BSA - aus ja üllas ettevõtmine? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

BSA - aus ja üllas ettevõtmine?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • BSA suudab ikka iga paari nädala järel midagi meediasse paisata mis harja puanseks ajab. Nüüd siis teatati, et Internetikohvikud on järgmised ohvrid kuna edasirentimine on seadusevastane.

    Nüüd teatab Microsoft, et kõik on praegu OK, sellised lepingud tulevad alles järgmine aasta ja mingeid täiendavaid rahalisi kohustusi ei lisandu. BSA järjekordne ämber.

    Lisades veel siia, et BSA-ga tihedalt seotud Anneli Heinsoo, on Microsofti tarkvara müüva GT Tarkvara tegevjuht (sic!) ja ka BSA juht Ahti Leppik tihedalt selle firmaga seotud - võtab üsna tummaks.

    Seega käivad asjast mitte-midagi taipavad politseinikud reididel tuima näoga maksumaksja raha eest maksumaksjalt raha erafirmale kaudselt viimas.

    Sellepeale tundub lühend BSA küll rohkem kui BullShit Association.
  • Beast, Sa oled ilmselt veel noor! Kümne - kahekümne aasta pärast ei võta selles täielises Eesti Wabariigis enam ükski sigadus tummaks. Loodan lihtsalt, et BCA lurjused ükskord ka teenitud palga saavad. Ongi kõik.
  • Kas eelnevate repliikide autorite arvates pole intellektuaalset omandit vaja üldse kaitsta (ma mõtlen põhimõtteliselt, mitte konkreetset internetikohvikute juhtumit)?
  • Beast, kui Sa viitsiks BSA olemusse natukenegi rohkem süüvida, siis Sa avastaks, et BSA ongi oma olemuselt arvutifirmade poolt moodustatud organisatsioon.

    See, et BSA-l on õnnestunud ennast nihverdada positsioonile, kus ta saab oma positsioonil (käies eksperdina kaasas majanduspolitsei piraattarkvara avastamise reididel) ligi infole, mida ta hiljem enda liikmesfirmade huvides kasutab (ehk juhul kui avastatud piraattarkvara hulgas oli ka BSA poolt "esindatud" firmade tarkvara, annab lisaks haldusõigusrikkumisele kohtusse tsiviilasja oma liikmete saamata jäänud tulude tagantjärgi sissekasseerimiseks), on muidugi juba hoopis teine asi.
  • BSA tegelased on tegelikult sama jälgid ja vastikud nagu ka parkimiskontrolörid koos oma autode teisaldajatega. Siia nimistusse võiks lisada veel maksuametnikud.
    Põlegu nad kõik põrgutules.
  • Üldiselt on mul tekkinud üks veider tahtmine. Nimelt kui hulkuvad koerad päise päeva ajal inimesi surnuks purevad ja politsei oma niigi nappi energiat sel ajal BSA tahtmiste täitmiseks kulutab (ja see riik peaks olema 3 aasta pärast EL täisliige!), siis minu kodanikukohus peaks olema relvaga seda riiki pöörata. Aga mis sest kasu :-(
  • Velikij, usun et ja paarikümne aasta pärast leidub sigadusi, mis sunnivad tuuleveskitega võitlema :-)

    Tfr, welcome :) Tean, et BSA arvutifirmade poolt loodud organisatsioon, kuid antud juhul kaasatakse ju Eesti politsei põhimõtteliselt erafirmade kukru täitmiseks. Samal ajal ei jätku pidevalt jõudu kodanike igapäevaseks kaitsmiseks (mis võiks ju olla prioriteet nr. 1).

    HVaher, intellektuaalne omand vajab loomulikult kaitsmist. Kuid antud olukord on absurdne - poes 1500 krooni maksva Windows'i illegaalse kasutamise eest trahv 200 000???? Osav lobbytöö, mis muud. Kui ettevõtted lähevad juba BSA tõttu pankrotti, võiks EV juhtorganid hetke võtta mõtlemiseks.

    Ja kasutavad ju riigiettevõtted ju ka piraatsofti (avalikultki tunnistatud seda). "Me oleme ju nii vaesed". Ja ettevõtjad on kahtlemata eranditult ropprikkad. Järgmine BSA reid Politseiametisse? Yeah, right ....

  • To beast:
    Ei saa öelda, et Eesti politsei nüüd ainult erafirmade kukrut täidab BSA-d abistades. Kui politsei koos BSA-ga reidi teeb ja kellelgi piraattarkvara avastab, ega siis sellest ainult BSA arvutifirmad kasu ei saa. Riigile tuleb siit kopsakas trahvisumma (paarsada tuhat eeku) + kui firma ostab legaalse tarkvara, saab riik käibemaksu.

    Samamoodi võib öelda, et miks politsei näiteks salaviina vastu võitleb - see ju ka ainult erafirmade kukru täitmiseks, et Liviko rohkem pappi saaks. Või mis?
  • Ei saa vaielda, et eelmise aasta BSA lõpukampaania koos käeraudadega piltidega ajalehtedes tekitas Eesti kõige aegade edukaima tarkvaramüügi perioodi. Tõsi, Eesti riik ei saanud mitte käibemaksu- ja trahvituludega kasu vaid jäi tarkvaraostu megalepingutega ikkagi miinusesse.

    BSA on minu arust hea näide selle kohta, kuidas tootjad oma probleemile ise efektiivselt lahenduse leiavad, mitte ei jää politsei peale lootma. On mu tuttavad isegi politsei käest telefonis kuulnud "teie autosse murtakse praegu sisse jah? noh minge õue ja andke vargale tappa..".

    Samas leidub ka paremaid kapitali paigutamise võimalusi kui välismaiste tootjate kasumit suurendada. Võiks näiteks mingit avalikku hüve tekitada, mõne ilusa pilvelõhkuja ehitada vms.

    Mm.., noh investeerimine akstiatesse oleks ka pop.
  • See, et keegi kaitseb intellektuaalset omandit on muidugi väga õiglane, kui paraku meenutab kogu see üritus (ja valitud vahendid) rohkem lapse käest maast leitud 10 sendise ära võtmist.

    Mind paneb imestama, et BSA ei vaevu turul näiteks tarkvarapiraatlusega võitlema. Praegune lähenemine meenutab väga suhtumist narkomaaniasse: pressime narkomaanidelt pappi välja ning samas laseme diileriter rahus tegutseda, kuna nemad tekitavad ju kliente. Ma usun, et neil loodetavasti ei ole selline suhtumine, kuid tänapäeval ei või enam milleski kindel olla.

    Samas meeldib BSA-le rünnata just väikefirmasi, kes on oma tegevust just alustanud ning kellel ei ole ühtset infotehnoloogia planeeringut. Mis omakorda tähendab, et üht-teist ikka lipsab läbi.

    Üldiselt meenutab kogu BSA tegevus praegult olukorda, kus unustades turvavöö lahti pannakse rikkuja 15 aastaks vangi. (Enamus väikefirmadele käib 200k trahvi maksmine üle jõu).
  • Inglismaal käib sedasi, et BSA teatab kahtlusalusele firmale: me kahtlustame teid, laske palun tarkvara audit teha sõltumatu firma poolt ja esitage meile tulemused. anname teile 60 päeva enese legaliseerimiseks. kui me siis teie poolt esitatud dokumentidega rahul ei ole, tuleme teile külla.

    Eesti BSA lubas ka alguses, et kui turg normaliseerub, siis peale esimesi ähvarduseks risti löömisi hakatakse sarnaselt käituma. Praeguseks on härrased selle sujuvalt unustanud. Väikefirma on kõige mõnusamini püütav paharett, eest ära ei jookse ja politsei hammas hakkab peale.
  • Andres, arvan et võrdlus Livikoga poleks päris õige. Mis arvad, kas praegune valitsus jääks püsima, kui kehtestataks trahv 1 pudeli salaviina omamise eest 20 000 eek?

    Pronto & hax, täiesti õiged mõtted.
  • hvaher:

    Praeguse autoriõiguse juured peituvad ajas, mil info, looming oli oma füüsilise kandjaga seotud. Kandja valmistaja tegi lepingu autoriga ja levikanaliga ning kõik toimis, kõik oli hallatav.

    Praegune aeg on selles mõttes eriline, et nii tarkvara kui ka muusika ja video on irdunud oma füüsilisest kandjast ning levikanaliks on suuresti haldamatu Internet. See oma korda tähendab, et me näeme veel oma silmadega meile seni tuntud autoriõiguse kokkukukkumist, see õigus lihtsalt ei haaku tänapäeva tehnoloogiaga, kus kõik on kopeeritav ja teisaldatav kontrollita.

    Selles kontekstis on täiesti arusaadav, et nii tarkvaramagnaadid kui audiovisuaalse loomingu omanikud üritavad võtta viimast sellest ajast, mis neile veel jäänud. Me ei tea veel, milline on tulevik, ent on selge, et tänapäeva tehnoloogiat ei saa ignoreerida. Ka väga suure rahaga mitte. Ignorantidel on oht jääda lihtsalt räuskavaks kambaks, kellest elu keeb mööda.
  • Intelektuaalse omandi kaitsega on ilmselgelt mindud liiale ja sellega rikutakse tegelikult juba inimese põhiseaduslikke õigusi. Sama tehakse ka tollis mõnede inimestega kui nende keha läbi uuritakse ja nende aega ja neid endid kinni peetakse. Kui inimene on ostu-müügilepingu alusel omandanud omandiõiguse mingile asjale, siis see tähendab, et tal õigus asja vabalt vallata, kasutada ja käsutada. Praegu osutub kurjategijaks ka näiteks minu vend kui ta download'ib minu softi millel ainult üks litsents ühele arvutile. See on ju täielik nonsenss mitte ainult õiguse üldistest põhimõtetest lähtudes, vaid ka normaalse mõtlemise vastu. Avalik kaubandus peab olema reguleeritud ja kaitstud seadusega. Varsti ei või kodus enam raadiot ka kuulata.

  • Minu arvates paljud BSA-vastalised ei tee vahet Microsoftil, BSAl ja politseil.

    Kui räägitakse BSAst, kui Microsofti ja teiste tarkvaraorganisatsioonide esindajast ja sellest, kuidas BSA nende huve kaitseb, siis see on ju normaalne?! BSA ongi loodud oma liikmete huve kaitsma!
    Mis aga paljusid häirib on see, et need "huvid" nõuavad tarkvara eest tasumist. Kui mul endal oleks ettevõte, kes toodaks mingit toodet (ja kulutaks selleks raha ja ressurssi), siis ka mina oleks huvitatud selle investeeringu tagasisaamisest. Ja olen huvitatud, et minu vara ei varastataks ja ei kasutataks ilma minu nõusolekuta. Ma usun, et keegi (ka suurimad BSA vastalised) ei tahaks, et TEMA varaga nii ymber käiakse.

    Mulle tundub, et paljud lasevad ennast pimestada vihast Microsofti vastu. Me kõik teame tema vigu, aga see ei tähenda, et see annab kellelegi õiguse tema vara tasuta kasutada. Seda enam - kui ei meeldi, ära kasuta. Mitte, et "kui ei meeldi, kasuta tasuta".

    BSAd seotakse politseiga. BSA ei ole politsei. BSA ei määra trahve ja ei tee seadusi. Kyll aga on BSA huvides, et seadusi järgitaks. BSA tegevus ei erine meie kõigi tegevusest krammigi. Kui mul varastatakse ära auto ja ma näen kedagi teist sellega ringi sõitmas, siis ma lähen politseisse ja lasen neil auto tagasi mulle tuua ning seda inimest trahvida.

    Kui eelpool räägiti, et trahvisummad on suured. Et kas 200K krooni pole palju 1500-kroonise tarkvara eest. Jällegi, kui minult varastatakse mobiiltelefon, siis ma ei eelda, et varas saaks karistuseks 3000 krooni (st. maksaks tagasi minu mobiili väärtuse), vaid ta saab karistatud rohkemaga, et ta edaspidi hoiduks seaduste rikkumisest.

    Nyyd Kadaka turust. Et miks neid esmajärjekorras ei karistata?! Muidugi tehtaks seda kui jõud yle käiks. Aga see polegi point. Kui Kadaka turg kinni pandaks, leitaks ikkagi moodus kaupa myya, kuniks on NÕUDLUST. Seepärast fokusseeritaksegi nõudluse vähendamisele. Ainult nii saab asja hallata.

    Mõelge pisut ka meie OMA riigile. Ainuyksi MS tarkvara käibe pealt makstud käibemaks yletab 22 miljonit eesti krooni. Ja see on 70% ettevõtete, ligi 95% kodude ning 70% riigiasutuste piraattarkvara osa juures. Kui see piraattarkvara protsent väheneks 40%ni, laekuks riigikassase ainuyksi käibemaksu 22 miljonit rohkem.

    Kui kellegi peale viha välja valada, siis pigem nõrkade seadusandjate ja viletsa täitevvõimu peale. Pigem halbada tootjate peale, aga mitte BSA peale. Eks ole?!
  • cman, midagi uut sa nüüd küll ei öelnud. Ma küll ei usu, et BSA vastalised BSA-l, politseil ja Microsoftil vahet ei tee.

    Võtame kasvõi selle sinu mobiiltelefoni näite. 3000 kr. trahv telefoni varastamise eest oleks ilmselt vähe, kuid BSA-ga võrreldes oleks siis trahv selle eest 400 000 krooni. Täiesti ebaproportsionaalne ja sellele üritasingi tähelepanu juhtida.

    BSA on suutnud teha osavat lobbytööd, täitnud ehk natuke seaduseloojate ja politseiametnike taskuid ja seetõttu on põhjust ka BSA peale kuri olla.

    Ja kui käibemaksu kasv tarkvara müügist saadakse ettevõtete pankrotistumise läbi, siis on jälle midagi mäda. Think about it.
  • cman, sa pole ilmselt ikka aru saanud, miks inimesed BSA-d probleemiks peavad? Praegusel hetkel toimiv vihjetelefon töötab n.ö. anonüümse pealekaebamise metoodikal. Alles see oli, kui meie eelmine riigikord, koos NKVD ja KGB vihjetelefonidega ümber sai ja juba tahame vana ja äraproovitud riigikorda taaslooma hakata?

    BSA peaks tegelema sellega, et motiveerida inimesi kasutama tarkvara legaalselt. Karistamine pole kunagi kedagi motiveerinud, pigem motiveerib see protestivaimu ja kättemaksujanu. Mille pärast meie liikluskultuur alles viimasel ajal hakkab muutuma paremuse poole? Just sellepärast, et varem käis liikluse reguleerimine ainult karistamise põhimõttel ja inimesed kasutasid iga hetkel, kus keegi ei vaadanud oma allasurutud kättemaksujanu rahuldamiseks. Niipea, kui politsei vahetas metoodikat -- keelati asjata autode peatamine, jms. hakkas liikluskultuur paranema. Asi selles on, et koos politsei volituste piiramisega hakkasid inimesed ennast sootuks vabamalt tundma. nad teavad, et kui nad midagi lolli korda ei saada, siis politsei neid kinni ei pea. Ja nii nad proovivadki mitte enam roosa rohelisega läbi lipsata ja ime küll jalakäijatele antakse järjest rohkem teed, autosi lubatakse kõrvalrajas vahele jne. Sest igal autol on midagi halvasti, kas on kindlustus aegunud, või suvekummid ikka veel all, kes unustas dokumendid koju, kellel on ülevaatus tegemata, autoapteek või vahukustuti puudu, number pisut roostes, vahtralehed maha ununenud, jne. Ja isegi, kui kõik on korras, ei taha keegi ju politseiga närve rikkuda.
  • Kas mitte cmani näol ei ole tegmist ühe BSA agendiga?
  • OK, selgitan, miks ma vihkan BSA-d.

    Põhjus on tegelikult lihtne - tegu on demokraatliku ühiskonna aluspõhimõtete rängima rikkumisega. Ja seda ma neile kinkida ei suuda.

    Miks BSA ei mängi koos teiste ettevõtjatega samade reeglite järgi? Miks mina kui maksumaksja pean üleval politseid, mis minu elu ja vara kaitsmise asemel käib Microsofti vara kaitsmas? (P.S. sorry, mulle MS soft meeldib, aga see ei puutu asjasse). Oma käitumisega BSA õõnestab tegelikult Eesti riigi alustalasid, külvab ühiskonda vihkamist ja usaldamatuse vaimu. Tegu on selgelt kuritegeliku organisatsiooniga.

    Ma pole kunagi elus kasutanud piraattarkvara (ei vastuta mõistagi selle eest, mis sysadminnil serveris veel olla võib ja mida mina ei kasuta). Kuid BSA-meestele annaks oma käega mõnuga tina, kui teaksin, et mind hiljem kohtus õigeks mõistetaks. Paraku, kuna ei mõisteta...jäävad nad minust puutumata. Füüsiliselt. Mitte verbaalselt.

    Miks uute autode müüjad ei käi koos politseiga Kadaka Turul reide korraldamas ja pruugitud autosid liiklusest ära korjamas? AMTEL on ju ka samasugune erialaliit. Sest nemad ajavad oma äri konkurentsi tingimustes. BSA aga tahab, et riik kuuluks talle. Sellist jultumust pole keegi varem osnud isegi halvimates fantaasiates endale ette kujutada.

    BSA ei saa aru, et vabaturumajanduses kehtivad tingimused peaksid olema ühesugused kõigile. Altkäemaksud ja äraostmised on nende ettekujutus liberaalsest majandusmudelist Eestis. Olgu nad igavesti neetud!

    Vabandan liigse emotsionaalsuse pärast! Mõte jääb samaks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon