Cisco Systems - kallis või mitte? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Cisco Systems - kallis või mitte?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Asjaolude kokkulangevuse tõttu olen mõnevõrra uurinud Cisco Systems (CSCO) aktsiat kui ettevõtet.

    Tundub, et omamoodi on tegemist aktsiaga, mille omamine oleks investori unistus. Ettevõte on turuliider, kasumis, vähe võlga, hästi suur ja likviidne, kasvab kiiresti, tegutseb kasvavas harus jne.

    Kuid nagu juba kombeks, on hinnatase juba kõik selle arvesse võtnud ja PE 125 -ni upitanud. Samuti põhineb kogu hiilgus ajalool. Ettevõte on juba USA suurimate hulgas. Suurtel on teatavasti aga raskem kasvada.

    Kuigi ettevõte on suurepärane, on siiski igal asjal oma hind. Kas CSCO on liiga kallis või mitte?
  • Mina ei suuda endale küll kuidagi põhjendada, miks hetke turu-olukorra juures Cisco aktsiaid ostaksin. Kindlasti väga hea ettevõte, agressiivne strateegia, kasumis, vähe võlga jne.
    Aga aktsiana ei pea ma seda heaks - "downside" risk on kaunis suur. Piisab ühest väiksest negatiivsest signaalist ja 30% kaob mõne minutiga. Samas aktsia hinna kasvu-potentsiaal on hetkel väike. Otsin meelsamini väiksemaid ja suurema kasvupotentsiaaliga tehnoloogia-aktsiaid.
  • Igal juhul on vara turule sisse astuda. Ega GE, IBM, AOL, CSCO pole veel korralikku korrektsiooni läbi elanudki. S&P põhiettevõtted alles hakkavad murduma. Paar kuud tasub igal juhul oodata. Ainuüksi turu üldise fooni mõttes. Mida siis konkreetselt üles noppida, see sõltub, kui madalale miski langeb.
    Ma ootan aasta lõpuks S&P-lt igal juhul uut 52-week low'd. Siis veel mõned kuud ja intressimäärasid hakatakse alla laskma. Vaat siis hakkaks ringi vaatama.
  • Kas keegi Juniperi on jälginud? Sisuliselt paari aastaga täiesti arvestatavaks tegijaoks kasvanud Cisco konkurent, kes ainult otsib kohta, kustpool hoop sisse vajutada ja järjekordne väike turuosake oma urgu lohistada. Ta on saavutanud juba turul koha otse Cisco järel, eriti muidugi pärast seda, kui 3Com käpad püsti ajas ning oma suure kaliibri võrguäri maha müüs. Ma ei usu, et ta suudaks Ciscole palju haiget teha, aga TEMA kurss võib kasvad küll päris julgelt, kuna ta ei ole nii suur ning seetõttu on tal lihtsam kasvada. Samas muidugi risk on suurem aga turg on kah päris suur. Pealegi on Juniper viimasel ajal paaril korral positiivsetel asjaoludel uudistest läbi jooksnud.
  • Nii suure P/E-ga on küll kahtlane ost. Olen enda jaoks avastanud INTC. P/E<30, hind parajasti all ja positiivseid uudiseid palju. Kui keegi teab veel mõnda nii head suurettevõtet andke teada.
  • alarants:
    Millised need positiivsed uudised INTC -l on? P4 ehk "quake-protsessori" väljatulemine? Ise pole nagu viimase kahe kuu jooksul muud kui negatiivset lugenud Inteli kohta. Ka P4 -ja nõrk jõudlus va quake 'is käib sinna alla.
  • Cisco on kallis aktsia, sellega olen nõus. Kas ettevõtte tugevus ei või praegust hinda õigustada? Pool aastat tagasi väitis enamus, et ei ole kallis. Nüüd kui aktsia on läinud ligi 40% odavamaks tundub kallis. Buffet soovitas hinnalangusi tervitada ja osta, tuues näiteks toidukaupade hinnalangust tervitavad tarbijad. Cisco pole ju halvemaks läinud. USA majanduse eesootav jahtumine oli ka kevadel teada. Võib-olla ongi praegu kasulik osta, kui investorid ootavad languse jätku. Kui nad seda ei ootaks, oleks Nasdaq kõrgemal. Buffett: "Meile meeldivad pessimismi poolt tekitatud hinnad". Samas kui praegune alanenud hinnatase tundub ikka liiga kõrge, oli pool aastat tagasi tegemist ikkagi eheda mulliga. Kuidas siis seletada olukorda, kus ettevõtte olukorra samaks jäädes on aktsia peale 40% langust ikka kallis osta. Kui sisemine väärtus on ikka madalam börsihinnast!

    Kas Eestis on üldse kedagi, kes suudaks hinnata taolise ettevõtte hinnataseme põhjendatust? Üksi P/E 125 ei saa olla põhjendus negatiivseks suhtumiseks.

  • Pronto, Cisco poolt räägib see et paljud suured üritajad on püüdnud nende vastu sõdida, seni edutult. Võta kasvõi Compaqi omaaegne softiport Inteli platvormile. Idee poolest imeilus - pädev lahendus, ühilduv ja puha, järeleproovitud ja tootmises odav riistvara, suur turustusvõrk ja mõjukas nimi. Tulemus oli ikka suht nukker. Cisco on näidanud märkimisväärset elujäämisvõimet.
  • CISCO odav..., kallis...see ei olegi nii tähtis. Asi on selles, kuidas turg massipsühholoogia najal käitub. Olgu aktsia kuitahes odav, kui turu trend on langev, siis langeb ka odav aktsia. Praegune situatsioon nasal meenutab väga tse-d 1997. a. lõpul, kui väikseimgi tõus kasutati kasumi võtmiseks või kahjumi vähendamiseks. Enamus aktsionäre on kiire rikastumise usu kaotanud, sellest ju kogu turu langus tulenebki. Müüjaid on rohkem, kui ostjaid. Turg peaks põhjas olema siis, kui enamus uutest üritajatest (võib-olla kahe viimase aasta jooksul aktsia turule tulnutest)on turult lahkunud. Need on üritajad, kes hakkasid aktsiaid krabama alles siis, kui nägid kõrvalseisjatena, kuidas mõni tuttav kuust-kusse väga lihtsalt oma vara kasvatas ja ka meedia pasundas nii, et vähe polnud. Kui plats sellistest puhas on, alles siis on mõtekas tugevatesse ettevõtetesse pikaajaliselt investeerida. Praegu pikaajaliselt positsioneerida, nii nagu Lõhmus soovitab, ei näe mõtet.
  • Buffetti stiili harrastajale on küll tähtis, kas odav või mitte. Tema ostab ettevõtet, mitte aktsiat. Ettevõtte puhul saab kindlasti öelda, kas kallis või odav.

    Psühholoogilised tegurid (mulli kokkuvajumine) võib aktsiahindu tervikuna loomulikult langetada. Küsimus: kas langetab nii madalale, et CSCOt kui ettevõtet osta tasub, näiteks dividendide ootuses.
  • Nõustun, Marvin, kuid siin on üks väike aga. Nimelt kõik ülejäänud on seda teinud oma põhitegevuse kõrvalt, isegi 3Com, kelle põhigrupp on siiski võrkude n.ö. lõpptarbijad. Juniper on aga erinevalt varajasematest trooninõudlejatest ainult sellele turule suunatudki: ei ole ju loogiline, et üks firma omab turgu praktiliselt monopoolses ulatuse. Sestap vajadus konkurendi järele.

    Üldiselt kipuvad enamus inimesed hinnanguid andes alati äärmustesse kalduma. Alati, kui ilmub turule mingi toode, mis on parem, kui hetke turuliidri kraam, hakatakse kohe rääkima, turu "ümberjagamisest", "killer aplikatsioonidest" ja millest veel. Kui keegi hakkab sellist kammi ajama, võib selle "spetsialisti" väärtust peaaegu alati tugevalt allapoole lasta. Vanad asjad ei kao kuhugi, seniajani jooksevad kiviaegsed mainframed aastakümnete vanuse softiga, mille hooldamine ja laiendamine toimub täie hooga (if it ain't broke, don't fix it). Uued tulijad võtavad alati turgu juurde just uute ja pettunud tarbijate pealt. Alles siis, kui ta on jõudnud vanade olijatega VÄHEMALT võrdsele tasemele, saab ta hakata turu ümberjagamise peale mõtlema. Seejärel hakkab käima samm-edasi, kaks tagasi mäng, kus korraks rebib ette üks, seejärel teine firma ning selget juhti nagu polegi. Ühel on parem toode, teisel paremad müügikanalid ja partnerid, ühel on sohkem tulu, teisel jälle suure turuosa. Jne.
  • Siin on väike põhjendus kah, miks ma olen juba poolteist aastat Juniperil silma peal hoidnud:


    Johnson said in an interview he finds it "disturbing" that Cisco has lost the performance game, for example, in the area of high-end routing, where Juniper continues to gain market share in a niche Cisco once dominated. Juniper "is the first company in 10 years to consistently take market share from Cisco. Very impressive," he said.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon