Farma ei kao - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Farma ei kao

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ravimiameti inspektsiooni osakonnajuhataja ei usu, et Farma peab uksed sulgema, kirjutas Postimees.

    Farmaatsiatehas vaevleb uute nõuete täitmisega
    Neljapäev 19.04.2001

    Tänavu suvel ravimitootjatele ja -pakendajatele kehtima hakkavate uute nõuete täitmisega on kõige enam raskusi Eesti suurimal ravimitootjal Tallinna Farmaatsiatehasel.
    Ravimiameti inspektsiooni osakonnajuhataja kohusetäitja Hille Kase sõnul niinimetatud heade tootmistavade kehtima hakates Eesti ravimitootjate turg väga palju ei muutu, sest kaheksas vastavat litsentsi omavas ettevõttes on enamik vajalikke nõudeid täidetud.

    Probleemid suurimal tootjal

    Kõige suuremad probleemid on tema sõnul suurimal ravimitootjal Tallinna Farmaatsiatehasel. «Praeguse seisuga ootame tehaselt arengukava esitamist, kus oleks kirjas ka kõigi nõuete täitmise tagamiseks vajalike investeeringute suurused. Alles siis saab näha, kas 1. juuliks on reaalne, et sellega toime tullakse,» lausus Kask. Sellesse, et nõuete jõustudes farmaatsiatehas Eestis kaoks, Kask siiski ei usu, sest osad tootmisüksused on neil korras.

    Samas on ka võimalik, et nõuete täitmise tähtaega pikendatakse, kuid seda saab teha ainult sotsiaalministri määrusega ning see kehtib siis kõikidele tootjatele, mitte ainult ühele.

    Tallinna Farmaatsiatehase esindaja ei soostunud Postimehele tehase praegust olukorda ja tehase plaane kommenteerima. «Börsiettevõttena peame oma käikudest ja plaanidest esimesena teavitama börsi, aga mitte ajakirjandust,» lausus ta.

    Kõigi nõuetega ei pea tänavu suveks valmis saama ka steriilseid ravimeid tootvad ettevõtted, sest neile on kehtestatud rohkem nõudeid ning nende täitmiseks on aega järgmise aasta 1. juulini.

    «Steriilsete ravimite alla loetakse ampullid ning muud peamiselt süstimiseks mõeldud medikamendid,» märkis Kask.

    Kõige mahukamad on Kase sõnul investeeringud ruumide remonti, ventilatsiooni ja ristsaastumise vältimiseks.


    Kirjutise aadress: http://www.postimees.ee/index.html?number=176&op=lugu&id=17506
  • Spekulantidele maiuspala koduturult. Selleks aastaks madinat Farma ümber jätkub.

    Farmaatsiatehas ei vasta nõuetele


    Musta stsenaariumi korral peaks Tallinna Farmaatsiatehas tänavu suvel teoreetiliselt sulgema osa oma tootmisest, kuna ettevõte ei suuda 1. juuliks oma tootmist vastavusse viia uute tootmisnõuetega.
    Reeglite kohaselt peavad Eesti ravimitootjad alates juulist vastama niinimetatud heale tootmistavale (GMP), mille nõuded on firmadele teada juba alates 1996. aastast, kirjutab Eesti Ekspress.

    Hea tootmistava nõuab näiteks, et ruumid oleksid piinlikult puhtad ja mustuse tekkimise vastu peab tootmisruumides püsima ülerõhk, samuti ei tohi avada aknaid.

    “Kui räägime lääne partneritega, tekib alati kohe küsimus GMP-litsentsist,” lausus farmaatsiatehase finantsjuht Raivo Unt.

    Praegu ei võta ilma GMP-litsentsita toodangut vastu näiteks Tšehhi, Ungari ja Slovakkia, enamiku farmaatsiatehase toodangu sihtriikides Baltimaades ja SRÜ-s hea tootmistava järgimist siiski ei nõuta.

    Samas 1. juuliks peavad Eesti uued nõuded täidetud olema ning sotsiaalminister Eiki Nestor on ravimiameti juhttegelastele kinnitanud, et tema kellelegi järele anda ei kavatse.

    Kuigi tootmise vastavusseviimine uute nõuetega on Tallinna Farmaatsiatehase jaoks ülioluline, ei sisalda firma ametlikud aruanded nõuete kohta ridagi ning võimalikest riskidest pole avalikkust teavitanud ka tehase audiitor.

    Teoreetiliselt peaks farmaatsiatehas seega suvel osa tootmisest kinni panema, vaid ampullitsehhis hakkab GMP-nõue kehtima alles aasta pärast.

    Praktiliselt aga tootmisliine tõenäoliselt kinni ei panda, kuna tehase juhtkond saatis aprilli alguses minister Nestorile palve ajapikenduse saamiseks, minister andis asja edasi ravimiametile.

    Suure tõenäosusega päästab ravimiamet farmaatsiatehase sulgemisest, kuid nõuab kindlat tegevuskava, mida ja millal moderniseeritakse, märgib ajaleht.

    Tänavu kevadel tehase juhatuse esimeheks saanud Ibraim Muhtshi sõnul kavatseb ettevõte tänavu GMP-standardite tasemele jõudmiseks investeerida ligikaudu kümme miljonit krooni, eelneva nelja aastaga on investeeritud 27 miljonit.

    Moderniseerimise käigus viib Tallinna Farmaatsiatehas esmalt uute nõuetega vastavusse laoruumid ja salvide tootmise, seejärel pöörab ettevõte oma tähelepanu tablettide valmistamisele.

    Tallinna Farmaatsiatehas erastati 1996. aastal, ettevõtte suuromanikeks sai vendade Aivar ja Margus Linnamäe firma Magnum Grupp, kes soovisid ettevõtte GMP-tasemele viia paari-kolme aastaga.

    Ülioptimistlikele tulevikulootustele tõmbas kriipsu peale börsikrahh ning 1998. aastal sai farmaatsiatehas 93 miljonit krooni kahjumit.

    Raskete aegade saabudes selgus ühtlasi, et ettevõtte omanikud on end lõhki laenanud ning Tallinna Farmaatsiatehase ja tütarfirma Grindeksi kontrollpaki võttis üle rahastaja nüüdne Sampo Pank.

    Praeguseks on Grindeksist saanud Tallinna Farmaatsiatehase suurim osanik, Grindeks korraldab ka tehase eksporti.

    Sampo kaudu on ravimiäriga kaudselt seotud ka Eesti Pank, kuna endise Optiva Panga müügil soomlastele lisati lepingusse klausel, et kui pangal tekivad kehvade laenude tagasisaamisel probleemid, maksab Eesti Pank need kinni.

    See tähendab, et kui farmaatsiatehas satub pankrotiohtu, jõuaks arve lõpuks Eesti Panka, märgib ajaleht.

    Samas on sellise musta stsenaariumi rakendumise tõenäosus nullilähedane, kuna farmaatsiatehase kinnisvarast, laojääkidest ja muust varast peaks jätkuma kõikide võlgade tasumiseks.

  • Nõue on ajendatud Eesti soovist liituda Euroopa Liiduga.


    Ravimite tootmise eeskiri
    Kinnitatud: sotsiaalministri 29. novembri 1999. a määrus nr 74



    Konkreetsed EL direktiivid on...


    Ravimiseaduse (RT I 1996, 3, 56; 49, 954; 1997, 93, 1564; 1998, 36/37, 554; 1999, 58, 608) paragrahvi 5 lõike 4 alusel ning kooskõlas Euroopa Nõukogu direktiividega 75/318 EMÜ (EÜT L 147, 09.06.1975) ja 75/319 EMÜ (EÜT L 147/13, 09.06.1975) ning «Heade tootmistavadega» («Euroopa Liidu eeskirjad ravimitele», 4. köide, Euroopa Ühenduste ametlike väljaannete talitus, Luksemburg, 1998; Good Manufacturing Practice. The Rules Governing Medicinal Products in the European Union. Volume 4, Office for Official Publications of the European Communities, Luxemburg, 1998).

    Käesolev määrus hakkab uuele ettevõttele või tootmisüksusele kehtima kohe pärast jõustumist. Enne käesoleva määruse jõustumist tegevust alustanud ettevõttele hakkab käesoleva määrusega kinnitatud ravimite tootmise eeskirja 2. osa («Põhinõuded») ja lisad 2-6 kehtima 1. juulil 2001. a ning lisa 1 1. juulil 2002. a.

    Eeskiri koos lisadega hõlmab heade tootmistavade nõudeid.

    Ettevõte peab vastama heade tootmistavade nõuetele.




    Tegelased:

    Farmaatsiatehas
    Riigi Ravimiamet
    Sotsiaalminister
    Grindeks
    Tallinna Börs
    Väikeaktsionärid
  • Risk on muidugi kõrge, kuid samas on asjaolude sobiva kokkulangemise korral tegemist ilmselt suurima tõusupotentsiaaliga aktsiaga Tallinna börsil. Paari aasta pärast tagasi vaadates on palju neid, kes kunagist möödavaatamist kahetsevad.
  • Minumeelest jääb kogu maailm iga päevaga haigemaks.Nii et ravimifirmadel on tulevikku.
  • Teine "positiivne" tegur võiks olla rahvastiku vananemine. Kui mujal nõudlus väheneb seoses rahvaarvu vähenemisega, siis ravimite nõudlus püsib veel tükk aega.
  • Kas keegi oskab öelda, millal FARMA oma I kvartali tulemused avaldab?
  • 2000. aastal avaldas 9. mail. Kasum võib olla suurem kui 00 4.kva, kus saadi kahju dollari langusest.
  • Ei ta kao jah. Farmatehas on viimane kants Eestis, kus kantakse ravimitööstuse ravimite valmistamisega seotud osa know-how traditsioone. Ülejäänud on enamasti pakendajad. Paraku on ravimitööstus selline, kus hoolimata nendest euro- ja muudest direktiividest paljugi püsib traditsioonidel ja empiirilisel teadmisel. Seetõttu palju pikameelsust Ravimiametile dialoogis TFT-ga GMP sertifikatsiooni saamisel.

    Parim võimalikust personalist kvaliteedi ja tootearenduse valdkonnast on farmast ammu lahkunud, vana personal on eelkõige tootmise kesktaseme juhtide tasemel alles, mis on ka taganud järjepidevuse. Sektoriteadmisega personal ongi see, mille säilimine on tegelikult tervele Eestile oluline;

    Farma/Grindex pole endiselt näidanud mingeid tõsiseid samme oma tootevaliku arendamisel (eelkõige tahkes ravimvormis - tablett/kapsel - ravimid).

    "Inimeste haigestumus" võib olla kõrge aga 'regulatory compliant' odavate alternatiivide kättesaadavus maailmas ainult kasvab. India, Ees-Aasia jms riikide ravimitööstus saab järjest FDA (USA ravimiamet) sertifikatsioone ja iga kell rohkem 'compliant' hoolimata meie tundest et võib-olla ikka ei ole, kuid samas ka odavam ja laiema tootevalikuga kui farma. Kättevõtmise asi rohkem. Samas on juba praegu ravimeid, mille osas konkurentide tooted on farmast odvamad.

    Nagu arvata võite, seni kuni on vene turgu on farma edu unisoonis vene olukorra ja dollari kursi ning börsiteadetega. Lisaks olukord Grindexis - Jaapanisse eksporditava vähiravimi aktiivaine turu ärakukkumine, vahetused juhtkonnas, finantspoliitilised sammud (s.h. meeletu hulga alakasutuses kinnisvara müük/rent, personali vähendamine). Ja muidugi huvitab meid kõiki edukas farma müük strat investorile olgugi, et Euroopa on täis tunduvalt magusamaid ohvreid. The quick and the dead olukord;

    Kurb veel see, et nendest investeeringutest oli juttu ka vahetult siis kui farma erastati. Number oli võib-olla veidi väiksem. Siiski-siiski kulutatavatest inimtundidest on riistvaralised täiustused küll kalleimad, kuid protseduuride ja dokumentatsiooni väljatöötamine on sama kaelamurdev ülesanne (vt eespool personali osa). (Lääne konsultantide kasutamine selleks tähendab ka miljoneid).

  • Farma olevat saavutanud sotsiaalministrilt aasta pikendust. Sellest ka tõusnud ostunoteeringud börsil viimase nädala jooksul ja õhuke müügihuvi. Eriti südantliigutav on finantsjuhi R. Unt'i väikeaktsionäride huvide kaitsmise prioriteetsus seoses võimaliku tabletitootmise Grindeksisse üleviimisega. Aga kui kindlalt lubatud 10 mln kasumit igal juhul aasta lõpuks täis tuleb (EPS=8), on maksimaalne oodatavate tulemuste P/E praegu 2.6 ja P/B 0.8. Väidetavalt on kasum edaspidi suuremgi. Üks pudelikael on läbitud.

    Sampo päästab Farma aktsionäre, ka iseennast
  • Täna Farma aktsial rekordkäive, ehk üle 4000 aktsia. Tehing tehti lähemal müüginoteeringute hinnale. Päeva lõpuks puudub müügipool sootuks. Tubli vastukaal Nokia langusele.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon