Majanduskasvu põhiküsimus - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Majanduskasvu põhiküsimus

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eesti Pank:

    Praeguses arengufaasis ongi põhiküsimuseks, kas uus tasakaalutase on saavutatud endisest väiksemate kapitalimahutuste tingimustes või võib vähene investeerimine järgnevate perioodide majanduskasvu piirama hakata.

    ***

    Statistikaamet:

    Eesti majandus kasvas kolmandas kvartalis 6,9 protsenti
  • Aasta-kaks tagasi räägiti, et Eesti majandus on tugevalt üleinvesteeritud. Kuidas siis pendel juba nii ruttu teise serva liigub?

    Ilmselt on asi vist ka selles, et keskpank peab leidma optimismi jahutavaid asjaolusid ka positiivsematel aegadel, sellised need keskpankurite ülesanded juba kord on.
  • IMHO on õige lähenemine, et endiselt sõltub EV edu sellest kuidas me FDI-d siia tõmbame. Kõik muu tuleb selle otsa. FDI tuleb odavate tootmisressursside(vaba konkurents), madalate maksude ja töötava(erastatud) infrastruktuuri peale. Seega väiksem riik.

    Ja, et eesti sugu töökas on...kes jõuaks kõik need Tammsaared läbi lugeda...mees nagu kivi, sitke nagu kadakas, tuline nagu angerjas, külm nagu silmus...

    hvaher: LOL(L)(mida see LOL tähendab? midagi kehva vist?) EP on valuutakomitee ega jahuta-kuumuta midagi jne.
  • Mises, LOL=laughing out loud.

    Muide, kas majandusteadlaste hulgas on moes (cool?) pikkida juttu sisse pidevalt võõrkeelseid lühendeid ja termineid? :-D
  • beast, kas küsimus minule? Kenderit oled lugend. Kirjutab endast. Lahe on minu arust ka lahe, aga mingil määral on praktilisus ka argument(päriselt)
    :-)
    Majandusteadlane kõlab nagu Janno Reiljan. Ära enam nii kirjuta. ei teagi kuidas peaks
  • Mises, küsimus oli ainuisikuliselt ainuilt Sinule. No meenutame koos ühte teist foorumit - "Enda jaoks olen ennekõike noor (*'79) majandusteadlane (a young economist), mõtleja, sportlane ja lihtsalt lahe sell." Seetõttu kasutasin sõna majandusteadlane. Ja unustasin selle sõna " ja " vahele panna"

    Ja Kenderit olen lugenud. Ja millegi tõttu arvan, et üle oma varju hüppamine teeks temalegi nalja.
  • Graafik unustas vist omapoolse puuduva kolmanda jupi selgituseks juurde anda :-)

    Edasine on aga juba huvitav. Kender ja Reiljan võiksid moodustada eriti sünergilise liidu :-D

    misesele FDI-st. Kui Sa Austria spetsialstidega nattipidi koos oled, siis võiksid nende käest uurida, et mis on järgmine viewpoint peale FDI-d.
  • Näe ei ole venelastel seda muret, mis eestlastel, et raha vähe. Naftadollarid muudkui veerevad riiki

    Venemaa hädas naftadollaritega
  • to mises:

    Eesti rahasüsteem on valuutakomitee küll, aga see ei tähenda nagu keskpangal igasugused raha- ja majanduspoliitika teostamise hoovad puuduksid. 1997.a. buumi ajal tõsteti nii pankade kohustusliku reservi nõuet kui ka kapitali adekvaatsuse nõuet ning mõju oli täitsa olemas.

    Ning lisaks kõigele saab keskpank majandust mõjutada ka oma arvamusavalduste kaudu, andes majanduskeskkonna kohta oma hinnangu. Selle mõjusus sõltub olulisel määral keskpanga usaldusväärsusest.
  • to hvaher: Kui vähegi teemat tead, siis need(adekvaatsus ja rr) olid juba pikalt etteplaneeritud asjad ning Aasia sündmuste ning US madala fed-ratega(mis oli asja põhjus) oli seos 0.
    Muidugi mõju oli kriisi Eestis süvendav(korjati raha turult ära). Ma ei viitsi vaatada mida lühikeste laenude intressid okt-dets '97 tegid, kuid minu mäletamist mööda tõusid kobedalt.

    EPi arvamus huvitab reaalset majandust märksa vähem kui Maris Lauri arvamus. Ning mida sa mõtled lauses "Selle mõjusus sõltub olulisel määral keskpanga usaldusväärsusest"?

    Igastahes on valuutakomitee korral KP ülesanne to stay put whatever happens ja mitte sipsida. Ainuke, mis EP-d peaks muretsema panema on riiklik laenukoormus, mis õnneks on OK.
  • Isiklikult arvan, et EP tegevus käis liiga suure inertsiga.

    EP planeeris pankade kapitali adekvaatsuse määra tõstmise (8%>10%) otsust (veebruar-märts'97)TALSE ~200
    otsuse väljakuulutamine (aprilli keskel'97) TALSE ~250
    ostsue kehtimahakkamisel (oktoobri alguses'97) ~450

    Ma ei tea, kas see on korrektne võrdlus, kui Föderaaalreservi intresside tõstmine rakenduks pooleaastase nihkega, aga just sellise nihkega rakendusid EP meetmed buumi jahutamisel.
  • to Graafik:

    Seda pattu, et asi on liiga suure inertsiga käinud, on EPBE-le pahaks pandud hulgi aega, elik kohe pärast '97 oktoobrikuud ja siis kohe pikalt. Mõistagi ei võtnud keskpank süüd omaks, vaid veeretas selle näiteks IMF-i kaela.

    to all:

    Kui natukene mõelda, siis ega keskpank Eestis pole ka oma arvamusavalduste kaudu majandust mitte kuhugi suunanud. Usaldusväärsust on tal seeläbi tunduvalt rohkem, mõju ja rolli aga vähem. Arvamusavalduste kaudu on majandust püüdnud suunata hoopis ärimehed, maaklerid, kolumnistid, ajakirjanikud j.t. minusugused, kes panevad ühte patta teadmise ja arvamuse ning esitavad seda lugejale võimalikult söödaval kujul. Mõni arvamus läheb tädi Maalile peale ka, kuid aasta-aastalt kuulatakse neid üha vähem. Milles pole ka midagi halba!

    Olen muus osas Sinuga, mises, nõus, v.a. 1 detail. Minu meelest pole laenukoormusega tegelemine mitte teps keskpanga, vaid eelkõige Rahaministeeriumi ülesanne. Rõhutan, seda meie, Eesti, valuutakomitee tingimustes!
  • Velikij. Sul on täiesti õigus. Ainuke asi, et alati ei ole nii vuntsikas Rminister kui praegu ning keskpangal peab ka midagi teha olema. Seega kui Opmani ajal riigi laenude üle kurtsid, siis oli see päris abiks.
  • Aga nüüd pole Sinuga, mises, jälle nõus! Ma ei arva, et "keskpangal peab ka midagi teha olema". Kui on valuutakomitee, siis täitku oma ülesandeid ja ärgu toppigu nina sinna kuhu pole vaja! Rõhutan, just oma nina mittetoppimine on EPBE-le taganud suht kõrge renomee EW-s viimase 10 aasta jooksul.
    Kui Eesti ükskord EMU raames rahaliidu täieõiguslikuks liikmeks saab, tuleb tegevusi juurde. Eks selleks ajaks on ka uus panga president valitud (või pole - vahet pole!)
    Mis puutub aga vuntsikasse rministrisse, siis kuulab ta natuke liiga palju oma suurepärast kantslerit ja kipub ära unustama asjaolu, et varsti on tema valitsemisajast pool läbi. Saaks aga ühtse finantsinspektsiooni ka RM alla, saaks aga võimutäiust veel juurde. Appi, kui lühinägelik seisukoht kaugelt vaadates nii intelligentse mehe poolt! hästi natu rohkem, kui 2 aasta pärast võib ju Eestis võimule tulla Edgar Hirmus! Ja siis ei päästa ka TOP-i erastamine otse ja omadele. Aga finantsturg Eestis kannatab :-( Siim, enne mõtle, kui "sõpru" kuulama asud!
    Aga noh, pole minu asi ministrit õpetada. Kuigi - tal rahva mandaat ja ma ka valija...:-)
  • ÄPO:

    Rahandusminister Siim Kallas ütles Eesti Eduka Arengu Foorumil tulumaksureformi kommenteerides, et sellega on järsult suurenenud reinvesteeritud kasumi osatähtsuse tõus ning samuti investeeringud põhivarasse.

    "See teeb tõeliselt rõõmu," ütles minister. Lisaks on tema sõnul hakanud asi üha rohkem hakanud huvitama välisinvestoreid. Seda kinnitavad Eestisse lähiajal kavandatavad suured miljardiinvesteeringud.

    Kallase sõnul on tulumaksureform aasta ajaga ettevõtlusesse täiendvalt jäänud umbes 1 miljard krooni.


    Miljardiinvesteeringud?
    EE, teraseterminal, Elqotec(,aga kas nemad investeerivad miljardi?)
    Mis veel?
  • Jutt on nimelt lähiajal kavandatavatest investeeringutest. Siin pidas lugupeetud härra minister silmas Piiblit, kus on öeldud "Mis sinu jaoks on igavik, on minu jaoks vaid silmapilk". Paralleelid tõmmaku igaüks ise :-)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon