Euro ja Euroopa aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Euro ja Euroopa aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui USD jätkab võidukäiku, on ka DOW ja NASDAQ meeldivalt plussis, ning koos sealsete juhtaktsiatega ka NOKIA jpm. Euroopa aktsiad. Need viimased aktsiad tõusevad sama lõbusalt nagu "ameerikalsedki".

    Raha voolab järjest Uude Maailma - aktsiatesse.

    Nüüd järsku otsustab ECB interventsiooni kasuks.

    Peale seda logisevad USD, DOW ja NSDAQ igast õmblusest. Sama hästi logisevad ka NOKIA jt. Euroopa aktsiad. Raha voolaks nagu mujale.

    Millest ma siinjuures hästi aru ei saa - miks euro tugevnedes Euroopa aktsiad langevad? Kus peitub see glabaalse aktsiainvesteerimise loogika?

    Indikaator - vt. JPM EUREQ käitumist.
  • Kõik sellised valuuta tugevusest/nõrkusest tulenevad muutused soositud investeerimisregioonis ei toimu üleöö. Kui veel paar nädalt tagasi Päevaleht küsis Eesti analüütikutelt arvamusi dollari väärtusest aasta lõpus, siis arvas näiteks üks LHV prognoosija et tulenevalt ajude äravoolust Ameerikasse jms on aasta lõpuks USD kindlalt üle 20 EEK(ca 0,78233 USD EURO eest) (samas nöök: ajude pidev äravool ja siinolijad peavad siis seda rasket prognoosimise tööd tegema, huhh!). Kui mu mälu ei peta, siis üks viimaseid Nobeli majanduspreemia laureaate võttis oma preemiasumma nimelt vastu EUR-is, pidades seda pikaajaliselt soodsamaks variandiks. Seni on ta pidanud oma valikut kibedalt kahetsema (no kui ta raha muidugi kohe laiaks ei löönud), aga kasutades siin laialt levinud "mina arvan"-it pakun ma välja, et EUR kõige madalamad tasemed USD suhtes on jäänud seljataha ja Euroopa aktsiatesse tasub juba varsti investeerida. Muidugi mitte ainult TMT sektorisse, vaid riske tõeliselt hajutades.
  • Enamus aktsiaturgusid jälgivad Ameerikas toimuvat. Kui vaadata MSCI World Indexi koosseisu, siis selgub, et USA osakaal on praktiliselt pool. Seetõttu mõjutab USA aktsiate liikumine ka teiste regioonide aktsiaturgusid. Iseäranis suur korrelatsioon on USA ja Euroopa aktsiturgude vahel. Kui dollar nõrgeneb, siis paljud investorid ei soovi hoida oma positsioone nõrgenevas valuutas (ehk dollaris). USA aktsiate langedes müüakse oma positsioone ka teistes valuutades noteeritud varades. Seetõttu on tugev dollar aktsiaturgudele positiivne. Nõrgenev dollar mitte.
  • Mait: Dollari nõrgenemisest saab rääkida ju ainult mingi teise valuuta suhtes (mis järelikult tugevneb ja soosib investeerimist) ja mitte sugugi kõik investorid ei jälgi oma paigutuste hajutamisel globaalset indeksit. Aga jah - paraku on jätkuvalt USA turg see, kelle peale kogu maailm ootavalt vaatab enne seda, kui oma turu suunda (vastavalt) määrab.

    Iseenesest oli suur korrelatsioon ka Venemaa ja USA turu vahel. Aga siis tuli vankadel natuke aega hoopis korrelatsioonivabamalt läbi ajada. Aga praegu alustab jälle iga enesest lugupidav Vene maakler oma kommentaari RTS-i liikumisele viitega õhtusele USA-le...
  • Selge see, et paljalt valuutakursside tõenäolise muutumise baasilt ei tasu aktsiatesse investeerimise suhtes pikemaajalisi otsuseid teha, vaid tuleks vaadata ikka mõju kompaniide fundamentaalile ja/või regioonide makrole...minu meelest on väga positiivne see, et keskpangad üritavad viimasel ajal ühiselt turge mõjutada ja taolisi dollari, euro ja jeeni vahelisi kursse hoida, mis toetaks globaalselt majanduskasvu püsimist...vähemalt on realiseeritud, et kooskõlastamata ei tuleks niikuinii midagi eriti välja...Euroopa aktsiate väljavaadet mõjutavad kõige rohkem teadagi USA majanduse jahtumine ja kütuse hind, mis võivad järgmise aasta earningsite kasvu konsensuse kõvasti alla poole tuua...euro suhteline nõrkus on ju pigem hoopis toetav asjaolu...omaette huvitav on, mis saab Ida-Euroopa aktsiatest, kus selgelt väärtus olemas (näiteks kasvõi Ungari)... kas suudavad need järgmise poole aasta jooksul õige hinna poole kaubelda, kui lääne turud nõrgad?...või tuleb suur re-rating koos USA järgmise kasvutsükli algusega alles?...mitmed Ida-Euroopa indeksid on madalal ju suure telekomide osakaalu tõttu, mis on nii madalal peamiselt negatiivse sentimendi tõttu, mis aga võib küllalt kiiresti muutuda...väärtus on täiesti olemas - only momentum is needed
  • Kas pole geograafiline jaotus suures osas mitte igand. Kes hoolib sellest, et Motorola on USA, Ericsson Rootsi ja Nokia Soome firma.
    Suur osa sektoritest on globaliseerumas(tehnoloogia, farma, auto, isegi finantsid).
    Üks asi mida siiski tasub vaadata - kas aktsial on üks või mitu olulist turgu.
    Aktsia on lõppkokkuvõttes ju optsioon müüa oma investeering kellegile teisele.
    Ja pole üldse mitte paha kui sinu aktsia on kättesaadav rohkem kui ühe riigi investoritele.
  • Arenevatele turgudele (nagu Ida-Euroopa) investeerides pole top-down lähenemine kindlasti iganenud, sest makro tõttu võib mõnesti riigist vägagi valusa laksu saada, kuigi kompaniid iseenesest paljulubavad...selge see, et USAs ja Lääne-Euroopas, kus makro nii terav küsimus ei ole toimib stock-picking vägagi hästi...globaalselt tegijad kompaniid on loomulikult atraktiivsed pikemas perspektiivis (loodetavasti on nad ka siis kunagi veel tegijad), kuid hetkeolukorda arvestades teeks panuse küll pigem mõnele väga madalalt hinnatud regionaalse tähtsusega kasvuaktsiale (näiteks mõni Ida-Euroopa mobiilioperaator) kui fair value pealt mõnd lääne TMT liiderstokki võtta lootuses et kasvab veel vingemalt kui hetkel sisse arvestatud...tegelikult usun, et enamusele eestlastele, kel on vaja raha samaaegselt säästa ja kasvatada, sobiks kombinatsioon neist
  • Tundub, et USA indeksid on nagu natuke minetamas oma juhtrolli Euroopa turgude suunajana...Ida-Euroopa turud on nii põhja müüdud, et NASDAQi võbelemisele lihtsalt ei viicita enam eriti reageerida ja käivet on enamasti ainult siis kui mõni USA investor, kel makrost ja muust taustainfost ilmselt aimugi pole oma ebapopulaarse aktsiapositsiooni bidi peale peksab
  • Alo: Wrong.

    Näiteks Januse (suurim NOK aktsionär) manageridel on väga hea ülevaade makrost ja taustainfost, elu ise (fondidest läheb raha välja) sunnib neid veelgi NOK-i maha laadima. Samuti muid positsioone, mille hinda enam kunstlikult üleval hoida ei suudeta (muugulgas BRCD). Kui raha hakkab suuremas mahus välja voolama FIDO fondidest, siis NASDAQ vahemikus 2250-2500 pole välistatud.
  • mul see esimene lause ainult oli Lääne-Euroopa kohta...seal kipub nii olema jah nagu kirjeldad ja NAS langus tekitab TMTs hävingut...aga teine lause oli mul eksklusiivselt Ida-Euroopa kohta...ja väidan veel, et seni jätkuva ebapopulaarsuse tõttu enamus Lääne suuremaid analüüsitegijaid ikka üpris pealiskaudselt käsitleb nii regiooni kui atraktiivsemaid kompaniisid
  • Alo: Vabanda, see Ida jäi Euroopa ees tähelepanuta - muidu tekst on loomulikult OK.
  • Näe, kui huvitav, LHV on jõudnud ka tõdemusele, et loogika majanduses ei toimi:

    "Olukord on tegelikult ebaloogiline - kuna US majandus jahtub, siis sealne turg kukub. Sellest on omakorda mõjutatud Euroopa börsid, mille kaudu jõuab mõju ka TVB-le. Kuid Eesti majandus on ju kasvamas ja erinevalt USA-st ettevõtete tulemused paranemas."
    Loe edasi.

    Kristjan (L.), mulle tundub, et aktsiahinnad omavad tugevamat seost pigem kapitalivoogudega.

  • ... ma pidasin silmas mitte geograafilist liikumist, vaid valikuid erinevate investeerimisvormide vahel.
  • Tuletaksin kõigile ikka ja jälle meelde armast 1997. aastat. Siis kasvas Eesti majandus ligi 2x kiiremini kui praegu ja majanduskasvu võis vahepeal mõõta lause kahekohalise numbriga. Börsil noteeritud ettevõtted teenisid samuti väga kopsakaid tulusid ning prognoosid olid kõigil väga suurepärased ning meenutame - fundamentaalselt olid kõik aktsiad alahinnatud jne. Kõik mäletavad mis juhtus. Seetõttu ei pööraks ma ka väitele:"...Kuid Eesti majandus on ju kasvamas ja erinevalt USA-st ettevõtete tulemused paranemas." erilist tähelepanu. Praktiliselt olematu likviidsuse ja käivetega turul, mis maailma mastaabis on oma suuruselt võrreldav nööpnõelaga, pole mõtet hakata arutlema selle üle, kas meil on fundamentaalselt kõik hästi või mitte. Pigem tasuks silmad - kõrvad lahti hoida ja vaadata mis mujal maailmas toimub! Õnneks enamus seda teebki.
  • Madagaskar, üritasin juhtida tähelepanu sellele, et fundamentaalset pole põhjust languseks. Seda "LHV tõdemuseks, et loogika majanduses ei toimi" küll lugeda ei saa.

    Kuid Sinu seosed kapitalioogudega jäävad küll segaseks - et täna (30.11) liikus siis raha väärtpaberibörsilt näiteks võlakirjadesse???

    Velikij, minu arvates võrdlus '97. aastaga, kus TALSE sügiseks aasta jooksul oli tõusnud 300% ei ole praeguse olukorraga päris võrreldav.
  • Kristjan, mõistagi on 2000 ja 1997 aastal vahe, keegi polegi üritanud seda eitada. Nii ka ilmselt ei arva keegi, et Talse peaks tänavu samamoodi kukkuma, kui siis. Analoogia oli pigem hinnaliikumistele põhjenduste otsimises ja hindade üleshaipimisel, need põhimõtted on kahtlaselt sarnased, muud miskit!
  • Sooh, siin on ju ridade vahel liiga palju infi, et väitlema hakata. Mõtted jäävad paraku ikka nähtamatuks trükimusta vahele:-)

    Kapitalivoogudega on siinilmas keerulised lood. Selle liikumise vahel on igasugused puhvrid, muundumised ja ma ei teagi mis veel. Siin võib tuua paralleele optilistest võrkudest (loe: scrooge veinijuttu) :-D
  • mulle tundub, et aktsiahinnad omavad tugevamat seost pigem kapitalivoogudega. ... ma pidasin silmas mitte geograafilist liikumist, vaid valikuid erinevate investeerimisvormide vahel.

    Nii arvas siis Madagaskar TVB mõjutatuse kohta välisturgude poolt. Minu arvates on viimased nädalad selgelt näidanud TVB mõjutatust välisturgudest.

    Seega kapitalivood erinevate instrumentide vahel küll põhjuseks polnud. Ja puhvrid, muundumised etc. etc. ...... ajad lihtsalt asjad enda jaoks keeruliseks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon