Investeerimiskriteeriumid 2 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Investeerimiskriteeriumid 2

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sügavad õnnitlused
    Investeerimiskriteeriumide 100. sissekande
    puhul!


    Nii nagu Die Hardil (või siis Karate Kid) on olemas 1, 2, 3 jne., nii otsustasin, et ka meie liivakast peaks pisut laienema.

    Hakatuseks tasub siiski lugeda läbi Investeerimiskriteeriumid 1 kandvam osa, teremere küsimustik ja tema enda vastused.

    Disclaimer: kõik õigused ja ilmavaated on kuuluvad hoolikale tsenseerimisele!
  • keiti: minust - mina pole daytrader. Seetöttu piisab sellest, kui jälgida Yahoo-d, kus on ka upgrade, downgrade ning confirm asjad olemas rääkimata boarditest ja muust. Samuti saab sealt ka viiteid hilisematele research-idele.

    Kui Sa mind kuulda võtad, ja ARTG-d ostad, siis saad vahepeal ka -30% langust tunda. Kogemus, mis kulub alati marjaks ära :-D

    ARTG puhul oleksid Sa news'i baasil saan'd teha algselt sell, siis short, siis buy, siis linka-lonka, nii nagu graafik jookseb (ühesönaga köhuga).
  • To Madagaskar
    Esiteks sorry selle daytraderi asjus. Küsisin pärast foorumilt nende uudiste asjus, kuna siin on ka üles astunud mitmed kes omavad vist mõningast daytradimise kogemust ja nendel on kindlasti olemas teadmine mis on hea. Yahoo`d kasutan, julgeksin veel tasuta saitidest mainida netcog`i, sealt stock picks. Väga lühidalt öeldakse kõik tähtis .
    Küsimused olid esitatud selleks, et mitte raisata aega ega raha.
    Art Tech`i pole jälginud.
    Shortida ei saa, kuna kasutan ainult LHV`d.
    Investeerimiskogemus nullilähedane.Praegu veel nagu pime kes kõnnib metsas, karu ja pullilõna tunneb aga neid ei näe.
  • Ehhee, LHVD punased firmavärvid meenutavad kangesti jooksvaid aktsiatrende.

    teremere, kas Su kõrvaltoa kalamees meenutab taas õudusega 1987. aastat?
  • Kõrvaltoa kalamees meenutab kadunud ilusaid aegu aastast
    1987,mil tipust põhja -35.9%,kulus 45 päeva ning võrdleb seda
    tänapäevaga,mil tipust allapoole -48.5% on kulunud 185 päeva.

    Kuidas sul endal läheb investeerimis-kriteeriumidega?Kas tõlgid mu autojuhi jutu ka eesti keelde ja õpime koos edasi või mis?
    :-)

    Ahh soon jahh,Kristjan,kui sa oled siin kuskil.
    EW vennad ajasid mind täna jalule,arvavad,et tegemist on hetkel korrektiivse lainega,mitte impulsiivsega,nohh,tore on kui nad õigesti arvavad...Kui neil on õigus läheb huvitavamaks.Aga nohh,mulle endale näib küll veel,et esialgu vahime siin impulss lainet,seda keskmist allapoole...Ühesõnaga,kui EW vennad on juba peast bullistunud,peab asi päris hull olema
    :-D
  • Veel üks kriteerium:

    Kuula, mis G räägib!


    Kaua mr. G oma toolil veel istub?
  • Ahh soo jahh,Madagaskar,sellest greenist oli eile juba juttu,Kristjanile küll...aga sulle ka ju.
    Nohh,ehk sai Kristjan oma need asjd seal aetud,need shordid asjad,et turule jalgu ei jäänud.EW vennad said päevase ette hoiatamisega asjale pihta.Wau...
    Aga nohh,see on nüüd see ülespoole paanika,kaua ta kestab,võib ka kaua kesta, võib otse ülespoole panna,mitte kunagi enam tagasi vaadates.Kui homme pidama jääb ja enam üles ei lähe,siis hakkab ka kohe varsti tasapisi jälle allapoole vajuma kuni tuleb uuem madal,siis tuleb jälle üks uus ülespoole paanika jne.jne.Kuni kõik hakkab toimuma vastupidiselt ehk karuturg asendub bullituruga.Tasapisi üles ja paanikas alla,jälle tasapisi kõrgemale ja paanikas alla,aga,mitte nii alla kui eelmine kord ja,ja jne.jne.

    Kui homme alguses kohe allapoole kukub ja siis veits toibub ja ronima hakkab,see on hea enne,siis vast tasuks sul end ka sinna külge riputada,et vaadata kui kõrgele siis ka sõit läheb.Nohh,ettevaatust ka muidugi,eelkõige rongilt maha hüppamisel õige momendi tabamisega.
    Nohh,selleks tuleb sul sättida enesele kindel kasum,mil aktsiad realiseerid.Nohh,alguses ära väga ahne ole...küll jõuad.

    kui nasdaq esimese hooga eelolevatel päevadel,ilma suuremate korrektsioonideta vähemalt 3200-ni ja veits üle välja sõidab,nohh,siis võib vast oodata ka pikemat ja mõnusamat rallit,mööda sirget teed,kuniks kurv on jälle ees...;-)

    Aga hakka EW-d studeerima,Fibonacci numbreid ja kuldlõige ja...see on praktiliselt ainus viis,kuidas tulevaid kurve ette näha.Nohh,siis on veel need tsükli vennad,üheksa kuu tipust-tippu,põhjast-põhja jne...ja muidugi last but not least,kuufaasid;-D
    Have fun.Ja ära unusta kui kaotad,et see oli kõigest raha.:-)
  • teremere: vaata minu kommentaari 01.12.00 Sinu soovi kohaselt kõike autojuhtimisele taandades võib öelda, et ma peatasin auto igaks juhuks juba enne kollase tule süttimist :-) Aga 3200-st enne peaksin ma oluliseks taset napilt üle 3000 - ühenda ise viimased paar-kolm suuremat tippu ja tuleta sobiv number. Kui sellest läbi ei lähe, siis vaatan TMT shortimise seisukohast uuest üle. Lisaks säilitatud biotech'le olen juba pisut ka drugs'e shortinud. Pikkade recession play esialgu ilma recession'ita.
  • UK FTSE pharma indeks hetkel -4%. Näeb hea välja.
  • Korrigeerub küll, aga kuidagi nõrgalt. Kas ongi pulliturg algamas?
  • tere Kristjan,
    einohh,misanüüd....,et kohe kõike autojuhtimisele taanda.Aga autojuhtimise maneerid räägivad inimeset palju küll,selge see.:-)
  • Ahh soo jahh,Kristjan,jälle kipud mulle linke soovitama jahh?ja mina totu läksingi vaatama,et mises-seal uut on.Pead ka kõikki laiskadeks nagu mises või mis?
    :-)
  • auto juhtimise maneerid!?

    Kas kellelegile on politseist teade tulnud, et linnakodanikud on teie auto numbri üles kirjutanud ja politseisse kaevanud kuna nende arust sõidate linnas liiga eluohtlikult igat liiki kodanike ja muude asjade jaoks

  • Mina muides saatsin selle kirja politseisse, pärast seda kui olin korra SPETSI mersuga linnas väikse otsa sõitnud.

    Ärge SPETSILE ölege

    Hea, et ta nüüd Küprosel on

  • ja mina mõtlesin kust see Peggy foto armatuurile
    on saanud...
  • Ma arvan ,et Peggy foto võib olla Sul armatuuril sellest ajast peale, kui Sa viimati politseile vahele jäid.

    Nimelt oli Peggy mõnda aega politsei poolt tagaotsitav, põhjuseid ei hakka siinkohal väljatooma.

    Nii et tõmba pilt katki või tagasta POLITSEILE.
  • siia on siis kogunemas anonüümsed autohoolikud jahh?
    OK,annan 5 minutit aega üles tunnistamiseks,kes see tõbras oli,kes mulle Tartu maanteel lahtise killustikuga lõigul kaugtuled tagant poolt peale tulistas,nii et ma isegi oma rooliratast enam ei näinud ja siis ilge bravuuriga mööda kimas kivid ja tõrv lendamas.Nohh,see oli umbes oktoobri lõpus,vist.Laisk vend see igatahes ei olnud....kõvasti üle EV-i keskmise taseme.
  • teremere, kas see tuledemäng Tartu maanteel ei ole mitte paralleel aktsiaturult, kus ka peamagistraalil kulgemine võib ohtlikuks muutuda, ehk siis parem olnuks sõita ikka sealsamas külavahe rada pidi.

    EW-st oli vist kusagil juttu, aga see õnnetu link jäi lisamata. Kuidas lisada linki?
    nt Eesti riigi lingi lisamine käib nii: <a href=http://www.riik.ee>Eesti
    riik</a>
  • Madagaskar,
    ei-ei,nii põnev see lugu nüüd kaa ei ole."Sirgel" üles-alla-poole aktsiamagistraalil võib kihutada vabalt ka 200-ga ehk siis full margin...või midagi sellist.Nohh ja kui käänulisemaks hakkab minema,tuleb marginit vähendada kuni siis sinnamaani välja,palju investeerimiskriteeriumides kirjas on,et kui suure hulgaga-osaga reaalsest kapitalist tasub tee käänulisust arvesse võttes riskida...
    nii arvan ma.

    aga see tõbras,kes mulle tulekiired silma lasi,järgmine kord sõidan Eestis pimeda ajal vaid päikeseprillidega nagu MIB ja küll me teed veel kokku juhtuvad...
  • teremere, mis seal ameerikas nüüd sünnib. Vaatasin üle hulga aja oma väärtuslike paberite seisu ja ennäe imet, kasumisse va sindrid rühkinud.

    Kuhu need karud siis läksid?
  • Madagaskar,
    ameerikas ei sünni midagi huvitavat...kuhu karud läksid?Kes ütles,et nad kuhugi läinud on?
  • teremere, see karupoiss (-tüdruk ?!) võikski olla pildikeseks, mis iga Sinu kommentaari saadab.

    Ja HTML jookseb Sul ka nii ladusalt, et hoia ja keela :-D

    Äkki pistad nüüd selle EW lingi ka kuhugi siia?

    Ja veel üks asi, kas annad vihje, et kui mõnda ettevõtet soovid sügavamalt uurida (analüüsida), siis kelle poolt produtseeritud analüüse Sa meelsamini kasutaksid?
  • Madagaskar,
    karu millegipärast kohalikule weebimeistrile ei meeldinud...

    Hei weebimeister,
    Nohh,ok siis.Aga tehtagu siia kuskile nimekiri,milliseid pilte tohib ja milliseid ei tohi üles riputada...
    Mine tea,mis mulle veel pähe võib tulla...
    :-D

    Ok ,Madagaskar,enamus EW analüütikuid on saadaval tasulise teenusena ja neid pole mul siin ilus promoma hakata.Miks mitte kasutada näiteks mõnda otsimismootorit,kuhu tuleb vaid otsitav sõna sisse kirjutada ning vajutada nupule ja...
    Ütlen tipiks niipalju,et ühed vennad on "tegijad" ja ülejäänud,nohh...juu nõu.Edu sulle siis õige koha leidmisel.Aga jahh,usalda ikka kõigerohkem ise-ennast ning seetõttu,osta raamat ja uuri...

    Ja nende ettevõtete analüüsimisega, jälle sama lugu.See ei ole tasuta lõbu.Kui oled siinse firma klient,jätan neile selle võimaluse sulle soovitada,kus peaksid oma raha kulutama.Pealegi on LHV ideoloogia sarnane ühe teise populaarse investeerimisalase ideoloogiaga ja neilt,neilt teistelt on just hiljuti ilmunud väga põhjalik sellealane ülevaade nimega "Research Industry Focus 2001".Nii et arvan et,et LHV peaks kindlasti oskama seda soovitada.
  • saadan sõnumi MarcyDarcy nimel:

    Teremere oled esimene jobu,
    puudusi on Sul palju:

    -esiteks tammus su karu kahe sõnumi piiri peal, nagu ilmselt sinagi
    -teiseks Windows ärritus su lingi peale ja küsis kogu aeg kuidas turvalisusega on,
    -kolmandaks olen selliseid liikuvaid mängusaju näinud foorumis, mille osavõtjad küsisid üksteiselt iga kolme minuti tagant nime, vanust ja mis teed, siis teatasid, et igav on, läheks kinno Batmani vaatama.

    paras sulle
  • Al Bundy,
    ei nohh,rõõm kohtuda kellegagi,kel puudusi ei ole,aga...:-D

    -esiteks,mis sul minu karuga asja,see oli vastus Madagaskarile,et kuhu karu läks...
    -teiseks reguleeri oma windowsi,et see ei tammuva ega ka alla poole kukkuva karuga peast segi ei läheks.
    -kolmandaks,Bätmänn on igav,tulen parem siia voorumisse,mille osavõtjad küsivad üksteise ja ka minu käest,et mis teed ja...


    paras mulle?et jõukohane või?sedan't küll...

    Aa mis sul viga on,bensiin lõppes keset kimamist jälle otsa vä?
    Nohh,mis teed siis nüüd...?
  • LHVD vahetas logo, saatis klientidele meili laiali. Tore üritus. Nüüd loen seda meili ja võrdlen seni kogetuga.

    Klientide rikkuse pikaajaline kasvatamine on ainus asi, mille peale mõtleme

    See on rohkem slogani staatuses. Supportiv tegevus on tahaplaanile jäänud. Tänu LHVD-le olen teinud ühte asja - riske hajutanud. Niivõrd, kui seda pisikese portfelli juures teha annab (Viisemann ja Kitt hiljaaegu rääkisid natuke teist juttu - ei jõudnud veel reageerida).

    LHV partneritel on investeerimisel ligi kümneaastane kogemus.

    Statistiline ebatäpsus. Tähenärimisele tundlik väide.

    Isiklik suhtlemine pole kunagi olnud kättesaadavam, lihtsam ja odavam. Finantsala populaarseimate foorumite kaudu võimaldame ka klientide omavahelist suhtlust ning teadmiste jagamist.

    Nõus, ja pole ka. Kui siin suhtluse all silmas pidada foorumeid, siis mulle tundub, et Delfi trendid on juba kohal. LHVD enda tegijad ei ürita alati foorumites esitatud küsimustele vastata.

    Võib-olla olen ma liiga kiuslik ja kõik väited on andestatavad seoses LHV(D)ürituse noorusega?

    ´Jah, kui tähele panna, siis foorumites on Teie suhtes palju heatahtlikkust üles näidatud :-)

  • OK Madagaskar,
    meili,palun anonüümselt,kui tahad teada,kuidas asjad tegelikult on.
    terekere@yahoo.com
  • to madagaskar>

    Loomulikult peab logovahetusega kaasnev kiri pisut pateetiline olema. Omapoolsed kommentaarid:

    Klientide pikaajaline rikkuse kasvatamine - LHVD seisukohalt kriitiline. Vaevalt, et meil saab hästi minna kui klientidel ei lähe. Mida kliendid tahavad? Banaalne, kuid lõpuks raha teenida.
    Nõus, et kipud aeg ajalt ära unustama mis oluline. Nii tore on ju nokitseda pisiasjades :-)
    Igasugune meeldetuletus on alati teretulnud.

    Kümneaastane kogemus- Pole tõesti liiga pikk, kuid... Öeldakse, et suurimad rahuarmastajad on need kes ise sõdinud. Isiklik kogemus on oluline.
    Vean kihla, et 90%-l palgalistest investeerimisnõustajatest seda pole(meenub E*Trade kuulus reklaam)
    Turvalisem kui ujumist õpetab ujuda oskav treener kui ainult raamatut lugenud teoreetik.

    Foorumid- Foorumeid jälgib ka GE Jack Welch(mitte küll meie omi :-( ). LHV inimeste kaasalöömise tagamine on üks isiklikke prioriteete.
    Samas, tunnistan üles, et see foorum jäi tähelepanuta kuni üks kolleeg näitas.
  • scrooge,
    Vaevalt, et teil saab hästi minna kui klientidel ei lähe?

    Ehk seletaksid siis,kui oled osav ujuja,kuidas juhtus,et LHVD pakkus üldsusele võimalust nasdaqil investeerimiseks ajal,mil igale vanale meremehele selge oli,mis kuu, paari pärast tulemas on?Rääkimata sellest,et iga kogenud sõdija peaks teadma,et lahing pole hetkel kaugeltki veel läbi...

    Kas see septembri alguse kampaania näitab teie kogemust "pikaajaliste rikkusete kasvatamise" õigest ajastamisest?
  • to teremere:

    Keegi tarkpea on kunagi arvutanud, et see kes suudaks ette näha turgude liikumist võiks 3 kuuga üle võtta maailma. Kui võimendusega, siis ühe kuuga. Kõlab dr.Evili plaanina.
    Kahtlustan, et selliseid inimesi lihtsalt pole.

    Pole kuulnud maaklerfirmast mis oleks avatud tõusupäevadel ja suletud turu languspäevadel.

    Pikaajalise rikkuse kasvatamise seisukohast pole tõesti suurt vahet millal alustada, tähtis on alustada. Ning ma ei usu, et inimesed alustaksid ühekordse ütlemise peale. Aga..., ainult aeg näitab.

    Pidasin rohkem silmas, et vähemalt teadlikult me ei propageeri nn hot tip-e, st. osta täna seda aktsiat ja müü teist. Eriti kui ise ei osta.
    Mis on nii tavaline praktika.
  • scrooge,
    einohh,3-st kuust jääb väheks,seda võin ma kinnitada.Papa Soroski näe,astub veel vanaduses täie säärega ämbrisse.Nohh,asi pole turgude liikumise ettenägemises vaid riskimises sellega,kas ajalugu kordub või et ehk ei kordu.
    No ja eks vast tänavu septembri alguseski jagunesid mängumehed sellise riskimise alusel kahte lehte...
    Aga papa Soros peaks jahh vananedes mitte lihtsalt nii suuri riske enam võtma.

    Aga kas teie maaklerfirmani mu "hot tip" oktoobri alguses 1997 jõudis?Forexi vendadele üritasin küll helistada,aga nende sekretär seal teadis vaid,et koosolek olevat:-D
    Einohh,mõne vana sõbra isiklik moblanr oli siiski mul ka veel tolaal olemas...
  • Teatavasti võib 1 loll rohkem küsida kui 10 tarka vastata. Eeldan seega, et LHV meeskond on piisavalt suur :-)

    Rain Lõhmus väidab ajakirjanduses, et miljonäriks saamine on imelihtne. Tuleb iga kuu säästa vaid 1000 krooni, investeerida see 12% aastatootlusega ja 30 aasta pärast oled miljokas nigu tirtsti. Siit nüüd küsimus. Millised instrumendid pakuvad dets'2000 sellist tootlust (eeldatavalt 30 aastat järgemööda?). Junk bondid? Ei tahaks nagu riskida! Kui juba investeerida vanaduspõlve, mitte lõbu pärast, siis tahaks nagu kindel olla!
  • to velikij:

    Probleem ja võimalus selles ongi, et p i d e v a t 12% tootlust ei paku keegi.
    Kõik mis on on ajalooline statistika.

    Teistes eluvaldkondades sellest piisab. Enamus inimesi on nõus lendama. Kartuse puudumine põhineb statistikal ja isiklikul kogemusel.

    Kui Estonian Airi Londoni lennuk homme alla kukuks, kasvaks lennata kartjate arv kohe.
    Kuigi järgmise lennu allakukkumise tõenäosus sellest oluliselt ei kasvaks.

    Sama lugu aktsiaturuga. Täna on detsember 2000?
    Milline on tõenäosus, et seda 5 aasta pärast mäletame? Me kõik laseme end liialt möjutada viimastest või väga lähedastest sündmustest.

    Ka siis kui sellel tehtava otsusega otsest seost ei ole. Eksperimendid on näidanud, et inimeste optimismi aktsiaindeksite tulevikumuutuste suhtes mõjutab isegi ilm.

    Unustame hetkeks Nasdaqi. Kujutleme, et küsime sama küsimuse Talse kohta.
    Milline on Talse aastal 2015?
    Millised olnuksid vastused aastatest 1996, 1997, 1998, 1999 ja 2000. Kardan, et suuresti erinevad sõltuvalt viimase poolaasta käekäigust.

    Milline on siis parim võimalik viis ennustada?


    Aga milline on D
  • Vaidlen Sulle natuke vastu, scrooge! Aga ainult hästi natuke.

    Mäletan täpselt, milline oli Talse 1996, 1997 ja 1998. Kuigi inimese mälu on selektiivne, mäletab ta teatud episoode eredalt kuni surmani. Näiteks unustamatuid oktoobripäevi 1997. Nii et väga oluliste sündmuste puhul viimaste või väga lähedaste sündmuste reegel ei kehti.
    Inimesed, kes on oma varanduse korra kaotanud (näiteks börsil), muutuvad seejärel väga ettevaatlikeks. Enamus kaob sellest valdkonnast üldse. Mina olen alles, sest mulle meeldib väärtpaberiturg, mitte ma pole seal soovist rikkaks saada! Idiootlikuna tunduv põhjendus, aga nii see on!
    Ja veel! Talse 2015 on olematu, usun sellesse 95% tõenäosusega. Vaadates olematuid käibeid ja investorite hirmu - riskialtimad lähevad näiteks USA-sse näiteks läbi LHV (mina praegu veel, kuni tehingutasud mind lõplikult ära ei kägista), kartlikumad hoiavad arvelduskontol. Aga Talse is dead!

    Muidu üldiselt Sinuga, scrooge, nõus! Aga mis siis ikkagi teha?
  • Tervist, ka mina mäletan, mis oli Talse 1997 ja 1998, mäletan oktoobrit 1997, mil oli mingi investeerimis seminar Olümpias, teema oli vist "must neljapäev" november 1997 oli siis veel olemata. Siis ütlesid tolleaja Hansapanga omanikud,et 10 aasta pärast me ei mäleta seda väikest langust oktoobris kui Talse on 9000 punkti piires. Ka mina kaotasin 97 lõpp 98 algul kogu oma raha repode ja optsioonidega. Sellegipoolest olen börsil edasi, mitte Talsega aga Helsingi omas, kui vaadata volatiivsust, siis pean sealset elektroonika kõikumist piisavaks.
    Mõtlen iga moment, et peaks ikka nasdaqile üle kolima, aga miski ütleb, et ma ei ole veel valmis- ei tunne veel piisavalt sealset turgu.
    Niipalju veel päris algajatele, et mul võttis 2 aastat, et päriselt põdemisest üle saada ja enne kui julgesin esimesed repod ja margingid teha. Kuni augusti alguseni läks Kõik hästi aga kui muutusin jälle liiga julgeks-ahneks, sest kõik läks minujaoks kuradima hästi, kaotasin 2 kuuga 50%, mis see aasta teeninud olin.
  • to velikij, upser:

    Täpsustus, mõtlesin kui küsinuks Talset (või Hansa aktsiahinda) toona kümne - viieteist aasta peale ette olnuks vastused aastate lõikes vististi piisavalt erinevad.
    Nõus upseriga, jah ka Hansa juhtkonnana olime toona liiga optimistlikud. Lootsime, et oleme leiutanud igiliikuri.

    Täna on vahe selles, et ei usu enam igiliikurisse. Samas usun, et toodame järjest efektiivsemaid mootoreid. Või protsessoreid. Ja keskmise arengutempo kohta on võimalik seisukohta võtta.
  • Milline on siis parim võimalik viis ennustada?

    no sellest on siin juba niipalju räägitud,hakkame aga siis jälle otsast peale...

    ennustada pole võimalik,on võimalik riskida sellega ,et ajalugu kordub või et ehk ei kordu.Ja mul on seetõttu tõepoolest kurb pealt vaadata(samas rõõm tõdeda),et enamus seltskonda, ka Eestis, ignoreeris oktoobris 97 paaripäevase täpsusega "etteennustatavat" börsikrahhi.Nagu ka nüüd,tundub et ignoreeritakse võimalikku usa majandusbuumi lõppemist analoogselt jaapanis juhtunuga.Nohh scrooge,nagu sa ütlesid,aktsiaturg liigub üles-alla inimeste liigsetel emotsioonidel.Ja neil,kes need emotsioonid turule minnes koju jätavad,neil õnnestub ka ette ennustada ülejäänud investorite emotsioonide suundi,turu suundi...

    Aga nohh,igalepoole bondidesse-fondidesse on kogunenud juba küllaldaselt vahendeid,mis ootavad vaid stardipauku üheks kenaks ralliks.Ja kui stardipauku ei tule,jääb ka ralli tulemata ja ees ootab vaid sohu vajumine.Tuleb ralli,saame ka teada,kas on ka edas-pidi mõtet karta Jaapani analoogiat.
  • Täna16.00-17.30 "Pikaajaline investeerimine vs. daytrading" vestlust veavad Scrooge ja Fit
  • Hei sõbrad.

    Äkki jätkaks sealt, kus kunagi pooleli jäi.
    Mul on kange isu teha INTC-i Call 30$ pealt.

    Avasin Datekis Login-i. Mida pean silmas pidama, ja millised oleksid kõige lihtsamad moodused Call-i tegemiseks? Alustame hakatuseks 10 tEEK-ga.
  • Mad.
    kas oled enne optsioonidega kaubelnud?
    Kui ei siis tasuks mõned kuud seda teha kas võõra rahaga või 'paberi' peal.

    Kaotused võivad olla suured.
    Kuidas elaksid üle -50% (s.o. 5000 EEK) kaotuse?
    Optsioonidega võib see tulla kiirelt mõne päeva jooksul.
    See ei ole mõeldud hirmutamiseks.
    Lihtsalt sellise võimalusega peab arvestama.
    Ja varem või hiljem saad ka reaalselt seda tunda.
    Olgu siis see reaalne kaotus suurem või väiksem - ebameeldiv on ikka.

    Kas Call tegemise all pead silmas Call-i ostmist?
    Ja eesmärgiks selle hilisem müümine kallima hinnaga?

    INTC ise on muidu sobilik optsioonide ostmiseks ja müümiseks küll.
    Optsioonide valik hea, käibed suured ja omadused ka normaalsed.
    Millist INTC hinnaliikumist prognoosid?
  • ei nohh,sander,
    kui madagaskar soovib call'ida ehk ostu-optsioonida INTC-it 30$ pealt,peaks see tähendama,et Madagaskar loodab ja prognoosib INTC-i hinna tõusu.
    :-)


    Madagaskar,
    enne kui sa Datekis optsioonidega soovid kaubelda,pead neile minu teada üle kandama 2000$.
    Edasi võid jahh callida siis INTC-it 30$-ise hinna juures ka 10 tEEK-i väärtuses.

    Ostmiseks valid siis menüüst,seal peaks olema expr.ehk 'kestvus',millal kontrakt lõppeb ja hind ehk strike,millise hinna peale soovid callida,30 siis...Edasi vajutad nupule 'buy' või 'enter order' ja ongi kogu lugu.

    'hetkel' on viimased hinnad näituseks INTC 30$,Juuli Call-i ehk ostuoptsiooni
    ,bid ehk "sulle" müügihinnaks 4 1/2, ask ehk "sulle" ostuhind 4 5/8.


    ka callide ja puttide tegemisel tasub silm peal hoida put/call ratiol.Callide suur hulk peaks tähendama siis turu alla poole tulemist,karuturgu;puttide võidutsemise korral võib loota,prognoosida turu bullistumist...


    Ja et su INTC-i call siis ikka püsiks 'in-the-money',ja et mitte ei juhtuks see kole 'at-the-money' või 'out-of-the money'.
    Amen.
    :-)

  • ei nohh,teremere,
    tõusu loomulikult,
    pidasin silmas natuke täpsemat prognoosi.
    Et siis millise aja jooksul kui kõrgele võiks tõusta.
    Maitseasi muidugi,... kuidas keegi positsioone võtab.
    Sest igaühel oma lähenemine ja talle sobiv kauplemise/investeerimise stiil.

    Teremere, kuidas muidu läheb ka?
    Mis sa arvad, kas nüüd tuleb väike Nasd ja SP500 põrge? See 'väike' on muidugi suhteline.
    Et aeg short positsioonid katta (kui ei ole juba tehtud) ja olla valmis lühiajaliselt pikaks minemiseks.
  • sander,
    põrge ülevalt alla on nagu hetkel ju hoogu kogumas.2000 juures kerge vastupanu tase,edasi juba 1500 veidi tugevam.
    Mängisin jaanuarist peal väikeste positsioonidega tõusule,seda seniks kui nasdag hakkas 2600-2500 kanti vajuma.Siis kolisin välja.Sellest ma ju rääkisin siin juba kuskil jaanuari paiku.Ajal,mil 'pikaks' läksin.
    Mingit suuremat karuturu rallit siiski ilmselt lähitulevikus ei tule,kuigi ootasin seda tänavu kevad-suveks...

    Turul mingeid positsioone hetkel ei ole,ma ei viitsi tõmmelda...

    kes tõmmelda viitsib,siis tuleb lühiajaline põhi ära oodata.Edasi peaks tulema kerge "põrge" üles(võimalus lühikeseks minna),nohh,kuskile 2400 kanti kui sedagi,edasi aga ootab staight elevator to hell...
    :-)
  • Hei, esiotsa arvasin, et saan totaalselt vastu päid ja jalgu, aga näe tulid hoopis Sander-i ja teremere asised kommentaarid. Ja koguni näpunäited!

    Pean tunnistama, et optsioonidega on mul olnud õnnetuid kogemusi 1997.a. aegu.
    Ja mõnes mõttes on tänane USA turg sarnane toonase Eesti omaga.

    Seega olen jätkuvalt ohutundlik ja INTC-i Calli käivitamise suhtes on hoiak ettevaatlik. (Siin LHVD-st lipsas läbi, et hinnatasemed tulevad alla koos kasumiteenismisevõimega).

    Mis ma INTC-ile prognoosim? Muud midagi, kui üks pisuke põrge, mida mul vaja ongi.

    Muide, teremere, rääkisid juuli optsioonist, kas neid lühemaks ei saa (aprill näiteks). Hansapangas tuntakse selliseid mõisteid nagu Euroopa ja Ameerika tüüpi optsioon. Esimest saad vabal ajal lõpetada, teine kukub tähtajal. Kuidas seal Datekis on?
  • Mad.
    Kui on kogemusi (küll teistsuguseid) ja ikka väga tahad ... eks siis ilmselt teed ikka.
    Pole vist mõtet rohkem soovitada et ära tee....

    Ameerika on vabadust armastav maa ja seal ikka Ameerika optsioonid. See tähendab et ostad ja müüd millal tahad (ka võid välja kirjutada ja tagasi osta millal tahad).
    Euroopa tüüpi optsioonid on minu arvates ostjale kindel surm. (vabandan sellise väljenduse pärast).

    Ja eelnevast tulebki oluliselt erinev lähenemine mida US-s optsioonidega tehakse.
    Saab muidugi ka nii nagu Euroopa optsioonidega.
    Et ostad ja ootad kuni lõpuni. Ning kannatad ka lõpuni - näed kuidas oma rahast ilma jääd.
    US optsioonidega aga enamasti kaubeldakse palju aktiivsemalt. Ei ole seal midagi pikalt oodata.
    Kuna turg ja aktsiad liiguvad ka kiiresti siis selline kiirem tegutsemine ongi ainumõeldav kui tahad ikka optsioodega midagi teenida ka.
    Ei maksa unustada et oma olemuselt on optsioonide kirjutajatel alati eelis. Ja enamus optsioonide ostjaid alati kaotab.

    "...Siin LHVD-st lipsas läbi, et hinnatasemed tulevad alla koos kasumiteenismisevõimega). ..."
    Sellest väljendist kasumiteenimisevõime kohta ei saa ma aru.

    Ma küsisin seda hinnaliikumise prognooosi mitte ilmaasjata.
    Erinevate kuude ja strikide järgi optsioonidel on erinevad omadused.
    Kui Sul ei ole kindlat nägemust ja sa lihtsalt ootad mingi aja jooksul mingis ulatuses põrget siis on parem võtta pikema kehtivusajaga optsioon. Seega tõepoolest juuli mitte aga aprill.
    Optsiooni hind ajas muutub - kui ei ole õiget ettekujutust siis ei maksa lühikese elueaga optsioone puutuda.

    Võib-olla siiski tahad kuivalt teha?
    Kunagi E-Trade pakkus harjutamise võimalust.
    Eks neid kohti ole ilmselt veel.
  • madagaskar,
    lyhim on loomulikult marts INTC-i Call,strike 30,ask hetkel 1 7/16.
    aprill ask 2 3/8.
    Ja ameerika-maal on ikka tegemist ameerika tyypi optsioonidega,ehk siis nendega,mida saab igal ajal myya...,kui peaks pohjust olema.
    :-)
  • Hei optsioonitargad,

    Seletage nyyd veidi seda optsioonide asja:

    1.Kas ameerika ja euroopa tyypi optsioonid on kuidagi seotud maailmajagudega? Ise olen aru saanud, et need nimetused on vaid ajaloolised ja praegu kaubeldakse mo~lemat tyypi optsioonidega igalpool.

    2.Mis mo~ttes on euroopa tyypi optsioon rohkem surm kui ameerika oma? Investor, kes alusvara va"ljaostmisele nagunii ei la"he myyb ju nii v6i teisiti optsiooni ja"relturul ja ja"relturul kaubeldakse ju optsioonidega tyybist s6ltumata. V6i on euroopa tyypi optsioonide ja"relturg t6esti nii 6huke?
  • mnjah, loomulikult on täiesti vale ütlus, et ameerika tüüpi optsioonid on need mida saab igal ajal müüa ja euroopa tüüpi optsioone ei saa. See mis tüüpi ta on ei oma mingit otsest seost tema likviidsusega järelturul. Kui me räägime börsil kaubeldavatest optsioonidest, siis võivad nad olla nii ameerika kui euroopa tüüpi. See sõltub börsist ja ei oma seost maailmajaoga:) On ameerika börsidel euroopa tüüpi optsioone ja euroopas ameerika tüüpi.

    Nii ei ole ka euroopa tüüpi optsioon rohkem surm kui ameerika tüüpi:) Järelturul on euroopa tüüpi optsiooni hind teoreetiliselt võrdne ameerika tüüpi optsiooni hinnaga juhul kui optsiooni kestvuse jooksul ei kaasne aktsionäriks olemisega mingeid otseseid väärtusi (nt. dividendid). Sellisel juhul ei ole kunagi mõtet ameerika tüüpi optsiooni enne lõppu kasutada (tagasi müües saab ta eest alati rohkem raha).

    Peale nende tüüpide kaubeldakse turgudel aktiivselt veel kümnete erinevat tüüpi optsioonidega (nn. eksootiliste optsioonidega). Kõik tüübid on ükteisest tsipa erinevad ja võimaldavad investoril saavutada just täpselt sellist riski-tulu profiili nagu ta soovib. Nii oleme Eestiski kaubelnud peale ameerika ja euroopa tüüpi optsioonide ka muude tüüpidega tulles vastu investorite konkreetsetele soovidele.
  • just, just
    teoreetiliselt on kõik võimalik.
    selles ma ei kahtlegi.

    Optsioonid on jah seepoolest huvitavad et
    "...võimaldavad investoril saavutada just täpselt sellist riski-tulu profiili nagu ta soovib..."
    Ilmselt saab teha nauditavaid kombinatsioone mis pakuvad suurt rahuldust.

    Pidasin eespool silmas puhtpraktilist poolt ja ei öelnud piisavalt korrektselt seda mida mõtlesin.
    Ma ei saa aru mida euroopa optsioonid US-s annavad puhtpraktiliselt? Mida annavad tavalistele Jüridele Maridele kes tahaksid väheke teenida optsioonidega?

    Kui US-s on ameerika optsioonid massiliselt kasutusel ja omavad suuri käibed - likviidsed....
    .... siis miks on oluline neid europpa omasid nüüd nii esile tõsta?

    Eks igaühele ole surm muidugi erinev.
    Kui pangas neid välja kirjutada siis ei ole vahet mille kätte ostjad surevad :)
    Eestis vist on paljud seda omal nahal tunda saanud?
    Okey, olin nüüd vähe torkiv ka.... sorry - see ei ole isiklik.
    Võib-olla soovitaks hoopis Madagaskarile midagi kasulikku.
  • Tavalistele Jüridele ja Maridele annavad euroopa tüüpi optsioonid US-s puhtpraktiliselt väga palju kuna enamik indeksioptsioone on näiteks kõik euroopa tüüpi. Ma ei taha üldse kumbagi tüüpi esile tõsta vaid seletasin enz'ile kuidas lood on tegelikult. Optsioone kaubeldes tuleb lihtsalt teada kumma tüübiga on tegemist, kuigi ei ole suurt vahet US-s. Lihtsalt turuhind võib dividendide ootuses hakata natuke imelikult käituma.

    Nii, et Madagaskarile soovitaksin enne uurida aktsiat (mida ta on ka ilmselt juba teinud) just selle koha pealt et kas ei ole näiteks dividende oodata ja formuleerida oma nägemus hinna liikumisest. Optsiooni parameetrid sõltuvad otseselt sellest nägemusest. Kui arvad, et põhi on käes ja ootad mingil hetkel hüpet ülespoole, siis ei ole mõtet valida strike't turuhinnalt vaid pigem osta kas rahas või rahast väljas call. Loogika on see, et kui hinna kukkumist tõenäoliseks ei pea siis miks maksta kõrget volatiilsuspreemiat (ehk miks osta kindlustust hinna kukkumise vastu)? Ehk teisisõnu, optsiooni ei ole mõtet osta huupi, vaid teades mida ootad aktsiahinnalt ja muudelt optsiooni hinda mõjutavatelt teguritelt.

    Loomulikult peaks tutvuma ka US Equity optsioonide parameetritega ja muude konksudega asja juures. Näiteks on hea materjal, mis juhatab hästi sisse AMEX-i lehel

    Aga selle 10k kaotamisega peab kindlasti arvestama. Igapäevaselt hinda jälgides on muidugi võimalik optsioon maha müüa kui hind langeb taluvuspiirini. Ning selles mõttes on ka pikem optsioon ehk algul natuke parem kuna ta hind ei muutu nii järsult aktsiahinna muutudes.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon