Farma tegi Sakule ära - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Farma tegi Sakule ära

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Peale selle, et Farma on 2000. aastal olnud märksa suurem tõusja kui Saku, on selgunud asjaolu, et Saku sai ISO alles tükk aega peale Farmat, Farma sai 98. a. lõpus, Saku nüüd. Kelle kvaliteet on parem?
  • mina pooldan igal juhul FARMAt, sest aspiriini-tabletid on igal juhul hommikuti tervislikumad, kui SAKU originaal.
    Teen oma investeerimisotsuseid ka selle põhjal, ja muidu ka hästi rahul eesti aktsiatega...
  • Kas seda ISO serti ei saanud Farma mitte ainult salvi tsehhile. Sel juhul see aspiriin ei vastagi euro nõetele.
  • Sel juhul on põhjus teada, miks salvide osakaal müügis on esilekerkinud. Venemaa-tundlikud ampullid on vähenenud sootuks. Tundub, et Farma maine ei ole Saku oma tasemel, kuna esimese tooteid tarbitakse häda korral ja viimase tooteid peaaegu eufoorias.

    Mina ootan ikka 4. ja 1. kv. tulemusi ning uue aktsia hinnataseme jõudmist Farma õuele.
  • 1. vt pikaajalise trendi pilti
    2. iso sai salvijaoskond
    3. ampullid on eurotundlikud, kuna see neil kõige mitte GMP ehk ravimitööstuse kvaliteedinõuetele mittevastavam unit
    4. tabletti on ammu tahetud riiga üle viia
    5. kogu pott koos läti tehasega otsib pikemat aega kosilast. pruut aga vist na vigane
    6. salv on tõusnud kuna ampull vt eespool, tableti osas on geneerilisi konkurente jalaga segada, kuid salvi sektoris on üks venespetsiifiline toode (bensüülbensoaat) ja ainukesed farma unikaaltooted (viprosal ja capsicam) pealegi OTC ja konsuumerkauba lõhnalised ehk hästimarketeeritavad
  • Kui võrrelda Sakut ja Farmat, siis mõne koha pealt nad paraku võrreldavad pole. Nimelt Saku toodang on Eestis üsna vaba konkurentsi tingimustes tarbitav ja selle turult ärakorjamine oleks lootusetu. Arvestades aga ravimiameti korrumpeerumise astet, pole ime, et ravimitööstus nii Eestis kui ka Lätis (Grindex) kiratseb võrreldes sellega, mis tema reaalne positsioon turul olla võiks. Ja mis veel vähegi toota ja müüa kõlbab, see tõepoolest Lätti ära viiakse.

    Sry, kui kedagi isiklikult puudutasin!
  • Täna on märgata aktsia aktiivsuse tõusu. Aktsia on roheline ja aktsia kohta korraliku käibega, 1800 tk. Ostupool on ka tõusnud taas 20ni.

    Aasta tagasi oli õige aeg Farma ostmiseks. Sulgemishind oli 5.77. Varsti jõudis 28.75ni.

    Parim osa aastast on ees. Parimaid tulemusi on näidanud harilikult neljandas ja esimeses kvartalis. Jaanuari lõpus või veebruari alguses on oodata neljanda kvartali tulemuste teatavakssaamist. Aasta tagasi oli kasum 5.8 mln. Pakuks nüüd 6-9 mln. Uuel aastal mõjutab dollari kursi langus, mis toob kaasa rubla ja lati languse krooni suhtes. Negatiivne.

    Teoreetiliselt ei tasu Grindeksil kasumit Eestist ära viia tulumaksuseaduse tõttu. Tulusaim oleks Eesti tehast poputada ja siis näiteks kunagi edasi müüa. Tulumaksu sellest tehingust ei tohiks tulla kõrge soetusväärtuse tõttu. Tuletaks meelde, et Grindeks soetas Farma hinnaga 93 korda 3 krooni aktsia. 279 krooni praegune üks aktsia.

    Positiivse üllatusena tuli kolmanda kvartali suur kasum. Salvijaoskond pidi ju remondis olema? Väidetavalt toodeti müük ette.

    Aktsia väärtuse edasise käekäigu huvides tasuks välja uurida, kas ettevõte suudab hoida viimast kasvutempot 30-60% aastas. Ilmselt ei. Kus toimub stabiliseerumine? Kas on oodata uut Vene kriisi taolist shokki? Tõttöelda ei paista. Mida teeb Farma Euroliidus euronõuete rakendamisel? Kui sarnaseid firmasid sulgema hakata, võib sulgeda 20-30% Eesti suurematest firmadest. Nii kehv ta ju pole? Järgneks Eesti majanduskasv -10 kuni -20%. Küllaltki ebatõenäoline. Kõige suurem oht paistab küll olevat Grindeksi tegevus. Endiselt on põhiomanik see kole koll. Tegelikult on igal ettevõttel põhiomanik ja juhid, kes võivad ebaeetiliselt käituda. Vana juhtkonna vigu ei saa kanda edasi sama ettevõtte uuele juhtkonnale. Siis poleks juhtkonna vahetusel mõtetki. Ebaselguse jätkudes on Farma aktsia Tallinna Börsi odavaim aktsia hinna ja kasumi suhte järgi. Suhe on olnud stabiilselt 1.8 kuni 2.0.
  • veidi veel hush-hush:
    - farma edu = USD kurss;
    - kuna ligi poole müügist moodustab konsignatsioon (vene varjunditega) siis annab see kreatiivökauntingu alast manööverdusruumi;
    - palju õnne kellelgi, kes kunagi tulevikus due diligence'e hakkab tegema;
    - edukas sahin sampo panga juhtkonna survest vabaneda Ariel/Grindeksist ja farmast ning seejärel ka hiidlaenudest, mis seal sees 'lebavad' annaks tubli vihje.
  • USD kursilangust kompenseerib idasuunal sealne kiirem inflatsioonitempo.

    Mida tähendab edukas sahin? Kas edukas on Grindeksi müügiprotsess või on edukas sahina sahistaja? Milline see vihje olla võiks? Kas uudis Grindeksi müügist on künka taga?
  • Venemaa farmaturg on USD põhine ja kättesaadavus/hinnatase avaliku võimu poolt subsideeritav poliitiliselt tundlik teema. Nii et inflatsiooniargument pole täies ulatuses kehtiv.

    Ahel - muutused 'optiva' juhtkonnas, soov vabaneda villastest laenudest, soov vabaneda otse või kaude equity riskist=müük, ebaatraktiivne non-GMP geneerikutootja Euroopa geneerikutootjate turul, kus nii-ehk-nii kõik vähegi väärtuslik on suurte geneerikutootjate ning R&D põhiste firmade poolt üles ostetud (ja osaliselt ka lihtsalt killitud). Hetkel toimib status quo - võõrkapitali investor üritab nõrka laenu kontrollida omandussuhte kaudu, mille kestmine sõltub eelkõige kannatlikkusest.

    Grindexi õnn ja õnnetus on (üllatus-üllatus) Jaapani farmaatsiturg. Kolmandik kuni pool nende käibest on (10 kui mitte rohkem aastat vana) vähiravimi aktiivaine Jaapani turule, milline leping ootab ainult Jaapani farmaatsiaturu kaasajastumist. Jaapani ravimiturg on tuntud oma (eriti vähiraviks) mõeldud eba-ravimite poolest, mis www.FDA.org poolt ammu keelustatud (toksilisus) või ebaefektiivseks tunnistatud. Lisaks veel kõrge hinnatase, ülim protektsionism ja arstide/farmaatsifirmade hull ringkäendus. Ma söön ise seda vähiravimit kui see lähiaastatel ei muutu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon