Kasvuportfell - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kasvuportfell

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kes iganes kirjutas: "kuigi aktsiate valik on viinud meid sügavale miinusesse usume, et valik on suuteline ennast õigustama ning seda juba käesoleva aasta jooksul"

    Mitte valitud aktsiad ei pea ennast käesoleva aasta lõpus õigustama, vaid nende valija.

    Minu arvamuse kohaselt võtab antud koosseisuga portfelli nulli (rääkimata enda "õigustamisest") jõudmine aastaid.

    Timing has an awful lot to do with the outcome of a rain dance.

    Kas kõik on tantsuks valmis? :-)
  • Kristjan, kas ennustused Q2 põhja kohta kehtivad ja kas tasemed on samad?
  • Kehtivad küll. Mitte et sellel erilist tähtsust oleks (nagu kogu TA'l). Selliselt tasemelt ootasin mina esimest "põrget", mis võib veidi sisukam olla, kui kõik alates septembri algusest nähtud. Ristiksin selle (hüpoteetilise) ralli "Q4 recovery lootuse ralliks", ca kuus kuud enne praegu loodetavat positiivset pööret majanduseks. Sellise ennetava vahega (keskmiselt) on turg ajalooliselt hakanud tõusma enne tegeliku majanduse paranemist. Muidugi ei tea mina või kes iganes kindlalt, et USA majanduses Q4 mõistlik majanduskasv oleks. Kui lootused selleks kustuvad enne, kui Q4 tegelikult kätte jõuab, siis näeme seda, mille eest Tõnis hoiatab ja nii Dow, S&P ja NASDAQ teevad uusi madalamaid tasemeid (ja siis juba palju madalamaid, kui lähi-minevikus/tulevikus).
  • Kasvuportfellil ei olegi ju nii halvasti läinud kui võrdlust benchmarkiga vaadata. Vähemalt ei ole mindud asset allocation trikile, et 50% fixi ja siis teha nägu, et küll osatakse hästi equity't hallata. Aktsiate mudelportfellid peaksid koosnema ikka aktsiatest ja näitama koostajate paremaid ideesid.
  • Alo: khm, khm. eks ta ole. a mis teha kui aktsiad pole alates mullu septembrist (ja enne seda) olnud just kõige targem koht, kus oma rahaga olla. Et paneme silmad tõe ees kinni ja soovitame klientidel osta asju, mis kukuvad nii et valus hakkab kui selle peale kasvõi ainult mõeldagi?

    aga kristjan, sina vana karu, mis sa tänapäeval biotechi puttidest veel arvad? et amgn näituseks muudkui kasvab 2% aastas ja p/e on 50 ja peale selle.

    möönan, et nende pipeline sisaldab teatavat positiivset riski, aga enne selle realiseerumist võiks ikka mõnedel optimistidel natuke ebamugav hakata. 1Q tulemused on käega katsuda ju...
  • hohohooo - vaatan, et vanad "sõbrad" pole seekord kriitikaga kitsid olnud.
    kristjan - kui sa loed Kasvuportfelli lehelt kommentaari, siis võid arvata, et "kes iganes" võib olla kas mina või Tarmo. Pole tarvis nii irooniline olla.
    Alo - tänan toetuse eest.
    njah.. eks ta nii ole, et turud on alla tulnud ja samuti ka Kasvuportfell. Samas on benchmarki stabiilselt outperformitud. kas kellelgi on sellega seoses mingeid vastuväiteid?
    Kasvuportfell sobiks tegijate arvates hästi investorite portfelli, kuid seda ainult osas, mida näeb ette varade jaotus. Kõige agressiivsematel investoritel võibolla 10-20%
  • Lp. Kristjan Hänni,

    natuke karmid ja ebaausad sõnad. Sest - 1) mina pole näinud ühtegi Teie poolt avaldatud portfelli; 2) siin foorumites olen näinud ainult tagantjärele väljatoodud tehinguid. Viimast on üsna lihtne edukalt teha.

    Lihtsalt palju julgust nõudev on see, kui julgetakse portfellid avalikud teha. Ja mitte neid ära peita kui nad on ka -50%
  • olavis: kui ma olen öelnud "vd: x või z", siis mis mõttes on tegu "tagantjärgi väljatoodud" tehingutega? Tegu on tehingutega, kus ma kirjutamise hetkel pikk või lühike olen (ja mis antud teemaga haakub - s.t. näitan, et ma olen oma mõtetele reaalselt raha panustanud, mitte ei tule niisama õiendama). Muuseas sarnaselt "tagantjärgi väljatoodud" kunagi jaanuaris lõppenud OSIP'i put lõppes 0-väärtusega. Kui graafikut vaatad, siis näed, milline nöök võib olla optsioonidega kauplemine isegi õigete ideedega. Ja minu idee on olnud see, et pikkade positsioonide (eelkõige tehnoloogiasektoris) omanikud peaksid mõtlema oma positsioonide katmisele mõnes (loodetavasti) veelgi volatiilsemas aktsiale (või indeksile) ostetud puttidega. 5%-10% portfellist puttides oleks katnud ülejäänud pika portfelli -40% vajumise.

    Muidugi pean ma Robertiga nõusuma, et kui Kasvuportfelli eesmärk ei olegi (kuidas seda nüüd öeldagi) "olla portfell" sõna tõsises mõttes siis seetõttu polegi vaja riskidele mõelda. Aga milleks siis "kasvuaktsia F" või põige KLM'i? Ja tuletan meelde, et kasvuportfell on LHVD ainuke selliselt välja pakutud "oma" portfell, mis seetõttu samastub mingil määral pakutava ideoloogiaga. Ja see ideoloogia (ülekaalutus tehnoloogiaaktsiates vähemalt jälgides "enimomatud ja enimostetud" aktsiaid) ei tööta vähemalt viimased 12 kuud mitte sugugi investorite kasuks.

    Kaeva siin foorumites ajas natuke kaugemale ja mõtle oma sõnade üle järgi.
  • Avastasin kord oma hämmastuseks (tegelikult mitte eriti), et mõned Raini poolt praegu pikaajalise investeerimise eeliste näitamiseks kasutatavad slaidid olid pea üks-ühele mõned aastad tagasi ka minu poolt aktsiaturu promomisel kasutuses... Mitte et sellest (lühiajaliselt) midagi mõistlikku oleks välja kukkunud.

    Sven: mina ja karu? Lolliks läin'd vä? :-) Aga tegelikult on mul üleval veel ainult üks pikaajaline put: GE.

    Robert: mina muuseas ei arva, et subjektiivsete arvamuste kõrvuti panemine esimeses postis oleks lahmimine. Sina arvad üht (ilma põhjenduseta, aga see ei ole iseenesest lahmimine), mina teist (samuti mitte lahmimine). Aeg on mõlema arvamuse kaaluja.

    Ja nüüd tagantjärgi kogu sellele tingel-tangelile mõeldes, mida tavaliselt kaasneb katsetega midagi kasvuportfelli koha pealt aru pärida - pole ilmselt mõtet. Aktsiaturg pakub igale omi võimalusi. Seega loobun edasistest kasvuportfelliga seotud kommentaaridest ja laseme ajal oma tööd teha.

    Parimat Robertile ja Tarmole!
  • kristjan: pinnapealse vaatluse põhjal oleks võibolla MSFT put isegi asjalikum - asi kasvab viimasel ajal aeglasemalt kui GE ja P/E on suht võrreldav. Allapoole potentsiaali on ka rohkem kui vaadata näiteks marginaale. Ja erinevalt GE-st pole MSFT nii intressitundlik.

    Aga eks nad ole kallid muidugi mõlemad.

    PS ... mis ei tähenda kunagi lühiajalise põrke võimaluse puudumist. Sell the rallies.
  • Täpselt ei suuda keegi ette ennustada.
    Sest inimeste käitumine on enamasti suures osas kaootiline. Ja sama turu kohta.

    Aga põhisuundumusi on Kristjan väga hästi suutnud ära tabada.
    Ja sellest piisab et päris korralikult turgudel raha teha.
    Kes ei usu see kaevaku siin foorumites ja tehku analüüs. Et mida millal Kristjan on öelnud ja kuidas on järgnevatel nädalatel/kuudel läinud.

    Kogu oma austuse juures LHV tööka pere vastu,
    on aga portfellindus olnud mõnevõrra nõrk.
    See omakorda on võib-olla toonud inimestele vähem raha kui oleks võinud tuua. Kaotustest ma parem ei räägi.
    Ilus teooria ei maksa kui see reaalses elus kehvalt toimib.

    GE put? Kas GE enam lähipäevadel/nädalatel eriti langeb. Võib-olla oleks mõtekas see kinni panna?

  • Ameeriklaste jaoks on Jack Welch piisav põhjendus vähemalt 25%'le GE MCAP'st :-) Varsti on ta läinud...

    Aga tegelikult suitseb GE (Capital'i) business minu meelest rohkem, kui JW seda ette kujutab. Umbes nii, nagu JC ei kujutanud ca 6 kuud tagasi veel midagi negatiivset CSCO'ga juhtumas.

    Sven & MSFT - vaata viimase aja PC'de liikumisi + DELL teadet. Kui PC'de müük juba tõesti enam-vähem läheb, siis pigem minult PASS.
  • matrox,

    kui mitu korda ma pean üht ja sama asja selgitama. aktsiate mudelportfelli ja asset allocation plaani ei saa minu meelest kuidagi samastada, sest esimene on osa teisest. Kui mingid aktsiad tunduvad kallid, siis tuleb otsida suhteliselt odavamaid, aga ei ole võimalik, et AKTSIATE MUDELPORTFELL ei koosne aktsiatest.
  • alo, sa ei peagi. ja ilmselt jääme me elu lõpuni selle pärast kannatama, et me ise endal lühikesed positsioonid ja tuletisinstrumendid oma portfellis ära keelasime. Portfelli koostamispõhimõtetes on muuseas sõna-sõnalt öeldud, et see võib sisaldada piiramatult sularaha.

    No mis teha. Me oleme ikka jubedad trikimehed küll, et oleme viimase poolaasta jooksul (eelkõige USA ja Nordic) aktsiatele raha eelistanud. Meie positsioonid Balti ja Vene aktsiates on olnud pisut püsivamad ja pikaajalisemad.

    Aga me oleksime veel suuremad trikimehed olnud, kui me oleksime oma ilmselt lühikese investeerimishorisondiga klientidele müünud pikaajalist aktsianägemust.
  • Alo, kuidas sa muidu Abby Coheni soovitusi hindad? Head või väga?
  • Kristjan
    Ma olen GE koha pealt nõus selles et Long pos hoidmise risk on suurenenud.
    Ja bossi selline enesekindel esinemine tekitab ka minus küsitavusi. Ning ära ta läheb ja edaspidi mingi tagasilöök sellest tuleb.
    GE Capitali ma ei tea kuid praeguses majandusseisus võib sealt jama tulla kui palju.

    Sellest hoolimata on hetkel 'lillelaste' periood.
    Welchi enesekindlad avaldused sisendavad kindlustunnet. Kes ei tahaks kuulda midagi head?
    Kohe avaldab GE tulemused. Mul on raske uskuda et sealt halba üllatust hetkel tuleb. Welch vaevalt nüüd nii loll on et paar päeva varem hakkab asja ilusamaks tegema kui see on.
    Usun et see kõik kutsub esile täiendava optimismi. Ja hind võib tõusta.
    Minu jaoks ka GE graafikud hetkel ei näita langust - vaid rohkem tõusu võimalust.

    Mis aga võib juhtuda mõne nädala või kuu pärast - noo see on hoopis iseasi.
    Seega kui Put on väga-väga pikaajaline siis võib jah hoida...muidu lihtsalt võib väärtust kaotada...
  • No aru ma ei saa kuidas siis see PC sektor nüüd järsku nii hea on?
    MSFT püsib ja püsib....
    DELL taob uhkelt rusikaga vastu rinda.
    IBM ikka ei tahagi eriti langeda....
    (okey, IBM ei ole puhas PC)
    Kas see kõik ikka on nii roosiline?
    Või nagu varemgi?
    Et teeme mõne nädala tõusu ja siis vajume jälle alla?

    Ja tegelikult DELL oli suht vait kaugema tulevikus suhtes. Seega hetkel võib seis olla talutav. Aga mis edasi saab seda lihtsalt ei tea?

    Aga jah, MSFT koha pealt ootasin rohkem langust.
    Paistab et seda hetkel ei tule.....

    Või lihtsalt on kogu seis nii halb, et ka see koht mis on vähem halb on juba hea?
  • Eks ta ole, võrreldamatuid asju ei tasu võrrelda. Ma näpin mudelportfelle ikka sellepärast, et näha mida analüütikud julgevad pikaajaliselt soovitada. Ja kui enamus cashis siis võiks sellest nagu järeldada, et totaalne häving on teel.

    Golden Sachsi ja Abbey Coheni soovitustega ei ole ma kahjuks piisavalt kursis hoidnud ennast, et midagi arvata. Globaalselt on olemas vingemaid tegijaid ja Kesk-ja Ida-Euroopat nad katavad väga kaootiliselt.
  • Ja kui enamus cashis siis võiks sellest nagu järeldada, et totaalne häving on teel...

    Ja mis siis viimase aasta jooksul juhtunud on? või viimase poole aasta jooksul? või on totaalne ainult selline häving, mis hävitab >95% varadest?

    ah mis seal ikka. Las need portfellid olla. ega me ennast selle pärast väga õnnelikuna ei tunne, et tänu suure osa ajast cashis istumisele me turust oluliselt vähem kaotanud oleme. muidugi oleks täna tore vastu rinda taguda ja öelda, et näete mehed - meil oli pool portfelli Alcoad täis - mis te nende pda-tootjatega ikka jamate siin. paraku see nii päris pole olnud.
  • Tere kõigile.. magasin diskussiooni alguse maha, ei ole viimasel ajal siin kuigi tihe külaline olnud.

    Ma ise ei arva sugugi, et Kristjan lahmiks, tema seisukohalt vaadatuna on jutt jumala õige. Asi mida ma ise tahaks siinkohal veidi õiendada, on see, et vähemalt minu jaoks ei ole seesama kuulus Kasvuportfell kunagi olnud soovitus sarnaseid aktsiaid osta või sarnaste printsiipide järgi oma portfelli koostada, vaid lihtsalt illustreeriv näide, kuidas sellisel moel investeerides minna võiks -- see on üks asi mida ma kunagi omavahelises arutamiseks Kristjanile ka üsna pikalt selgitasin. Kui see näide on ka negatiivne, on ta siiski oma eesmärgi täitnud, niikaua kui ta tekitab sisulist diskussiooni või aitab inimestel asju perspektiivi panna ja võrrelda. Siin on oluline erinevus Kristjani ja minu lähtekohtade vahel, Kristjan on sel alal professionaal, minu põhitöö (ja ka huvid) on hoopis midagi muud, sellest tulenevalt on ka väga loomulik, et Kristjan sellel alal paremaid otsuseid teeb.

    Ja kui tõesti on selline lugu, et selle portfelli väljasolek kedagi väga häirib või kellegi arvates LHV mainet kahjustab, siis on seda viga küll väga kerge parandada :).
  • On mis on, aga õnneks mõned aktsiad käituvad ka ratsionaalselt. Näiteks AMGN, mis eile kukkus 4.5%.
  • Avastasin endalegi üllatusena, et Kasvuportfell on niivõrd hea ja universaalne asi, mida üks Eesti suurpank ei häbene oma uue toote nimena kasutada.
    Vastavalt reklaamplakatilt sain veel aimu, et tegemist on väga sarnase tootega ka siin lehel olevale Kasvukontole. ilus pilt oli ka plakatile pandud. samas, miks mul on tunne, et ma olen seda pilti kusagil varem näinud? näiteks Kasvukonto reklaamlehtedel.
    Tõepoolest, palju õnne LHV Direct! Pangad juba kujundavad oma tooteid Directi järgi, mis võiks olla järgmine samm....?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon