Kas õllel ja õllel on vahet? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kas õllel ja õllel on vahet?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Teatavasti on A Le Coq tublisti Sakule järgi spurtinud eelmise aasta jooksul. Saku väitel on Tartu Õlletehase turuosa 31%, Tartu esindajad hindavad oma osakaalu 38%’ga. Vaadates Saku kommentaare (aastaarunades) jääb mulje, et oli tegemist vaid lühiajalise allahindlus-kampaaniate tulemusega, kus väärt Saku ei osalenud ning võiks tähendada turuosa taastumist käesoleval aastal. Samas pean tunnistama, et A Le Coq brandidel (minuarust) lihtsalt on parem maitse – olen kuulnud ka väiteid suurema süsihappegaasi sisalduse ja pikema säilivusaja kohta Saku õlledes (kui keegi oskas reaalselt selgitada koostise erinevused -kui neid on- oleksin väga õnnelik). Jätkuvalt kuulen-näen tutvusringkondades ja baarides samalaadest “maitse rotatsiooni” mis tekitab kerget (võibolla põhjendamatud) ebakindlust Saku tuleviku suhtes. Mis siin liikuv seltskond ka arvab – kumma õlleka brandid on paremad ning kuivõrd reaalne oleks mõne aasta perspektiivis meie senise “õlle-lipulaeva” turukaotus Tartu poistele?
  • Puhtisiklik arvamus:
    Kui Saku mõne tõsise turuhitiga välja ei tule, siis on karta, et tema turuosa väheneb veelgi.
    Näiteks viimase suurema kampaania osaliseks saanud Sack bei Reval tundub olevat üsna läbikukkunud mark, ei ole teist mitte igas poes näha olnud (ausalt öelda, ega igatsegi:)

    Pubides-rahvaüritustel samas on näha järjest enam A Le Coq'i võidukäiku ...

    Julgen arvata, et süsihappegaas ja teised tehnilised detailid ei lähe tavalisele õllejoojale karvavõrdki korda:)
  • Sack bei Reval on totaalne ämber, eriti kui arvestada, et Saku võttis õige revali üldse tootmisest maha.
    Saab näha, kas hard rock kujuneb selleks oodatud turuhitiks?
  • Loomulikult ei lähe ka mina poodi/baari õlle järgi ja uuri nende ühe või teise komponendi sisaldust... Küsimus lihtsalt selles, et kui suuvärk ütleb, et juba maitsel on suur vahe siis võib ju olla põhjenduseks pikemad säilivusajad jne - ega ma isegi õlletehnikat jaga aga üritan avastada kas sellistel detaid annavad tegelikku vahet tarbimisel!
    Kui enamus põhjendaks oma tartu-õlle soodumust ilusama pudeli või meeldivama brandiga siis jääksin rahule aga senini on ikka maitseomadusi kiidetud...
  • Õlleäri kohta on öeldud kord ajaloolised sõnad, mis kehtib ka palju muu kohta siin päikese all: "Beer industry - its 20 percent about the piss and 80 percent about the fuss around it". Keegi Carlsbergi onu ütles nii Hiina turgu väisates.

    Raske on arvata, kas A le Coq'i edu võti on peaasjalikult täielikult vahetatud tootmistehnoloogia (eelkõige käärlaager) või hea turundustegevus. Ilmselt mõlemad. Esimese kasuks räägib see, et Eesti õlleturu oludes, kus tehased jagunesid stiilis batsitikaveetootjad ja pastöörimehed, otsustas õllemargi saatuse teatud ajani distributsioonikanal - kui ikka ei säili, siis tõmmaku uttu. Kui turundustoetust ja merchandisingut ka polnud, siis ikka karksi mis karksi.

    Maitsega on küll nii, et võtke Saku Läti-Leedu sõsarate preemiumõlu või Baltika nr 3 Piiterist ja vastu lööb ikka see kirbe humalane mekk. Korporatiivne maitse.

    Ootab siis, millal nad arusaamani jõuavad, et äkki siiski on maitses asi... Igaljuhul Coq on ainus Eesti õlu, mis mul juba juues pead valutama ei pane. Ja turunduses pole ka Saku eriti millegi originaalsega silma paistnud, kui just Sharkutwall arena välja jätta. Coq on lihtsalt normaalset turundust tegema hakanud ja oodata jääb vaid osa II. Igaljuhul HW ja Olvi ühinema ei hakka, seni kuni viimases asutajate lapselapsed ja nende sugulased firma juhtkonna moodustavad.

    Ja pisitõde seegi, et turuosa suurenedes on iga marginaalse lisaosakaaluprotsendi võitmine pain in the ass ja Coq asub Tartus, tarbimine Tallinnas...
  • Kui juba õlut juues pea valutama hakkab, siis hotjug, oi-oi, mis sinust siis veel kangema kraami puhul saama hakkab? Ok, see oli nali. Mine parem telekomi foorumisse ja räägi seal natuke 3G-st, eks!
  • Just loen ÄPO-st uudist, et Saku loodab AleCoqilt turuosa tagasivõita,

    see on küll uudis millest ainult õllejoojad võidavad.(ise joon Saku Tumedat)

    braavo!

    kuid kas ka investorid?
  • Just loen ÄPO-st uudist, et Saku loodab AleCoqilt turuosa tagasivõita,

    see on küll uudis millest ainult õllejoojad võidavad.(ise joon Saku Tumedat)

    braavo!

    kuid kas ka investorid?
  • Coq pani Sakule ära soodsal ajal õigetesse asjadesse panustades -- kvaliteet kui pilet turule (nagu Tarmo Noop seda ise väljendab) ning tõhus turundustegevus sinna juurde (siinkohal ei lähe meelest Coqi meeldiv turundusjuht :)). Coq võttis Sakult turuosa ära üldise turumahu kasvamise käigus -- see on ka loogiline, sest Coq tegi lihtsalt kõvemat tööd. Üldise turuosa stabiliseerumise või kahanemise käigus on jälle Sakul suht raske midagi tagasi võita ilmselt.

    Teine asi on see, et näiteks Tartus ei pane Saku Coqile kuidagi ära. Samas Coq Sakule Tallinnas on võimaline panema küll. Üldiselt tundub, et Tartu community eelistab pigem Sakule Coqi aga samas Tallinna omadel on suht ükspuha.

    Kogu Saku tegevus on minu arvates viimasel ajal selline passiivne sponsorlus olnud. Aga ega ma tegelikult väga ennast kursis pole hoidnud ka. Nii et vaielge vastu.
  • ma ei ole kusagil pubis või baaris näinud sakut(originaali) 18 eeku eest, kui samas coq´i(premium) nii mõneski kohas. yliõpilased on väga hinnatundlikud.
  • Mõnda aega juba olen mõlgutanud mõtteid, et kas Saku suudaks veel näidata 1999 taolist hüpet oma müügis (kus head faktorid nagu soe suvi ja fantastiline sesoonne brand, saku on ice, langesid kokku). ÄP "kinnitamata" väide, et Saku tuleb lagedale veel ühe lahjema brandiga võiks teoreetiliselt tekitada sarnase soodsa olukorra kui peaks magusam suvi meid õnnistama...
    Väheke energilisemad väljavaated võiksid ka saku aktsia potentsiaalse väärtuse tõsta kindlalt üle 70 EEK'i taseme, arvestades ka sellega, et taolise dividend payout ratio'ga ettevõtted mujal turgudel on hinnatud tunduvalt kõrgemate P/E; P/BV; EV/EBITDA'tega - rääkimata Saku praktiliselt olematust Liabilities reast...
  • Mina igatahes ennustan, et tulevalt suvel kaotab Saku (smile .. esimesel korral kirjutasin Sake) Coqi kasuks veelgi turuosa. Aga samas pole jah Coqil praegu vist midagi Ice'le vastu panna. Aga samas pole Ice ka enam nii moeõlu .. kuigi suvel päikese käes on teda päris hea võtta.
  • Aga samas Coqi tootevalik on õllede koha pealt ikka tugevalt nõrgem kui Saku oma. Ja internetikasutaja minu sees ikka pettus praegu Coqis -- vaatasin nende kodukat ja viimane uudis oli seal 14.11.2000 -- nii palju siis aktiivses turundustegevusest. Saku kui börsiettevõtte vähemalt spämmib oma "teateid aktsianäridele". Igatahes Coqi kodukat vaadates võiks nad küll uste tagant välja päikese kätte tulla -- suvi varsti ukseees.

    Sake paneb peagi suusad kappi ja hakkab andma :)
  • Huvitav just olekski see, et peale aastat -kergelt öeldes- nigelate brandide juurutamist (Saku on Ice lime :( + mõnevõrra kaheldav "suck my reval") on võibolla Sakut kergelt alahindama hakatud ning ei oodata erilist tuleviku successi. Aga ja veelkord aga kui peaks täiesti uus ja hästi läbimõeldud kerge-õlle brand koos tubli kampaaniaga soojal suvel lagedale ilmuma siis tasuks 2001 müüginumbritesse suht soojad lootused panna ning ega siis profiti growth'gi tulemata jää. Ajalugu ju näitab, et Saku poisid oskavad kyll kui tahavad.

    PS

    Huvitav kas uus Hard Rock ka midagi head toob või saadetakse talle kohtukull kaela satanismi propageermise eest :)...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon