Prognoosid 2001 aastaks - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Prognoosid 2001 aastaks

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Väga huvitav oleks üle pika aja kuulda prognoose USA liikumise kohta. 2001 a. on alanud korraliku tõusuga, kuidas läheb edasi, millised on ennustused 2001 aastaks.

    Ise usun, et tehnoloogiakriis hakkab mõjutama ka vana majandust. Seega oleks põhjus ka Dow langemiseks. Võtmeküsimuseks saab olema finantssektor, halbade laenude osakaaluga jms.
  • Autoriteetne turukommentaator Briefing.com ennustab...
    Nasdaq 3300
    Briefing.com ootab Nasdaqile põhja 2200 punkti ringis ja tõusu aasta lõpuks 3300 punkti lähedale. Pooljuhtide, PC-de, storage'i ja fiiberoptikasektor peaks taastuma.

    Föderaalreserv lõikab intresse kolm korda
    Intresse alandatakse 75-100 punkti võrra. Briefing.com pakub, et I kvartali GDP tuleb negatiivne. Föderaalreserv jääb intresside lõikamisega hiljaks, kuid parem hilja kui mitte kunagi. SKP aastaseks kasvuks pakub Briefing 1.5-2%. Töötusemäär tõuseb üle 4.5%.

    Microsoft hoiab ära firma tükeldamise
    Vabariiklaste administratsioon, Bushi juhtimisel, on monopolide vastu sõbralikum ja Microsoft(MSFT) veel ei pooldu, aktsiahind tõuseb üle 20%.

    Briefing.com'i ülevõetavate ettevõtete nimekiri
    Asyst Technologies (ASYT), Biogen (BGEN), CNet (CNET), Corvis (CORV), E*TRADE (EGRP), Gilead Sciences (GILD), Orchid BioSciences (ORCH), Powertel (PTEL), Sycamore Networks (SCMR) ja WitSoundView (WITC).

    Naftahinnad langevad
    Suve lõpuks jõuavad naftahinnad 20-22 dollarini barrelilt(praegu ~24 USD barrel)

    Kommentaarid


    US 28/12/00 17:06

    See tundub olema väga optimistlik lähenemine. Ma kardan, et I kvartalis langetatakse intressimäärasid vähemalt 50 punkti võrra ja selle sammu põhjustajaks on korralik paanika aktsiaturul. Esimese hooga võib põhjaks küll jääda 2200, aga suure tõenäosusega langus jätkub II kvartalis. Pean reaalseks, et 2001. aastal
    1) alanevad intressimäärad 150-200 punkti võrra, 2) CPI kasvab 3.5-4%,
    3) GDP kasv (eelmise aasta sama perioodiga võrreldes on negatiivne nii I kui ka II kvartalis)
    4) nafta hinna prognoosiga olen nõus, 20-22 USD/barrel on reaalne.
    5) peamised aktsiaindeksid jõuavad aasta lõpus enam-vähem samale tasemele, mis aasta alguses. S.t. S&P 500 1300 punkti, Dow 10500 punkti, Nasdaq 2500 punkti.
    6) Samal ajal nõrgeneb USD aasta jooksul 1.10 USD/EUR tasemele. See peaks kaasa tooma USA jooksevkonto defitsiidi vähenemise umbes 2-3%-ni GDP-st.
    7) Paanika aktsiaturul tekib GE, CSCO, AOL, IBM-i langusega seoses. Prognoosin, et suurte ettevõtete languse tõttu on Dow 2001. aastal üks nõrgemini esinevaid indekseid, samuti S&P 100 on keskmisest nõrgem.
    Graafik 28/12/00 21:38

    ja mina:
    1.)Sinuga nõus
    2.)CPI kasv langeb minu arvates
    3.)Sinuga nõus
    4.)no comments
    5.)minu numbrid on madalamad
    6.)USD jääb eurost tugevamaks

    US 29/12/00 10:37

    Peamine erinevus tuleb vist sellest, et Sina usud, et USA keskpank on rahapoliitika osas märksa jäigem. Mina arvan aga, et USD pakkumine kasvab kiirelt "real GDP" languse juures ja see viib alla USD kursi, mis omakorda toob kaasa impordihindade järsu tõusu.

  • Tõin põhiteemade all olnud arvamuse siia üle. See oli kirjutatud umbes 1 kuu tagasi. Tänasel päeval ei näe põhjust oma arvamust muuta.
    Vahepeal tundus, et nafta hind võib OPEC-i kokkulepete tulemusena jääda 20 USD tasemest kõrgemale, kuid ma usun, et aeglustuva maailma majanduskasvu juures tuleb nafta hind praegusest tasemest allapoole. Naftatootjate kokkulepped ei jõua seda ära hoida.
    Aktsiaturg.
    Ma kardan, et suurte hulgas tuleb korralik kukkumine ja äkki Dow ei jõuagi 10500-le tagasi. GE on endiselt oma kukkumisega poole peal, IBM tõusis, et oleks kust alla tulla.
    USD kursi langus on prognoosis üks oluline lüli. Viimastel päevadel on selles osas tagasilööke (praegu 0.9230), kuid see kujuneb ehk lühiajaliseks, kui tõsisemad probleemid jälle välja ujuvad.
  • Ma vaatan, et Briefing.com ennustus intressimäärade langemise kohta 2001. aastal on kuhjaga ületatud juba tänaseks. Tuleb tunnistada, et Nasdaqi põhja ennustamine läks neil ka valesti.
    Ainult Microsofti hind kipub õiges suunas minema.
  • Õpetlik lause kristjani viidatud artikli lõpust.

    ``The theories that were being concocted to defend the Nasdaq at 5,000 a year ago are being used now to say the dollar will never fall,'' he said. As in the case of the Nasdaq, he said, it's only a matter of time until the market turns.

    Paljud siinsed investorid üldse hedge-vad oma portfelli dollari languse vastu????
  • Aasta alguses sai 2001. aastaks mõned prognoosid kirja pandud.
    Paar asja on selgelt valesti:
    1) ootasin intressimäärade langust 150-200 punkti. Tegelikult on juba langus olnud 250 punkti ning aasta lõpuks ootan veel 75-100 punkti langetamist (see tähendaks fed target rate'i 3.0-3.25%).
    Kuskil olen siin veel öelnud, et USA ja Euroopa intressimäärade erinevus on aasta lõpuks 100 punkti (USA-s madalamad). Seda arvan ka praegu.
    Antud hetkel on erinevus 50 punkti (4.5% vs 4%)
    2) CPI osas olen toodud prognoosiga (3.5-4%)endiselt nõus. Pigem tuleb rohkem (oodatust kõrgem kütuse hind). Lääne-Euroopas usun aastaks CPI kasvuks 2.3-2.5%.

    3)nafta hinnaks ootasin aasta lõpus 20-22 USD. Tegelikkus on olnud veidi teistsugune. Ootasin eelkõige tarbimise langust USA-s ning seeläbi ka hinnalangust. Seda ei ole toimunud. Nafta on 29 USD tasemel. Ega see hind enne ei kuku, kui USA hävima ei hakka.

    4) aktsiaindeksite prognoosi olen sunnitud hindama pigem allapoole, kuna kriis USA-s kujuneb pikemaks ja mingil hetkel ka varemoodatust karmimaks. Ma arvan, et väga palju kukkumisruumi ei ole, aga praegustelt tasemetelt (1309, 11200, 2250) oleme aasta lõpuks madalamal.

    5) USD nõrgenemist prognoosisin tasemele 1.05-1.10. See on seni kujunenud suureks ämbriks, ehkki vahepeal tuli 0.95 juba ära. Endiselt usun, et mingil hetkel tuleb murrang ja kukkumine tuleb järsk. Kas see aga jõuab toimuda sel aastal? Ei tea. Igal juhul aktsiaturud enne ei tõuse, kui USD kukub.
    Pean õigeks oodata uut languselainet USA aktsiaturul, siis investeerida ja panna USD risk kinni.

    6) jooksevkonto defitsiidi osas ootasin langust 2-3%-ni SKT-st. No sellise tarbimise juures, mida me oleme I kvartalis näinud, on hea, kui jooksevkonto defitsiit jääb endiselt alla 5% SKT-st. Väga ohtlik tase. Hard landing toimub õige varsti (12 kuud).

    7) Suured kompaniid küll värisesid I kvartalis, aga valuation'id on endiselt väga kõrged. Ootan endiselt põhiindeksite osas tõsisemat langust (S&P 500 jälle 1100 punktini, praegu 1300).

    8) Ma usun, et Euroopas jääb majanduskasv aasta kokkuvõttes 2% tasemele, USA-s tuleb ehk +1.0% (või vähem). Aktsiaturud Euroopas võivad aasta lõpus väikest tõusu näidata.
  • Ei tahaks pikalt hakata jahuma. pakuks välja, et võtaks Talse Weekly chart´i ja võtaks nasdaq100 Weekly chart´i. nüüd võrdleks neid natukene ja ütleks kuhu võiks nasdaq100 minna?

    mõista mõista...
  • Süsteemi tasakaalus hoida pole mingi kunst, sest kõigil süsteemidel on omadus liikuda tasakaalu suunas.

    Kunst on hoopis süsteemi hoida taskaalust väljas, millega, nagu näha, on Greenspan ja Co. pikka aega edukalt toime tulnud

    ja edu neile edaspidisekski:)
  • Aasta lõpuni on jäänud ainult 8 nädalat. Päris huvitav oli lugeda, mida omal ajal kirja sai pandud.
    1) Intressimäärasid on langetatud USA-s kõvasti oodatust rohkem. Euroopaga võrreldes on ikkagi intressimäärade vahe rebenenud oodatud tasemele
    2) USD on püsinud oodatust paremini. Kahjuks nihkub see muutus järgmisesse aastasse. Eks peab siis jälle pikendama oma positsioone.
    3) Nafta hinna viimase aja langus on toonud selle prognoosi isegi päris täpseks, ehkki maikuus enam ei uskunud sellist muutust
    4) Aktsiate hinnad on oodatust isegi hullemini käitunud. No WTC oli ikka üllatus.
    5) CPI numbrid on isegi enam-vähem. Eurotsooni CPI 12 kuu kasv oli viimaste numbrite kohaselt 2.4%.
    6) Jooksevkonto defitsiit USA-s on endiselt väga ohtlikult suur. Majanduspoliitika on selles osas olnud absoluutselt oodatust erinev. Ise ootasin, et hakatakse USA tootjaid (eksportööre) aitama nõrgema USD abil, mis oleks omakorda vähendanud tarbimist (sh importi).
    7) Tulenevalt eelmisest punktist tuleks nüüd välja tuua eelarvedefitsiidi prognoosi, mis 2002. aastal on tõenäoliselt enam kui 1% GDP-st (rohkem kui 100bn USD). See number võib oluliselt suuremaks kujuneda. Selle üle peab alles mõtlema.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon