Miks nii laisad(?) ollakse - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Miks nii laisad(?) ollakse

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaadates keskmised kommentaare kuskil delfis, megas,ÄPfoorumis ja ka siin jääb ikka mulje, et inimesed on küll ääretult andekad lausekonstruktsioonide moodusamisel ning weebis brausimises, kuid neist lausetest kumav lugevus on masendavalt väike.

    Võtkem näiteks kirjutatud arvamusartiklid lehtedes. Masendav. Mitte ühtegi süsteemsele kästlusele, raamatule olevat viidet. Kui siis maksimum eesti keelde tõlgitud kraam, mis siin kohe pühaks lehmas tehakse. Nagu näiteks Goldratt või Giddens või mis iganes. Tegelikult on ju igasuguseid häid autored maailmas kui palju.
    Ka ÄP juhtkirjad. Neis mainitakse heal juhul mõnikord Friedmani, mitte enam.

    Või on igas messis kümne viite panemine ilmne iialdus? või pole sobivaid autoreid? info(siin) liig kiiresti muutuv?

    Mis arvate?
  • Mises,
    ega see ometi sina polnud, kes selle ilase propagandistliku koolikirjandi "uus majandus - uus inimene" EEsse kirjutas? Mingi Misese fänn see oli.
  • Viitamine on viisakas, viitamine lisab kirjatükile usaldusväärsust

    Kahjuks on internetis kõigil tuli takus, tuleb tõdeda viitamine on aeganõudev

    ***

    Mis puudutab Eesti Ekspressis kirjutatud artiklit, siis lugu on magus tõesti, tõenäoliselt võistlustöö ja mitte kirjutatud tavalugejat silmas pidades, vaid konkursi reegleid ja zürii maitset arvestades.

    ***

    Pigem tähedab uus majandus:
    PAREMAT TAGASISIDET (Miks inimene purjuspeaga taarub? Tagasiside on häiritud. Miks toodab või ostab üks ettevõtte palju kaupa lattu? Tagasiside puudub)
    RÕHUMIST SISULE, MITTE VORMILE(riietusel ja muudel argielu atribuutidel pole tähtsust)
    SUBORDINATSIOONI HÄGUSTUMIST (Jälle on rohkem aega võimuküsimustega tegeleda, kui alluvussuhted pole jäiglt paigas on võimalik kvaliteetse ja algupärase informatsiooni liikumine, teisest küljest, mis on halb, lihtsad ja lühikesed juhtimissignaalid sumbuvad, transformeeruvad või eksivad teelt.)
  • f***, mul tekkis paranoia parast selle EE artikli lugemist. "uue maj. inimene naeratab ja on aktiivne, ta 'jookseb kiiresti' seal kus annab ja yldse ei ole ta pahane kellegi peale kui siis iseenda..."

    ...need on Teletupsud, mitte NE inimesed. See artikkel on konkreetselt ylepaisutatud. Ok, palju sellest on tosi - aktiivne, 'rohkem sisule, mitte vormile' jne. Tunded ja emotsioonid jaavad samaks. Ja kui NE inimene tundubki 'parem' siis ainult valiselt.

    Olen kindel, et Gates paneb ka kassile jalaga, kui too piima ymber ajab.
  • Minu meelest tuleks Kallemetsa artikli kõrvale võtta samas lehes olnud Siim Nestori arvamus klubikultuurist.

    Nende vahel on teatud kooskõla.

    Nestor räägib puhtast klubikultuurist ja selle lagastamisest.

    Kallemets räägib puhtast NE inimesest. Aga lagastamisest ei räägi.

    Järeldus on see, et hoopis Nestor oleks pidanud esseekonkursi võitma, sest tema loos on sama teema lõpuni kantud.

    Olge normaalsed. Ühelgi ajastul ei ole reaalsuses eksisteerinud sellele ajastule vastavat inimideaali (nagu praegu on Kallemetsa kirjeldus algava ajastu inimideaali kohta).

    Ja nii jääbki Gates kuni surmani oma kassi jalaga lööma. Vaatamata NE inimideaali haipimisele.

    Kusjuures vaatamata nimelisele sarnasusele ei ole mitte mina Kallemets, vaid artikli viidete põhjal pigema mises ise.
  • arvan seda et,mises
    ,et kui näed kuskil midagi,mida saaks paremini teha,ära häbene,ära hoia oma andeid vaka all...kirjuta sisukaid kommentaare või äripäeva juhtkirje või vahenda tegelikult igasuguseid häid autoreid maailmast või mida iganes...
    Nii et ei osaka muud arvata kuiet,miks nii laisad ollakse,mises?
  • Viitamise kohta öeldu on õige. Igas õiges chatboardis on www linkidele viitamise võimalus. Kas LHV foorumites on võimalik www linke panna? Kui on, siis kuidas see asi käib?
  • Olen nõus kihla vedama, et artikli autor Kalev Kallemets ongi mises! Mis arvad ise sellest, mises? Eestimaa on ju nii põrgulikult väike, et pole nagu mõtet pead liiva alla peita.

    Lugu ise oli hea ja stiililiselt hästi välja peetud. Ehkki, jah, mises, paraku teemast mööda. Nimelt pole lipsu värvi erksusel küll midagi pistmist uue majandusega (the New Economy kui mõiste majanduses). Aga see on juba teise foorumi teema.
  • lahe muidugi kuidas ühe kirjatüki autorit siin materdatakse, mingi suvalise lookese pärast... vinge oleks suurte kriitikute enda nägemusi pikemalt näha kui 2-3 lõiku spontaanselt välja öelduna...
  • to: karner

    esiteks, pole nagu väga materdatud...või on asi kusagil mujal?
    teiseks, olen kirjutanud ja avldanud kümneid kui mitte sadu artikleid (kes neid lugeda viitsib). Suur osa neist internetis saadaval kah. Aga muidugi mitte uue majanduse kohta - pole veel jõudnud, kuigi algmaterjal on koos.
    kolmandaks, usun, et oled ise sage pikkade arvamuste avaldaja, ega muidu nii julgelt ei kritiseeriks.
    neljandaks, miks peaksid kõik inimesed (näit mises ja mina) maailma ühtmoodi nägema? Libaliberaalid näevad ühtmoodi, teised inimesedjälle teistmoodi! See on mõistetav, mõtle kui igav oleks, kui kõik ühtmoodi vaataksid ja pärast halleluuja karjuksid!
  • see oleks tõesti hull olukord kui kõik ühtemoodi mõtleksid, just erinevate arvamuste avaldamine oligi pigem, minu spontaanse, lõigu mõte...
  • heh, jutt EE-s minu, kuid see ei olnud võidutöö. Võitis pisut pikem ja akadeemilisem "Uus majandus". EEs oli selle II osa.

    Megas arendasid sealsed koolipoisid mingit diskussiooni ning kommenteerisin pikemalt; ka pahupooli (kui kanep on pahupool). kaluri.kolhoos.ee-s Jarmo hammustas mulle kõrva, aga eks see selline lugu oligi. Ei saa kogu maailma valu ja tõde ühte patta panna ning ärge ise ka kriitikaga üle punnige. SL saab sellega OK hakkama.

    jou, Veikij. Mina ei ole libaliberaal. Olen nii kompromissitu, et isegi Kranichil lõug lõdiseb.
    Kas tahate panen oma koduka lingi, kust minu stuffi saab.
    Tahtsin Akadeemiasse panna ühe räige pasuna Eesti majandus akadeemiale ja metodoloogiale, kuid öeldi, et habet pole. Sama Juridicas ühe filosoofiastaffiga. Maksumaksjas peaks juba kolmas jutt tulema.
  • eeee...kardan pisut juba....et jätaks minu isiku kõrvale. eks aastate pärast näikse.
  • Oehh, mina olen rahul. Noored vihased mehed, pange aga! Isegi pakud tiba üle...et Kraanal lõug lõdisema hakkaks (mida niisama lihtsalt ei juhtu) Sinu kompromissitusest, siis pead olema küll palju hullemaid tükka teinud, kui lugeda võib. Aga õige, eks aastate pärast näikse! Edu!
  • hehh,ma olen kaa ikka pikkade juhtmetega.
    Mises tuli siia hoopis endast rääkima ja kiitma kui laisk ta ei ole.:-D
    No OK.Pandagu siia kuskile link selle looga,mis pole laisa poolt kirjutatud ning siis võib siin koos seltskonnaga ka seda asja arutada,kas autor on laisk või mitte....
  • teremere, taas tabad täpselt asja tuuma :-D

    Mingi järjekordne aktivist ennast (virtuaalselt) pushimas. Way to go.
  • Põhiline et tüüp ise usub ka kõike, mis ta räägib:

    "Enda jaoks olen ennekõike noor (*'79) majandusteadlane (a young economist), mõtleja, sportlane ja lihtsalt lahe sell."

    Oled lugenud läbi mõned raamatud ja kirjutanud nurgatagusesse lehte mõned lood = noor majandusteadlane?

    "teeni esimene miljon, pane pool aktsiatesse ja ise tõmba 3 aastaks vihmametsa tarzanit mängima."

    Aktsiad muidugi koguaeg tõusevad ka :)

    Mul ei ole midagi Misese isiku vastu, lihtsalt üllatav, kuidas eesti zhüriid on hakanud hindama ja ajakirjandus avaldama taolisi pesupulbrireklaami tasemel kirjatöid. Esimesel lugemisel tundus see õela paroodiana uue majanduse aadressil, aga nagu näha, tüüp kirjutab särades ja kahe käega alla.

    Igal juhul edu oma 17-tunniste tööpäevadega. Ära infarkti saa. Ja tead, panna yles kodulehekülg nii masendavas seisus, ei lähe kohe kuidagi kokku uue inimese professionaalsusega.



  • pole nõus, et end pushin.
    mida olen teind:palju ei ole lihtsalt eesti keeles
    kui kirjutaks, pole kindel, et sel efekti oleks, keegi ei viitsiks lugeda. lihtsalt EV konkurents on veel nii madalal tasemel, et eduks piisab õige piskust(lihtsalt rapsimisest ja surfamisest).
    kodukas on jube(vana) küll
  • Mis puutub viitamisse, siis seda tehakse teaduslikes töödes. Eriti vajalik juhul, kui on keeruline viidet küsida. Netis ei ole see ehk nii vajalik (näe oli juttu misese koduleheküljest- ma saan ju küsida: "Ole hea anna viit")

    "Või on igas messis kümne viite panemine ..." ???
    teaduslikes töödes viidatakse ikka tsiteeritud raamatutele, kas sa "messis" teed kümme tsitaati?
    Ei pane ju kasutatud kirjanduse loetellu matemaatika õpikut, kuigi sa sealt loetud teadmisi töös kasutad. Seega kas on segamine aetud linkide lisamine ja viitamine?

    Fit, jutt nagu rusikas silmaauku.

    Mises, ära võta südamesse, aga tõepoolest habet ei ole vist piisavalt. See muidugi ei tähenda, et kirjutada ei võiks. Kogemused, kuradid tulevad ainult kogedes. Aktiivsed kogevad teatud asju rohkem ja kiiremini.. aga usu või ära usu, osa asju saab kogeda ainult aastatega. Ole sa kui aktiivne rüblik tahes, murdeiga ikka 5 aastaselt läbi ei ela :-)

    Mises, sinu viimase väitega nõus (konkurents madal jne). Aga nagu tavatses öelda Uno Mereste: "alati ei pruugi aru saada mis on põhjus ja mis tagajärg".
    Võibolla ongi tase madal, kuna ei ole (HABEMEGA) erudiite. Või ei viitsi nad sellistel (..pesupulbrireklaami... (Fit, 2000):-)) teemadel sõna võtta.
  • mmmmehed....pange siia moni link ka yles. Tahaks ka 'habemega' meeste jutte lugeda.

    to mises: enne pyydkem siiski oma enda liivakastis loss valmis ehitada, kui maailma vallutama laheme.
  • Noh kus nüüd kukuti materdama. Nagu ma aru saan on ka kõik siinsed habemikud alla 30ne :)

    Minu arvates üsna loomulik, et inimesed arenevad ja punastavad kui oma paariaastataguseid kirjutisi üle loevad.

    "Pesupulbrireklaam" on ju hea põhi, kust edasi minna ja areneda.
  • Tundub, et Fit on geenius. Tabas kohe ära kes on kes. Paistab, et lugesid vist väga hoolega (muigamisi).
    Ühele asjale ei saa pihta: kas sain õieti aru, et 79 on sünniaasta? Seda, et mis siin on pistmist majandusteadlasega/teadusega?
    Noored vihased mehed, las olla. Kes koera saba ikka kergitab, kui mitte koer ise.
  • :)
    egas vanusega habe kasva, kogemustega ikke.

    Naide otse pohjanaabritelt: 11a Soome poiss kasvatas siukse habeme, et lausa raamat kukkus valja. Nii et...
  • ikka läheb isiklikuks...aga see ongi foorum
    jääks asja juurde. lugege hoopis esseed
    ning võimalik, et on vastik reklaam, kuid...
  • käpard olen...kustutage aadressil see br/ lõpust
    aga kui teil isiklikke asju on, siis meilige mulle (ÄPwebist leiab vajadusel aadressi).
  • mises,
    kui oled oinas,oled parajaga kokku sattunud.Palju õnne!!!!
    Haaa-haa"keegi ei viitsiks lugeda. lihtsalt EV konkurents on veel nii madalal tasemel".
    No mina olen märganud,et 13-t aastaselt on isiksused enam-vähem välja kujunenud,nii et habe ei puutu asjasse.Sa oled siis täpselt nii tark ja osav,et pead end teistest veidi targemaks,nohh,nii EV-i tasemel või nii?
    Lingi oma lugu siia ja vaatame....ja vaata,et sa huuli torru ei aja kui keegi peale su emme sind siin kiitma ei hakka.Ja kui on hea lugu saad ka teremerelt kiita.Aga kui sa ka edaspidi ise-ennast kiitmast ei väsi,tule,palun lõbusta mind ka edaspidi....

    Nõrganärvilistel ja muidu memmepoegadel nüüd paluks kenasti kõrvale astuda,et mitte kogemata viga saada....
  • mises pole laisk on aga käpard,nohh,milleks ma oma aega siin küll raiskasin....
  • kujutan ette, et see poiss annab päris head nõu, kuidas tõusval turul teenida...
  • Votan asja lyhidalt kokku.

    Hasti kirjutatud too. Aga sellega, et EV's sulle konkurentsi pole, kahtlen sygavalt.
    Lihtsalt huvitav, mille jaoks sa sell kirjatyki kirjutasid?
    a) et endal oleks vahel lahe lugeda
    b)et koigile LHVD jommidele 'koht' katte naidata c)et sellega EV vaiksest liivakastist suurde yle hypata
    d)polnud midagi teha, votsid raamatukogus mitmenadalakaardi ja vihtusid siis naerul sui seda kirjutada

    ....aga anyway, hea too. Sa lubasid siin ka yht teist voorkeelset yles panna, ootan pinevusega.

    BR
    wizard
  • To: Teremere: Palun saada oma USA aadress minule (nyyd: veiko@FinancialAccountingSoftware.Com) sest pean olem jälle Eestlaste võimalusi tõestamas. Ise ei suuda ja see praegune minule tulnud jama kah ei suuda. Kaks meest oleks alati parem, kui yks...
    Täna just pidin investoritele oma management team'i kokkupaneku voimalusi toestama. Ja minul on ainult pakkuda mingeid USA konsultante, kel ainult oma raha mottes on. Miks ei voiks Me neid lolle peedistada...

    Veiko
  • Lugesin ka selle loo läbi ja tuli piinliku seigana meelde, kuidas ma ka ise väikese jumbuna kunagi seda va viitamist armastasin. Lehekülg nägi lihtsalt tuus välja! Kui aus olla, ei võtaks ma sellel ajal enda kirjutatut enam kunagi vabatahtlikult lugeda... Mises: sinuga on tulevikus loodetavasti sama lugu.
  • Veiko,
    mitte midagi ei saanud aru.mu usa aadress?hmmm.:-)meiliaadress?siin see on, terekere@yahoo.com (sry,ei viitsi siin htmlitseda,laisk olen;-)


    eeee.tiimi kokkupanemisel pead arvestama selle,eee tiimvörkist arusaamisega,et kui hea see tiimil on ja kas on ka tiimpleieritega tegemist.kui seda ei ole,ei õnnestu ka usakaid peedistada.Nohh,kui kõik on tiimis teistest veidi targemad ja läheb vaidluseks,et kes see kõige virgem on no jne....ja seda tiimpleieri värgist arusaamist on eestlastel veel vähevõitu,vist?Võibolla ma eksin?A need usa konsultandid,Eestis või?need on need luuserid,kes kodus hakkama ei saanud ja ilma peale õnne otsima on läinud.Nohh,tiimvörkist teavad nad küll aga karta on,et loodavad liialt teiste peale,ise-end kohvitassi juurde unustades.Ja pole ka nende peedistamisest midagi kasu,helistavad koju emmele ja kaebavad ära.....:-D
  • Jahh,mises,kuula Kristjanit,
    keda see huvitab kui sa peaksid viitama sir Isaacile,et kukkudes kasvab kiirus?Nohh,sulle võib ju suures ilmas paljugi veel uudiseks olla,häid avastamisrõõme....
  • Tere Teremere: Sa vist oled rohkmem joonud, kui mina... Vaesed meie, kes Eesti aja järgi kuskil elavad....

    Veiko
  • Tahtsin ainult öelda, et mul jällegi siin NY's nii igav... Leiaks mõne Eestlase, tutvustaks Talle midagi... Ja LHV ei ole siiani aru saanud, et toelised Eestlased on näiteks Carmen Cass ja Neeve Ciarvi. Aga sellised mõtlevad veel 10 aastat hilisemalt, milles nn. "Minu probleem tookord oli"...


    Veiko
  • hei Veiko,
    ma ei joo nädala sees kunagi,nohh vaid reisul olles,siis peab ju teistega koos õhtusöögi ajal õlut rüüpama.Aa muu aadress pole hetkel mitte domm ega uulitsa ega usa vaid EL.:-)
    NY,NY...nohh seal on ju vaid x-mennid ringi jooksmas,lendamas:-D...aga eestlasi peaks seal päris palju olema,kindlasti on ka seal mingid eestlaste koos õlle joomised ja asjad nagu igalpool mujal maailmas.

    A miks sa arvad,et LHV-d ei saa aru,et Carmen üks tubli tüdruk on?
  • to bomull:
    aga siinsed alla kolmekümnesed ei arva tingimata, et nad geniaalseid lugusid kirjutavad. mõni kahekümnene arvab, selles ongi vist vahe.
    ma olen muidugi kah alati imestanud, et miks kõik lähevad isiklikuks, aga tundub, et sa isegi eeldad seda. kui keegi ütleb et kogemused tulevad aastatega, ei tähenda see sugugi seda, et ta ise kindlasti arvaks, et tal neid kogemusi piisavalt on (st, räägib "ebaisiklikult").

    kristjan tõi hea näite, ei usu mina, et ta isegi usub, et ta tingimata hetkel 100% tõene on. arvan, et ta isegi ootab, et oma lugusid veel 10 -15 aasta pärast lugeda ja itsitada.

    ja tegelikult võib vist ennast targaks (või siis arengus seisma jäänuks?) lugeda siis kui 10 aasta tagust juttu lugedes vaatad, et päris normaalne jutt.

    seega misesed, kirjutage aga, aga nagu siin ka eelnevalt korduvalt mainitud, ärge liiga palju lootke, kaotate sellegi respekti mis teil muidu võib olla tekkinud.

    ja koera saba peavad ikka teised koerad kergitama

    misese jutu kohta ytleks mina kõrvaltvaatajana- kus on arutlus? see on väidete kuhjamine igaüks kinnitamas teist. tundub, et kirjutaja on lugenud raamatuid, mis üksteisele viitavad (nii võib jube palju lugeda samas kogu aeg ühte asja lugeda). irw- A.Martinson, kas sa ise usud, et oled geenius? irw,irw,irw.
    Stiililiselt nooruslik (ehk rabe ja hüplev), propagandistlik.
    lugesin huviga (tänu sellele, et see on juba tänu siinsele foorumile metatekst).
    to wizard: panen siis yhe habemega mehe loo lingi yles, mis haakub kah selle ameerika ja raha teemaga.
    http://www.ekspress.ee/arhiiv/2000/47/areen/motted1.html

    ja stiilisliselt sarnase asja (no see on juba camp)

    http://www.atomfilms.com/default.asp?film_id=786

    aga miks ma ise viitsin siia nii pikalt kirjutada- tegelikult et provotseerida arutlusele. sellepärast mulle see foorum siin kohe meeldib. ehkki teisest küljest on see muidugi aja raiskamine. ratsionaalne inimene seda ju ei teekski LOL.

    juhhei
  • jutt pidi tuus välja nägema Neivelti, Meeritsa, Koka ja Leimani jaoks. Logisch ajab mõttetu piinamine hinge täis, kuid akadeemilisus***** saate aru.
    kui enda jaoks kirjutan siis ikka kurat ja raisk: emotsioone nii, et veri peas. aga enamus siplemisest on ju "diplomaatia" teiste inimestega: constantly fake and fancy.

    habet peab kasvatama jah.

    Aga nüüd ma ütlen ka miks laisk ei tasuks olla. eesmärke tuleb seada. näiteks: jõuluks Botswanasse või maksud 10%peale või tervishoid eraks või esimene miljon või ...tegelt tüdrukud kukuvad ise kätte. Ja et õigeid eesmärke seada ning kiirelt mitte otsa saada, peab olema nutikas ja harimisega vaeva nägema. Imema kogu raamatutesse pandud maailmavalu endale sisse jne.

    Võimalik, et lugemine ja nuputamine on eneserahulduse järgmine tase, kuid paremat ei tea (Hegel oli lihtsalt haige). Peale selle: enda vajaduste ja õiglustunde rahuldamine on inimese loomusele omane ehk ses pole midagi halba. Vaadake Bessoni "jeanne d'arci" ;-). aga ärge jälle iga arvamust südamesse võtke, palun.
  • Tore lugu Bloombergist:


    The Internet economy created the illusion that money came from wonderful qualities: imagination, hard work, creativity, etc. The economy now gives a rather different impression: money comes from luck. People who were lucky enough to get in and out early got rich; everyone else got hammered. If getting rich is largely a matter of luck, it's no longer so easy to admire for its own sake.

    Link nendele, kes soovivad pikemalt lugeda
  • EE artikkel oli essee. see lisab omad nüansid kirjatööle. aga muidugi, uue aja inimene ei jookse kogu aeg ja ei naerata ka sealjuures. see selleks. tegelikult on mitte viitamine tingitud sellest, et kõik see on kohutavalt ajamahukas. ja inimesed loevad vähem, kui varem. vanasti tuli stalini või lenini tsitaate kui varrukast. kõigil olid need peas. aga kes on nüüd see klassik, keda jumaldada. iga päev tuleb uut infot, mis vana ümber lükkab.
  • Jutt oige. Infouputus on tanapaeva probleem. Infohulk on viimaste aastatega kasvanud sama palju kui kogu inimkonna ajaloo jooksul kokku.
  • võtsin kätte,hakkasin virgaks ja lugesin läbi tolle "Uus majandus, uus ideoloogia, uus maailm"

    kas see on mõni tõsine jutt või,mises?

    Tundub nagu sa püüaksid kinniseotud silmadega ja käsikaudu kobades seletada,mis siis suures-laias ilmas sündimas on.

    No ma ei viitsi seda su lugu materdada.
    Räägin parem,kuidas asjad tegelikult on ja mis on siis ikkagi toimumas.Mis asi on see "uus majandus,uus ideoloogia,uus maailm"

    Nii majandussüsteemid vahelduvad,turumajandus on olnud see aga aegade algusest peale.Sealtmaalt kui ühed vennad hakkasid vahetama sooblinahku mammutikihvade vastu või mida iganes.
    Nüüd,majandus-süsteeme on võimalik eristada nende efektiivsuse järgi.Nn.sotsialism ja plaanimajandus NSVL-is ei puutu asjasse,see oli vaid...

    Inimesed polnud juba ennevanasti ratsionaalsed vaid laisad.Kui sooblinahad sai vahetatud,mindi ja võeti nõrgemad naabermaalt vangi ja pandi nad oma alepõlladele tööd rügama.
    Ajal,mil tootmine käis sunni viisil,üks andis piitsa,teised rügasid.Nii,kord märkas üks orjapidaja,et pisikestel orja kodupõllu-lapikesel idaneb vili paremini.Nii,anname osa orjapidaja põlde orjadele rendile,mille eest siis nad peavad meie põllul kaa tööd rügama ja ülejäänu oma põllulapikeselt toodetuga kinni maksma.Sündis feodalism ja turumajandus oli see täpselt sama palju kui orjanduslik majandussüsteemgi.turg kujundas hinna.Nõudmine ületab pakkumise ja hind tõuseb.Pakkumine ületab nõudmise ja hind langeb.Turuplatsil siis,keset linna.....

    Nii.oleme siis ilusasti feodaalses pärisorjuslikus majandussüsteemis ja,hehh need pagana talupojad,on pead tööle pannud,mõtelnud välja kõiksugu nõksud,asjad,kuidas toodangut oma põllul suurendada,et mitte vaid ära elada kuidagi.Mõisahärra põllud aga ikka kidurakesed.Nii,nüüd ei aita muu kui rikkamatele talupoegadele maa päriseks müüa,et vaatb,et mis siis juhtub.nohh,vilja hakkas niipalju tulema,et mõisahärra ei jõudnud seda enam talupoegadelt kokku osta,et see vaheltkasuga linna turele müügiks vedada.Ja üleüldse polnud neid maaharijaid enam niipalju vaja.Mõisahärra võttis kätte ja lasi talupojad vabaks,las töötavad oma põldudel ja rabavad,endale aga jättis kokkuostmise ning edasimüümise ameti.

    No nii,vahepeal olid muidugi kavalamad sellid välja mõtelnud kõiksugu riistapuid,et tööd maal lihtsamaks muuta.Tekkisid käsitöölised,kes neid riistapuid oskasid teistest paremini meisterdada.
    Nüüd,kui toodang maal oli vabade talupoegade jõul juba niivõrd suureks kasvanud,polnud inimesi maal enam niipalju vaja ja need hakkasid linnadesse valguma.Nohh,see oli teretulnud tööjõud mõisahärra linnas asuvale käsi-töökojale,kes inimesed nüüd juba ritta pani,et tagada suuremat nõudlust kõiksugu masinate järele.Nii tekkimas oli tööstuslik majandus.

    Noo nii,jõuamegi sinna maani,millest sina,mises alustasid.Üleeelmisesse sajandisse.Nohh.need ritta pandud käsitöölised,need laisemad,kes ei viitsinud käsa liigutada,need panid pea tööle,nagu oma esimese põllulapikesega talupojadki kunagi pidasid aru,kuidas oma põllalt rohkem saaki saada.Ja need laisemad vennad,need mõtlesid välja masinad,mis neid tööpingi taga asendaksid.No ja kapitalist,eilne mõisahärra rõõmustas.Odavam on maksta vaid nendele,kes masinaid tegevaid masinaid välja mõtlevad kui taga sundida tervet kampa käsitöölisi.Nii,inimesi hakkas jälle üle jääma ja sellega seoses arvas kapitalist mõnel maal,et targem on ülejäänud inimesed priileivale võtta,kui mingite segaduste ja ei tea millega veel riskida.Nohh,osa kapitaliste arvab,et targem on rohkesti vanglaid ehitada,kuhu need rahulolematud luuserid siis elu üle järele mõtlema saata.Nohh,see on veel selgumata,kumb neist arvamistest targem on....

    Nii,ühesõnaga,uus asendas vana läbi ajaloo just efektiivsuse tõttu.Efektiivsuse tõttu,mis oli saavutatud tööjõule suurema vabaduse andmisega.Kuni tänapäevani välja,mil uue majanduse uutes ettevõtetes on tööjõud täiesti autonoomne oma asjade ajamisel.Puudub vajadus järelevaataja järgi,sest kõik töötajad on autonoomsed oma otsustes,samas töö efektiivsusest huvitatult kordineerivad oma samme tiimi ülejäänud liikmetega.Nii,rahapakk on siin,probleem-eesmärk on seal,pange oma tiim kokku ja vaadake ise kuidas hakkama saate...No ja mis on juhtumas,juhtumas on tööstusliku brigadiri ja tööorja,kel kõik vaja ette-taha näidata, majandussüsteemi ümberkujunemine info-tehnoloogiliseks ,iseseisvalt oma vahel kommunikeeruvaks teemwork'il baseeruvaks majanduseks või kuidas keegi soovib seda nimetada...

    seda aga,et kadumas on rahvused ja religioonid,mis samas ka samu rahvusi lahutavad...seda oleks aga vast küll väga eee...loota.Globaliseerumise tulemusel on pigem kasvamas rahvuslikkus,nohh,kas siis mõnda prantslast ei tunne või,või mõnda muud eurooplast,et ei tea,mida nad ka arvavad...?

    Ahh jaa,ida.Jaapan ja Hiina,et on selgeks õppinud eraomandi eelised?hehh,eraomandi eelistest arusaamisega pole seal idas nüüd küll mingit pistmist.On sealgi olnud juba tuhandeid aastaid nii eraomandi poolest vaeseid kui ka rikkaid peresid,sugukondi.Vahepealne eksperiment,usk,uus religioon inimese ratsionaalsesse mõtlemisse,kukkus läbi aga nagu NSVL-iski.
    Jaapanlased õppisid selgeks läänelt erainitsiatiivi ning viivad seda ellu kui sipelgate tiim.Hiinas on asjalood siiski veel õnneks? veel mitte nii.Nad on siiski veel kollektiivsed sipelgad,kes oskavad vaid täpselt ette antud juhiseid täita.Ei nohh,kaupmehed on nad vinged.Kui nad aga peaks selgeks saama lääne üksikisiku vaba initsiatiivi,no nagu näiteks Singapuri hiinlased,nohh,siis pole vaja enam arvata,millisele rahvale tuleks ütelda,et rahapakk on siin...ehk kuhu investeerida:-)

    Nii et "Uus majandus, uus ideoloogia, uus maailm" on tööjõule täieliku vabaduse andmine tööülesannete täitmisel elik "have fun majandus"...nii on lood.



    Ahh soo jahh mises,need lõbusamad killud su loos olid:

    "keegi ei viitsi enam valimistele minna, kuid üha enamatel inimestel on oma mobiiltelefon"

    See lõhnab küll veid DD järele,direct democracy.
    Parlamendi oletatavat kadumist tulevikus ning kõigi tähtsamate otsuste vastuvõtmisest rahvahääletusel läbi interneti.
    Nohh DD toimib tänapäeva Shveitsis vägagi edukalt,seda küll veel mitte läbi neti vaid kõik viitsivad valimistel käia kuigi üha enamatel inimestel on mobiiltelefonid...

    Nohh,kullavara hulka kuulusid ka arvamised,et:

    "riik kui selline on eduka äri jaoks ammu tähtsuse minetanud. Ning pole näha põhjust vastupidisteks arenguteks ehk riigi uueks tõusuks.Rahvus ei ole tulevikus argument"

    :-D
    "Tänapäeval on iga ettevõte suutnud endale selgeks teha, et tarbija on kuningas.Tarbija on kapriisne kuningas, kelle soovid on alati muutuvad, alati rahuldamatud, alata valiv.
    See ongi Uus majandus. See ongi turumajandus."
    :-D

    hohh...,jne,jne,ei viitsi ma rohkem siia peistida ja kommenteerida neid kilde,laisk olen..:-D
  • tsau teremere

    tänu vaeva eest. ega see minu elumanifest olegi ning verega ma seda esseed ka ei kirjutanud. tuhat eri moodust kuidas sama sõnumit edasi anda. ning ära alahinfa reklaami(ehk ilustamise) vajadust (iial ei vihjaks ma vabast tahtest Clintonile)

    sul jäi üks oluline moment vahele. KAPITALISM. Investeerimine, what the heck is LHV all about. Kapitali akumuleerudes ja investeerides saab üha produktiivsemaid tootmismeetodeid kasutusele võtta.
  • no tere mises!
    tänud on kõik minu-poolsed,pole ammu säärast meelejahutajat kohanud...

    Nii.Kapitalism jäi vahele?
    nüüd ma arvasin ära,milles asi.Igatahes mitte sinu nooruses nagu siin ennist teati arvata.Sa oled nende onudega koos suppi söömas käinud ning ,kes liialt Marxi-Engelsit tudeerinud jahh?Sellest ka siis vist niisugused kummalised arusaamad.Et kapitalism on majandus-süsteem või midagi sellist?Einohh,kuula nüüd hoolega ja räägi onudele edasi, kuidas asjad tegelikult on...


    No nii,eelmine lugu majandussüsteemidest: orjanduslikust,agraar-feodaalsest,idustriaal-tööstuslikust ja nii edasi, kuulus mu kirjutatava majandusõpiku kaante vahele,mõeldud eelkooliealistele...

    No nii,uus peatükk,pealkirjaks kapitalism.

    Uskusin,et Marxi-Engelsi arvamised,ka majandus-süsteemidest, on nüüdseks juba unustatud,aga võta näpust...

    loomulikult pole kapitalism mingi majandussüsteem.Kapitalism on elulaad.Alguse sai see samuti juba ammu-ammu,mil ühel osavamal kütil hakkas sooblinahku üle jääma.See oli tema kogutud kapital,mida ta investeeris vastavalt oma osavusele.Nii,aeg läks mööda ja sooblinahad vahetusid kuld-hõbemüntide vastu,mündid paber-raha ning lõpuks paber-raha on asendumas plastik-kaardi ning numbritega arvutiekraanil.

    nii,kapitalistlik elulaad vastandub koriluslikule elulaadile ehk peost-suhu elamisele.Kõik kapitalistliku elulaadi viljelejad on loomulikult samuti alustanud korilusest.Vahe on vaid sellest,et kõike korjatut pole kohe nahka pistetud, vaid on kõrvale pandud ehk on soetatud kapital.Nii nagu kunagi kütt korjas metsa all sooblitelt nahku,nii ka näiteks tänepäeva varakapitalistliku elulaadi taassünni juures korjasid paljud prügimägedelt vaske.Nohh,osa on edasi korilased,nt seal pääsküla prügimäel,teine osa on mõistnud säästa ning korjatut investeerida ega pea enam seetõttu koriluslikku,peost-suhu elulaadi viljelema...

    Noo niipalju siis kapitalismist.

    Nüüd mõistmatuks jäi mulle su "ära alahinfa reklaami(ehk ilustamise) vajadust"

    Hee,kui sa olid siin nüüd midagi,kedagi müümas-reklaamimas,siis oskan arvata seda et,et tegele ikka sellega,mille peale sul annet on.Reklaamitöö usalda oma ala proffidele.Nendele,kes teevad seda tööd kui oma elumanifesti ja kirjutavad ka reklaamiesseed verega...

    Võtan ette veel selle vana võla...
    "riik kui selline on eduka äri jaoks ammu tähtsuse minetanud. Ning pole näha põhjust vastupidisteks arenguteks ehk riigi uueks tõusuks.Rahvus ei ole tulevikus argument"

    Riik olemasolu on eduka äri jaoks esmase tähtsusega!seda selleks,et tagada kõigile võrdsed mängureeglid funktsioneeriva õigussüsteemi näol.Kui puuduvad võrdsed mängureeglid,puudub ka motivatsioon kaasa mängimiseks.Nohh,vana näide on korruptsioon.Majandus korrumpeerunud riigis pole pikaajaliselt arenguvõimeline,sest puudub vajadus konkureerimaks vaba turu tingimustes.Kehtib mitte reegel: "aita ennast ise" vaid kirjutamata seadus:"tuleb tunda kedagi,kes tunneb kedagi".Ja milleks vaevata oma peakest, kui tuttav onu parlamendis muretseb vaevatasu eest su äri õitsengu nimel.Tegemist on koriluse eri-liigiga,vist.

    No ja et rahvus pole enam argument,seda ma küll ei viitsi kommenteerida...


    but"what the heck is LHV all about."...seda ma kahjuks ei tea.
  • Kuule teremere lihtsalt huvitav - seda, et mis ametit sa pead, et su jutt erinevatel teemadel nii ladusalt jookseb? Ma saan asjast nii aru, et sul paistab küllalti igav olema?

  • Misese entusiasm on ilmselt selleks korraks otsa saanud, kuid egas see habeme kasvatamine peagi valutult mööduma - esimesel korral lõikad nii või naa sisse(iseasi muidugi kas ka veri välja tuleb)

    Koera saba peaks kergitama vististi ikke teised koerad. Fakt on see, et tegijad kerkivad EV oludes varem või hiljem esile, nii, et misesel soovitaks oodata ja seniks saba mitte...
  • teremere - vägagi huvitav lugemine ja loomulikult good ol' Monty Python :)

    romet19, ka täiesti õige point.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon