Manitsen ettevaatusele ENNE Nasdaq ja PÄRAST Dow!!! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Manitsen ettevaatusele ENNE Nasdaq ja PÄRAST Dow!!!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Soovitan kõigil üksildastel investoritel olla ameerika turu suhtes ettevaatlikud.Dow on kaua püsinud ja vaadates tehnoloogiasektori hävingut kardan et ülejäänud turg järgmise poole aasta jooksul näitab languse tendentsi.Soovitan mängida müügiopstsioonidele ja mitte liigseid riske võtta,sest eestis niigi raha vähe.Fundamentaalandmetest ja analüüsidest rääkimata.
  • Miks mitte Eesti aktsiaid osta. Majanduse faas on hoopis tõusev ja aktsiad USA languse tõttu üha soodsamad. Lollus, kui USA vajumisega HP kukub.
  • Senikaua, kuni Eesti turgu mõjutavad välisinvestorid, kelle jaoks Eesti seostub fraasiga "kusagil Venemaa kandis", mõjutavad Eesti turgu igasugused tühised ekstsessid. Ja HP jõudmine oma tegelikule õigustatud fundamentaalsele tasemele võtab veel umbes 2-3 aastat (kuni EL-iga liitumise järel hinnatakse ehk Eesti riske adekvaatsemalt).

    Aga mis USA turgudesse puutub, siis jagan seisukohta, et alaneva trendiga vindumine ikka veel mõned kuud kestab.
  • Lollus lolluseks, aga elu on selline. Kes seda ignoreerib (näiteks S.S. Supremast, kes ootas Eesti aktsiatelt mõned päevad tagasi lähiajal(?) uutele tasemetele tõusmist), see loodetavasti teab, millega ta riskib.

    USA investeerimfonide maastikul liigub raha praegu omamaisesse value-stiilis investeerivatesse fondidesse ja välja tehnoloogia- ja USA investoritele alati segaseks jäävatest "ülemere fondidest". Pole palju vaja, et Eesti turg tõuseks. Sama ka vastupidise kohta.
  • tonis,
    oled küll nüüd hiline ärkaja,aga nohh,teretulemast klubisse,mis on moodustatud juba septembri alguses.
    :-)

    tere Kristjan,pole kaua näinud.:-)
    Mitte et ma nüüd sulle siin midagi soovitaksin, aga;-)..

    ...aga loodetavasti ei jäänud ülejäänud siinsel seltskonnal kahe silma vahele John Plender'i lugu tänases Financial Times-is.
    Lk. 6. "Feeling the squeeze"...Talk of a US credit crunch may be premature but the current thightening in bank lending and bond finance is a worrying symptom for the world economy...

    Nii et,et näituseks segadused presidendivalimiste osas on need kõige viimased mured,mis investorite meeli hetkel köidavad.
  • millal siis LHV kaudu ka USA put'e osta saab????
    ma ei ole nyyd natuke aega lugenud kõike foorume läbi aga silma ei hakanud kas mainisite millal optsioone vahendama hakkate, või on mujal soodsam, kui just sajadtuhanded taga ei ole????
  • Graafik,
    olen veits unine küll hetkel,et täpselt kõigest õigesti aru saada,aga ma pean nüüd midagi arvama selle vana loo kohta vist,Jahh?:-)

    Nii taa on,veri tänavatel on samasugune ostusignaal kui iga teinegi.But IF their time may be coming soon?,on küsimuste küsimus ja et ta varsti tulmas oleks,eee...seal tänases FT-s oli veel üks lugu,ei viitsi hetkel otsida kus,mille peale oskasin vaid kaasa noogutada.Nohh,mõte oli selles,et kuna alla poole paanikat ei tulnud ehk siis kõva maandumist pole olnud;selle asemel on meil pehme maandumine ehk sohu vajumine koos lühiajaliste ülespoole paanikatega ehk bottom fisherite, arvatava põhja otsijate tõmblemisega ehk veel üks nimetus, bear-market rallimisega.
    (Ja need suuremad karu turu üles rallimised peaksid veel ees olema.Sa ise rääkisid siin kuskil Jaanuari kuust.See on jahh aeg,mil võiks oodata ühte korralikku ülespoole kimamist.See on aeg,mil turule tulevad ameeriklaste aasta boonused ning tänavu peaks seda rallit toetama ka rõõm uue presidendi ametisse astumise üle;-D)
    Ahh soo jahh,nohh ühesõnaga,kõik märgid näitavad,et verd tänavatel on veel vähevõitu,et,et
    ees on ootamas pikk talv,nohh,kas just 5 aastat nagu Nikkei puhul,pole vast mõtet ennustada.
    Mis aga selgelt näha on,on see,et hetkel on massid klammerdunud pika-ajalise bulli-unistuse külge.Üks pisikenegi paanika alla-poole näitaks seda,et on aeg hakata mõtlema ostmise peale.Mida aga ei ole,on alla-poole paanika.
    Nii et, tuleb talve-riideid ostma minna,et selle jahtumise kätte mitte ära külmuda.

    Ahh jaa,õiendan selle "that the Federal Reserve will always come to the rescue in a financial crisis may soon be put to the test.",kaa siis siin ära.Test on igatahes vinge,nohh,et nad seal järgmise aasta alguses kuskil intresse langetavad,nohh,see tundub juba nii ise-enesest mõistetav,et võib ka juba praegu olla turul hinna sisse arvestatud..no jne.jne...

  • teremere: siin pole vahepeal midagi huvitavat kommenteerida olnud lihtsalt. Keda see huvitaks, kui ma jätkuvalt oma uuest kiindumusest (biotech shorts) pidevalt jahuksin? :-) Tambin praegu ühes yahoo boardis selle boardi sentimenti käpa all hoidvat bubblemasterit ja see on teadupärast pingeline töö 8-), nii et 10-Q hakkab juba pähe kuluma...
  • Eesti aktsiate koha pealt: lühiajaline kaupleja (eriti optsioonidega) peab värisema. Pikaajaline, keda kohalik turg hädasti vajab ei peaks kartma. Juhul, kui turg on investori meelest efektiivne on languse ja tõusu võimalus 50/50. Kui alati nii hästi teaks, oleks varsti tõesti rikas.

    Milline üldse on HP õigustatud hinnatase? Kas praegune suhteliselt kiire majanduskasv on Eesti majandusele iseloomulik. Pigem mitte. Valuutakomitee süsteem ju võimendavat kõikumisi. Majandustõusu ajal tahaks lihtsalt kohalikud aktsiad hea hinnaga soomlastele-rootslastele maha ärida. Korraldaks õige kuidagi turundusürituse läänepool Eesti aktsiatele? (roadshow?)

    Shortimise ja üldse languse hetke on minu meelest raskem tabada kui tõusu (tõus on ka sagedasem). Pikaajalises langusfaasis muidugi lihtsam.

    Ei tea kas EL-ga liitumine eriti midagi annab. Oodatakse nagu Y2Kd. Võib minna olukord hoopis ebaselgemaks ja näe mis ebaselgus USA presidendi osas aktsiatega teeb.
  • hehh Kristjan,
    huvitavam oleks jahh kui keegi siin kiidaks kui halvasti tal läheb.Aga nohh,kui sul on aega end hobi korras yahoo boordidel lõbustada,siis peab sul ju ikka väga hästi minema.:-)
    Jaaa-jaa,olid ajad kui need boordid seal Yahool avati,ei jõudnud ära itsitada...Kord ronis koguni üks vend ise sinna oma firmat haipima (IMON),oma uue,tuleviku interneti tehnoloogiaga.Hi-hii, ja siis käis see IMON korra isegi marginable territooriumil ära,et shortida oleks võimalik...
    Aga ei tea jahh,kumb see suurem tegija haipimise alal ongi olnud,kas telekast tulev CNBC või Yahoo boordid?Igatahes, silm tuleb peal hoida mõlemal...
  • to: kristjan
    VD võiksid ju teha: mis aktsiate putid, mis seisult ja mis on expiration date?
  • Fit, kas seal on vahet?

    Suvaline Nasdaq'i put on homme (30.10) rahas.

    Blood on the streets.
  • Beast: 30.10 on kuu viimane päev - window dressing võib päeva isegi lõpuks plussi vedada. Aga üldiselt on sul peaaegu õigus. Vahe on ainult selles, kas õiges sektoris ostetud put on 2- või 50-bagger!

    Pole mõeldud soovitusena! Ohtlik! Krapsige parem tikkudega edasi!

    (kas nii sobib, teremere?)
  • Kristjan, tõesti, kui NAZ avaneb juba 2550 punkti juurest, siis teatud tasemest alates peab ta ka põrkama.

    Arvan, et lähematel päevadel ralli ka aset leiab. Iseasi kui tugevaks ja pikaks see ralli kujuneb.

    Üha laienev pessimism oleks contrarian'idele hea näitaja turule sisenemiseks.

    Aga Kristjan, need put'ide andmed võiksid ikka välja tuua, kõigil ilmselt huvitav vaadata.
  • Ei tea kuis Teil on aga mul hakkab uni kaduma!
  • uni on peal,lähen keeran end talveunne,mõmm-mõmm.
    Helistage mulle kaa kui nasdaq seal 2000-dest allpool kuskil-kunagi peaks pidama jääma...

    Ei nohh,Kristjan,tikkudega mängimine on kaa ohtlik...nii et.Aga nohh,kui sa siin vaid oma nimel esined ega mingit oma firmat ei promo,ja kui ka promod ja see LHVD poliitikaga OK on,see tasuta reklaamimine siin siis,nohh, vat du ai care.
    Oli lihtsalt lahe suga veits päid kokku taguda siin ja...Aga kui sa soovid et siinsed nõu-saajad kunagi omil jalul kõndima ei õpiks,siis soovita aga edasi...aga jahh,hoiata siis kaa,nii viisakusest ja....nrrrrr.Head talveund.
    :-)
  • Head und kõigile! Minu preaegused pikemaajalised put'id on kõik juba ainult biotech - TMT's pole hetkel ühtegi kuna sektori volatiilsus läks juba nii suureks, et put'id läksid liiga kalliks. Ettevõtted, milles ma olen lühike olnud (SCMR, RIMM, BRCD, NTAP, RBAK, HAND, FCEL jms) on juba üsna ülerahvastatud shortimise seisukohast ja seega kergemini ülespoole manipuleeritavad (kui Janus ja paraku vist ka FIDO taolistest raha praegusest veel kiiremini ei hakka välja voolama ja nad ei saa oma vanu trikke kasutada.

    Praeguseid valitud biotech nimesid ma ei ütle, otsi ise enda maitsele vastavaid. Tähtajad on valdavalt jaanuar 2001. Sektori ja üksikaktsiate volatiilsus oli put'ide ostu hetkel veel üsna madala ja seetõttu sai ka veidi pikemat negatiivset nägemust üsna odavalt osta.

    Sektor, mida ma biotech'ist edasi hakkan vaatama, saab olema DRUGS. Drugs(+food) on viimastel paaril kuul olnud turu "safe heaven". Paljudes biotech fondides on suurte blue chip positsioonidena "drugs'e" ja biotech mulli (minu poolt loodetava või pigem küll juba toimuvana) lõhkemise korral on sellistel fondidel palju lihtsam müüa likviidset suure MCAP'ga MRK-i või BMY'd kui lootusetult ebalikviidseks muutuvaid 1-2 miljardise MCAP'ga ulmeliste ootustega biotech'e.

    Teine DRUGS'e lendamas hoidnud ootus - Bushi saamine presidendiks - on seda rallit ebaloomulikult pikaks venitanud ilma tõsiste korrektsioonideta (ja minu meelest ka ilma sisulise põhjuseta). Kasumit võetakse varsti igal juhul.

    Kohad, kust tehnoloogiasektori põhjajõudmisel raha kiiresti välja tõmmatakse, et tagasi tehnoloogiasse minna - sektorid, mis paar viimast kuud on rallinud.

    NAZ alla 2000? Võimalik. Pigem jääksin ma kuskil U-plazas jäätud prognoosi juurde (aasta lõpp 2300-2500), aga (lühiajalise) kapitulatsiooni 1800-2000 vahemikku võib äkki tõesti veel kunagi ära näha. Will see...
  • UBS Warburg arvab

    Pharmaceuticals: Downgrading PHA & SGP on Valuation; EPS/Fundamentals Unchanged

    * The pharmaceutical industry has rallied dramatically and now trades at
    approximately a 45% premium to the S&P 500 P/E based on 2001 (56% premium
    based on 2000). This premium is at the upper end of its long-term range.

    The relative P/E of the UBS U.S. drug universe is at the high end of its
    historic range. Today's relative P/E (as of 11/30/00) of 156% on a trailing
    basis (145% relative P/E based on 2001 EPS) has only been reached during one
    prior period (1998) during the last 14 years. That year (1998) benefited from
    an unusual number of recent/anticipated blockbuster launches (Lipitor, Viagra,
    Celebrex and Vioxx) and few major patent expirations.

    The 14-year average relative P/E is only 119%. Even adjusting for the unusual
    market discount experienced during the 1993/1994 period due to potential health
    reform, the average adjusted P/E for the period would rise to approximately
    125%, which has been our target relative P/E for the group during 2000. We
    have stated the potential to increase this by 10% if the Republicans win the
    presidency and retain control of Congress.

    (NB! - fit)

    We have also examined the relative P/Es going back over 40 years, which does
    provide a somewhat different perspective. The drug industry did trade at a
    relative P/E in excess of 150% throughout the late 1960s and early 1970s,
    culminating in relative P/E's in excess of 200% during the severe recession of
    1973-75. Since then the group has only traded above 150% twice, during 1981
    (also a recession) and the 1997/1998 new product cycle.

    Nii et kui USAt ootab tõesti hard landing, siis võib pharma outperform jätkuda.
  • tundub ,et langus on tulemas ja rahvahulkadele hakkab alles nüüd kohale jõudma(ameerikas eelkõige)et sinusoid liigub juba allapoole.pakun järgmiseks nasdaqi peatuseks 1800 ja dowl 9500.
  • Kas keegi oskab teoreetiliselt ennustada mitu kvartalit langus veel kestab.
  • to alarants
    vaata asi ju selles et viimased tõusud olid kõik tingitud telekompaniide,arvuti ja interneti sektori heast käekäigust ning natuke aitas rumalusest tingitud usk ka tõusule kaasa.Langus peaks kestma nii pikalt kuni turule tekib uus sektor,mis saab liidriks ja millesse investorid uskuma hakkaksid.Arvan ,et tegemist on energiaga.
  • tonis, su jutt jääb segaseks. Sinu teooria järgi peaks energiasektor tugevat kasvu hakkama näitama, kuid see üsna absurdne pikas perspektiivis.

    Asja taga on ikka ja ainult majanduse jahtumine (poetagu siis electioni võid FEDi taha) - ennustatakse jahtumisperioodiks miinimum 6 kuud. Kuid see on optimism.

    Võtame näiteks kasumihoiatused - see kvartal on tehtud 317 kasumihoiatust (1999. a. vaid 263 ja 1998 a. 272). Ja õige warnings season algab alles jaanuari alguses. See on karm ja see pole veel ju lõpp .....
  • to beast: see mis räägid jahtumisest ja kuuest kuust on selline forbese analüütiku jutt.reaalsus on see et interneti,arvuti ja telekommunikatsioon on hetkel kasumit vähe tootvad ja ootused selle sektori suhtes olid liialt suured.Ma ei väida,et energeetika või bio või mis iganes numbrid endisele tasemele tõstab.Ega kohe nüüd midagi ei juhtu ja langus pole veel põhja ka saavutanud.See dow indeks on siiani veel üle hinnatud ja isegi kui lõpuks mingi põhi leitakse möödub enne kaks ,võibolla kolm aastat,enne kui selline mootor leitakse,mis need indeksid üles veab.
    Energeetikast niipalju ,et tarbimine tõuseb kiiresti ja tootmine ei tule järgi,kas selle fakti najal ka turud liikuma hakkavad,see on kahtlane.Niiöelda bio-tech on liiga uus,et turgusid liigutada ja midagi käegakatsutavat ju ka leiutatud pole.
  • Tonis, ütlesin ju et 6 kuud on optimism???

    Väitsid, et uueks liidriks mis turgu üles vedama hakkab saab energia. See tähendaks energiasektori ettevõtete kiiret kasvu. Ei näe seda kusagilt tulemas. Võtame näiteks Interneti turu üles vedamise, Amazoni Estimated EPS Growth järgmiseks 3-ks aastaks on 49% aastas. Ja nüüd mõtle natuke energiasektori mastaapidele ....

    Täiesti mõtetu on otsida sektoreid mis võiks turgu hakata üles vedama. Majandus tervikuna peab kosuma.
  • Tuline õigus, beast! Muidu tuleks energiale lisada veel eratarbimine ja samas vaimus edasi ikka üldisemaks kuni absurdini välja. Ainus, mis turgu üles (või siis ka alla) veab on investorite sentiment ja see sõltub majanduse üldisest käekäigust, mitte energiast ega metallist.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon