Intel võidab AMD-d 64 bitise platvormi sõjas - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Intel võidab AMD-d 64 bitise platvormi sõjas

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas vastab tõele, et Inteli Pentium 4 on paremini ettevalmistatud 64 bittiste operatsioonisüsteemide tulekuks kui AMD Athloni seeria?

    Väidetavalt pole Microsoft huvitatud AMD 64-bittise platformi toetusest. Kes teab lähemalt?
  • Küsimuse võiks vast teist pidi esitada: Keda toetavad tarkvaratootjad?

    P4 on puhtalt 32-bitise tarkvara protsessor, nagu ka Athlon. Itanium on 64-bitine - esimene omataoline Inteli silmarõõm. AMD'l on samuti 64-bitine prose tulemas. Nende suurim vahe on selles, et Itanium on vana käsustikuga programmide jaoks kasutu. AMD oma aga töötab ka vana käsustikuga kiiremini (AMD eesmärk). Ma ei tea, kas AMD'l uut käsustikku tulebki. Et Itanium'ist midagi paremat kätte saada, tuleb tema jaoks uus tarkvara kirjutada või porida.

    Lähtuvalt nendest erinevustest võib öelda, et Inteli puhul on tarkvaratootjate kiire ja täielik toetus Itaniumile eluliselt vajalik. AMD elab selle üle, et esialgu näiteks MS tema 64-bitisele prosele tähelepanu ei pööra.
  • 64 bitise platvormi sõjas on Intelil teised vaenlased kui AMD.

    Seal üritab Intel trügida turule, kus on juba aastaid ees olnud teised tegijad- Sun Ultrasparc, Compaq Alpha, IBM PowerPC protsessoritega. Need on 64bitised olnud juba aastaid ja need on praeguseks hetkeks juba mitmenda põlvkonna tooted (= stabiilsus ja lai tarkvaratugi).
    Lisaks veel HP om PA-RISC protsessoritega, kellega koos Intel Itaniumit välja töötas ja kelle enda strateegia selles kontekstis väga ebaselge on. Ehk siis kumb on tuleviku platvorm IA64 (Intel) või PA-RISC.

    Igatahes on Intel võtnud ette väga suure ja riskantse sammu- Itanium on täiesti uue käsustikuga s.t. ei sobi kokku olemasoleva tarkvaraga, kõik tuleb uus kirjutada, uue seni ainult teoorias kasutatud arhitektuuriga (VLIW) ning nagu esialgsed testid on näidanud, küllaltki aeglane.
    Reaalsesse kasutusse läheb alles Itaniumi järglane McKinley (peaks ilmuma järgmise aasta lõpus), kuid
    tegelikku konkurentsi ülalmainituile hakatakse pakkuma allest paari aasta pärast.
    Igatahes tulevad põnevad ajad, ja ma ei arva, et nad Intelile kerged saavad olema.
  • Tore, et INTEL püüab ka 64-bitise protsessoriga valmis saada, kahju, et DELFI pole koolis käinud ega oska Eesti keeles kirjutada - <64-bitise>, mitte <64 bittise>.
    dici
  • Pentium 4? 64 -bitise softi jaoks? Sihukest asja pole pikka aega kuulnud. Kui sellist asja lugedes jääb mulje, et küsija prosedest ainult pensionäride juttude kaudu teab ;)

    INTEL PENTIUM 4 ON 32-BITINE PROTSESSOR
    AMD ATHLON ON KA 32-BITINE PROTSESSOR
    Seega on mõlemad võrdsel hulgal ette valmistatud 64-bitiste operatsioonisüsteemide jaoks - s.t polegi. AMD teeb uue 64-bitise (x86-64) käsustiku, Intelil on oma (IA-64) 64-bitine käsustik.
    Üldiselt hakkab AMD uus prose enamikke asju tegema traditsiooniliselt ja läbiproovitud meetoditega, nendeks on siis x86 käsud RISCi mikrooperatsioonide kaasabil. Intelil on WLIW IA64 suhteliselt proovimata ja pealegi pidi WLIW tagama parema effektiivsuse ainult teatud, suhteliselt väheesineva koodi(hulga) puhul. SUN olevat ka kunagi WLIWi ajanud ja loobunud.
    Pealegi on praegu veel vara ennustada, kumb parem on, kas AMD x86-64 või Inteli IA64 käsustik, kuna kummagi paremaid külgi pole veel näidatud ja tegelikus elus rakendamist pole kah veel nähtud.
    Intel on Itaniumi ilmumist juba niiii palju edasi lükanud, et poleks ime, kui see jääbki tulemata (pidi asi ju juba rivaalide poolt kiiruse/hinna suhtes ületatud olema) ja IA64 ei tundu olema suurte töösagedustega sobiv. Seetõttu 2002 võib AMD (Sledgehammer) x86-64 3+? GHz hästi lüüa igasuguses töös 1GHz IA64 Itaniumi :) Ikkagi on IA64 puudus ülikõrge hind. Kas 100 Athloni(1GHz) teeksid ära 4 Itaniumi(733Mhz) arvutustöö? Ilmselt küll ja oleksid odavamad ja kiiremad, sest ega Itanuim ikka 30 käsku taktiga ära ei tee. Pealegi on IA64 rohkem suurserveritele mõeldud.
    MS kohta niipalju, et keegi ei tea asja täpselt. Igatahes peaks Whistler olema ehitatud rohkem 32-bitise kui 64-bitise platvormi jaoks ja ei tea seega, kas kumbki MS toetusest niipea veel kasu saab. :(
  • asi,
    Loomulikult pole asjatundja, sellepärast ma teema foorumisse üles panin.
    Lasin hommikul silmad käia üle Fool.com-is avaldatud loo:

    Intel's Pentium 4 Comeback

    Ei usu, et pensionäre lihtsalt ninapidi veetakse...
  • Graafik,
    Lugesin samuti seda artiklit. Arvan, et seda artiklit ei tasu eriti tõsiselt võtta. Ühelt poolt oli neil õigus - P4 omadused tulevad esile siis, kui tarkvara on selle jaoks ümber kompileeritud. Teisalt, viide radikaalsetele uuendustele protsessoris ei ole just kõige vettpidavamad. Protsessor on disainitud rohkem GHz-de müügiks. Neid saab P4 puhul kergemini tõsta, kui Athloni puhul. Kuna keskmine ostja vaatab neid hertse, siis on P4 müügiedu garanteeritud. MIA
  • Oh issand. Ilmselt pean ma ka ise natuke protsessorite koha pealt sõna võtma. Hakkame asja lahka terminite kaupa:

    GHz:
    Gigahertside maania võib nüüdseks maha kriipsutada. Pärast seda, kui olemasoleva tarkvara testides AMD 1GHz CPU sõna otseses mõttes lömastas 1.3GHz Inteli, pole ajakirjandus enam sõnu kokku hoidnud. Intel proovib ennast küll rehabiliteerida väitega, et kui tarkvara optimiseerida nende uue käsustikuga, siis tulemused on siiski kiiremad ei aita. Nimelt teatas AMD, et võtab SSE-2 samuti kasutusele. Vorst vorsti vastu ja tulemused on näha. Üks vorst on suurem. GHz-de müük enam ei ruuli.

    64-bit:
    Inimesed ei kujuta ette, mida 64 bitti neile tegelikult annab. Neile tundub trendikas sõna, kuid kas see on kõik? 64bitti võimaldab adresseerida rohkem mälu. 64 bitti võimaldab kasutada suuremaid registreid (loe: matemaatika muutub KÕVASTI kiiremaks). Põhjusi on muidki. Näiteks Intel viskas oma CPU corest lõpuks ometi minema kõikvõimalikud 16 bitised rudimendid. kuna AMD core on hulga uuem, on neil ka lihtsam oma protsessoreid 64-bitiseks muuta, kuna nende tehnoloogia on lihtsalt kaasaegsem. Samas kas 64 bitti annab midagi desktop kasutajale? Lühike vastus on "ei" ja pikem vastus on "jah, kuid mitte enne paari aastat". Samas serveriturul on juba nõudlus olemas. Serveritel on adresseerimine juba ammu probleemiks. Muide ka multiprotsessorite rakendused on juba 64 bitiseid protsessoreid disainides algusest peale arvesse võetud. 64 bitti seal küll otseselt kaasa ei aita (kaudselt aga küll), kui just sihtturg (serveriturg) on selline, mis tahab näha just multiprotsessoritega masinaid. Serveriturg pole ka nii hinnatundlik, sealt ka tala. AMD protsessorit võiks tinglikult lugeda "üleminekuprotsessoriks". Ma usun, et nad 64-bitisele turule mingeid lootuseid ei pane, kui nad ei ole enda seljataguses sugugi kindlad: nagu tuntud ateist Voltaire, kes kutsus ikkagi preestri oma surivoodile, "lihtalt igaks juhuks". Las siis aeg näitab. Sun on turul juba suht puhta vuugi teinud, nii et ...

    Üldiselt kui Intelil see trikk mida ta teha proovib, õnnestub, on AMD suhteliselt hädas. Itanium ON innvatiivne ning samm edasi. GHz-de puudus torgib silma ainult desktopimarketi meestele (ühesõnaga prügikaladele), serveriturul on tunda Suni poolset kiiret vasaraviibutamise vuhinat -- rauda tuleb taguda niikaua kuni ta on kuuma ja niikaua, kuni keegi pole sult seda sisse vehkinud.
  • to Graafik:

    Lugesin ka toda fool.com artiklit, kuna ühes kohas teatati, et niipalju BS-i ühes kohas koos pole pikka aega nähtud :) See, kes selle artikli kirjutas, pole keegi muu kui tavaline börsimaakler/keegi muu börsitegelane, kes lambipirni vahetamiseks töömehed kohale kutsub ja protsessoritest teab tema küll vist ainult vanaema räägitud muinasjuttude kaudu :( Veelkord tõestus, et ainult börsianalüütikud suudavad mitte millestki suure tühja kuulujutu lahti lasta, mida kõik usuvad. Nemad olid ju ka need, kes 2000 alguses AMD maha tegid, ise absoluutselt asja jagamata.
    Kui tahad midagi protsessoritest teada kindlamalt, vaata näiteks saite, mille juurde on kirjutatud, et nad riistvaraga tegelevad on (ära Sharkeys Extreme'i ka vaata, seal on ka tihti BS-i)
    Ah jaa, ära DELFI riistvarauudiseid ka eriti tõsiselt võta, neil on juba teistelt mahakirjutamisega tõsiseid raskusi ;)

    to pronto:
    64 bitisesse registrisse mahub ~2*10'19 (loe 10 astmes 19) arv ja 32-bitisesse ~4*10'9 arv. Aga täisarvude arvutused eriti palju 32-bitisest suuremaid arve ei vaja ja FP-arvutustes on juba 80+ -bitised registrid. 64 bitised registrid on ikka 64-bitiste aadresside hoidmiseks kasulikud rohkem... Paranda, kui millestki valesti aru sain ;)
  • to asi:
    lihtsurelikule annab asjast parema ülevaate informatsioon, et 2^32 on kõigest 4 gigabaiti. Oma olemuselt pakun ma, et isegi desktop masinatel on 2-3 aasta pärast nii palju mälu. Serveritel samas on juba praegult oluliselt suuremad mälumahud mängus. Ja seda sugugi mitte hiidfirmades. Aadresseerimisprobleem mõjutab tegelikult kõiki salvestusseadmeid, ka kõvakettaid ja 4GB kõvakettaid loetakse tänapäeval juba väikesteks. Loomulikult on võimalik "kombineerides", sisuliselt emuleerida 64-bitist aadresse, kuid kui sa kujutad täpselt ette, mida see tähendab, siis sa kujutad ka ette, miks see on halb mõte (mälu puhul näiteks tähendab see seda, et flat memory tuleb unustada, jne.). Selline metoodika lihtsustab ka aadressiruumi jagamisel mitmeprotsessorimasinate juures (ma pean silmas rohkem, kui kahe või nelja protsessoriga). Mis omakorda tõstab märkimisväärselt kiirust ning LOOMULIKULT ka stabiilsust. Serverite puhul on firmad tihtipeale nõus stabiilsuse nimel tihtipeale maksma kümneid kordi suuremat hinda.
  • to pronto:

    Ei noh, adresseerimisega olen ma igati nõus, sa pakkusid "64 bitti võimaldab kasutada suuremaid registreid (loe: matemaatika muutub
    KÕVASTI kiiremaks).", ei saanud aru, kuidas matt oluliselt kiiremaks läheb 64-bitist kasutades (1+1=2 ikkagi ju). Arvutusprotsesse saaks kiiremaks teha, kui just nimelt rohkem (kui praegu x86 kasutab) erinevaid registreid kasutusele võetaks :) Siiski...
    Täiesti nõus, et 64-bitine adresseerimine läheb kiiremaks 64-bitiste registritega, aga aadresside arvutus pole alati ainult 1+1 ja aadressi arvutatakse praegu suht harva ühe registri abil anyway. Muide, 286 on 16-bitine prose 16-bitiste registritega aga aadressi saab töödelda 24-bitiselt. Aadresse liidetakse ja lahutatakse ja igast keemiat tehakse, aga 64-bitise aadressiruumi jaoks pole ikkagi 64-bitist käsustikku/protsessorit ilmtingimata vaja. DMA korral ei peagi alati aadressid olema protsessoriga seotud. Mälukorralduse effektiivsuse tõstmiseks kasutatakse eriti aktiivselt virtuaalmälu, mis võtab aadresse niikuinii mitmest eri registrist ja mällu pöördutakse järjest vähem otse ühest registrist saadud aadressiga. Otseadreseerijad on ainult opsüsteemi käivitavad protsessid, need ju ikka 4GB ei taha :()
    Ah jaa, ära taha igat välisseadme baiti otse adresseerida, see teeks asja ropult aeglaseks ;). Mainisid ka välisseadmete siseste aadresside puudust, vaat see tundus tõesti kummaline, nende elektroonika ei tööta ju x86-tehnoloogial :? ,neil ülesanne vaid liidesega kokku sobida.
    Jällegi paranda, kui valesti läks!
  • Niisiis .. vaatamata sellele, et masinas on rohkem, kui üks protsessor, kasutavad nad siiski sama mälu. Aadresseerimine ja sellega seotud konfliktid on tunduvalt lihtsamalt lahendatav, kui aadressiruumi on piisavalt. Kui tahad näha probleeme lihtsustatud kujul, uuri dualprotsessoritega masinate ülesehitust ja nende disainiga seotud probleeme.

    Matemaatika kohta nii palju, et kui sa oled jälginud, mis toimub masinkoodis protsessoris, samuti konveiereid ja muid arhitektuurilisi gizmosi uurides, peaksid hakkama hoomama, kuskohast tõuseb jõudluses tulu.

    Toore jõu kasv muidugi oluliselt lauaarvuteid ei koti, kus niikuinii masin enamuse ajast istub jõude või töötab alakoormusel.
  • suhteliselt huvitav jutt sellel teemal Yahoo boardil. Vaadata tuleks ka selle message reply'sid sama kirjutaja poolt, sest kogu jutt koosneb viiest messagest->>

    http://messages.yahoo.com/bbs?.mm=FN&action=m&board=4687810&tid=amd&sid=4687810&mid=415289
  • Loen Salomoni x-faile ja näen, et AMD-le on 29 pealt ostusoovitus
  • haha!
    64bitti
    vliw... minu lapsep6lv :)
    palju kavalamadki tehnoloogiad saadaval, naiteks TTA ehk transport triggered architecture. tsekake byte artiklit TTA

    see on tech aspektist VÄGA lahe, lihtne ja ökonoomne viis. ja mis eriti seksikas, prosesid saab automaatselt genereerida spets taski jaoks!
    teed softi valmis, lased labi kompaileri, tehakse sulle spetsiaalselt selle softi jaoks prose!!!
    see oleks uus productivity rise! r&d laheks odavamaks ja me saaks astipalju embedded microstuffi..

    ah et pc'le ka? kas poleks kift kui sul oleks IGAS komponendis oma prose? aimiin molu prose tegeleb graafikaga, kbd prose tegeleb tekstiga.. ja koik muudkui liigutavad datat omavahel, ja miski math undstuff tehakse kuskil kolkas suure array prosede poolt!!! lahe!

    selle idee jargi saaks yles ehitada kogu arvuti, mis teeks asja lihtsamaks. minuariust on see 64 bitile yleminek just TECHNOLOGICAL murdepunkt, ehk voibolla keegi kolmas tuleb ja teeb ära.

    www.byte.com artikkel "transport triggered architectures", lisaks ka hollandi ylikool kes tegeleb sellega: http://ce.et.tudelft.nl/MOVE/
  • Platvormi sõda veel käib, kuid mõned päevad juba on AMD aktsia hind kõrgem kui Intel'i oma. Kui lisada veel kallinemine aasta algusest 100%, mis on harukordne, siis võib nentida, et ardoh andis foorumis "Intel" 29.09.00 väärt vihje.
  • AMD läheneb vaikselt oma 52-low lähedale. kellelgi mõni idee, millal võiks uuesti üles hakata liikuma? P/S ja P/B päris madalad juba...
  • to: falcon

    (puht tehnilise/müügilise poole pealt)

    Midagi kardinaalset AMD liikumisega müügist sõltuvalt enne kolmanda kvartali lõppu mina juhtumas ei näe. Siis aga hakkavad paljud huvitavad asjad kokku jooksma:

    Potentsiaalsed plussid:

    1) Saab selgeks kuidas võttis turg vastu uued Athlon Palomino MP mobiilprotsessorid.

    2) Turule tuleb esimene AMD tõsiseltvõetav laiatarbe-multiprotsessorplatvorm 760MPX. Praegune 760MP on puht eksperimentaalne, ebameeldivate kitsendustega (puudub 66MHz 64-bit PCI) ja hinnaklassilt vastuvõetamatu. Ning seda müüb reaalselt emalpaatidel ainult üks firma: Tyan. Uut 760MPX platvormi loodab emaplaaditootja MSI aga isegi "sub-$200" emaplaatide turule pakkuma hakata.

    3) Value segmenti hakatakse senise Duroni asemel pakkuma protsessorit koodnimega Morgan.

    4) WindowsXP jõuab turule. See üllitis aga nõuab tunduvalt rohkem horsepowerit kui senised M$ OS-id. Protsessorite müük peaks kasvama kui M$ seda vähegi kenasti müüa suudab.

    Potentsiaalsed miinused:

    1) Kui Intel tõesti teeb teoks oma plaani langetada P4 odavamaks kui P3 praegu, ning jätta samas P3 hinnatase samaks, liiguvad paljud kasutajad arvatavasti P4 platvormile. AMD oleks sunnitud oma tunduvalt suuremate tootmiskuludega protsessoreid hakkama müüma suht võileivahinna eest. (Selle sammuga võib muidugi haiget saada ka Intel ise).
  • Praegune AMD hinnatase võib kujuneda pikemas perspektiivis atraktiivseks, aga miks osa praegu, kui on näha, et turg tervikuna muutub veelgi nutusemaks. Üritaks ikka mingil ajal kokku osta tõeliselt ülemüüdud aktsiaid.

  • Kui kogu turg on jagatud vaid kahe tegija vahel, peaks varem või hiljem aru saadama, et sõda on mõttetu.
    Lühemas perspektiivis oluline reedene GDP ja turu reaktsioon sellele.
  • algaja TA-huviline on kimpus:
    kas keegi suudaks mulle näidata sellelt graafikult kasvõi üht indikaatorit, mis hoiataks, et AMD'd EI PEAKS praegu ostma?
  • nojah, aga seal pole ka ju yhtki märki, mis hoiataks, et kui nüüd ostmata jätad, siis kahetsed terve eluaja?

    natuke põrgata võiks ju asi küll, kui miskid makrojamad sentimenti ära ei riku
  • Väheke võrdlevaid andmeid viimasest Barronsist:

     AMD  INTC
    Stock price 16.2 28.7
    52 week high/low 41.59-13.56 75.81-22.25
    Market Value (bil) $5.3 $193.0
    Revenues* (bil) $4.5 $30.4
    Net Earnings* (mil) $728.7 $5,383.0
    Earnings per share* 1.6 1.1
    P/E* 10.1 26.9
    Estimated '02 earnings 0.7 0.7
    Estimated '02 P/E 23.0 40.0
    Price/Book* 1.4 5.3
    Price/Sales* 1.2 6.3
    Price/Cash Flow* 4.1 15.0
    Return on Equity* 38.2% 30.5%

  • Firma nimega Advanced MicroDevices (NYSE: AMD) kergitas eile, San Jose-s peetaval mikroprotsessorite foorumil, saladusloori oma tulevastelt 64-bit arhitektuuriga Hammer-seeria protsessoritelt.

    Vaevalt sel uudisel stockile suurt mõju on, aga pikas perspektiivis ehk oleneb selle tooteperekonna õnnestumisest või ebaõnnestumisest paljugi.

    Võib arvata, et õite pea pannakse mingi infonupp üles ka URL-ile:
    http://www.amd.com/news/spotlight

    -----

    San Jose, CA-October 15, 2001 - AMD's Vice President and Chief Technical Officer Fred Weber today will disclose architectural details of AMD's next-generation "Hammer" microprocessor architecture at Microprocessor Forum in San Jose, Calif. Weber will also discuss how HyperTransport(tm), the innovative technology designed to accelerate internal system communications, simplifies the design and boosts the performance of multiprocessing systems.
  • AMD aktsia hinnale avaldab mõju pigem see, et homme avaldab ettevõte oma kolmanda kvartali tulemused. Analüütikud ootavad keskmiselt EPSi -0.28, ise olen optimistlikum, kuigi hinnasõda hinnasõda Inteliga on müüdavate protsessorite keskmise hinna alla toonud.
  • Nojah, veel enne AMD enda numbreid saavad teda mõjutama täna avaldatavad Inteli tulemused.
    Kuna III kvartal on esimene tõsine hinnasõja kvartal, siis häid tulemusi kummaltki ei oota. Seega panustan langusele.
    Mõistagi tegu riskiga, et turg jätkab ülesliikumist tulemustele vaatamata, tõmmates kaasa ka protsessoritootjad.
  • Kõhutunne :) Tegelikult on positiivset AMD jaoks rohkem olnud, kui negatiivset .. halvasti on mõjunud ärakaranud IBM ja Gateway, samuti hinnasõda. Samas on turule tuldud multiprotsessori toega, suudetud on hoida performance samal tasemel või isegi kõrgemal, kui Intelil, need peaks müüginumbritele hästi mõjuma .. nüüd veel XP protsessorid. Vähenevate IT-kulude ajal on loodetavasti ka eelistatud mõnevõrra odavamaid AMD protsessoreid :) Ahjaa, negatiivse poole peale ka vähenenud nõudlus flash-mälule. Kokkuvõttes midagi väga head ei olegi, lihtsalt analüütikud on minu arvates liiga pessimistlikud.
  • ardoh,

    Vastturulejõudnud multiprotsessoritugi ja uue PR-ratingupõhise marketingi abil müüdavad XP protsessorid ei saa homme avaldatavatele müüginumbritele veel mitte mingit mõju avaldada.
  • AMD andis ju ülitäpse guidance'i oma III kvartali tulemuste kohta. Kui ma õigesti mäletan, siis oli see pärast kvartali lõppu. Käibeks oodati vist 766m USD, mis oli umbes 25% madalam kui eelmise aasta samal ajal. Kahjum oli ka suht täpselt välja öeldud. Üks tehas pandi kinni ja tehti mahakandmisi.
    Kui AMD üllatab tulemustega, siis ma ei saa üldse aru. Kommentaarid pikaajalisema perspektiivi kohta võivad küll mõju avaldada, aga isegi seda on juba hiljuti kommenteeritud. Igatahes pidid unit'ites müük olema rekordtasemel, aga negatiivne mõju tuli ainult hindade langusest.

  • 766 tundub loogiline olema.
    AMD eelmise nelja kvartali tulud alates III 2000 on:

    1206 1175 1188 985 mio USD

    seega vähenemine 37% aastaga.

    Kuna AMD vahepeal turuosa suurendas, peaks INTC müügi vähenemine veel tublim olema.
  • Pealik, MP protsessorid on juba tükk aega väljas olnud, päris mitmeid huvitavaid lahendusi pakutakse kah nendega, nagu näiteks võimsaim ühe ühiku paksune server serveriruumidesse panemiseks :)
    US, kinni pandi 2 tehast, mis olid vastavalt 1984. ja 1985. aasta sisseseadega ehk siis veidike vananenud. Tõsi küll, ühes Malaisia tehases kah koondati töötajaid.
    Täna AMD +3.7%, jään homset ootama.
  • Kas Intelil jääbki nii? Käive suurusjärgus 6.5bn USD kvartalis, gross margin 46-47%. Gross profit seega 3bn USD kandis. 2bn USD on marketingi ja admin kulud. Seega EBIT 1bn USD kvartalis. Ma saan vist õigesti aru, et põhivara kulum on 1bn USD kvartalis, mis annab EBITDA tasemeks 2bn USD kvartalis.
    Kas kellelgi tekib veel raskusi, et aru saada 167bn USD (aktsia hind 25 USD) suurusest turuväärtusest? Aastakäive on 2001. aastal tulemas 26bn USD kanti, Seega on market cap 6.4 korda üle aastakäibe. EBITDA baasil on P/E suhe 20.8, EBIT baasil P/E on 41. Kuigi finantstulud-kulud on plussmärgiga, tuleb puhaskasumit silmas pidades arvestada veel tulumaksuga.
    Bilanss on küll igati tugev. Cash ja lühiajalised investeeringud on 9.1bn USD ja võlga on ainult 1.27bn USD, aga own equity on 35.9bn USD, mis P/B suhteks annab 4.6.
    Kui keegi ütleks, et sellised finantsid jäävadki paariks-kolmeks aastaks püsima, siis ma saaks aru pigem 100bn USD suurusest market cap-ist.
  • Mina jälle ei saa aru, kust Intel sellise müügitulemuse välja võlus.

    Tagantjärgi võib öelda, et tulemus vastas analüütikute ootustele, kuid vaadakem INTC ja AMD müügikäibe suhteid viie viimase kvartali vältel alates III 2000:

    7,2 7,4 5,6 6,4 8,3.

    Selle põhjal tehti AMD-le viimasel kvartalil täiesti ärtust, kusjuures hinnasõja tingimustes AMD käive vähenes 22%, Intelil aga pisut kasvas.?

    Olen AMD-d pikemat aega jälginud, et sobival ajal osta. Nende andmete põhjal tuleb veel oodata. Kui hinnasõda peaks veel kaua kestma, on Intelil sõdimiseks tarvilikku ressurssi (bilanss tugevam, nagu US eespool ütleb) märksa rohkem.
  • okei, nats tehnilist poolt ka.
    IBM on viimasel ajal olnud eriti k6va chipide tehnoloogia arendamises.
    yks näide siin

    v6ibolla tulevik POLEGI pc compatible processorites?
  • (Tech mumbo-jumbo "visioon" ...or something + küssa)

    Ok, üsnagi vettkandvate kuulukate kohaselt on Intel otsustanud oma 845D tugikiibistiku üllitada juba käesoleval aastal. Nimetatud kiibistik toetab DDR-SDRAM mäluarhitektuur, mis konkureerivat mäluarhitektuuri RDRAM pakkuvale Rambusile (RMBS) peaks olema negatiivne uudis. Selle sammuga peaks asjaosalisel olema olemas kõik, mis suuremat sorti müügikasvuks vaja:

    1) Odav protsessoritehnoloogia, mida annab lõdvalt pumbata veel mitmete-setmete gigahertside võrra.
    2) Kiire ja samas odava mäluarhitektuuriga, töökindel platvorm, mis peaks katma üsna mitu arvutituru segmenti.
    3) Märkimisväärne sales-force konkurentidega võrreldes.

    Pealegi on mitmed suured arvutitootjad nagu AMD ja Gateway hiljuti teatanud oma plaanist lõpetada, AMD-protsessoritega arvutite tootmise. Teine asi veel see, et imho eksisteerib võimalus, et praegune arvutimüügi "auk" saab mingil hetkel ootamatult otsa. On selge, et rasketel aegadel lükatakse riistvarauuendusi võimalikult edasi, aga pole mõeldav, et see jääkski nii. Klassikalised teooriad leiavad et optimaalne kontoriarvutite eluiga (ja väljavahetustsükkel) peaks olema kuskil 3-4 aastat. No nüüd ehk venitatakse siin-seal 4-5 peale välja, aga mingist kindlast hetkest alates tekib juba olukord, kus uuenduse edasi lükkamine muutub ettevõttele _rahaliselt_ järjest kahjulikumaks.

    P/E pole jah Intelil just parimate killast, aga must hobune oleks just äkki see G...

    Küsimus oleks mul selline: oletades nüüd et ma olen oma nägemuses sedavõrd kindel, et julgen selle põhjal mingi börsitegevuse ette võtta ja vaat et isegi mõningast võimendust kasutada, siis milline oleks parim viis selle nägemuse (loomulikult oletataval) realiseerumisel aktsiaturult kasu saada?

    Mingi natsa äkilisem INTC call kuskile Q3-Q4 2002 üles riputada? See tundub selles mõttes paha, et pole aimugi, mis seisus kogu ülejäänud turg siis võib olla.

    ---

    Disclaimer: ärge usaldage, mis ma räägin - mõelge oma peaga ;-)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon