ETL ja HP 6 kuu pärast - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

ETL ja HP 6 kuu pärast

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • HP ja ETL on mõlemad Eesti liideraktsiad ja huvitavas seisus praegu. HP-le ootavad analüütikud tõusu juba kuude kaupa. Tegelikkus on langus. Mis sellest, et HP on odav, edukas, kasvav ja võimalik on eesootav pakkumine 200 krooni pealt.

    Eesti Telekom on oma kasumi suhtes odavam kui kunagi varem. Mis sellest, et ET tunneb ennast veel kohaliku side turul vabalt.

    Kõik halva ja languse võib panna välisturgude süüks.

    Aga kus võiksid olla nende aktsiate hinnad poole aasta pärast. Kas ETL jätkab kukkumist ja läheb alla 60 krooni ning HP vajub välisinvestorite huvi puudumise tõttu 120 kroonini? Või järgneb mingil hetkel kiire tõus, kui avastatakse odavad hinnad (nagu 1999 lõpp)

    Vastamiseks oleks ilmselt vaja teada USA turgude ja majanduse käekäiku.

    Kui ei järgne ülemaailmne sügav depressioon, peaks HP ikka kasumit teenima ja odavuse säilitama. Mingil hetkel muutub turul valitsev meelsus. Kas see võiks juhtuda 6 kuu jooksul? See tundub realistlik, sest langus on kestnud juba piisavalt kaua ja hinnad on odavad. Mida teised arvavad?
  • Nii HP kui ka ETL hakkab varsti tõusma. Pakun aaasta lõpuks HP-le 200 ja ETL-le 140. Ostan praegu mõlemat aktsiat suure intensiivsusega.
    Minu prognoosid on siiani täitunud 90% tõenäosusega.
  • Tõusma nad hakkavad, aga ETL võib (aga ei pea) suhtelisetlt suure tõenäosusega enne seda veel 50ndates ära käia.
  • Sest ükskord nad tõusevad niikuinii...

    Aga mirka, räägi, millised ennustused on Sul siis 90% täitunud ja millised on see 10%?
  • Olen aktsiatega tegelenud 1994.aastast kui ostsin Hoiupanka 14 EEK-iga. Kõike siin üles lugeda on jabur, kuid viimastest ennustustest niipalju, et
    kui ETL maksis 90 ütlesin, et tõuseb 150-ni. Ise müüsin 153-ga. HP ostsin 75-ga, ütlesin sõpradele ostke, üsna pea on hind 120, keegi ei uskunud, ise müüsin 125-ga. 10% ennustuse ebaedu on PRO-ga.
    Selle kuu hind oli prognoositud 60.
  • hinnaralli ajal ei ole eriti raske hindu prognoosida.
    kuigi võibolla tõesti oled sa investeerimisguru?
  • mirka, siis oled kyll kovasti pannud.
  • PRO on n.ö. Pro Kapitali n.ö. aktsia
  • mirka,

    HOP-st, ETL-st ja HP-st on võimalik arusaada, aga Sa ei suuda nende tehingutega ometi veenda oma PRO ostu,

    mis kaalutlustel ootad PRO-lt 60, ega sa PRE adjudant juhuslikult ei ole?
  • Huvi hakkas pakkuma see, et mirka ostab HP ja ETL suure intensiivsusega. Huvitav miks mitu kuud tagasi juba ei ostnud ja kui ostis, siis peab raha muudkui juurde voolama. Selliseid investoreid on tõepoolest tarvis. Pikaajalised investorid, kes pidevalt aktsiaportfelle suurendavad.

    Õige tõus ei alga ajaloo järgi siiski enne kui mõlemad suuna üles võtavad.

    Miks peaks ETL langema alla 60? Kas sellepärast, et langes alla 70? Arvan, et kui kruvid on ülekeeratud on õige aeg tehingu tegemiseks.
  • ma ei usu, et etl omaks hetkel kuigi suurt kasvupotentsiaali. tegelikult on ta jälginud suuresti muude tehnoloogiasektori aktsiate trendi. ja see on langev.
    siiski ei tahaks ma teha pikaajalisi ennustusi, sest praegune maailmamajanduse konjuktuur on liiga ebastabiilne. isiklik seisukoht on pigem pessimistlik.
  • Mitte miski ei takista ETL-i kukkuda näiteks 40 EEK tasemele. Kui avalikkus saab teada, et riik hakkab müüma oma osalust, siis tõmmatakse piiri taga automaatselt paralleele raudteega ja rohkem pole vajagi. Turu sentiment on ju teagi selline nagu ta on...
  • Eestlase ja eestlasest investori põhiline häda ongi selles, et kogu suhtumine ja hoiak on negatiivne ja halav. Loomulikult on kohased n.ö. musta stsenaariumi analüüsid. Mulle meeldib Buy hoiak, temal on tulevikku.
    Põhireegel on selline: Niikaua kui sa ei riski ja kõik näib halb ära börsile tiku.
  • Tuline õigus, mirka, kuigi ma ei saa aru, miks sa siin rahvuslust topid kohta, kus sellega mitte mingit pistmist ei ole. Raha ei tunne rahvust ja investeerimine sealhulgas ka mitte!
    See põhireegel on ju samas õige ja sobib kõigile väikeinvestoritele riigist ja rahvusest sõltumata. Seda enam, et maailm on selleks piisavalt globaalne, et eestlane võiks Saksamaal asudes USA stokki treidida. Mis rahvusest siin rääkida saab?
    Ma pole lihtsalt nii kõva tegija kui Buy, ja kõik ei saakski seda olla. Seetõttu hoiangi börsist eemale praegu! Sellegipoolest ka mulle tema hoiak meeldib.
    Aga tublid tegijad nagu mirka, ostke, ostke, ostke! Ostke ETL-i!
  • Sorry, kui kedagi solvasin, kuid minu arvamus lihtsalt on selline.
  • Sorry, kui keegi solvus, siis ...
    :-)))
    Mina küll mitte!
  • Ei ütleks, et ma väga kõva tegija oleks. Ehk oleks kusagil mujal siis. Kummaline on väide, et miski ei takista ETL langemast 40 kroonile. Miski ei takista ka HP-d sinna langemast, või SAKUt. Aasta ja veidi enam tagasi HP=ETL. Küsiks kui tõenäoline see on?

    Kui USA turg peaks langema veel 3 aastat ja paadunud karude soovi kohaselt läheneb Nasdaq 500 punktile, siis mida teeb Eesti turg. Kui HP ja ETL järgivad võimalikud kolm aastat Nasdaqi langust, oleks kohalikul turul parim strateegia väärtusinvesteerimine. Kas see tähendab, et FARMA ja KYLM on tulusamad HP-st? Mõlemad on juba alla raamatupidamisväärtuse. Nende langus alla selle taseme on raskendatud.
  • Kui nii läheb on cash king ja asi mutt. Aktsiad ei maksa midagi ja keegi ei teeni neid müües või ostes midagi (tänane TSE). Tänasel TSEl on langusruumi enam kui küll. HP võiks kui mitte 50 maksta, siis 70 küll ja telku miskit 50. Aga mingil tasemel ei toimu enam tehinguid ja .....kui keegi ostma tuleb , siis.
    Meie sõprade ameeriklaste juures olen vaadanud, et viimastel päevadel koos langusega ka käive suurenema hakanud ja see on paha märk.
  • Oi poisid-tydrikud, kui Te ka teaks kui suure osa moodustasid ET kohalikud kõned kogu kõnetraafikust, siis Te ET kohta nii lolli juttu ei ajaks. Eestis tuleb 1.aprillist üks võrgusisene kõne, mille tulemusel ET võidab ikka väga oluliselt(kui oluliselt, ei saa kahjuks öelda, sest see on kahjuks konfidentsiaalne info, igal juhul kõvasti rohkem, kui ET poolt välja käidud 10 milli).Kui USA-s olukord vähegi paraneb, ei näe mingit takistust, miks ET target ei võiks olla vähemalt 100 krooni.
  • Küsimus on, kas kohalik turg suudab USA langust pikas perspektiivis ignoreerida.

    Investorid võiks mõelda kuidas kohaliku turu suurt volatiilsust oma huvides ära kasutada. Odavate hindade korral on kõige lihtsam strateegia pikk aktsiapositsioon. Põhja tabada õnnestub sisuliselt ainult ühel.

    ETL koosneb peale ET veel EMT-st. Kas sündmused ET ümber EMT-d ka mõjutada võivad?

    ETL ajalooline P/E kippus varem 20 ringis olema. Nüüd alla 8. Igal juhul on odav. ETL risk on HP riskist väiksem, sest pangandusriskid on suuremad.
  • Üks oluline täpsustus.

    Ma pole väitnud, et ETL hinnasiht on 136, 120, 50 või 40 krooni! Hinnasihid panevad paika analüütikud ja strateegid, mitte investorid.

    Tahtsin ärgitada vaid arutelu 2 teemal:

    a) kas tõesti on mingi piir ees, kust ETL hind allapoole langeda ei saa? Nagu elu on näidanud, book value see küll ei ole!
    b) Miks aktsiahind ei tohi langeda, miks on see halvem kui aktsiahinna tõus?
  • Ammu on kurdetud, et väikeinvestoritele pole võlakirju.

    Võtke ETL ja suhtuge sellesse kui võlakirja ehk hoidke teist ja loodke dividende ... kõigi eelduste kohaselt 7-8 ehk isegi 10 kr sel aastal ja lähemal viiel aastal tõenäoliselt keskmiselt 5 kr.

    Seega ostes 70 kr aktsia ja võttes 5 kr dividendi tootlus 7,14% ja lisaks pole vaja ka tulumaksu maksta.

    Arvestades, et esimene dividend laekub juba paari lähema kuu jooksul tõstab see tulusust veelgi ...
  • Tom,
    aga kui sa ostaksid altpoolt, oleks tulusus veelgi suurem.... ;)
  • Kui mõned Euroopa telcod võlakoorma all kokku kukuvad, siis saab väikeinvestoreid lohutada tulususe ootamatu kasvuga nende võlakirjadelt e.ETL-i aktsialtelt:-).
    Näiteks 7 % asemel 5/50 ehk 10%. Kas väikeinvestoritel on ikka niipalju närvi, et aktsiaid siis ka hoida, kui asjad telekomisektoris halvemaks lähevad?
  • Kas keegi omab infot, mis päeval on ETL nõukogu koosolek? Räägiti midagi märtsi lõpust. Siis peaks avalikustatama ka dividendi suurus.
  • Tom,

    paraku kipub aktsia hind ex-dividends päeval, s.t. pärast dividendi maksmist, langema (kuigi on täheldatud, et reeglina pisut vähem kui dividend), nii et kogutulusus tegelikult 0% lähedane kipub tulema. pigem tuleks dividendide maksmist vaadata pisut laiemalt ettevõtte investeerimisprojektide ja nende finantseerimise raames.
  • Velikij kas pole nii,et ajalooliselt edu toonud strateegiad: osta ennast äridesse millest sa arusaad kust ja kuidas nad pappi teenivad, play/leverage võimalusi kus sa näed realiseerimata mispricing't... kui nii siis, pls. help me out, kuidas ETL või HP võiks reaalselt kellegi käest "põlvedesse saada" kui mõlemad reaalset cash'i toodavd" vs. visioon "me kunagi ka, kui tuul pöördub"... loggish, et turg teeb hinna ja täna on kohalik turg lihtsalt out. 6 kuu nägemuses ETL'i ja HP'd savi'ks nimetada on "kuld" selle hetkeni, kui tekkib paar suuremat buy order't väljastpoolt kohalikku kookonit ja kõik näevad jälle tõusvat päikest...:-)
  • Karner,

    Hea mõte ja konstruktiivne diskussiooni edasiarendus. Jätkaks siis samal teemal.

    Kahjuks pole ma tähele pannud, kes siis õieti HP-d ja ETL-i saviks nimetas. Vahet pole, oletame , et see oli keegi investor X. Aktsiahind sellest ju ei muutu.
    Tegelikult kogu asja mõte seisnebki selles, et oodatakse, millal tekib paar suuremat buy orderit väljaspool kodukookonit. Aga kui nende asemel tekivad müügiorderid? Kui palju ETL free float'i siis Eestis on? Kaduvväike näpuotsatäis.

    Tahan öelda seda, et ajalooliselt ühel suurel stabiilsel turul (näiteks USA) edu toonud strateegiad (millele Sa vihjasid) kehtisid kuni Big Bang'ini. Edasi on maailm hakanud hoopis teistmoodi arenema. Jah, loomulikult on aktsiaturgu suunavateks põhijõududeks endiselt hirm ja ahnus ning parimateks investeerimisõpikuteks "Ristiisa" ja "12 Tooli".

    Kuid globaliseerumine on teinud oma töö ja 40 aastat vanade põhimõtetega pole perifeerias (aga seda Eesti ju on) enam midagi peale hakata.

    I help y out! ETL on põlvedesse saanud juba piisavalt, aktsiahind on aastaga kukkunud peaaegu 3 korda, mis siis, et firma teenib endiselt efektiivselt kasumit. Ta ei ole mingi savi, ta on kvaliteetaktsia, kuid kasumiaruandesse pappi teenimine enam ei ole võrdelises sõltuvuses aktsiahinna tõusuga.
    Turu sentiment ruulib. Selles on point! Globally! Kõik ülejäänu on savi!

    Disclaimer: eelpoolöeldu kehtib väikeinvestori jaoks, kes ise turgu nihutada ei suuda.
  • Eheee....Velikij, mulle tundub, et mõtleme pea samas rütmis. Aastake tagasi nimetasin sinu kaks mainitud raamatut parimateks investeerimisõpikuteks.
  • areng - tõsi on see, et turge on liigutavad ikka ühed ja samad põhjused, kaleidoskoop võiks asja kohta öelda, variatsioonide paljusus. kapitali mobiilsuse moment on tõsiselt muutunud ning selle dimensiooni osa turgude liikumises on viimase kasvõi 15 aastaga meeletult suurenenud. volaka ülijärsk kasv just läbi viimaste aastakümmnete kinnitab ja toetab seda fakki. tgemist pole siiki ainulese põhjusega aga ühega olulisematest, vist.
    usun, et see osa kapitalist mis vahest peatub ka Baltikumi aktisates on üks enam "ringi tõmmbavaid" selles liikumises, sõltudes oma otsustes paljudest faktoritest. mis konkreetsel hetkel triger'ks osutub võib sõltuda 101'st erinevast asjast... kindalsti vajab piirkond vqi konkreetne äri "müüti" mida ostetakse/müüakse, pigem võikski küsida kas Baltikumi "müüt" oma senisel kujul on kadumas/iganemas. kui nii siis tõesti ETL'i aktsia hinna käitumise ja kompanii majandustegevuse vahel ei pruugi olla eriti tugevat seost...:-) sellisel juhul peaks huvitavamaid kohalikke ärisid, investeerimisobjektidena vaatama kui võimalikke M&A target'e. HP'ga peakski vist asi selge olema... :-)
  • Karner, täpsus on kuningate voorus. Pisike korrektuur enne mõtte postitamist ei teeks paha.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon