Lõpuks ka minu prognoos. - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Lõpuks ka minu prognoos.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Targu olen ma suutnud soovi USA turu käitumist siin foorumites ette ennustada maha suruda. Mõned erandid on olnud:

    1. arvamus, et NAZ võib aasta jooksul käia ka alla 3000 punkti taseme, kuid sinna see indeks ei jää.
    2. Cisco prognoos enne tulemuste avaldamist liikumisest alla 50-ni (läks tegelikult veelgi mõned punktid veelgi madalamale) ja sellele prognoosile kohe järgnenud lühiajalise tõusu prognoos üle 70 (tõus jäi vist küll juba 69 lähedal pidama.
    3. Rubriigis "LU HOIATAS" prognoosisin lühiajalise põhja lähenemist antud päeval ja panin NAZ puhul ca 50 punktiga mööda, mis indeksist reede hommikul veel maha võeti.

    Nii et kui soovite, siis kolmest kolm mööda! Seega pole just eriti põhjust minu järgenvat prognoosi tõsiselt võtta...;)

    Trend ei muutu ühe päevaga, isegi kui see on sedavõrd ebatavaline, kui oli 13. reede. Ka on V-kujuline trendimuutus haruharv, põhjustatuna tavaliselt ülipositiivsest uudisest. Kuigi USA-on väga palju raha ootamas sisenemist turule, siis reeglina oodatakse kinnitust turu pöördumisele. Minu jaoks kõige parem kinnitus sellele on MADALAMATE TASEMETE (ca 3050) veelkordne põgus puudutus ja kindel tagasipõrge veelgi suurema käibega võrreldes reedega. Raske on uskuda, et sellise suure tõusuga päevale järgneks sama ilus. Eriti väheusutavaks teeb selle tegelikult negatiivsete (inflatsioon!) uudiste valguses meeletult rallinud turg, mille stabiilne jõudmine ja püsimine järjekordsetel toetustasemetel tõi reedel välja päris palju lühikeste positsioonide katjaid = ostjaid. Nii pikkade kui ka lühikeste hulgas on omad "nõrgad käed", kes teevad oma otsuse igaks juhuks kiiresti ja ei jää ootama kinnitust sellele, kas trend on tõesti muutunud. Need, kes reedel ostsid, olid tõenäoliselt lühikeste "nõrgad käed" ja pikk raha ootab tõenäoliselt veelkordset kinnitust turu pöördumisele.

    Pikal rahal pole ka eriti illusioone valimiste eelse aja, kui aktsiate ostmiseks sobivaima, suhteks. 30 mio strateegiliste naftareservide vabastamine oli näiteks puhtakujuline "poliitiline kergendus", mis lühiajaliselt oma mõju omas. Totaalne kukkumine enne valimisi ei tuleks Gore'le mingil juhul kasuks - järelikult tuleb auru üleval hoida. Turgudel on levinud lame ütlus: "Osta siis, kui pommid lõhkevad" ja see tegi eelmisel nädalal oma töö!

    Praegu tundub, et enne valimisi võib veelgi kõrgemaid NASDAQ (3400-3500) tasemeid näha ja turg testib uuesti aasta madalamaid tasemeid alles pärast valimisi. Kui aga 3050 tase proovitakse ära varem (järgmine tõenäoline aeg oleks pärast optsioonireedet=ülejärgmisel nädalal) ja see peab, võib NAZ liikuda aasta lõpuks tasemetele 3600-4000 punkti. Kui EI PEA, siis esialgu pakuks toetuseks 2900 ja kõige tõenäolisem aastalõpu tase oleks 2600-3000.
  • Aga mis hakkab toimuma peale valimisi? Majandust hakatakse pigem koomale tõmbama, et enne järgmisi valimisi oleks midagi paisutada. Kas ja kui madalale USA majanduskasv üldse jõuda võiks? Kas 1991. aastast tuttavate negatiivsete numbriteni? Mida teeb sel juhul aktsiaturg?
  • Kui Bush võidab, võib turg isegi veidi ülespoole reageerida, kuna usutakse tema lubadust ettevõtete maksukoormust kärpida. Siiski jääksin ma ka sellisel juhul äraootavale positsioonile seni, kui NASDAQ on uuesti 3000 punkti läheduses ära käinud ja positiivse reversal'i kujundanud või selle läbinud ja avanud minu jaoks võimaluse uuesti AINULT lühikeseks mineku peale mõelda.

    Põhimõtteliselt võib turul aastal 2001 olla tõusev trend: energia hinnad on tsüklilised ja pigem juba langevad aasta alguses (kui mitte varem, kuna varusid soetatakse juba praegu), kui suurtarbija USA on talvise kõrgtarbimisega ühel pool. Kui majanduskasv on aasta lõpuks aeglustunud ja nafta hind pole praegustelt tasemetelt oluliselt tõusnud (väiksem inflatsioonioht) võib uue aasta alguses FED minna "neutraalsesse positsiooni", andes aktsiaturule rohkem hingamisruumi = UP. Siin oli mitu "kuid", nagu isegi märkad. Aga vähemalt mulle tundub selline jada üsna tõenäoline ja ma hoian teeksin pikaajalise panuse sellise variandi täitumiseks.

    See ei tähenda, et ma praegu ilmtingimata ostmas oleksin. Kui Rain ostab INTC, siis sellel sektoril on vähemalt "rollling correction" juba toimunud ja seetõttu on üsna kindel edasise -50% vältimine, mis ilmselt ongi Raini eesmärk:), aga tegelikult on sellega ka enam-vähem kõik LÜHIAJALISED positiivsed INTC ostu argumendid ammendatud. Rain, kas oled hakkamas day- või swingtraderiks?
  • Olen Kristjani selle prognoosi poolega nõus, mis eeldab, et senised toetustasemed veel ei pea ning Nasdaq läheb alla 3000. Siiani ei ole tegelikult olnud põhjust muuta prognoose, mis said tehtud aprillis.
    Samas, ma ei julgeks enam peale AOL-i, GE ja ORCL-i enam ühegi aktsia lühikeseksmüümise peale mõelda. Ma arvan, et INTC ja MSFT-i viimase aja languse tõttu ei saa olla enam kaugel USA keskpanga intressipoliitika leevendamise märgid (max 6 kuud veel). Prognoosin, et hiljemalt järgmise aasta I kvartalis intressimäärad hakkavad alanema. Selleks ajaks peaks Nasdaq olema endiselt alla 3000.
    Üks oluline asi, mida ma enne USA turule investeerimist ette võtan: panen USD riski kinni. Nagu varem sai siin USD threadis välja öeldud: kui USD tuleb pärast interventsiooni uuesti 0.85-0.86 tasemele, siis teen USD languse peale forwardi. Praegu oli hetk tagasi kurss isegi 0.8488. Nii et saan ehk isegi alla 0.85 homme ära tehtud.
    Ja 6 kuu perspektiivis peaks juba olema aeg küps USA-sse sisenemiseks. Loomulikult suhteliselt pikaajaliste investeeringutega. Kes seal iga päev sebida jõuab. Mul oma elu ka elada.

  • ...enne USA turule investeerimist ette võtan: panen USD riski kinni.

    Odot, oled sa siis seal sees või ei ole? Et kui oled, siis mis mõttes enne ja kui ei ole, siis mis mõttes kinni?

    Selles, et 6 kuu möödudes EUR USD vastu tõuseb, selles pole mul suurt kahtlust, kuigi pigem võiks selle põhjuseks olla eurointresside tõus kui dollariintresside langus.
  • Mul on plaan minna sinna turule ja selle plaani piires peaks valuutakursside asjad ka korda tegema. Kumb juhtub enne ja mis ajavahemik sinna vahele jääb, see on ju suht tähtsusetu?? Või ei ole?
    Antud juhul ma tõesti võtan USD riski, aga kokkuvõttes panen ikka kinni:)
    Tore on ikkagi, et nimetatud positsiooni võtmise koha pealt on toetust.
  • US: kas sa oled sisenemas USA aktsiaturule?

    Kui "jah", siis on see täitsa jabur, et sa julged võtta aktsiariski ja ei julge võtta valuutariski.
  • Robert,

    seleta miks kahe tundmatuga võrrand tundub sulle parem kui ühe tundmatuga võrrand.

    ja veel

    kui aktsiaturule on loomulik liikumine ülespoole, siis konkreetse valuutapaari liikumise mudel on tunduvalt komplitseeritum.
  • kahe tundmatuga võrrand... valuutakurss + aktsia hind. see ei ole parem, see on lihtsam. Ajalooliselt on olnud nii, et aktsiate volatiilsus on olnud palju suurem, kui valuuta kõikumine. Ostes aktsiad võtad sa niikuinii antud riigi (regiooni vms.) riski ning palju võimendatumalt, kui valuutariski võttes.

    on tõestatud, et valuutapaaride liikumine on üldjuhul (väikesed erandid välja arvata) pika perioodi jooksul suhteliselt trendivaba.
  • pisut segaselt panin kirja. lihtsam meetod on aktsiahind, mitte valuutakurss + aktsia hind.
    sry.
  • Jätsin oma prognoosis selle tobeda ütluse "Osta siis, kui pommid lõhkevad" lõpetamata, aga siin see jätk on: "ja müü siis, kui rahusõnumid saabuvad!"
  • Pangad lühemas ja pikemas langustrendis.
    C, JPM, AXP jne.
    Citigroup tulemus ega AXP kiitmine ei ole aidanud.
    Ja nende langus kisub ka Dow alla.
    Hetkel on küll vaid näha järjekordse langusekese algus.
  • Oot, oot. Minu visioonis saabki just USA keskpanga intressimäärade langetamine samaaegselt rahapakkumise kiire kasvuga USD kursi hävitajaks. Raha hulga kasv aga võimaldab aktsiahindadel asuda tõusuteele. Minu arvamus on, et JPY-s või EUR-is USA aktsiad esialgu tõusma ei hakka, kuid USD väärtust ohvriks tuues välditakse võimendustest tulenevat sundmüüki ja võimalikku paanikat aktsiaturgudel.
  • US seleta kudagi lihtsalt, millise valuuta vastu USD siis nõrgeneda vqiks...
  • Kõigi riikide valuutade vastu, millel on kaubandusbilansi ja jooksevkonto numbrid enam-vähem paigas. Euroopa + Jaapan + teised Aasia riigid tulevad eelkõige meelde.
    Muide, ma olen negatiivne USD suhtes eelkõige seetõttu, et kogu see blokk (USA, Brasiilia, Argentiina, Mehhiko jne) on tõsises sõltuvuses väliskapitali sissevoolust. Nüüd, kus on oodata investorite muutumist aktsiainvesteeringute suhtes mõnevõrra ettevaatlikumaks, siis ma ootan ka rahavoogude vähenemist USA-blokki. See omakorda sunnib USA keskpanka emiteerima "katteta USD-sid".
  • Siiski peaks praegu enne lõplikke seisukohavõtte ootama ära, mis Frankfurdis juhtuma hakkab. Selge on vist see, et vaatamata ECB intresside tõstmisele raha ei hakanud Euroopasse liikuma vaid vastupidi - põhjus selge, Euroopa majanduskasv, mis aasta esimeses pooles oli 3,8% tuleb aasta teises pooles kõvasti väiksem. U.S. majanduse perspektiivid on endiselt kõvasti paremad ja see tingib ka jätkuva rahavoo Atlandi läänekaldale.
  • US - Nüüd, kus on oodata investorite muutumist aktsiainvesteeringute suhtes mõnevõrra ettevaatlikumaks - kust sul selline info pärineb, ma saan aru mis asi vqib olla sinu kõhu-tunne, kuid antud hetkel see siiski petab sind sest numbrid kapitalivoogude liikumisest on endiselt kontinentaalse euroopa kahjuks vs. põhja-ameerika... mõned septemri kuu mõtteterad cross-border M&A cashflows report'st
    * Global announced cross-border M&A cash deals stabilises at $39bn in September
    * The US was the net winner of new announcements, while the Euro-area was the net loser
    * Unusually large number of completions moderated most G5 M&A pipelines
  • 18.10 Put/Call Ratio: 1.01 (ma ei mäletagi nii kõrget lugemit - jällegi väga tugev contrarian põhja indikaator)
    19.10 Put/Call Ratio: .64 !!!!

    Sellisel turul midagi prognoosida... Kui tundub, et midagi võiks juhtuda KUUDEGA, siis tegelikult juhtub see PÄEVADE või isegi tundidega! USA sentimendi muutused, mida ma oma esimeses prognoosis püüdsin kuudesse paigutada, jäävad suures osas juba seljataha.

    Põrge 3050 tasemelt tuli veenev, karude put'ide kinni panemine genereeris eile ebanormaalselt suure hüppe ülespoole (mis kipub olema omane bearish turule) ja 3400-3500 tase tuligi taas kätte.

    Positiivne sentiment võib ka veel täna midagi jõuetut ära teha, aga järgmine nädal teeb tõenäoliselt kalendrisse mõned suured punased numbrid...

    VD: SHORT HAND, FCEL
  • to kristjan: viimased sõnad Sul täitsa kuldsed.

    Vaatasin eile hilisõhtul CNN tunnist päevakokkuvõtet Moneyline. Ja kõikide säravad näod ja lootusrikas jutt a la Dow aasta lõpuks 12000 ja Nasdaq "hakkab nüüd üles liikuma" ajas kohe südame pahaks. Ise tunnistavad, et majandus jahtub ja loodavad ikka ettevõtete kiire kasvu jätkumist??? Absurd.

    Jagan väheste US karude arvamust, et jahtuva majanduse tingimustest on P/E-d üle 100 enamasti liiga kõrged. Ja selliseid jätkub ohtralt. Pole põhjust nende viimaste rallide taustal veel liigseks eufooriaks.

  • to beast: Täiesti nõus seisukohaga. Kui majandus jahtub, miks peaksid hinnatasemed üha edasi tõusma. NYSE P/E-d on üldse minu andmetel ajaloo kõrgeimad. Ollakse tundmatul alal ja veel kindlad ka!
  • Mulle tundub, et kogu USA turg on just karusid paksult täis hetkel ja see ongi juba piisav põhjendus, miks vähemalt lähiajal ei näe me olulist langust.
    Paljusid tippaktsiaid on lihtsalt nii roppu moodi shorditud, et piisab ühest heast uudisest, kui kõik need vennad paanilist katma/ostma tormavad. Nägite mis juhtus MSFT või CORViga.
    Muide, mitmel pool kõlanud ennustus et put'ide sulgemine toob kaasa ralli, osutus üsna täpseks. Sellest järeldades peaks järgmise nädala alguses Nasdaq siiski kukkuma.
  • Kristjan:

    HAND on minu arust ka täiesti jabura tõusu läbi teinud ja ma ootan huviga, millal näiteks LHV selle oma näidisportfellist ära müüb...

    Eile vaatasin, et PALM ja HAND summaarne turuväärtus = umbes 220 miljoni nende toodetava device'i keskmise hinnaga. (mida iganes see võrdlus ka ei näitaks)

    Arvestades, et nad kumbki siiski pole väljaspool konkurentsi (praeguse taala kursi juures tundub nende kaup suht kirves) näib selline valuation kuidagi ülepingutatud olevat. Või arvab keegi teisiti?
  • No pärast seda, kui me selle teema siin oleme juba üles võtnud, kardetavasti mitte kunagi! Vaata minu katset INTC-ga... Aga: "cut your losses and let your profits run" on siiski tavaliselt õigem positsioon, kui "ostame siis, kui hind on eilsest (või kellegi teise) ostuhinnast odavam", millest lähtub iga keskmine investor.
  • Ühe "suure punase numbri" (ajaloo 9. kukkumine) saime eile kätte kui rolling correction asus purema ühte nurgakest kõige magusamast osast turul: FO ja osaliselt kandus selle sektori hirm üle ka Data Storage sektorile.

    Kui JDSU tulemustest saab vähegi kasvu aeglustumise märke välja lugeda, siis kulub punast värvi veel rohkem, kui tahaks isegi USA-s hetkel ainult short positsioonide (hetkel 6 hunnitut bubble't) omanikuna ette kujutada.

    Kui ei, siis saab NAZ 3200 praegu pidama, margin call'id jäävad tulemata ja turg üritab uuesti 3500-ni tõusta.
  • teremere: võrdle sinu pakutud TA-d + prognoose minu poolt varem siin üllitatuga. Tundub üldjoontes piisavalt sarnane ütlemaks, et me oleme võimalised vähemalt mingeid seisukohti jagama.

    Kuna tundub, et sul on olemas aktsepteeritav nägemus (või vähemalt sarnane minu omaga ja mulle seetõttu vastuvõetav) turust ja tõenäoliselt kogemused mõnedest suurematest message boardidest, kus vastaste kondimurdmine on jõudnud maailmaklassi (kas sa oled ka saanud süüdistusi "paid basher"'iks olemisele + kaebused SEC-le, + kaebused yahoole, kuna sa julged arvata, et konkreetne aktsia on põhjendamatult üle hinnatud? Just fun...:-)), siis hea meelega kasutaksin siin kunagi Tarmo poolt algatatud võimalust viia osad diskussioonid foorumist väljaspoole.

    See LHVD foorum on vähemalt selles mõttes seni püsinud päris meeldiv, et kohalikud inimesed on jänkidest tasakaalukamad ja keegi ei pea ennast (loodetavasti) ainukeseks, kes investeerides raha teenivad.

    Minu e-mail on kristjan@kawe.ee
  • Byron Wien describing the folks attending Morgan Stanley Dean Witter's investment conference in the Bahamas: They were "fully invested bears looking for a rally to lighten up."

    Tundub igati mõistlik arvamus. Valimistulemuse selgumise korral ootavad liiga paljud rallit - mis jääb seetõttu tõenäoliselt lühiajaliseks ja saab olema uus tore võimalus shortimiseks. Aga ka seda ootavad vist juba liiga paljud... Kukume 2600-ni juba novembris, Teremere?
  • Nüüdseks on neli Bushi rallit (vist juba?)seljataga ja ma mõtlesin uuesti sellele libedale prognoosimise teele ronida.

    Minu viimane prognoos oli NAZ 2300-3500 aasta lõpuks - praegu, kuigi aega on oluliselt vähem jäänud, ei oska aasta lõpu tasemetest suurt midagi arvata. USA TMT fondides iseenesest jällegi raha jätkub ja kui nad oma endist walk-up mängu jätkavad, võiks turg aasta lõpuks jällegi tõusta. Viimased tõusud paljudes highflyerites on toimunud suhteliselt väikeste käivetega ja tihti täiesti üheselt päevasisest "treppi" jälgiva graafikuga. Ükski normaalne pikaajaline investor igatahes sellisel turgu üleskruvival moel ei osta ja väikese käibega üles liikunud aktsial on sama lihtne jällegi alla kukkuda, kui fondide tugi alt ära kaoks.

    Mul on kahju tunnistada, et suhtusin seni NASDAQ-i vajumisse kiirusesse liiga optimistlikult ja lootsin selle vindumise lõppu juba Q4 00/Q1 01. Praegu kardan selle edasilükkumist Q2-te või aasta teise poolde, kus NAZ võib lageda allapoole 2000 punkti.

    Kõik muidugi IMHO.
  • Kõik viitab sellele et detsembri algusest peale toimunud tõus on selleks korraks läbi.
    Nii SP500 kui ka Nasdaq liikusid täpselt vastu trendijooni, läbi ei murdnud ja vajusid tagasi.
    Valimiste teema hakkab ennast ammendama ja on hetkel väga vilets õlekõrs mille abil üritatakse pullidele elu sisse puhuda. Ei õnnestu enam.
    Mille abil võidakse üritada edasist tõusu?
    Fed ja intresside langetamine vist on üks väheseid mis kõlab usutavalt. Lootus, unistus...

    Kui täna ei juhtu imet ja kuskilt ei leita kütust uueks tõusuks siis on 1-2 või rohkem nädalat kestev langus alanud.

    Kristjan, kas nüüd oled valmis uuesti TMT koha pealt karu positsioonid sisse võtma?
    Kui Nasdaq ja Tech langevad uuesti edasi, kas siis samal ajal ravimifirmad langevad? Või langus lükub seal edasi?
  • Ma ei taha midagi ennatlikku veel välja pakkuda, aga kui NASDAQ on eelnevalt 20% järjest üles liikunud siis mõned punktid allapoole liikumist ei ole veel piisavad 1-2 nädalase languse ennustamiseks. Arvesta sellega, et aasta lõpp on ikkagi lähedal ja mitte väga palju kauplemispäevi enam järgi. Mingil määral võib reedese tw järel paari eelmise kuu analoogiat küll loota, mis lubaks järgmisel nädalal veidi auru välja lasta.
    Vaatasin huvi pärast äkilisemate USA aktsiate Max-Pain value't ja enamasti kauplevad (vähemalt minu poolt valitud) aktsiad sellest tasemest kõrgemal - mis peaks olema aktsiatele eelnenud kuudele vastupidiselt hoopis langetav mõjur ja selle põhjal on mitmetel aktsiatel järgmisel nädalal hoopis lihtsam ülespoole liikuda.

    Ja nagu juba öeldud - raha fondidel on. Kuigi ma ei usu, et FIDO ja Janus-e taolised fondihaldurid suudaksid igavesti halva mängu juures head nägu teha, siis aasta lõpp on ikkagi alati üks tähtis NAV'i fikseerimine - aastaaruanded jms "head" seisu näitama pidav pahn.

    Languse edasilükkumise koha pealt - k.s.t.
  • USA fondide money flow kohta võib mainida, et raha liikus nädalal, mis lõppes 6.detsembri, järjest aeglustuva tempoga EQ'sse, veidi kiirenedes selle International & Global osas. Kõik Growth kategooria erinevate sektorite fondid näitasid raha väljaliikumist kokku 1.5 miljardi USD ulatuses. Samas MM fondide inflow oli 14.1 miljardit USD.

    Ja Growth fondide cash positsioon on tavalisest mõned %-d suuremad. Õnneks. Seda läheb neil kardetavasti vaja. Kui nad kasutavad selle turu ülesajamiseks, seda raskem saab neil olema edaspidi.
  • eeldan, et kõik mullirallid lõpevad alati ühte
    moodi.Ja mida ka ei üritataks...
    valimised ja muu selline jama, intressid ja muu selline jama, see on mäng luuseritele, et äkki siiski...aga äkki siiski.
  • spets, mis positsioonid sul täna on?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon