscenes' võib eesti keelde tõlkida kui heietused või mälestused, sõltuvalt sellest millise iseloomuga on teksti sisu (faktidel tuginev peaks olema mälestus, kuid ehk filoloogid teavad täpsemalt sõnastada).
  • "Heietused", "mälestused" või "meenutused" minu meelest hästi ei sobi, kuna peategelase isikul, tema perel vms praktiliselt selles tekstis osa ei ole. Tekst on mingil määral (kuigi mitte jäigalt) liigendatud erinevat laadi kogemuste järgi (maaklerite tehtud tüngad, turuga manipuleerimine...) ja kõik need seonduvad vaid aktsiaturuga. Kui ta on midagi kaua jälginud, siis oma otsuseid tegi ta eelneva kogemuse põhjal ja neid eraldiseisvaid kogemusi püüab see raamat edasi anda. Seetõttu tundub "ülestähendus" täpsem, kui "meenutus"/"mälestus" vms.
  • Põhimõtteliselt oli raamatu pealkirjaks plaanitud "Spekulandi mälestused"....
  • Kas see ei tundu liiga lahja? Seda raamatut on peetud lausa õpikuks ja pealkiri võiks seetõttu olla pisut "õilsam". Väljanägemiselt on see variant küll tegelikult parem, kui minu pakutu.
  • Aktsiamängurid on tõepoolest enamik väikeinvestoreid, see vend kaldub rohkem spekulandi poole, selle sõna kõla jälle eesti keeles pole kõige parem. "Spekulandi ülestähendused"?

    Kristjan, kuidas ise raamatuga seotud oled?
  • Vaatasin diagonaalis raamatu tõlke läbi ja pean nentima juba 100 aastat vanade baastõdede kehtivust ka praegu. Teiste vigadest/kogemustest õppust võtjaile igati tänuväärt ajaviitelugemine.
  • Nojah, see raamat avaldati esimest korda 1923 aastal ja üleelanud mitmed börsikrahhid ja investorite põlvkonnad.

    Lisaks veel:Raamatu autor (kodanikunimega Jessie Livermore) oli edukamaid spekulante enne 1929.a. börsikrahhi ja krahhi algusjärgus, kuid 30. aastate keskel kaotas kogu oma vara ja ta lõoetas oma elu traagiliselt.
  • Sigahea raamat. Olen ostja.
    Eriti võrreldes "Warren Buffeti teega", sest lähenemine on siin põhimõtteliselt erinev. Mitte käibetõe "osta ja hoia kvaliteetaktsiaid, surres oled rikas" korrutamine, vaid köitev ülevaade ühe aktsiaturule pühendunu mänguoskusest ja psühholoogiatajust.
    Jesse Livermore oli kõigi tänapäeva daytraderite eelkäija, ta ei teeninud pappi mingile pangale ega fondile, vaid oli sõltumatu spekulant. Individualist sõna parimas tähenduses. That's why i like the man.
  • Ma nagu mäletan selle raamatu eessõnast, et tüüp kes "Reminiscences.." kirjutas ei olnud tõenäoliselt kunagi ühtegi aktsiat ostnud ega müünud, ja raamat on n.ö. mina-vormis ümberjutustus või intervjuu kellegi teisega, kes tõepoolest kõva tegija oli olnud ja oli ka käesoleva raamatu minategelase prototüübiks.
  • Tarmol on õigus. Eessõnast:
    "Tegelikult kirjeldavad Meenutused värvikalt oma peategelase, Larry Livingstone’i – mis on Jesse Livermore’i pseudonüüm - kogemusi ja mõtteid. Paljud, kui mitte suurem enamik inimesi, kes on seda raamatut lugenud, usuvad, et Edwin Lefēvre on Livermore’i pseudonüüm.
    Lefēvre oli siiski reaalselt eksisteerinud isik. Ta oli ajakirjanik, kolumnist, romaanikirjanik ja lühijuttude kirjutaja. (Meenutused ilmus tegelikult enne raamatuna avaldamist järjejutuna Saturday Evening Post’is.) Kuigi raamatu lugejatel võib olla raske seda uskuda, polnud Lefēvre’l kunagi turgudega mingit pistmist olnud"
  • Pange nimeks "Spekulandi pihtimus"...
  • Aga kuidas oleks midagi originaalset - "Jesse Livermore'i tee" ?
  • Kes seda muidu tõlgib ja kes välja annab?
  • Algne idee pärines minult, välja annab kirjastus "Perioodika". Tõlgi nime hetkel ei mäleta.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon