on keegi kirjutanud kursatood teemal over-the-counter market - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

on keegi kirjutanud kursatood teemal over-the-counter market

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oleks vaga tanulik, kui keegi saadaks mingit eriti head, uut ja monusat infi (akki saab isegi mingi kursatoo) borsivalise aktsiaturu kohta.

    Ette tanades,
    Tudeng
  • Oleks väga tänulik, kui keegi minu eest ka kõik mu tööasjad ära teeks. Ja loomulikult ta peab seda kõike mu silmadest lugema, mida vaja on.

  • fit :)

    ma manan silmadesse mone hinti:
    ajalugu, arenguperspektiivid, tahtsus ja funktsioon globaalses majanduses jne.

    Yks kysimus veel. kuidas seda borsivalist aktsiaturgu oieti ingl.k nimetatakse?

    Tanud,
    Tudeng
  • ...sellise nime alt (over-the-counter market) leian esmapilgul midagi muud kui vaja.

    Tudeng
  • chao tudeng,

    mis see on, kas mõned juurikalehed?
  • He-hee, kas Sa tudeng oled 35a pärast Nobeli omanik?

    Äkki viskad selle toreda professori nime ka siia, kes Su üllitist hindama hakkab.

    Ja töö ise pane ka siia ülesse, siis kui valmis saab. Aastate pärast hea lugeda :-)
  • nii need "investeerimisgeeniused" siis tekivadki? akki saaks keegi mull kursatoo saata! eesti oma liam neeson on teel aktiivsele turule, veel moned aastad ulikooli nuhkida ja paasen juba paris rahale ligi. edu sulle tudeng!
  • No mis te materdate nüüd. Kui keegi kirjutab koolis mingit tööd (näiteks kursatööd) mingil teemal, siis on loomulik, et ta peab tutvuma selles vallas ennetehtuga -- eriti sellega, mis eestis tehtud on. Esiteks ei hakka ta siis jalgratast leiutama ning teiseks on ikkagi eesmärgiks (või võiks olla) kellegi teise töö edasi arendama. Kui kõik alustaks alati nullist, siis poleks maailm vist eriti kuhugi jõudnud. Ja seda, et keegi kellegi teise tööst ilma viitamata maha ei paneks .. seda reguleerivad juba seadused. Ülikoolides on need kursatööd igatahes vabalt lugeda kõigile :)

    Ma olen kindel, et te keegi teate väga hästi kust antud teema kohta infot saada :) aga ei ütle :)

    Tudengile soovitan aga Eestis senitehtud kursatööde koha pealt esiteks oma kooli vastavasisuline kaust üle vaadata (kurb on see, et ka näiteks TÜ enamuste õppetoolide tööde listi pole netis saadaval) ja kui oma kooli omast ei leia, siis ka teiste koolide oma. Kui oled näiteks Tallinnas ja Tartusse ei viitsi tulla, siis otsi näiteks lehelt http://www.mtk.ut.ee/ Ärirahanduse ja investeeringute õppetooli sekretäri e-maili aadress ning palu tal endale bakalaureusetööde (ja ka kursatööde kui vaja) nimekiri saata (see peaks exceli või wordi fail olema). Ma usun, et TTÜ puhul saab samamoodi käituda. Muidugi tööga otseselt tutvumiseks pead kohale minema ja riiulist vastava "üllitise" korjama.

    Las inimesed õpivad!
  • Ega tal inglikeeles muud (täpsemat) vastet polegi kui seesama OTC.

    TSE-l kandis OTC turg vist "vabaturu" nime (näe ei viitsi kontrollima minna) ja inglisekeelse tõlkena kasutati vist(?) ka otsetõlget free market mida kohe kindlasti ei soovitaks kuskil kasutada.

    IMHO on see valdkond irmus lai ja seetõttu kursatöö teemana kaunis tänamatu.
  • Hei TUDENG! Loodan et sulle on sellest selgitusest midagigi abi.
    OTC market on eraviisiline secondary market mitte nimekirja kantud aktsiatele. vyyrtpaberite myymine, vahetus vyi ostmine kyib lybi diilerite("market makerite"-brokerite vyi brokerage firm, kindlustuskompanii, pensionifond, jne)era arvete.(NASDAQ, LHVD). firmad peavad saama ainult SEC heakskiidu oma finants nyitajate kohta. Seega on vyikestele poistele kapitali kogumine OTC palju lihtsam ning odavam mis omakorda vyimaldab jylle kulusid all hoida. Muidugi on see nyyd jylle investori oma otsustada, et millise riski astme ta valib. Suurem risk, suurem vyimalus vyita ja kaotada ning vice versa. Sellepyrast ongi enamus vyikseid firmasid NASDAQ.
    Organiseeritud byrs on byrs kus kaubeldakse byrsi poolt myrgitud aktsiatega ning dealers(specialists) vahendavad ostu myyki otse myyjalt ostjale.(NYSE, boston exchange jne)Nyiteks kui firma on myrgitud NYSE on ta tuleviku ootused palju tugevamad, sest NYSE-l on lisaks Securities Exchange Comission(SEC) nyudmistele veel omapoolsed rangemad nyudmised. Nyiteks Net Tangible assets vyyrtus peab olema vyhemalt $40 miljonit jne. Kyik see teeb investoritele kes tahavad turvaliselt myngida selle asja palju turvalisemaks.
    USA-s on see reguleeritud Securities and exchange act 1934. Mis defineerib Dealeri myiste.
    Tean et ma pole just kyige parem seletja eriti kui peab veel ymber mytlema spetsiifilist keelt.
    Kyige parem oleks sul minna NYSE,NASDAQ ja Securities Exchange Comissioni veebi lehele ning vaadata sealt typselt jyrgi. Muidugi pole see teema kerge aga ega kellegi meie elu pole kerge.
    Elu on vyitlus ning alla anda ei tohi. Kui sa praegu kyvasti sebid, siis saad varakult pensionile ja tegeleda asjadega mis tysyselt huvitavad ega pea muretsema homse3 sissetuleku pyrast! Pane siis kyvasti ja anna teada mis hinde said ning kust kohast sinu kursa tyyd lugeda saab? Yksteist peab ikka aitama niipalju kui vyimalik!

  • JJ:
    kas elu on vyitlus, nagu võitlus või vyitlus nagu väitlus?
  • Täpsustuseks: see, kes ainult vahendab ostu-müüki on broker ja see, kes oma book'ist ostab-müüb, on dealer. Börsid mitte ei märgi väärtpabereid, vaid "listivad" elik võtavad noteerimisele väärtpabereid. See eripära eristabki börse teistest reguleeritud turgudest...
  • mennuste,
    ajasid nimed omavahel sassi

    Liam Neeson on kuulus filminäitleja, aga
    Sina mõtlesid Barings panga futuuritraderit, tema nimi oli Nick Leeson
  • tanud koigile, kes viitsisid vastata ja ka neile kes teadsid mida, aga ei viitsinud :))

    olen paari viimase peavaga joudnud jareldusele, et ehhhh, polegi nii lihtne kui algul paistis :)

    erzpoiss, tabasid naelapea pihta!!! just selleparast huvitusingi varem tehtud toodest. Et kuskiltki alustada, sest arvata on et isegi paar aastat tagasi kirjutatud too tuleks suures osas ymber kirjutada, maj. tendentside muutuste tottu.

    JJ, tanud. sain asja veidi selgemaks ja eks kui kunagi kevade poole valmis saab panen lingi, kui kedagi huvitab.

    regards,
    Tudeng
  • Kas olen oigesti aru saanud? (parandage palun, kui kuskil eksin)

    OTC turg on selline lahe koht, kus kaubeldakse nende stockidega, mis kuhugi borsi listi end upitada ei suuda. Turg iseenesest eksisteerib vaid virtuaalselt st. ei ole olemas mingit konkreetset kohta (borsiruumi), kus ports maaklereid tradivad - on telefonid, arvutivork (ECN), brokerid (LHVD), diilerid jne.

    OTC kaibed/myygimahud on marksa suuremad kui borsidel, kuna suurem osa stocke liigub valjaspool borse, samuti riiklikud ja munitsipaal bondid.

    Ja NASDAQ index on OTC indikaator.

    uhhh, sai vaga vaga lyhidalt kokku voetud milles point on...


    Tudeng
  • ...jatsin yht-teist vahele. OTC traditakse ka koigi ylejaanud stockidega, mis naiteks ka NYSE listis on. (aga miks nii siin kui seal!?)
  • OTC ehk siis üle-leti-turg tähendabki seda, et ei ole organiseeritud kauplemiskeskkonda (keskkond nii füüsilises kui juriidilises mõttes), vaid tehinguid tehakse sõltumatult finantsvahendajate ja eraisikute vahel. Need tehingud võivad siis toimuda läbi arvutivõrgu ordereid saates või siis sõna otseses mõttes *üle leti* kuskil maaklerfirma kontoris. Konkreetset füüsilist kauplemisruumi ei ole ka paljudel organiseeritud kauplemissüsteemidel ehk börsidel, seega see veel OTC turu kriteerium ei ole. OTC turul ei ole keskset ülevaadet parimast hinnast turul ja kohustust teha tehing parima hinna pakkujaga ning seega ei pruugi investor organiseerimata turul alati saada parimat hinda. Ütleks nii, et OTC on kogu see määratlematu stiihia, mis jääb väljapoole börse.

    Nasdaq ei ole OTC turu indikaator vaid "ametliku" börsi Nasdaq "ametlik" indeks.

    OTC käivete kohta ei oska kommenteerida, pole statistikat käepärast. Siiski pakuks, et USA-s on organiseeritud kauplemissüsteemide käive suurem. Ja võlakirjad võivad väga edukalt olla organiseeritud kauplemissüsteemis ehk siis börsil noteeritud.

    Selge on muidugi see, et seoses igasugu elektrooniliste kauplemisvõimaluste tekkega on piir organiseeritud ja organiseerimata turgude vahel ähmastunud. Kui kunagi räägiti esmasest ja teisesest turust (primary vs secondary market), siis tänapäeval räägitakse ka third ja fourth turgudest.
  • OTC on kõik see väärtpaberikaubandus mis käib väljaspool ametlikke börsinimekirju (ja mida meie maal reguleerip Äriseadustik ja ka mingid lepinguõigusesse puutuvad aktid mis puudutavad servapidi väärtpaberite ostmist-müümist).

    OTC on järelt piisavalt ilma ühtsete reeglite ja heade tavadeta, nii et kui keegi soovib käsitleda korraga kogu maailma otc turgu, siis see kursatöösse kuidagi ei tohiks mahtuda. Tuleks võtta mingi osa sellest, ntx need väärtpaberid mis kuskil börsi ukse vahel kõõluvad ja rääkida neist.

    OTC turugu ei saa minu arusaamist mööda defineerida ka kui "avaliku emissiooni kaudu emiteeritud kuid börsinimekirjas mitte noteeritud väärtpaberite turgu", sest "avalik emissioon" võib erinevate riikide seadusandluses olla defineeritud väga erinevalt (omaette raamatu teema).

    NASDAQ indeksisse listitud pabereid ei kuulugi?

    See kui koplis või NY-s müüb onu Vasja shaslõkibaarist osa onu Sergeile ja nad sõlmivad omavahel ostu-müügi lepingu on kah OTC market. OTC market on see ka siis kui leping on suuline, peaasi et omandiõigus vahetub (noh, USAs on see kohati reguleeritum ja kohati jälle reguleerimatum). OTC-l ei tegutse nad mitte sellepärast, et nad ei suuda saslõkibaari aktsiat listi upitada, vaid sellepärast, et selleks pole ka mingit vajadust. Vajadus tekib võibolla siis kui shaslõkibaarist kasvab välja uus McDonalds ja kavandatava 1000 uue shaslõkibaari loomiseks vajalike investeeringute rahastamiseks pole Sergeil ja Vasjal kokku piisavalt pappi.

    Kuna OTC-l on HARILIKULT väike ja/või olematu likviidsus, ei olegi adekvaatset statistikat võimalik kusagilt selle asja kohta saada, lisaks ei mõõdeta kõike alati rahas- igasugu kummalisi tehingud võib sel tumedal otc-maal kohata.

    Odoot kas primary market ei ole mitte vp esmane pakkumine ja secondary paberite ost-müük järelturul ja third miski derivatiividega mässamine või panen midagi segast?
  • loom, miks vaike ja/voi olematu likviidsus!?
    mis pohjusel?

    aga kursatoo teema on: OTC aktsiaturg, tema plussid ja miinused vorreldes borsituruga, arenguperspektiivid. Nii et teema suhteliselt teoreetilist laadi (va. viimane kys). Ma arvan et vaga probleemseks ei tohiks kujuneda.

    Leidsin veel sellise seletuse otc'le:
    Most stock are traded Over the Counter (OTC), and not on the floor of an exchange. OTC trading includes more than 5,000 stocks listen on Nasdaq, as well as stocks in companies that are too small to meet stock market requirements. Government and municipal bonds are also traded OTC.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon