Mida arvatakse EUga liitumisest? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mida arvatakse EUga liitumisest?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Paljudes liikmesriikides ja ka kandidaatriikides on tõusmas nö euroskeptitsism. Kui ma ei eksi, siis ei ole ka Eesti arvamusküsitlused liitumist eriti soosinud. Samas peavad valitsused (nii meil kui mujal) ühinemiskõnelusi ning valutavad muidu südant, kuidas ikka kiiremini liikmeks saada.
    Millised kasud võiks Eestil olla EU liikmeks saamisel? Millised on potentsiaalsed riskid ja ohud?
  • Plussid:
    1. Oskusteabe ja kapitali vaba voog Eestisse,
    2. Investeeringud => uued töökohad
    3. Kaitseküsimus. See loomulikult seotud ka NATOga, kuid kindlasti lisab EU membership täiendavaid julgeolekugarantiisid

    Miinused:
    1. Tsentraliseeritus
    2. Bürokraatia ja ametnikkonna kasv
    3. Oht iseseisvuse kaotamisel Brüsselile
  • Kuidas suhtud KIIRESSE ühinemisse Euroopa Liiduga?
    - Ei toeta 38.26%
    - Toetan 30.20%
    - Pigem ei toeta 17.45%
    - Pigem toetan 14.09%
    kokku: 149
    Äripäevast 20.04.2001

    Päeva küsimus: Kas Eesti peab euroliitu astuma?
    Kindlasti 32% 2032
    Mitte mingil juhul 31% 1955
    Oleneb tingimustest 33% 2093
    Vahet pole 3% 215
    Kokku vastuseid: 6295
    Delfi 28.03.2001


    EU toetajaskond kahaneb kiiresti. Äripäeva küsitluses valisin Pigem toetan vastusevariandi.


  • miinustele punkt 4 lisaks:
    ajude ja tööjõu vaba äravool, kui mittearvestada 7 aastast piirangut(piirangu tulek sõltub muidugi ka läbirääkimistest).
  • Kui ajad olid ärevamad, siis inimesed olid ilmselt palju rohkem pro-EU kui praegu. Kõige suurem oht minu meelest ongi, et enamus inimesi päriselt ei teadvusta, kus kohas ja mis arengutasemel riik Eesti on. Liiga hästi on ehk läinud viimasel ajal.
  • ei mäleta, mitmes see Eesti nüüd riikide arngutabelis oli (43 või 46), kuid arenguriikide sabas seal sörgib 8)
  • Lisaks ühe plussi - mul on lootust pensionikindlustuse säästud kauges tulevikus ikka kätte saada :-)

    Ajude äravool?! Arvan, et see on küll ilma ajuta, kes seda siin Eestis kasutada ei mõista.
  • kui läänepool palk ikka 6-8 korda kõrgem, mida sa ikka siin passid.
    saksamaa plaan oli 2001 lubada riikki 20K IT-spetsialiste MINIMUM aastpalgaga 100K DEM.
  • Eestlased on ikka väga optimistlikud kõige selle hea suhtes,mis EL tuleb. Olgem realistid midagi ei anta niisama, eriti kui laienemise ring sisaldab 3 või enamat riiki korraga. Viimane suurem laienemine (üle 1 riigi) oli Portugal ja Hispaania.
    Kui praegu ühineksid isegi ainult Eesti ja Sloveenia, siis oleks meil kõva konkurents kõige selle hea saamiseks, mida EL'st saada on. Kui nüüd ootame liituma Poolat, Ungarit, Sloveeniat, läheb konkurents kordi tugevamaks.
    Ma näen ja see kumab mingil määral läbi ka Rene2 väljaütlemistest, et kui EL'ga liitumisel kohe oluliselt olukord ei parane, oleks selliseid ELi tööjõuturul õnneotsijaid piisavalt ja eks selleks "negatiivseks stenaariumiks" valmistudes see tööjõupiirang mõeldud olegi.
    Valitsus oma "europugemises" on olnud mõttetult kiire kõige nõustuma, mida EL tahab - eesmärk ja mõõdupuu teiste kandidaatidega võrdluses on ainult läbirääkimistel suletud peatükkide arv. Vale! Pigem pisut viisakalt ametlikel tasemetel viivitada kui kõigega nõus olla. Momendi negatiivne suhtumine on valitsusele soodne hetk nõutada mingit präänikut El'lt, keegi oleks pidanud veel Verheugenile eile tordi näkku panema!
  • Need, kes nõuavad Eesti valitsuselt tingimuste esitamist EL-le võiksid meelde tuletada, kes kellega ühineda tahab. EL ei vaja Eestit, nõus ollakse andma vaid põhjendatud üleminekuaegu ja ka neid mitte lõpmata palju.
  • Yaak, palun kontrolli oma andmeid! Enne kui lausvalet levitama hakkad, mõtle ka , mida räägid!
    Viimane suurem laienemine (üle 1 riigi) oli palju aastaid pärast Portugali ja Hispaaniat. 1995 liitusid korraga Soome, Rootsi ja Austria.
    Sellised avaldused näitavad selgelt, et euroskeptikud lihtsalt valetavad ja vassivad ja moonutavad fakte. Häbi!
  • mulle sümpatiseerivad euroskeptikud, aga ise olen üpris ükskõikne kogu värgi suhtes
  • Äkki keegi ütleks konkreetselt, mida me kaotame jäädes väljapoole. Jutt paksemast supist ei ole väga veenev, kui sellega kaasneb EU poolne ülereguleerimine ja bürokraatia. Panema ühele poole vabakaubandusest saadava kasu ja teisele poole efektiivsese langemise tänu suuremale bürokraatiale. Võib-olla on see väga primitiivne lähenemine...

    Robert tõi välja mõned plussid, kuid kas see on siis nii, et kui me EU-sse ei astu, siis
    1. oskusteave ja kapital enam Eestisse ei tule.
    2. investeeringuid Eestisse enam ei tule.

    Kas ei ole mitte nii, et väljapoole jäädes võime neid protsesse oma maksusüsteemi kaudu märksa paremini juhtida.

    Kaitseküsimused lahandab NATO-ga lähenemine. Selles osas ei anna EU midagi uut juurde.

    Euroaktivistid, olge mehed ja müüge mulle see idee maha! Ei peaks väga raske olema, kui see nii hea on...
  • no nii,EL jahh?
    Olen EL-iga liitumise pooldaja,seda kõige lihtsamal praktilisel põhjusel.
    Õudsalt kadedaks teeb,kuidas need EL-i liikmesriikide kodanikud Euroopas reisides lennujaamades oma passi piirivalvajale vaid kaugelt näitavad ja mina oma sinisega vastaku küsimustele,et...alates sellest,kas ma inglise keelt räägin,lõpetades,mida ma 'siit' üldse otsin?:-D
    Aga olen kangekaelne,vat ei vaheta oma eksootilist sinist passi mõne harilikuma-igapäevasema vastu välja ja kogu lugu.

    Nüüd siis asja juurde.

    Plussid:
    1. Oskusteabe ja kapitali vaba voog Eestisse,

    Miks peaks oskusteave vabalt Eestisse voolama hakkama?Oskusteave on seotud raha tegemisega.Ja miks peaks keegi oma oskusteavet vabalt kuskile voolama laskma...?
    See, kuidas burgerile kotletti vahele panna või nokia telefoni osasid lego kombel kokku sobitada...siiski vist ei kuulu oskusteabe hulka?

    kapital voolab vabalt tänapäeval niikuinii kui kapital tunneb kasvamise võimaluse lõhna.
    EL-iga ühinemisel väheneks vast Eesti riskimaa staatus läänepoolsete kapitali liigutajate silmis.

    2. Investeeringud => uued töökohad
    ...mnjahhh...Lääne-Euroopa majanduslik huvi Eesti kui Ida-Euroopa riigi vastu piirneb siiski vaid lähi-Aasia odava tööjõu kasutamise võimalusega.Suurendab konkurentsivõimet ettevõtetel,kes töö tegemiseks Aasia asemel Ida-Euroopasse saadavad.Lähemal on,tuleb odavam.
    No ja teiseks,kuna Ida-Euroopa ihaldab hirmsasti Lääne 'oskustebel' põhinevaid tooteid,nohh BMW-d jne.,siis loomulikult on EL-i liikmesriikide majanduslikuks huviks ka siseturu suurendamine Ida-Euroopa rikkide arvel.

    3. Kaitseküsimus. See loomulikult seotud ka NATOga, kuid kindlasti lisab EU membership täiendavaid julgeolekugarantiisid.

    Nato-ga ühineb Eesti järjekorras peale Venemaad.See peaks ju igale ühele selge olema,kes viitsib pilgu maakaardile visata.Mingeid julgeolekugarantiisid läänest, peale Skandinaaviamaade huvitatuse Balti riikide iseseisvuse suhtes(et need Vene piirid ja raketid ikka veidi kaugemal oleksid),ei maksa lääne poolt oodata.Skandinaaviamaadest on NATO liige Taani-Norra.Sealtpoolt võib muidugi suusõnalist toetust tulla...ja on tulnudki.NATO on aga Usa poolt juhitud organisatsioon.Ja seda,et Usa soovib Venemaaga tõsisesse vastas-seisu minna pisikeste kääbusriikide tõttu,oleks vast väga naiivne arvata.

    Miinused:
    1. Tsentraliseeritus.
    Mis asi on see tsentraliseeritus?
    ...kidas siis ikkagi on tänapäeva demokraatlikud riigid tsentraliseeritud?Kas Usa on tsentraliseeritud?On ju Usaski igal osariigil oma seadusandlus.Mõnedes osariikidise võivad mehed omavahel abielluda,osades ei või.:-DTäpselt nagu Euoopaski.Ja et tsentraliseerituse tasemelt Euroopa kunagi Usale lähedalegi jõuaks...niisugune arvamine näitab vaid,et arvajal pole kunagi tulnud kokku puutuda arvamistega Euroopas.
    Mitte üksiki Euroopa riik ega rahvas ei taha kuuldagi midagi ühisest suurest Euroopa riigist.See peaks ju siililegi selge olema?
    Et keskid poliitikud kuskil unistavad Euroopa presidendi toolist,ka selles pole midagi imelikku.Aga kelle probleem see on?
    :-D


    2. Bürokraatia ja ametnikkonna kasv

    Bürokraatiaks pean olukorda,kus otsuse tegemine on sõltuvuses ametniku suvast...enamasti nagu Eestis hetkel.Õigusriigis on ametnikul tark raamat,mille põhjal ta oma otsuseid teeb.Ja kui ametnik ei tee oma otsust raamatust näpuga järge ajades,on võimalik temast ja tema otsusest jagu saada.Tarka raamatusse on kirja pandud mängureeglid,mis kehtivad kõigile võrdsetel alustel.Targa raamatu nimi on seaduseraamat ja mille olemasolu ning sellel põhineva õigussüsteemi funktsioneerimine on omane tsivilisatsioonidele.
    Kui inimesed veel koopas elasid,oli igal mehel oma õigus...


    3. Oht iseseisvuse kaotamisel Brüsselile
    Nohh ma arvan,et Eestil üksinda pole siiski vaja karta iseseivuse kaotamist ja veel Brüsselile.EL-i liikmesriigid on siiski senini kõik iseseisvad riigid ja karta,et mõni neist sooviks loobuda iseseisvusest kunagi 'Brüsselile'...?...ja et Eesti oleks siis järgmine täielikust iseseisvusest loobuja?
    :-D
    Täielikult iseseisvad riigid on tänapäeval Kuuba ja Põjha-Korea.Nii et võimalus on olemas.Ühineda täiesti iseseisvate riikide liiduga kui selline peaks kunagi moodustatama.:-D
    Maailm on globaliseerunud ja Eesti asi on otsustada,kuhu ta ta kuuluda sooib.

    Valikud on nagu EL ja SRÜ.
    ASEAN ja USA jäävad nagu kaugele ju.
    ...ja loodetavasti keegi siiski ei tule siia seletama Shveitsi ja Norra näidetega,...rääkimata sellest 'ühest liidust teise' jutust...näitama vaid seda,et ta maailma asjadest üldse mitte midagi aru ei saa
    :-)



  • to: Graafik

    Erinevalt Sinust mind jätavad euroskeptikud ükskõikseks. Euroopa Liit ise - seda küll mitte - olen tulihingeline pooldaja. Aga skeptikud kui isikud - nothing personal!

    IRW!
  • Eestil on olnud kokku kaks presidenti- esimene juhtis meid LIITU nüüd teeb seda järgmine.
    Alles saime ühest kolhoosist välja, milleks on vaja tormata kohe teise. Eesti on nii väike tegija, et tal ei saa seal sõnaõigust olema ja oleme jälla samas kohas nagu vanasti- luba tuleb küsida Moskvast
  • Selle kohta on olemas ka teine näide, meist ainult 80 km eemal põhjas.
    Kui Soome liitus 1995. aastal Euroopa Liiduga, siis küsiti nende diplomaatidelt samamoodi: "miks te seda ometi tegite, mis see teile annab?" Soomlased vastu: "meil on elav kogemus olemas, et nii väike riik nagu Soome tänapäeval igasugu liitudest lihtsalt ei pääse, see on ajalooline ja majanduslik paratamatus. Noh, ja elu on näidanud, et mõni liit on lihtsalt veidi parem kui teine!"

    Muide, see ei ole anekdoot, vaid tõestisündinud lugu!
  • Eestil ei olnud sõnaõigust Moskva LIIDUS ja ei saa olema ka Brüsseli LIIDUS...

    Milline on meie sõnaõigus kui ei kuuluks ühtegi LIITU ?

    What’s the difference?
  • Velikij - piinlik lugu jah, et ma EFTA riikde ühinemise unustasin.
    Mõte aga ei muutu, siiani on ühinenud EL'ga ligilähedasel majanduslikul tasemel olnud riigid ja isegi Hispaania-Portugali ühinemisel oli tegemist regiooniga, mis oluliselt ei killustanud infrastruktuuri rajamiseks antavat abi, mis saab olema üks olulisemaid, mida EL'lt võiks oodata.
    Nüüd aga vaevalt et Eesti saab kasu näiteks Sloveenia infrastruktuuri järeleaitamisest - see oli see mõte mida tahtsin väljendada. Loomulikult oli su vastus tüüpiline eurooptimisti oma - "Sellised avaldused näitavad selgelt, et euroskeptikud lihtsalt valetavad ja vassivad ja moonutavad fakte. Häbi!" tsitaadi lõpp. Meeldiv et sul ühtegi argumenti polnud.
  • "vaevalt et Eesti saab kasu näiteks Sloveenia infrastruktuuri järeleaitamisest" - ma kui turist oleks hea meelega huvitet, et seal ikka autoga sõita saaks ja puhast vett juua ka. Sedasama soovin ka sloveenlasele, kui ta siiakanti juhtub tulema.

    teremerele - eurooptimismist sissevõetuse põhjusi Sa siiski välja ei toonud ...
    Eks seda on raske teha ka. Usun, et kui 1990-ndal oleks keegi midagi üle-eestilisest internetistamisest räägitud, oleks talle samamoodi otsa vaadatud, nagu seda teevad Toomsalu või Gräzin täna.

    Nii eurooptimisti, kui ka euroskeptikuid ühendab üks ja ühine tunne - see on kõhutunne. Sama supp, aga loksub erinevalt.
  • EL'i pooldaja. Seda mitte mingi abstraktse nänni ootuses vaid veendumuses, et see on ainuke viis edasi minna. Ülal tõi robert 3 plussi ja 3 miinust, mis nagu teremere juba põhjendas, ei ole tegelikult ei plussid ega miinused. Tundub, et need plussid ja miinused on skeptikute endi poolt yles seatud, et oleks lihtne põhjendada ja ümber lükata, et saaks lõpmatuseni heietada. Tundub, et see läheb rahvale peale. Enamusele on ju vaja mingit kindla suuruse ja jämedusega vorsti mida siis mõõta ja kaaluda.
    Aga võiks meenutada mõne aasta tagust "laevandussõda" Soomega. Ega ikka ei ole kyll kellegilt tuge loota kui kellegi suurega liidus pole. Suured poisid ei mängi sinuga kui ei taha ja kõik.
  • Ma korraks tõmban paralleeli NATOsse astumisega.

    Miks eestlastel on vaja NATOsse astuda, aga soomlastel mitte?

    Äkki aitab see küsimus edasi arutleda ka EL teemadel.
  • to: graafik

    Sel (NATO) teemal võiks teha eraldi foorumi. Sest tegu on siiski totaalselt erinevate ühendustega, üks nendest on majandusintegratsioon, teine sõjaline liit.
  • Soomlased ei usu NATO-sse, nad usuvad oma võimetesse. Kui kysida keskmiselt soomlaselt, kas Soome võidaks sõja Venemaaga, vastaks ta: ILMAN MUUTA. seda tean ma isiklikust kogemusest.
  • Laulusalm ütleb,et eestlane olla on uhke ja hää.
    NL-is ei olnud küll eriti hää aga uhke oli küll-
    ikkagi zovetski zapad.EÜ-s on ilmselt veidi hääm,
    aga uhke seal kindlasti pole.NL-i analoogis platseeruksime ilmselt kuhugi siberi kolkaküla rajooni.Nii jääbki mulje,et tegelikult käib vaidlus kahe poole vahel,kellest üks tahab ,et oleks hää ja uhkuse peale nad sülitavad.Teine pool
    tahaks ,et oleks uhke ja hää korraga.Seega EÜ pooldajad versus utopistid.
  • Madagaskar,
    "eurooptimismist sissevõetuse põhjusi Sa siiski välja ei toonud ..."


    ei ole ma mingi euro-optimist.Euroopa saab väga hästi hakkama ka Eestita.Olen Eesti optimist!..ka selles osast,et Eestist saab üks harilik riik,mis on juhuslikult EL-i liige....ja siis võib seal koos kõikide teistega skeptitada,kui need Brüsselis tegelased midagi liialt enesele ette kujutama hakkavad.

    Ja loomulikult olen ma EL-iga liitumise poolt eelkõige sellepärast,et see on mulle kasulik.Nohh,kinnisvara hinnad Eestis peaksid hüppama hakkama ja nii mõndagi veel...
    :-)

  • EL liitumine on EESTILE hydavajalik ja myydapyysmatu samm. Nii majanduslikus kui sotsiaalses myttes. Kuid kyige tyhtsam selle asja juures on et kuidas ning, mis tingimustel seda tehakse. Kui ma vaatan ja vyrdlen EESTI siseturgu (whitecollari, bluecollari- palgataset, GDP, tyelist inflatsiooni) ning mytlen omaette et kui nyyd tuleb jylle yks tysisem laks kas SRU vyi EL poolt oleme me jylle pylvili, lihtsalt selle pyrast et meil pole oma siseturgu vaid enamus me vendadest ja ydedest loodavad foreign investment peale. Muidugi on kyige tyhtsam see et tingimustel me liitume! Byrokraatia suureneb! Selles pole midagi pahat kui EESTI RAHVALE luuakse juurde rohkem tyykohti ning rohkem asju pannakse kirja, mis omakorda aitab tugevdada kontrolli ning arendada riiki ning luua nauditavat elu meie noortele peredele ning pensionyridele! Kyik oleneb EESTI poliitikutest kui tsentraliseerituks ning juhitatavateks me Brysselist saame. Kui me peame loovutama piisavalt suure tyki oma GDP-st igal aastal siis vastavalt sellele peaksime ka yhteist vastunyudma. Mitte midagi enamat kui vyimaldatakse
    teistele liitlastele kuid mitte ka midagi vyhemat!
    Muidugi vyiks valitsus teha rohkem tulusamaid tehinguid monopolidega kui seda on tehtud siiani. Yhinemine toimub siis kui EL huvi meie vastu on piisavalt suur. Kahjuks GDP 6% aastakasvuga seda atraktiivseks ei muuda kuna inflatsioon on juba sama suur seega- kyik oleneb meist endist mu vennad ja yed! Me ei saa loota kellegile vaid peame ainult ise tegutsema!
  • Kui liitume siis oleme sunnitud ka kõik euromängud kaasa mängima.Kaasaarvatud iga+aastane pagulaste kvood.Alguses avavad naad siin mõne oma restorani a+la Korea,Kaukaasia,Hiina,Aafrika.Siis saabuvad siinset heaolu nautima nende sugulased ja varsti me võime näha Korea,Kaukaasia,Hiina või Aafrika linnaosa.Saksamaal näiteks ei julge tavaline sakslane enam ammugi sinna linnaossa jalutama minna.Või Soomes näiteks ei suuda sinna emigreerunud somaalane aru saada miks ta ei või korteris kitse ja kanu pidada,kui ometigi tema kodukülas Aafrikas oli see nii tavaline.Minumeelest oli näiteks reklaamikampaania le"integreeruv Eesti" kulutatud raha täiesti maha visatud.Õhtuti Viru tänava Mc Donaldsi ees kitarri tinistavad ja sihvka koori maha sülitavad venelased ei integreeru mitte IIALGI Eestisse.Paljud siin paarkümmend aastat elavad venelased ei ole selle ajaga suutnud elementaarsemaidgi väljendeid eesti keeles ära õppida. Sama naiivne oleks tulevikus loota ka et seda suudavad kusagilt Aafrikast pärit inimesed.Ning ärge nimetage mind sellepärast rassistiks et ma julgen tulevikus Eestit puudutavatele probleemidele tähelepanu juhtida.
  • Pole sinuga nõus, maidre! Kuid mitte seepärast, et Sa rassist oleksid, su mõtted on õiged ja suhtumine samuti. Kuid! Õnneks on Eesti näol tegu vaese põhjamaaga, kuhu pagulased ilmaski hordidena kippuda ei kavatse. Nende ülalpidamiseks on maailmas tunduvalt rikkamaidki riike olemas. Õnneks.
    Aga pagulaste konventsiooniga liitumine on Eesti poolt minu mäletamist mööda juba tehtud ja EL pole siia miskit asja enam. Pealekauba hiinlased vist EL-i ei kuulu?
  • To Velikij. Ole mureta.EU-ga liitudes kasvab ajapikku meie elatustase,ning esimesed rändlinnud on juba ammu kohal.Tahaks veel lisada vastuseks neile kes loodavad EU-ga liitudes pääseda Venemaa eest,et kes välistab tulevikus selle,et ka Venemaa ei kavatse liituda.Minumeelest on sellesisulisi avaldusi juba sealt poolt tulnud.Ning siis oleme me jällegi tagasi selle sama vana hea pasa sees.
  • Kindlasti ei välista tulevikus seda keegi. Ainult et arvestades inimese keskmist eluiga, on mul ausalt öelda üsna kama, mis venemaast 100 aasta pärast saab. Aga enne seda seal küll midagi nii kapitaalselt ei muutu, et neid EL-i vastu saaks võtta. Nende maailm on selleks liiga teistsugune (ilma halvustamata, lihtsalt teistsugune) ja euroopalikku malli kuidagi ei sobi.
  • Einohh,see,et Venemaa kunagi EL-i vastu võetakse on liialt ilus unistus täitumaks.Nimelt,EL-i võetakse vastu vaid demokraatlikke riike.(seesolijatel läheb täbarasti,kui võimule peaks kuskil valitama ebademokraatlikud tegelased(vasak-paremäärmuslased),nagu näitas Haideri juhtum.)
    Ja demokraatlik Venemaa...siis poleks meil ju vaja ei Natosse ega kuhugu vast astuda,või mis?

    Sellega seoses tuleb meelde "asjast arusaajate arvamine",et miks too EL-i rahvusvähemuste tegelane,too kurikuulus,mistanimi nüüd oligi...?
    Et miks ta Eestile asju ette heitis, aga Venemaale mitte?ET Venemaal kiusatavat rahvusvähemusi palju enam taga kui Eestis...Hehh,pole nagu kuulnud,et Venemaa oleks taotlenud EL-iga liitumist siiani.Seega,mis on EL-i asjaninadel tegemist teha Venemaa ja sealse olukorraga?

    Värvilised inimesed aga,neid võiks tõepoolest Eestis rohkem olla.Koos oma restoranidega a+la Korea,Kaukaasia,Hiina,Aafrika...Ahh jaa, Korea köök mulle siiski nii ei istu,nii et jätab ükskõikseks...Seda,aga, mida Tallinnas Tai restorani pähe hetkel pakutakse,see ei kannata küll mitte mingit kriitikat.
  • Kuule teremere.Näe ikka oma restoranipraest natukene kaugemale.Enamus asju mis Venemaal toimub jääb muule maailmale arusaamatuks.Üldine suhtumine on selline,et tehku venelased mida tahavad peaasi et nad meid ei puutu.Enamus eurooplaste jaoks on Venemaa lihtsalt niivõrd kauge ja müstiline.Milline oli muu maailma jaoks Tshetseenia sõda.Mingi tume maa!!??Samamoodi oleks tõenäoliselt seis ka Eestis Venemaa rünnaku korral.
  • Mis siis ikkagi juhtub kui hakatakse pagulasi EESTISSE vastu vytma? Vend MAIDRE olen sinuga lahkarvamusel immigratsiooni poliitikas! Esiteks pole vyimalik igalyhel immigreeruda kuhu iganes nad tahavad, sest see pole odav lybu vaid vyga kallis ning kulukas ning isegi vahest ka vygavaevarikas yritus.

    Mul on palju sypru erinevatest maailma nurkadest ning kui ma ryykisin yhe Sudaani arrabiga Immigreerumisest Saksamaale, siis ta ryykis kuidas terve suguvysa valib oma seast vylja andekama ning, siis koguvad kokku vajamineva raha (ca $10 000,) et saata see vend vylismaale. Seega kyige andekama!
    Teine vyimalus, et syja olukorra riigid nyiteks endine Jugoslaavia: YRO Immigratsiooni ametnikud valivad vylja tugevad, noored ning andekamad keda lasta oma riiki. Teistel tuleb kahjuks jyyda! Need siis omakorda annavad oma panuse immigreeruva maa GDP.
    Kyige selle eest maksab YRO, sest midagi pole ju tasuta. GDP suureneb tynu sellele pyris palju, sest iga inimene tahab vyhemalt katust peavarju ja toitu mille ta kyik peab saama.

    Olen tugev pooldaja Venemaa EL vastuvytmiseks. Ega venelased pole meist halvemad ega ka paremad! Ka nemad vyiks nautida demokraatiat syna otseses myttes! Kui aitame teisi siis aidatakse ka meid! Paljud venelased kes on siin elanud 20 aastat pole yra yppinud meie EMAKEELT! Kyigepealt peaks kysima MIKS? Sest seda polnud vaja siis! Nyyd on teised ajad! Lypetaksin synadega Harald Riipalu raamatust "Kui Vyideldi Kodupinna Eest" -Pole olemas hyid ega halbu rahvusi vyi rasse! On olemas vaid head ja pahad inimesed!
    Lugupidades Vend: Liberal JJ
  • Jokker, mine ela natuke aega Venemaal ja räägi siis nende ELi vastuvõtmisest, eks?
    Ja mis puutub GDPsse, siis, kas see on tõesti AINUS asi, mis näitab heaolu? Niipalju kui ma ka USAt respekteerin, nende immigratsioonipoliitika, GDP ja majandusareng pole seal küll yldist heaolu taganud.
    Ah, ma ei viici vaielda tegelikult.
  • kuule maidre,
    ma ei pea seda su teksti siin mitte rassistlikuks su pagulaste hirmu tõttu,vaid tõpraks pean su juttu.Tõpraks,kes ei näe oma ninast kaugemale.

    Julged tulevikus Eestit puudutavatele probleemidele tähelepanu juhtida?Kui sul on probleeme Korea,Kaukaasia,Hiina või Aafrika linnaosadega,siis miks sa arvad,et su probleem veel Eestit puudutab?


    Kui tahad teada,kuidas Venemaa EL-i liikmeks saamisega on,käi Venemaal ära või loe Fit'i juttu...veel parem,loe ajalehti.


    Ja ütle mulle,millal kavatsevad need eestlased Eestiga integreeruda,need,kes autode akendest prahti maanteekraavidesse loobivad,need kes elektriliine lõikamas käivad...need,kes vene maffiaga mehkeldavad.
    Venelased,kes sihvkakoori Mcburgeri ees maha pilluvad,ei häiri siiski mind niivõrd kui eelpool toodud eestlased.Lisaks veel need,kes teavad täpselt,millisesse linnaosasse sakslane julgeb minna,millisesse mitte...ja kuidas aafriklane Soomes kitse peab.

    ja seda Velikij,sa mult andeks niipea ei saa.Seda,et "maidre mõtted on õiged ja suhtumine samuti."

  • Ei tahaks minna poliitiliseks,
    aga oleks lihtsalt huvitav teada, kes hakkab vana ja väeti maidre eest pensionipõlves hoolt kandma.
    Raha selle yrituse läbiviimiseks teenib ta ilmselt börsilt, kuid kirjutanu tagasihoidliku arvamuse kohaselt on lisaks vajalik ka tööjõuressurss, kellele need kogutud rahalised vahendid lajali jagada ja kes eelnimetatud hooldustegevuse läbi viiks.
  • Hmm, teremere, Sinuga ma kaklema sellegipoolest ei hakka.

    Inimesena, kes Venemaal on päris palju aastaid oma elust veetnud, võin öelda, et kuna teatud kultuurikonteksti kuulub lihtsalt tänavakaklus ulica na ulicu, kvartal na kvartala, aga teatud kultuurikonteksti mitte, siis võin öelda, et kui andeks ei saa, siis ei saa. Bad luck. Tänavakaklejaks ikkagi ei hakka.

    Teatud mõttes on maidrel õigus, mai saa sinna midagi parata. On tõesti kontingent venelasi, kes ei soovi lihtsalt eestisse integreeeruda. Ja teatav kontingent eestlasi ka. Aga see on juba laiem, osaliselt ka lastetoa küsimus.

    Aga Venemaa niipea EL-i ei saa, olen nõus selle peale kihla vedama.

    Ja veel, teremere, very deep sorry, austan Sind väga aga irisemata jätta ei saa, ai-ai kui mõnus. Seega Sinu tsitaat:
    Sellega seoses tuleb meelde "asjast arusaajate arvamine",et miks too EL-i rahvusvähemuste tegelane,too kurikuulus,mistanimi nüüd oligi...?

    Oluline täpsustus. EL-is ei ole rahvusvähemuste tegelasi. Max van der Stoel, kas Sa mõtlesid teda? See pasatski saab oma papi Euroopa Nõukogust (padjaklubi, käivad ja kaagutavad ja midagi ei tee), mitte Euroopa Liidust (majandusintegratsioon).

    Nojah, nüüd nihkub andekssaamine vist veelgi kaugemale...aga noh, ehk kunagi siiski .-)
  • Sorry poisid.Taotluseks ei olnud kedagi omavahel tülli ajada.Maailmas on veel piisavalt ruumi kõigile.Mul on olnud endalgi piisavalt palju positiivseid kokkupuuteid välismaalastega ja ma ei kavatse kedagi kunagi pimesi vihkama hakata.Olen teinud endalegi pensionikindlustuse ja arvan et selle kättesaamine kunagi tulevikus on EU-sse kuuludes palju tõenäolisem kui et ...! Arvan et iga rahvuse ja rassi hulgas on omad sead ja omad head.Võibolla olen lihtsalt uute asjade suhtes pisut ettevaatlik?
  • Tahtsin veel lisada et olen siiamaani elus ainult vene rahvusest kodanike käest peksa saanud.Ei tea küll miks?
  • Ilmselt selle pärast, et Sinu rahvusvahelise suhtluse piirid on olnud lihtsalt liiga ahtakesed .-)
    Mis ma siin muud ikka oskan arvata?

    Apologies accepted!

    Aga mis puutub autoakendest prahi maanteekraavi loopimisse, siis usun, et tegu pole ainult eestimaalaste probleemiga. Kui keegi on teisel poolkeral käinud, öelgu, kas seal prahti aknast välja ei loobita? Nõmedus ei tunne rahvust.
  • Kui paljudes maades siis sina ka kaklemas oled käinud?Ma arvan et kuhugi külla minnes pead aksepteerima kohalike ja olema ka muidu viks ja viisakas.MOTT.
  • Ma pole üldse mingi tänavakakleja. Seda juhuks kui isiklikuks minna.
    Aga muidu ja üldiselt - teema kipub nagu EU-ga liitumisest kaugenema, kas pole nii?
  • Ma niisama prooviks norisin.Ära pane pahaks.Tahtsin lihtsalt siia rubriiki natukene teravust tuua.
  • OK Velikij.
    Kuna sa ka lehti ei viitsi lugeda?:-)...siis peistin siia ühe lõigu selle kohta,mida silmas pidasin "EL-i rahvusvähemuste tegelaste puhul."

    "...Stoeli nõutud parandusi hakkas soovitama ka Euroopa Liit ja tema häälega peab liikmestaatust taotlev Eesti arvestama. Euroopa Liit aga arvestab keele- ja kodakondsusküsimustes Max van der Stoeli kui eksperdi arvamusega päris tõsiselt."

    ..ja edaspidi paluks sul't täpsustusi,millega sa täpselt enamvähem nõus oled lugude puhul,kus kasutatakse sõna "rassism"...eriti siis, kui arvaja jagab üldistavaid arvamusi teiste rahvuste ning rasside suhtes ning kinnitab,et ta rassist küll ei ole...

    Selle suhtes,et Venemaa võiks EL-i liikmeks saada,sellega sa ju nõus ei olnud.Nii et üle jääb vaid hirm Korea,Kaukaasia,Hiina,Aafrika linnaosade ees?

    ... ja kui sa EL-i asjus tundud kodus olevat,siis ei tohiks sulle ju saladuseks see mitte olla....et pagulased on tänapäeva EL-is vaid konfliktipiirkondadest evakueeritud põgenikud,kes rahu tulles koju jälle tagasi saadetakse.Majanduspõgenikud saadetakse piirilt tagasi,kui mõni neist juhuslikult kätte saadakse.Illegaalsed majandus-pagulased on aga EL-i maade politseidele jahh,tõsiseks probleemiks.Eesti majanduse arenedes saab see olema Eesti piirivalve ja politsei probleemiks nii EL-is sees kui ka väljas olles.Majanduspõgenike illegaalne trantsiit läbi Eesti on probleem juba täna.Kuigi jahh,ühest suuremast illegaalsete "põgenike" transiidi teest läbi Praha, jääme siiski kõrvale...

    ..igatahes,n-sõna argumendina EL-iga mitte ühinemise toetuseks kasutada,see on väga mage lugu,maidre...ka prooviks norimisena.
    N-vend pidavat Eestit ju sellel aastal isegi eurolaulpeol esindama.:-D
  • olen nõus maidrega ka mina pole rassist aga ma armastan valgeid. Elagu igaüks seal kus on tema ühiskond
  • Teremere, siis on ju OK!

    Sest siis oleme ju ühel meelel, et Stoel kaagutab, EL aga ainult soovitab...ja kui mõni oinas neid seadustena võtab ja ajakirjanik reeglina matsu ei jaga EL-i õigussüsteemist, sry, aga tema oma viga. see on ka põhjuseks, miks ma seelaadseid ajaleheartikleid eriti tõsiselt ei võta.

    Milles üldse probleem? Ilmselt selles, et mind jätab rassism suhteliselt ükskõikseks ja siin maarjamaal olen poliitilise korrektsuse ära unustanud...ausalt öelda ei kavatse meelde tuletada kah, kuni siin elan.

    P.S. EL on mulle nii headel kui rasketel aegadel leiba ja leivakõrvast andnud, ju ma pean seal sutsu kodus olema .-)
  • Euroskeptitsism on tõusnud eelkõige populistlike poliitikute mõjul, kes massiga manipuleerides üritavad oma populaarsust tõsta või lihtsalt edvistada (Gräzin). Ja kahtlemata on neid, kes edasimineku korral rataste vahele jäävad, nagu igasuguse progressi korral ikka. Isiklikult olen optimist, et kui asi kriitiliseks läheb, siis enamuse poliitikute vastutustunne riigi tuleviku pärast siiski ärkab. Kui ühel pool on Toomsalu, Reiljan(id) ja Priskilla ja teisel pool kõik ülejäänud, siis valib rahvas ikka selle teise poole.

    Kui keegi heidab ette, et miks mul argumente pole, siis enda valiku tegin hiljemalt 1991. ära ja ilmselgete asjade üle täiendav arutlemine oleks lihtsalt ajaraiskamine.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon