Teadmiste rakendamine aktsiaturul - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Teadmiste rakendamine aktsiaturul

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Jälgides siinseid dialooge mobiilside teemadel, on jätnud mulle positiivse mulje kommenteerijate kompetentsus, ent samas on see kõik üsna üldine jutt, ilma praktilise kasuta v.a. enese harimine.
    Traderina huvitaks mind, kas keegi on nagu nii põhjalikult kodus wireless, semiconductors, software jne. teemadega, et oskaks kiiresti ja korrektselt prognoosida teatud uudiste tagajärgi teatud aktsiatele.

    Kui keegi valdab seda, ent ei oma piisavalt kapitali selle aktsiaturul ärakasutamiseks, siis oleksin huvitatud koostööst. Oma kontaktid ja spetsiifika võib saata:

    e-mail rain77@mail.com

    NÄIDE:

    uudis et NTT ostab 20 % AWE osaluse tõi kaasa QCOM, OPWV ja rea teiste aktsiate kukkumise.

    (QCOM's slide was sparked partly by published news reports that the wireless operator NTT DoCoMo (9437.T, Y2.77 million, rated Outperform by Hironori Tanaka, target Y3.7 million) may try to sell stock to finance part of a possible acquisition of a minority holding in AT&T Wireless)

    (News that NTT DoCoMo is close to acquiring a 15-20% stake in AT&T Wireless - Since DoCoMo has been extremely successful with the deployment of its proprietary I-mode wireless Internet technology in Japan, we believe investors are concerned that an investment in AT&T Wireless could pave the way for I-mode to displace Openwave's WAP software at AT&T Wireless.)
  • Selles uudises on ju peaaegu kõik öeldud. DoCoMo tuleb tõsiselt USA turule. DoCoMo-l on i-mode tehnoloogia, mille kliendisõbralikkust on tunda saanud 15 milj klienti. Openwave moodustus Phone.com-st ja Software.com-st. Phone.com on WAP standardi vedaja ja kogu tema bisnis põhineb sellel. i-mode saab suurepäraselt hakkama ilma WAP-ta. That's it!

    NTT loob oma 3G võrke WCDMA baasil. Järelikult pole seal midagi teha QCOM-i CDMA-2000 tehnoloogiaga. Sellest QCOM-i kukkumine.
  • Kustkaudu võimalik soetada NTT DoCoMo aktsiaid? NTT omadest pole huvitatud.
  • NTT DoCoMo on noteeritud ainult Jaapanis, seega ainus võimalus DoCOMo edust osasaada on NTT aktsia.
  • peaks ikka mujalt ka saama: ticker võiks olla NTDMY ADR jaoks, volüüm tundub kesine olevat, aga siiski. Küsi Hansast - tasud võivad kirved olla, aga ilmselt saaksid nad ka Jaapani stokki pakkuda.
  • Jaak tõepoolest, NTDMY (121USD) on OTC nimekirjas olemas.

    Hind liigub praegu 52 nädala madalaima (118USD) taseme juures.

    Me testime õhtul, kas on võimalik aktsiaga kaubelda.

    Annan tulemustest teada.
  • Fit, Sinu mure on osata kiiresti ja korrektselt prognoosida teatud uudiste tagajärgi teatud aktsiatele.

    Kas Sa ei ole endale võtnud liiga keerulist, et mitte öelda võimatut ülesannet?

    Minu arvates on uudised ainult varem planeeritud protsesside katalüsaatorid (ajendid).

    Kas kui keegi produtseerib uudise, et NTTDoCoMO loobub osalusest AT&T wirelessis, tõstab uuesti QCOM ja OPWV aktsiat?

    s.t. AKTSIOON(uudis)<->REAKTSIOON(ost-müük) suhe on äärmiselt keeruline, umbes nagu muna ja kana küsimus. Minu arvates on alati hinnaliikumiste puhul tegemist alati seletamisega, tõelised hinnaliikumise põhjused jäävad varju.

    Nii polegi võimalik Sul leida inimest, kes suudaks prognoosida uudiste mõju aktsia liikumisele.
  • See link läheb võib-olla teemast natuke mööda, aga Smartmoney on toonud ära inimeste nimekirja, kelle ütlused liigutavad aktsiaturgu kindlasti:

    30 power brokers
  • Mul on mulje jäänud, et tegelikuks prognoosimiseks on vaja vaadata taoliste uudiste taha, mitte nende pihta. Kui DoCoMo tuleb USA turule ning Qualcomm hakkab tundma hingamist kuklasse, siis esimese pilguga leiavad kõik väikeinvestorid, et nüüd on Qualcommiga kööga. Samas on ajalugu tõestanud, et firmaga on kööga alles siis, kui kööga juba käes on. Eriti käib see sellise mehe nagu Qualcomm kohta. Antud firma läbirääkimised Hiina turul võivad talle anda vabalt neljandiku kogu maailma mobiilside turust praktiliselt hõbekandikul. Samas DoCoMo tehnoloogia ja selle teostused on disainitud suuresti Jaapani turuga arvestades. Firmadel on vaja eelkõige ikkagi infrastruktuuri ning partnerite toetust. DoCoMo on ju ikkagi suuresti uustulnuk. Kas mitte DoCoMo varemgi pole (ebaõnnestunult) koduturult väljamurdmise katseid teinud? Qualcomm ilmselt ei istu samuti käed rüppes ning see võib lõpuks viia selleni, et Qualcomm võib muuta oma profiili ning temast võib saada vägagi "lean and mean" firma. Tegemist on ikkagi mobiilse infotehnoloogia hiiglasega, kes vajabki väikest pingutust enda vormis hoidmiseks. Samuti on karta, et kui kaks suurt omavahel lahmima hakkavad norgendavad nad teineteist tahtmatult ning samal ajal teevad analoogilised Euroopa päritoluga tegijad karistamatult puhastustööd Euroopa, Aasia, Aafrika ning Lõuna-Ameerika turgudel. Arvestades veel sellega, et Euroopa on muutunud viimase paari aastaga väga mobiilisõbralikuks (ka väljaspool mobiilide traditsioonilisi Soome ja Rootsi kantse). Tänapäeva mobiiliomanikud on muutnud nii paindlikuks, et nad eeldavadki, et aasta paari jooksul tuleb turule midagi sellist, mida eelmist toodet kasutama hakates ei osatud ettegi näha. Ja nad rabavad seega isegi pooltooreid tooteid lausa lennult. Ühendriikide turg on palju vähem uuendustealdim, pealegi on neil oma riigi tehnoloogilisest kapasiteedist kujunenud väga väärastunud arusaam ning nad võtavad välismaised tehnoloogiaid vastu äärmiselt loiult, pidades neid alamat klassi olevateks.

    Taoline on esimene kiht esimese reaktsiooni (DoCoMo kicks Qualcomm ass!) jahutamiseks, sest isegi tehniliselt ilmselgelt paremad vahendid ei löö läbi, kui nende järgi puudub vajadus või kui nad satuvad konkureerima rohkem kui ühes sektoris.
  • DoCoMo ja Qualcom ei ole konkurendid. Üks on tehnoloogiatootja ja teine operaator.
  • Vaatame nüüd järgnevat uudist - UMTS võib saada konkurendi ja eriti järgnevat lõiku:

    "Jaapani tele- ja IT-kontsern NTT DoCoMo on otsustanud luua konkurendi kolmanda põlvkonna mobiilsidele nimega UMTS, pakkudes omalt poolt süsteemi, mille andmeedastuskiiruseks lubatakse 20 Mbit/s."


    Minu meelest on operaatoriäri neil ainult üks valdkondi, kuna nagu Jaapanis kombeks ei piirdu firma ainult ühe valdkonnaga, vaid proovitakse tegeleda kõigega (a la Yamaha, muusikariistadest mootorrataste ja elektroonikani).
  • GorillaG:le
    QCOM-i CDMA-2000 ja WCDMA-l on omavahel ühist küll! QCOM omab suure hulga patente, mis katavad kaunis palju ka WCDMA-s tehtavaid tehnilisi lahendusi. QCOM ja NTT DoCoMo ei ole konkurendid, nagu üleval mainitud. Minu arust QCOM-i kursilangust võib seostada DoCoMo kriitilise hinnanguga 3GPP standardil (ehk UMTS) põhinevale maobiilside ärile. 3GPP on segane supp erinevatest 3nda generatsiooni mobiilside standarditest, kus Euroopas ja Jaapanis põhineb see WCDMA-l ja USAs (tõenäoliselt) CDMA-2000 arendusel.

    Lisaks patentidele, QCOM on välja töötanud ASIC - chip'isid, mida ta müüb edasi. QCOM ei valmista minu teada ei telefone, tugijaamu ega ka võrgu ülemisi struktuure.
  • Ma tegelikult peaksin UMTS kaitseks kah midagi natuke ütlema. Pahatihti kipuvad inimesed härga täis minema mingit mõtetute numbrite peale ning tegema nendest kaugeleulatuvaid järeldusi. Heaks näiteks siin on MHz-d protsessoriturul. Reaalsetes testides selgub tihtipeale, et olulsed madalama MHz-ga masin on jõudluselt parem, stabiilsem või laiendatavam. Sama kestab ka voolutarbe kohta. Näiteks seesama kurikulus Transmeta -- tema protsessor on võrreldes Inteli ja AMD praeguste mudelitega kindlasti voolutarbe koha pealt ökonoomsem, kuid samas võimsuselt kaugel allpool. Ütleks isegi nii allpool, et talle astuvad teise poole pealt saba peale StrongARM-id, kes on aga omakorda Crusoedest mitu korda ökonoomsemad. Asjadel on mitu tahku. UMTS-i n.ö. varjatud tugevusi on tegelikult rohkem, kui miinuseid. DoCoMo, kui suurest Jaapanikeskne ettevõte kipub kergesti taolisi aspekte alahindama. Näiteks roamingu implementeerimise kergus, erinevate lokaalide tugi, ühilduvus olemasoleva infrstruktuuriga, laienevus järgmise põlvkonna seadmetele. Jaapan, kuigi Eestiga võrreldes hiiglasuur on siiski suhteliselt tagasihoidliku suurusega, kui maailma seisukohalt asja vaadelda. Lisaks kõigele on Jaapan ka suurel määralt üks hiiglaslik linn -- Euroopa ja Ameerika koha pealt asi niisama lihtne ei ole. Pealegi ei ole suure andmeedastuskiiruse jaoks erilist nõudlust (mis tõenäoliselt muutub paari aasta jooksul, kuid selleks ajaks on tehnoloogia juba ilmselt arenenud mingis suunas, mida me praegu ettegi ei pruugi ennustada osara). UMTS-i on võimalik kasutada ka väga kiirelt liikuvates objektides, kuna tal on ehitatud sisse spetsiaalne peegeldumisvastane süsteem. Veaparandus pidi (väidetavalt?) parem olema. Seadmeid pidi olema odavam toota.

    Tegelikult peamine asi, mis UMTS-le vastu mängib on minu meelest suured litsentside maksud. Selles suhtes müts maha Eesti valitsuse ees, et vähemalt millegagi oma infosüsuteemide levikut toetab ja ei võta seitset nahka nagu näiteks Saksamaal tehti.
  • Jällegi: respekt huvitavate analüüside eest, aga kysimus on pigem hetkemomentide kasutamises. <Mille peale mina rõhun, on osta ja shortida aktsiaid konkreetsete katalüsaatorite peale.
    Proovin aegajalt siia üles visata olulistena tunduvaid uudiseid ja siis võib igaüks ennustada, mis mõju neil on.

    To heisenberg: osaliselt on sul õigus, ent praegusel volatiilsel tehnoloogiaturul on just uudised ja kuulujutud need, mis aktsiaid liigutavad. Ja long-time investor olla on väga-väga riskantne. Ja kindlasti OPWV tõuseks, kui väheneks oht, et AWE viskab tema WAP platformi välja.
  • to 61e174:

    oot, minu teada valmistab QCOM telefone kyll, teiste nimetatud asjade kohta ei tea.

    Kysimus: kas koik teada olevad mobiilide tootjad toodavad CDMA'l baseeruvaid telefone?
  • wizardile: QCOM tegeleb ainult globalstar sateliittelefonidega. "Suurele turule" tehtud telefonide äri müüdi(?) Kyocera Wireless Corp.-le.
    Minu teada on QCOMil kaks kaunis tulusat osa - chipset'id CDMA-le ja juristid patentide eest raha küsimas.
  • Kõigile. Ka LHV Direct'i vahendusel on võimalik NTT Docomo'ga kaubelda. Sümboliks eelpool mainitud NTDMY.

    Kuna aktsia on Nasdaq'i OTC listis, siis on ka aktsia spread üsna suur. Näiteks testimise käigus kujunes ostuhinnaks 127 ja müügihinnaks 122. Kuid LHV Direct'i klientidel on vähemalt võimalus aktsiaga kaubelda.
  • Fit,

    Inteli aktsiahinna tänane liikumine on hea näide, kuidas Sul praktiliselt puudub võimalus ära arvata uudise mõju aktsiahinnale.
  • Otse vastupidi: see on täiesti loogiline tulemus, arvestades, et INTC oli niivõrd alla kukkunud ja kõik halvad uudised olid hinda niivõrd sisse arvestatud, et tõus oli tõenäoliseim variant.

  • tagantjärgi tarkus on see kõige suurem tarkus...

    aga teeme eksperimendi...

    ennusta, mis juhtub msft kui ta annab kasumihoiatuse.
  • Fit, MSFT andis kasumihoiatuse, aga sinu prognoosi ei saanudki me kuulda:-)
  • See Elcoteqiga juhtunu oli teoreetiliselt prognoositav(ise kahjuks ei prognoosinud:)),sest

    jutud Ericssoni moblade bisnesist loobumise kohta käisid juba ammu,

    loogiline, et siis

    lõppevad lepingud ka allhankijatega(Elcotq'iga).

    Nagu Fit ütleb:praktilise kasuta, kuid hariv lugu
  • Samas, Elcoteqi peale mängimise võimalus pole veel läbi -- Elcoteq 50% kukkumine on raudselt uudise peale üle reageeritud. Kui tahad lühiajalise hinnakõikumise peale mängida, osta praegu Elcoteq'i, oota ära hinnatõus ja müü hiljemalt 15% tõusu järel (edasist tõusu ära enam ootama jää -- potentsiaali oleks tõusta 25%, aga see pole enam nii kindel).

    Arutluskäik tuleb sellest, et uudiste kaudu saadud info põhjal (panen kogemata märgatud uudiste põhjal mälu järgi ja täpselt ma neid uudiseid jälginud pole, kuna antud case'is huvi puudub -- riskitaluvus on kehvapoolne -- seega enne tegutsemist kontrollitagu täpseid arve) moodustab Ericson 25% tellimustest (75% on mobiilid, millest kolmandik Ericson, seega 25%). Mis tähendab, et aktsia oleks fundamentaalselt pidanud langema 25%, et säilitada P/E. Aga raibe kukkus 50%. Mis tähendab, et sellele võiks järgneda 25%-ga piiratud tõus. Samas on oht, et investorid muutuvad mobiilinduse suhtes kartlikuks ja seetõttu ei pruugi see tõus nii suur olla. Seega, et mitte kukkuda tõusule järgneva languse sisse, tuleks asetada väljumise punkt kuhugi ohutusse kohta, mis võiks asuda kusalgi 10..15% kandis.

    Kas see on see, millises stiilis soovitusi Sa, Fit , kuulda tahad?

    --
    Ps. ülaltoodu põhineb ainult minu diletantlikul intuitsioonil ja kui keegi selle soovituse järgi talitab, siis ainult omal vastutusel :).
  • Heatahtlik näide Teadmiste Rakendamisest Aktsiaturul.

    Näide
  • BUY: kas Tamsalu tolm on igaveseks jalgelt pühitud :-)

    analüütikud: tundub, et nüüd tuleb oma mudeleid pisut ringi keerata, et asjad taas õiges valguses paistaksid :-) (NAZ-i trendimuutuse foonil).
  • Igaveseks, on palju öeldud. Kunagi ei maksa öelda mitte kunagi.

    Sama võiks vast küsida Madagaskari kohta?
  • Huvilistele teadmiseks et NTT DoCoMo plaanib New Yorgil ennast juba selle aasta teisel poolel noteerida. Täpsemalt ei oska kompanii isegi öelda.
    Lisaks: NTT DoCoMo teeb VÄGA TIHEDAT koostööd kõigi mobiilside valdkondade esindajatega (software, networks, applications, etc.). Üheks Jaapani wireless mobile communications (=internet) arengu põhjuseks loetaksegi NTT DoCoMo suurepärast tagasisidet klientide käest.
    Lugesin kuskilt, et NTT DoCoMo lasi isegi mingile mobiiltelefonile spetsiaalse nupu teha, mille vajutamise korral kasutaja internet'i saab.
  • Nojah... minu ennustus läks täide osaliselt -- 15%-st suurema tõusu nägime nüüd ära, aga samas pole kuidagi teada, kui suur roll selles tõusus oli minu oletusel, et kukkumine üle reageeritud oli. Sest sellele tõusule eelnes uudis, et tegu on ainult Ericsoni poolse rõhuasetuse muutusega, mida mina ette ei näinud, aga mis on kah tõusu põhjuse kandidaat.
  • Mõtteke, mida pole jõudnud varem postida >
    kuna 3G pärisstandardid, eelkõige UMTS Euroopas on karmi investeerimislävi taga (litsentsid, infrastruktuur+ aeg mis teostuseks ja kliendibaasi kogumiseks kulub) siis lähemate aastate perspektiivis käib sõda GPRS-i ümber, mis on tegelikult 2.5G standard.

    NTT DoCoMo on hetkel ainuke massnäide nii GPRS-i rakendusest kui ka reaalselt toimivast mobiilinternetist/m-kommertsist. (GPRS-i puhul kasustatav 900Mhz infrastruktuur, UMTS-i puhul ainult backboned)

    Selles kontekstis juhiks tähelepanu Ericssoni päris asjalikele väljatöötlustele GPRS handset'ide osas koos Bluetoothi rakendustega, olukorras, kus Nokia pakub ainult Bluetooth'i ga 'väärindatud' akusid olemasolevatele mudelitele. Handsettide tootmise outsource'mine - ett bra idé. Mis on järgmine outsource/spin-off?

    Muidugi, Nokia vaatab 2 sammu ettepoole oma content providingu strateegia ning multimeediaterminaliga, küsimus aga kuidas digitaaltelevisiooni rakendamine (vt nt www.digitv.fi, brittide plaanid on sama agressiivsed, kuumad maad veel Rootsi, Hispaania, Prantsusmaa ja... Eesti) ja Nokia multimeedistrateegia omavahel kokku kõlavad.
  • hotjug >
    saaksid ehk paari sõnaga lähemalt rääkida, mis mõttes pead Eestit interactive TV teemal kuumaks maaks?

    Soome arengutega olen pisut kursis (esialgne eetrilaunch peaks neil olema august '01; olen näinud Finnairi & Panasonicu interaktiivseid telereklaame, mis juba valmis, etc).

    Rootsi puhul olen kuulnud põgusalt nende esimeste sammude hävingust (täpseid numbreid ei mäleta, aga suurusjärgud olid ca 380 lõppkasutajaseadet 4-kuulise müügi järel vmt, sisuliselt telekanali oma töötajad ja nende paar sõpra ;)).

    Inglismaa häda on vist kolme eri huvigrupi poolt toetatavad kolm konkureerivat tehnoloogilist standardit. Mis pidurdab muidugi niigi problemaatilist lõppseadmelevikut.

    Eestis vist möödunud suvel ühel arvukatest juhtimiskonverentsidest (EPL sünnipäeva meediakonverents?) oli Peeter Kerni presentatsioonis slaid, kus digi-TV mainitud oli, aga edasi on (eetri)vaikus olnud...

    sC,
    valdkonna suhtes täna üsna skeptiline, aga huvitatud sellegipoolest
  • Milleks üldse interactive TV, kui meil internet on. Interactive TV on pigem neile, kes internetist midagi kuulnud ei ole ja need jutud olid kunagi vanasti popid. Nüüd on pigem nii, et saad lihtsalt netist kõige muu hulgas ka TVd vaadata ja thats it. (kui ma threadi pointile pihta ei saanud siis vabandust)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon