kas HP ja Normat tasub osta? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

kas HP ja Normat tasub osta?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mis võiks olla ülalmainitud aktsiate hinnad 2001 aasta lõpus?
  • Nõuannetega ollakse suht ettevaatlikud, võtan siis ise ka ettevaatliku positsiooni sisse :)
  • Ma arvan, et selles osas võiks abiks olla tutvumine analüütikute arvamustega. Üks koht selle tegemiseks on näiteks uplaza

    Mõlemal peaks olema potentsiaali tõusuks piisavalt. P/E-d ja muud sarnased suhtarvud on vaatamata Nasdaqi megalangusele waaaaaay odavamad kui lombi taga.

    Riskid? Ma ei usu, et need oluliselt kõrgemad oleksid lokaalse investori jaoks kui näiteks suvalise USA aktsia riskid, millest enamik kohalikke investoreid ei tea ööd ega mütsi.
  • uplaza hinnasihtide järgi peaksid nii hansa kui norma olema aasta lõpuks 30 % kallimad praegusest seisust. Huvitav, miks ma sellesse ei usu ...

    Muide - kas on tehtud mingisugust statistikat erinevate analüütikute ennustuste täpsuse kohta?

    Ma võiks ju kah igasuguseid numbreid välja hõigata, aga kui need totaalselt mööda lähevad, kes mind siis ikka usuks.
  • matrox,

    *Eestis ei ole ühtegi kiiresti kasvavat ettevõtet
    **kõikide Eesti aktsiate upside on piiratud väga rangelt
    ***kuid pole halba ilma heata Eesti aktsiad sobivad hästi üldiste investeerimiskogemuste omandamiseks.
  • kalamees,

    * Hansapank on olnud suhteliselt kiiresti kasvav ettevõte (ja sealjuures kasumlik)

    kasvu tuleb alati vaadata võrdluses hinnaga. näiteks siingi leheküljel promotud HAND - ettevõte ei saa olla väärt kümneid kordi sama palju kui on tema müük. Hiljutine langus on selle kinnituseks.

    või näiteks megaettevõte microsoft, mille P/E on peale korralikku langust ikka kuskil 30 ja müügikasv ca 8% - sama saatus võib oodata ka teisi alles hiljuti väga kiirelt kasvanud gorillasid.

    ** Kõikide Nasdaqi aktsiate upside'i oleme me juba näinud

    *** Pole halba ilma heata, juba mõnda aega negatiivse omakapitaliga jätkav AMZN on imepärane näide, milliste tagajärgedeni võib viia valimatu kasvu(ja ainult kasvu)aktsiatesse investeerimine

    krabistaja,

    meil pole siiani väga suuri probleeme hinnasihtidega olnud. Näiteks Telekomi IPO ajal hindasime ETL vist 67 kroonile (sama tegi ka suprema ja hansa). Paraku mitte ükski välismaine tarkpea.

    Tõsi, hiljem tõstsime targeteid nii meie kui teised aga vähemalt meie pole KUNAGI nii hingestatult telekas ETL=160 juttu rääkinud nagu mingi WdeBroe staaranalüütik seda tegi. Me tõstsime oma targeti 95-le ja siis lõpuks 110-le 2000 aasta alguses ja soovitasime müüa möödunud aasta märtsis. Seetõttu on naljakas lugeda lehest igasugustest õnnetutest prominentidest, kes väidetavasti on jäänud uskuma analüütikute unejuttu. Milliste analüütikute???

    See on muidugi rumal eneseõigustamine ja -upitamine, kuid ma ei saa kannatada seda, kui kohalikele, siiani võrreldes oma väga paljude lääne kolleegidega tunduvalt realistlikemate soovitustega analüütikutele mingid suvalised tegelased lihtsalt lõdva randmega solgiämbri pähe tõmbavad.



  • Ahsoo ja oma näidisportfellis, mis hetkel päris hästi ilma lühikesi positsioone kasutamata võrdlusindeksit outperformib müüsime me ETL kuskilt 85 tasemelt välja ja võtsime nüüd tagasi.

    Pole just eriline kasvuaktsia, aga raha teenib päris hästi.
  • Mis siis viga oleks, kui "analüütik" ütleks, et kuu aja pärast on HP 145 ja nii ongi ja nii kogu aeg... Ühise analüüsid vist arvutavad siiski eelkõige ettevõtte väärtust ja ühtlasi antakse mingi prognoos, millal turg võiks selle äratundmiseni jõuda. Mulle küll piisaks, kui analüütikud suudaksid e/v väärtust õieti hinnata.
  • mann,

    sinule, kes sa arvatavasti asjaga rohkem kursis oled, sellest kindlasti piisaks ...

    ... samas mina, kes ma palgapäeval oma tuleva kuu kulud kokku arvutan ja potentsiaalse säästu aktsiatesse tahaks paigutada, ei oska teadmisega mingi x ettevõtte väärtusest mitte midagi peale hakata ...

    Minu investeerimisotsused võiksid põhineda just vastava ala spetsialistide hinnangutel.

    Ja sellepärast ma tahtsingi teada, kes meie "börsianalüütikutest" siiamaani tulevikku kõige õigemini hinnanud on ...
  • No siis hoia heaga aktsiatest eemale... Ma ei arva sugugi, et analüütikud halba tööd teevad, aga kui Sa ikka asjast ise midagi ei jaga ja ei oska infot selekteerida(nagu näiteks ka mõned nn."majandusajakirjanikud"), siis pane oma raha fondi.
  • Ei ole küll spetsialist, aga ise ostaksin pigem ETL-i, NOK, ERICY vms. Norma tundub küll lühemas perspektiivis suht kahtlane.
  • adalbert: On sul selleks ka põhjendus?
    Või jälle see kaunis- tundub!!!!!!!!!!
    Mind ajab lihtsalt närvi see lihtsalt oma tunnetega Norma materdamine!
    Jah! Venemaa risk on- kuid kus seda poleks (NOK?, ERICY- iga päev toob üllatusi!).
    Samaaegselt Venemaa, piirkond kus tarbimine suureneb (ja on potensiaali)- st. autotootmine suurenenud (vt. selle aasta esimesed kuud) Samaaegselt kui mujal tõmmatakse koomale.
    Muidugi kui tahad kindlat ja riskivabamat kasu, siis muidugi võid näit. Sakut osta.
    Aga kui loodad natukegi rohkem , siis Norma igati õigustatud! Ei tea ka mida mõeldakse lühemas perspektiivis all(2 kuud, 2 aastat jne..)
  • to: all!

    Tegelikult pole süüdi Norma ega üldiselt ka mitte adalbert. Minu meelest on viga lihtsalt foorumlaste madalas suhtlemiskultuuris (mis LHVD's õnneks veel harju keskmist tugevasti ületab :-).

    Paljud sellised närvi minemised - ajamised jääksid ära, kui me suudaksime siin järgida kahte printsiipi (ei viska esimesena kivi konkreetselt kellegi pihta, sest pole ka ise patuta). Kuid võiksime ju püüda paremini!

    Need 2 imelihtsat printsiipi oleksid:

    a) Kui on soov kellelegi midagi konkreetset öelda (kasvõi halvasti öelda - ka seda on vahepeal vaja!), siis võiks seda teha privaatselt. E-mailiaadresside, AOL jms suhtluskanalite rohkus peaks seda tänapäeval rahulikult võimaldama. Mitte aga seletama foorumis, et sa ajad mind närvi, kuna oled nii-või-naasugune, oled see ja too, ja üldse ei meeldi mulle su vanaema kassi värv!

    b) Kui on soov oma mõtteid väjendada, siis kaaslugejatele asja huvitavaks tegemiseks on soovitav oma mõtteid, ideid ja arvamusi ka argumenteerida. Mis küll võib esile kutsuda lauskriitika, kuid kuni see on suunatud argumentide, mitte isiku vastu, on ta põhiolemuselt konstruktiivne.

    Kena päeva kõigile!
  • Küsimus:

    Ma olen märganud, et küllalt tihti tehakse päeva lõpus ca. kella 14 ajal viimased tehingud päris suurte kogustega, näiteks HP aktsia täna.

    Milles see point on?
    Miks suuri tehinguid tehakse just vahetult enne/pärast "tse" sulgemist ja mitte näiteks keset päeva?
  • to: krabistaja

    vaata http://www.tse.ee/reglement/dok/ringkiri14/lisa2.html - seal on kirjas tehinguteatiste märgistamise kord. sinu poolt märgitud suuremad tehingud olid märgistatud tähega "W" - tegemist oli kaalutud keskmise hinnaga tehingutega ehk siis päeva jooksul tehti x arv tehinguid ja kokkuvõttes koondusid need siis üheks suureks tehinguks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon