EVP = SELL - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

EVP = SELL

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • EVP hinda on järjest kõrgemale kruvinud põhiliselt ettevõtete poolne nõudlus, mis läheb Eesti Erastamisagentuuri ees võetud kohustuste täitmiseks. Selleks otstarbeks saab EVP-sid kasutada vaid 1.detsembrini käesoleval aastal, EA hinnangul on summaarselt maksimaalselt neile veel laekuv summa ca 50 miljonit. Tõenäoliselt on sellest suur osa juba ära ostetud. Maa erastamiseks saab EVP-sid kasutada 1.juulini aastal 2002 ja see saabki moodustama edaspidise põhilise EVP nõudluse. Tuleb aga tähele panna, et maa erastajatel on alternatiivina kaautada ka kuni 50 aastane järelmaks, mille tõttu mingist hinnatasemest alates on soodsam kasutada seda ja loobuda EVP-de ostmisest. Minu arvutustest lähtuvalt on pikaajalise järelmaksu võimalus enam-vähem samaväärne, kui EVP-de ost hinnatasemelt 0,50-0,55 krooni, millest tulenevalt suhtun skeptiliselt EVP-de edasisse tõusupotentsiaali praeguselt hinnatasemelt.
  • Eeldades konservatiivsemate inimeste soovimatust siduda ennast 50a järelmaksu graafikuga ja agressivsemate inimeste sooviamatust kaotada tehingute (laenutagatise seadmine või müük) tegemise võimalust järelmaksuga soetatava maaga eeldaks, et keskmine järelmaksu pikkus ei tule üle 5 aasta.
    Nendest eeldustest lähtudes annavad ebatäpsed arvutused EVP õigustatud hinnaks ~0,75.
  • Reeglina need, kes oma majapidamise juurde maad erastavad, ei ole eriti "agressiivsed". Ainuke mis neile teoreetiliselt korda peaks minema on tehinguga hakkama saamine. Siin on järelmaksul selge eelis, kuna korraga tuleb vähem välja käia. Muuseas ei käse keegi seda 50 aasta peale tõesti võtta. Ma ei tea, kas sa oma arvutustes oled ka teinud sama vea, mis US selle 5% intressi osas (mis tegelikult on mitte "normaalne" aastaintress, vaid lihtsalt järelmaksu summale kokkuvõttes lisanduv protsent), või kajastub neis arvutustes pigem soov EVP hinda toetada?

    Vaata üle oma eeldused ja ebatäpsed arvutused ja kui uus tulemus jääb vahemikku 0.50-0.55 siis ma loeksin seda korrektsemaks tulemuseks.
  • Et mind ei saaks syydistada lihtsalt EVP hypimises pakuks oma lihtsakoelise mudeli avalikuks aruteluks. Võrdlus toimub kahe projekti vahel, milles ühes võetakse järelmaks ja ostetakse maa laenatud raha eest. intress on antud juhul evp järelmaksu ja laenuintressi erinevus, mis eeldab, et evp intress on close to zero.

    evphind= 1/ (1+intressivahe) ^ aastad

    mõned arvutused:
    intressivahe 5%, kestus 5 aastat evphind= 0.78
    intressivahe 5%, kestus 10 aastat evphind= 0.61
    intressivahe 5%, kestus 15 aastat evphind= 0.48
    intressivahe 10%, kestus 5 aastat evphind= 0.62
    intressivahe 5%, kestus 7 aastat evphind= 0.51

    võib vaielda kumulatiivse arvutuse vastu, aga igal juhul on see evp hinna suhtes konservatiivseim meetod.
    oluline argument selles "mudelis" on aastad, mis peaks esindama keskmist järelmaksu kestust. Pärast pisukest järelemõtlemist julgeks väita, et aastad esindavad keskmist järelmaksu evp'de osas, mis peavad turul ümber paiknema. Sellel on kaks poolt maaerastamise seisukohalt on turg evp's lühike, mistõttu miljard või nii järelmaksu võtjaid tekitavad turul tasakaalu ja ei lähe arvesse keskmise arvutamisel pikemas otsas. Teiselt poolt kasutab mingi osa praegustest evp hoidjatest selle erastamiseks ära niikuinii (ei tule müüma ka 1 pealt) ja ei tule seega arvesse keskmise lühemas otsas. Kokkuvõttes eeldasin, et keskmine järelmaks ei ületa 5 aastat ja intressivahe on ca 6% => evp=.747 and no hype
  • Ma ei ole süvenenud EVP-temaatikasse, seetõttu on vead tõesti võimalikud. Kas tõesti ei ole järelmaksu puhul tegemist aastaintressiga, vaid lihtsalt asja hind suureneb kokkuvõttes 5%?
    Äkki selgitaksid veelkord.
  • US: Jah. Nii see paraku on.

    AM: Ära näe vaeva. Enamik, kes võiksid/peaksid olema arvutuste tulemusena näiteks teoreetiliselt EVP-d maa erastamiseks ostmas, EI ARVUTA KUNAGI MIDAGI. Samas ostavad nad ka televiisori pigem järelmaksuga.

    Loomulikult võib EVP hind veelgi tõusta, kui piisavalt asjaolusid nii kokku juhitakse. Siiski on pikemaajalisema investeerimisvaate puhul pigem põhjust juba selle hinna juures müüa, kuna upside on juba väga limiteeritud.

    Ma julgen prognoosida ka detsembrisse plaanitud HF emissiooni ärajäämist, nii et ka selleks pole mõtet enam EVP-sid hoida.
  • kristjan: inimesed, kes EI ARVUTA KUNAGI MIDAGI minule jäänud mulje kohaselt EI TAHA KUNAGI LAENU/JÄRELMAKSU jne võtta ja maksavad kõik kohe ära ilma midagi mõtlemata ja kasvõi oma leivaraasukese arvelt. Selline mulje jääb endast 2x vanemate inimestega suheldes mulle.

    Samas on mul isiklik huvi jätkuva tõusu poolt :)
  • ap707: Inimesed, kes ei arvuta kunagi midagi (IKEAKM), valivad tunnetuslikult siiski (1) lihtsama ja (2) näiliselt odavama alternatiivi suunas.

    Kui me proovime ette kujutada täiendavat nõudlust EVP-de järele IKEAKM poolt, siis see ei ole tingimusele (1) vastav. IKEAKM peab tegema midagi, mida ta ei ole kunagi varem teinud - ostma (erastamis)väärtpabereid ja käima (õnnetus-õnnetus) selle eest KORRAGA välja suure summa raha, mis on vastuolus tingimusega (2).

    Alternatiivne järelmaks tundub tingimustele (1) ja (2) palju rohkem vastavat.

    Downside 30% & Upside 7% = > SELL.
  • Kristjan - suur tahtmine on sul keskmist inimest lolliks ja rumalaks tembeldada...
    mulle igatahes tundub, et enamus IKEAKM-kategooriast maksab mitte midagi arvutamata raha kohe ära. Seda põhjusel, et laenamine (järelmaks jne) ei kuulu lihtsalt kasutatavate instrumentide hulka.
  • Robert: unusta ära! Püüe inimeste käitumist hinnata ei ole tahtmine neid lolliks ja rumalaks tembeldada. Kas sa arvad näiteks et ka aktsiaturu tehniline analüüs on analoogne püüe? Inimesed käituvad nii, nagu nad käituvad. Ja ühe sama liigi tagasihoidliku esindajana on väga subjektiivne hinnata, kas ratsionaalselt/efektiivselt/õigesti/valesti/rumalalt/teisi tembeldavalt vms.

    Aga sinu jutu mõtte juurde - kas oled nõus, et EVP=SELL?
  • Niipalju, kui mina olen maaostjatega kokkupuutunud, siis praeguselt EVP tasemelt(~70.senti) on kõik valmis EVP-de eest maad erastama.

    Inimesed ei soovi järelmaksu(laenu) kasutada.
  • see vqib küll väga personaalne olla aga minu jaoks tundub see järelmaksusüsteem suhteliselt painful olevat... nagu-nii on see maamüügi hind reaalsetes ühikutes riigipoolne heategu (loe: kingitus) erastajatele/ostjatele... mingi desperate SELL level .6-.7 piirkond küll olema ei peaks... ühinen graafiku arvamusega, et ka praegustelt tasemetelt ollakse täiesti rahulikult valmis EVP üles korjama kui jutt käib maa ostmisest....
  • tulles tagasi EVP=SELL juurde, siis minu seisukoht on järgmine:

    1. EVP on kummaline väärtpaber ehk finantsinstrument, mis ei esinda ühegi ettevõtte aktsiat. Ta ei ole ka võlakiri ega optsioon. Kuna tema hinda määratakse aktsiaturul ning tema puhul pole kunagi garanteeritud väärtust (nagu võlakirjadel lunastamisväärtus), siis võrdleksin teda pigem aktsiaga. Kuna aga evp ei esinda ühtegi ettevõtet, majandusharu ega muud kasvu/kasumit tootvad üksust, siis ei ostaks ma teda niikuinii.

    2. EVP on poliitiline pseudoraha, mille tulevik
    on paljuski kinni subjektiivsetest sündmustest. Vaatleme kasvõi evp lõpptähtpäeva saabumist (õigemini selle edasilükkamist). Ma pole päris kindel, kuid seda lõppkuupäeva on vist 2-3 korda edasi lükatud. EVP on kasutatav ainult teatud liiki tehinguteks Resti Riigiga - seega ta pole isegi mitte üldkasutatav maksevahend.

    Seega:
    1. EVP on väärtpaber, mis ei esinda kasumit taotlevat struktuuri (ükskõik, kas riik, firma vms).
    2. EVP kasutamine ning lõppemine sõltub subjektiivsetest otsustest. Puudub selge teadmine, millal ja mis temast saab.

    Eelnvast: EVP=AVOID

    Mis puutub EVP hinda, siis võib ta tõusta ja langeda. Mida rohkem teised aktsiad tõusevad, seda rohkem ka EVP tõuseb (tõenäoliselt). Pakun, et HP tõustes 150ni tõuseb EVP ka 75ni.
    Samas: tegemist ei ole aktsiaga, tegemist on spekulatsiooniga. Seega võib EVP ka langeda 50ni ja ma arvan, et seegi pole teab mis hull kaotus. Minu seisukoha võiks siis kokku võtta:
    EVP=SELL
  • Viimasele kirjutajale julgeks siiski niipalju vastu vaielda, et EVP on instrument mis toimib maksevahendina väga hästi maa erastamisel. Ja sellest on ka eespool juttu.

    On ka muid rakendusi, aga need on oma tähtsuse tänaseks minetanud.

    EVP hind ei sõltu kindlasti aktsiate hinnast. Mitte kuidagi.

    EVP=SELL lühiajaliselt tasemetel, mis ületavad mõne punktiga 70.

    Pikemaajalist soovitust ei oska anda. Ruumi ülespoole võib olla, aga see ei pruugi realiseeruda. Sõltub maaerastajate otsustest, mida on ülaltpoolt lugeda.
  • EVP on tavaline ostukupong, mis annab sulle ostmisel x%-lise (praegu ca. 30%) soodustuse.

    Tavaliselt ostukupongidega ei äritseda.
    Nõukogude ajal olid äriobjektiks autoostuload.
  • Noh "yaak", kontrollid äkki oma arvutused üle? HF-i emissioonist EVP-sid natuke tagasi tahaksid saada? Ja sa (igavane tõbras!) keeldusid mulle EVP-sid selleks märkimiseks laenamast! Isn't life a bitch?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon