Mida arvate juhtmeta lokaalvõrkudest? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mida arvate juhtmeta lokaalvõrkudest?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas 802.11b standardil on tulevikku?
    Kas asi süsteem konkureerib ka Bluetooth tehnoloogiaga?

    Vaata artiklit

    PS: Ka meil on esimesed Inteli poolt toodetud 802.11b süsteemid saadaval, küll võimsamad, kuid oluliselt kallimad kui Apple Airport

  • Saadaval on nii Apple Airport, kui ka originaalne Lucent WaveLAN uue nimega ORiNOCO.

    Intelil võivad protsessorid võimsad olla, kuid raadiotehnikas jääb ta kõvasti maha. Esirinnas on sellel alal Lucent. Lucenti tehnikale on omad logod peale pannud IBM, Hewlett-Packard, Apple, Sony ning müüvad neid jõudsalt.

    Hinnad leiab www.3kgroup.ee

    Bluetooth ei konkureeri, kuna teise valdkonna asi. Hakkab mobla hands-free, klaveri, hiire juhet asendama. Mõeldud madala kiirusega kuni 1M ja väikese raadiusega kuni 10m lahenduste jaoks.

    802.11b vastupidiselt suure kiiruse ja suurema tegevusraadiusega kuni 11M ja kuni 500m kohtvõrgu jaoks.

  • esiteks: Bluetooth on moeldud
    1. see mis morgan juba kirj
    2. sild wireless ja wired networki vahel (i-net via mobile network)

    kas 802.11 on tulevikku? tegelt peitub tode selles, et koigil wireless standarditel on oma eesmark. yhed on kiiremad, teistel kontsentr. naiteks voice'le. 802.11 on pigem kontoristandard (kuigi erilist taiendavat kasu kontori wired networki valjavahetamises ma ei nae). HomeRF (swap stand.) on aga ainult koduseks tarbimiseks sobilik (saab naiteks koik PC, PDA, telefonid jms labi yhe keskuse tel.liiniga yhendada).

    nii et koik, mis hasti toimib, ja on kuhugi vaja, ei sure valja.
  • ...ja senik kuni BT odavam on, ei sooda teda valja midagi.
  • "Wireless LAN" bluetooth ei ole omavahel konkureerivad. WLAN-iga saab ka veidi suurema piirkonna katta (>100m). Seda võib kasutada ka "viimase miili" ühenduse saamiseks. Soomes Jippii Group (endine Saunalahti) pakub sellist ühendust kodudesse -
    http://saunalahti.fi/freedom/ ja ka
    http://saunalahti.fi/freedom/img/Keskusta.jpg
    Viimasel on näidatud ka Helsingi kesklinna kattepiirkonnad. Ja kui neid lehekülgi vaadata selgub, et 1Mb/s püsiühendust maksab ainult 250marka ehk umbes 630 krooni - minu arust odav hind.
    Minu tagasihoidlik arvamus siiski on, et see ei sobi suure piirkonna katmiseks, kuid on tihedalt asustatud ala jaoks väga perspektiivikas. Kindlasti on WLAN-i suurem kasutusbuum alles ees.
    Mäletan, et ka Nokia on mingil määral aktiivne WLAN-s.
    http://www.nokia.com/corporate/wlan/index.html




  • Nokial on päris huvitav ja ainulaadne IEEE 802.11b kaart, kus kasutaja autoriseeritakse SIM-kaardiga (sama, mis moblaski).

    WLAN (ja ka DECT) on standardi järgi mõeldud suure tihedusega asuvate kasutajate jaoks. ühele 1km2 mahub päris mitusada võrku.
  • Ethernet 802.11b puhul on tegemist tüüpiliste nn emerging standardite probleemiga: 1) hoolimata standardsusest kirjeldab see ära vaid ühe kihistu seadmete vahelise suhtlemise protokollist ja teemaks jääb endiselt "interoperability" erinevate tootjate seadmete vahel. Siit võib ju otsida iga firma soovi oma "paremat" tehnoloogiat promoda. Aga hästi ei kujuta ette, et tänapäeval Etherneti võrgus töötavate arvutite võrgukaartide vahel võiks või peaks esinema põhimõttelist inkompatiiblust. 2) päris mitmed allikad kirjutavad 802.11b sobimatust kõrge noodide ("töökohtade") arvu ja keerulise konfiguratsiooniga võrkudesse. Protkoll ei suuda korralikult käsitleda andmevahetuskollisioone (ummikuid). Väljatöötamisel on uuem versioon antud standardist. Lõhnab väga USB 1.0 story järgi.
    Minu teada Eestis saadaolev odavaim raadioLAN lahendus on Proxim Symphony, mis on ka ainus laia levikuga (ka. litsentseerituna) konsuumerturu toode USA-s. Ei maksa unustada, et nii nagu muudes valdkondades, on raadioLAN-induses 3-4 chipitootjat, 10+ seadmeteväljatöötajat ja siis 30-40 firmat, kes eelnimetatute toodangut kasutavad/litsentseerivad. Nii ka Intel'iga. See ei ole inteli toode vaid OEM branding.

    Tegelikult valitseb koduvõrgunduses paras segadus HomePNA, HomeRF, CEbus, millest viimasel on kõige asjalikum toetajaskond. Bluetoothi edu määrab reaalselt töötavate seadmete turuletulek ja chipide odavnemine. Olgugi, et ta oli eelkõige mõeldud nö traadita USB jaoks on 700kbps siiski piisav kiirus, et ta chip'ide odavnemisel sinna igasugust trafficut mahutaks, kuna mõte on ju see et tulevikus saab Bluetooth tõenäoliselt olema igas vähegi asjalikus "kodumasinas" ja vaese mehe homeLAN tuleb tasuta kätte.

    Tõeliselt toimiva traadita infrastruktuuri tekkimiseks peaks kõik kolm erinevaks otstarbeks mõeldud standardit 802.11b, HomeRF ja Bluetooth igaüks edasi arenema ja interoperability probleemid lahendama.
  • kunagi sai siin kellegagi vaieldud tuleviku standardite üle,jutt käis wap-ist ja wml-ist jne...
    mainisin sealjuures ka wlan-i.Keegi küsis,et kuidas see võiks asjasse puutuda...Ei leia kahjuks seda tuleviku standrdite teemat üles hetkel.Küll aga juhtus silma see teema siin ja praegu.

    Jahh,kallis ta ju on hetkel ($530 for basic kit)ja wlan pole igalpool kaugeltki mitte veel 'lan',kuigi kohati on juba 'w'.

    Aga jahh,wapivärk on jama.Seetõttu saab ka tulevikus internet olema wireless läbi mõne tõhusama tehnoloogia.Olgu selleks siis 802.11b või Bluetooth või mõni kolmas.Loodetavasti pole mobiiltelefoni teenust pakkuvad firmad kadedad oma antenne kasutama ka siis selle tuleviku standardi heaks.Esialgu aga jahh,jääb wlan'i ulatusraadius korraliku antenni puhul kuuldavasti ühe kilomeetri kanti.Seda aga ühenduskiirusega kuni 8Mbitti,mis pidavat juba praegu olema poole rohkem,kui tuleva generatsiooni mobiiltelefonidel.

    Igatahes jahh, antenniga laptop oleks midagi asisemat küll kui moblanokkimine.

    Krt.Eestis oli kuskil maal-metsas keegi raadioamatöör,kes mõtles välja raadioteel edastatava wireless interneti kogu oma kodukülale.Ma ei saa aru,miks siis püütakse ühendada kompuutrit ja telekat,kui võiks ühendada raadio ja kompuutri?

    Otsige see külamees Eesti metsadest üles ja näidake maailmale,kuidas wireless internetti teha.

    Kas olete kursis asjaoluga,et Tartu Ülikooli kunagise raadiojaama asutaja(See antenn,(Tartu kõrguselt teine antenn teleantenni järel),mis Tartus ühe ühika katusel on ja mida keegi maha ei saa võetud,sest ei tea,kuidas asi püstigi saadi)...oli plaanis samuti omale wireless internet sisse seada,raadio saatja-vastuvõtja Ülikooli neti-serveriga ühendada ning teine samasugune riistapuu koduarvutiga.Nohh,Eesti raadioamatöörid kutsusid seda meest tema elu ajal hüüdnimega 'muinasjutt'.Kuskil seal Eesti metsades peaks aga samasugune lugu juba töötama ju.Nii et miks nii laisad ollakse?:-)
    Eesti raadioamatööridel peakski veidi igav olema niikuinii,internet on ju nende hobi ära nullinud.Nohh,kas uue hobi korras poleks võimalik Eestimaal välja mõtelda kompuutri ja raadio kokku panemisel wireless internet?

    Nohh,esimene käik peaks olema selle külamehe juurde,kel asi kuuldavasti välja mõeldud on juba aastaid olnud.

    Edukaid investeeringuid!
    :-)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon