nasdaq jälle alla 2000 - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

nasdaq jälle alla 2000

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • minuarust oleks pidanud kuskil 1970-75 kandis olema mingi toetustase...

    mida arvatakse, kas minnakse uusi madalaid testima või mitte. pakun, et võiks ikka minna allapoole. viimased uudised retailingu poole pealt on ka pisut vihjanud, et äkki hakkab tarbijale ka langus pisut ajudeni jõudma.

    S&P-l on ka fair value (eeldusel, et EPS-e allapoole pole vaja vaadata) kuskil natuke pealpool 1000 punkti - langusruumi on sealgi parasjagu.

    viimasel ajal on mingi eriline mure hedgefondide pärast tekkinud - nii FT kui BusWeek on sellel nädalal sellel teemal kirjutanud - tea kas on mõni suurem pauk kuskilt tulemas või mis?
  • Sven,

    Sa esitad mustmiljon dollarit väärt küsimuse:)

    Kui TA või (S&P fair value) annaks kogu aeg õigeid vastuseid oleks, siis võiks neid ju pimesi jälgida.
  • no vaatab, minuarust on langemiseks ka muid põhjuseid.

    Näiteks see, et madalate intresside mõju kinnisvaraturule hakkab vaikselt ära kukkuma - vaadake viimaseid MBA mortgage applicationeid - no näeb halb välja või ei näe? Õigemini halvem, eelmise aastaga võrreldes pole esialgu veel hullu keskit. Aga küllap saab ka halvemini minna.

    Küllap ka turud langevad. Nasdaqile esimene target 1900 (naljategu, mis?) ja S&Ple 1160 (kah mitte midagi erilist). Sealt edasi võib ehk isegi kerge taastumine tulla.

    Tore on see, et nüüd on meil käes 2. poolaasta, millal algavast kasvust on viimase 6-9 kuu jooksul palju juttu olnud. Sellele täna miski eriti ei viita, pigem saab rääkida languse pidurdumisest. Aga oleks vist ka palju tahta, et selline monstrum nagu USA 5% kasvult nulli (ja sealt allapoole) kahaneb vähem kui kolme kvartaliga.

    Tehnilisest analüüsist - ega ma pole ise ka mingi fänn kunagi olnud, eks ta üks ebateadus ole, samas annab mingeid psühholoogiliselt mõistetavaid pidepunkte turgudel käitumiseks. Mistõttu aeg-ajalt tasuks ikka natuke vaadata.
  • kerge taastumise all mõtlesin ma muidugi tõepoolest kerget, paaripäevast 1-2% tõusu.

    kui järele mõelda, siis ei saa päriselt välistada ka ameeriklastele omast optimismipuhangut mõne positiivsema teate peale, kuigi ei tea kust see peaks tulema. tõenäosus väike - pigem on hakatud kasvuootust kolmandalt-neljandalt kvartalilt kaugemale - järgmise aasta keskele rääkima. kümnetes protsentides alandatud ootuste ületamine paari protsendiga on ka muidugi asi, mis ameeriklasi vaimustada võib...

    tänasest alates on nüüd päris mitmeid huvitavaid päevi et mitte öelda nädalaid oodata - kauaoodatud earnings season on käes. midagi väga toredat see siasaldada küll ei tohiks.
  • Su sõnade vastu räägib ainult asjaolu, et NASDAQ ei saa enam teist 2000 punkti naljalt kukkuda. :-)

    Ok, kui tõsiselt rääkida, tahtsin hoopis küsida, kas WindowsXP turuletulek ei võiks olla see võlusõna, mis järgmise aasta alguses (läbi arvutite müügi kasvu) NASDAQ-it ülespoole hakkab sikutama?

    Tsitaat Anadtechist:
    "The net result is that customers will need to budget for a 25-30% performance loss per client PC when transitioning from Windows 2000/Office 2000 to Windows XP/Office XP. Put into real-world terms, this represents the equivalent of a 500MHz performance delta – i.e. you’d need to crank-up the processor clock on our test bed by 33% to 2GHz in order to compensate for performance lost to OS and application “inflation.”"

    Artikkel ise ka:
    http://www.anandtech.com/IT/showdoc.html?i=1501

    Sellest nagu nähtub, et tüüpiline tänapäeva kontorimasin naljalt WindowsXP-d ringi ei suuda vedada. Iseasi muidugi kuidas Microsoftil selle müük sujuma hakkab. Eeldatavasti siiski tunduvalt paremini kui WindowsME müük (mu isiklik arvamus).
  • Ei tea, kas hakkavad need ajad kah juba kätte jõudma, kus tarbija ei pea enam vajalikuks MS uue üllitise kasutuselevõtmist, kui vanaga kõik oma asjad ära saab ajada.
  • kurat, ma kirjutasin siia igavese vinge ja pika kommentaari selle kohta, mida ma arvan MSFT finantskahjumist 2.6mrd usd (varem varjati numbreid ja nüüd finantsaasta lõpus alles tuldi uudisega lagedale, kuna edasi oodata ei saanud? - meenub 1997...)

    ja sellest, kuidas MOT ja YHOO tegid sendi alandatud ootustest parema tulemuse, kuid eelmise aasta numbrile jäädi suurelt alla...

    ja sellest, kuidas täna on kord AMD käes ületada 1 sendiga 0.04 ootust, peale mida rallida 10%. keda see enam huvitab, et eelmisel nädalal oodati nende EPSiks 0.25?

    ja seda, et head tulemused tegid hoopis HDI, PBG ja THC - aga neist pole moodne rääkida eriti. Kui need aktsiad pisut odavamad oleksid, siis oleks nad päris huvitavad - vähemalt kasvunumbrid on normaalsed...

    ... jah, hea pikk kommentaar oli, aga ära kadus kuhugi ...

    jõudu võiduks optimistidele, minus need USA "positiivsed üllatused" küll mingit optimismipuhangut genereerida ei suutnud.
  • ma ei saa jätta tegemata sapist märkust AMD tubli tulemuse kohta...
  • Kõik on suhteline,
    AMD loodab aasta lõpuks saada 50%-lise turuosa koduarvutites kasutavate protsessorite osas ja näeb nõudmise kasvu alates IV kvartalist...
  • aga aktsia hind ja kasumikasv... kuigi jah, eks sellelt uuelt 0.05 kvartali EPS tasemelt ole ju lihtne 100% kasvu näidata...

    mille pärast see nõudlus kasvama peaks hakkama? miks ta veel pole hakkanud, kui hindu ometigi nii palju langetatud on?
  • mugav koht vaadata millal millega spekuleerida :p

    (earnings calendar)
  • egas muud midagi kui et ais jälle aktuaalne. on ehk kellelgi midagi toredat teada, miks nasdaq ei peaks alla 2000 kauplema?

  • näe, ei olnudki kuu aega tagasi kellelgi midagi öelda ja nüüd dow ka lõpuks ometi taas alla 10000...

    tuleb nõustuda USga, et asi hakkab lõpuks ometi ilmet võtma. Huvitav, kas tõesti suudetakse taas oktoobrisse mingisugune augu moodi asi tekitada?

    s&p500 1000, dow 8500, nasdaq 1500...

    sealt võiks nagu ostma hakata juba?
  • Oi, kui neile tasemetele indeksid jõuavad, siis on aktsiad ostmist väärt.

  • Siis peaks USA keskpank juba rääkima stiilis "aktsiainvestoritele garanteeritakse kindel tulusus".
  • to: Matrox & US
    Kas juba ostate voi on plaanid muutunud?
    Ehk teiste sonadega - kus voiks pohjad tulla?

    Arvan, et vaatamata mone tulevase rallikese suurele toenäosusele, on kukkumise ruumi endiselt küllaga.
  • Kunagi kevadel oli vist mingi küsitlus nasdaqi põhja kohta. Võibolla võiks selle siia foorumisse üles panna, oleks huvitav vaadata.
  • Ma olen siin vahepeal USD/EUR forwardi suuruse 3-kordistanud (alustasin vist oktoobris 2000, uued positsioonid võtsin kuskil aprillis-mais).
    Kuna aktsiaturud on üle maailma nii palju alla tulnud, siis mul on tunne, et esialgselt planeeritud USD languse riski kinnipanemine hakkab hoopis muutuma spekulatiivseks positsiooniks. Kuigi ma pean lähinädalaid äärmiselt sobivaks ostuperioodiks (just pikaajalist perspektiivi silmas pidades), ei ole ma üldse kindel, et just USA aktsiad saavad olema ostuobjektid. Euroopa (sh Eesti) on pigem atraktiivsemad.
    Euroopa turgude nii suur langus on olnud minu jaoks üllatav. Seejuures ei ole peamised huviobjektid mitte tehnoloogiakompaniid, vaid pigem traditsioonilised tööstusharud. Suuri Euroopa telekome pean ma seejuures traditsioonilisteks kompaniideks.
  • Kas keegi on uurinud USA börsisektorite liikumise korellatsiooni Tallinna Börsi järgmise börsipäeva vastavate sektorite aktsiate liikumise suhtes?

    Mul on mingi imelik kõhutunne, et mõningatel hetkedel (millistel?) on see korellatsioon üsna tugev - ehk annaks sellest lähtudes natuke kvaliteetsemaid otsuseid siin kodubörsil vastu võtta või kogunisti natuke pappi kokku ajada (palju muidugi mitte).
  • Mitmes mõttes oli huvitav seda teemat lugeda: 1) Nasdaq on tõesti jälle alla 2000 2) AMD on üllataval kombel ligikaudu samal tasemel kui juulis, kui siin veidi sel teemal sõna võeti. Juulis 2001 toimus AMD aktsia hinnas järsk muutus, aktsia hind tuli ühe kuuga 30 USD-lt 16 USD-ni (kuu lõpuks küll kosus 18 USD-ni).
    Tõesti huvitav on mõelda, kui erinev on tunne, kui vaadata, mis on juhtunud alates 2001. aasta algusest, näiteks juulist 2001 ja septembrist 2001. Ainult septembrist 2001 vaadates tundub, et on olnud mingi positiivne muutus, kui natukenegi pikemat perioodi vaadata, siis tundub viimase aja põrge suhteliselt tühisena.
    INTC, IBM, DELL, AMD, YHOO, CSCO on suhteliselt positiivsed näited võrreldes LU, NT või AOL-iga. Aga kui vaadata suuri tegijaid tsüklilistes tööstusharudes (GE, XOM, BA, F jne), siis tundub, et ka tugevaimate tehnoloogiaaktsiate tõus jääb ajutiseks.
    Aasta 2002 lõpeb tõenäoliselt põhiliste indeksite osas madalamal kui alustati. Ma ei saa aru, kuidas see USD nii tugevana on püsinud. Eks ta hakkab siis kukkuma, kui Greenspan tagasi astub.

  • Kas profid ja amatöörid julgeksid prognoosida indeksite liikumisi kuni selle aasta lõpuni ja neid prognoose numbriliselt väljendada?.Samuti võiks välja tuua suurte tegijate ennustusi,kui kellegil on need käepärast. Aasta lõpus oleks põnev võrrelda!.
  • Positiivne stsenaarium Nasdaq 1900, negatiivne 1000. Keskele jääb 1450. Miks? Trend is your friend.
  • Kõige tõenäolisemalt madalam kui 1100.
  • usal on pyha kohus majandust suruda ylespoole.
    isegi s6du peavad selle nimel..
    eksole..
  • Jaanuaris tundus,et helge tulevik hakkab varsti paistma ja paljud kiirustasid rongi peale,siis praegu tahaks enda kohta küll öelda,et kurat- ma olen jälle vale rongi peal! USA-s raputati raamatupidamisi ja nüüd analüütikuid,keda veel? Aa,Iraaki vaja raputada.Igal juhul tunnistan,et LHV foorumites ennustavad paljud täpsemini indeksite liikumisi.Võib-olla pole eesti analüütikuid lihtne ära osta?
  • No USA-s on muidugi optimismide/pessimistide suhe veidi teine kui Eestis. Kui riiklik programm optimismi tekitamiseks käima läks, rääkisid kõik infokanalid suht sama juttu. Järelikult ei saanud olla veel põhi saavutatud. Lihtne reegel on ju see - kui keegi enam taastumisest suure suuga ei räägi, siis tuleb taastumine. Kõi kes taastumisest räägivad, on ju suure tõenäosusega ise juba turul. Järelikult, kui neid positsioonide omajaid on juba palju, siis pole enam uusi ostjaid.
  • Mina olen nüüd turul positiivse poole peal sees. Mulle meeldib viimase aja üldine pessimism. Näiteks kui lugeda USA inglisekeelsetest foorumitest arvamusi. Hinnatasemed USA-s ju nii madalale nagu Eestis peale börsikrahhi kukkuda ei tohiks, kuna seal on aktsiaomand osa kultuurist juba pikka aega olnud, mitte nagu Eestis. Kuigi P/E-d on ikka kõrged ja dividenditootlused madalad. S&P indeksi P/E oli märtsi lõpu seisuga 29,64 ja dividenditootlus 1,38%.

    Praegu S&P 500 on 1067. Mullu septembris korraks alla 1000. Tipp 2000. aasta augustis 1500. Tipust viimasesse põhja -35%.

    Ajaloos on sama suured S&P 500 langused toimunud perioodidel august 87-detsember 87 (-34,52%), jaanuar 73-oktoober 74 (-48,04%), november 68-mai 70 (-36,05%), november 38-aprill 42 (-45,83%), märts 37-märts 38 (-54,50%), september 32-veebruar 33 (-38,96%), september 29-juuni 32 (-86,19%), september 1906-november 1907 (-37,69%), juuni 1881-jaanuar 1885 (-35,56%), mai 1872-juuni 1877 (-47,21%), detsember 1852-oktoober 1857 (-64,56%), mai 1835-jaanuar 1843 (56,51%).

    20. sajandil toimunud sama suurtest langustest kestsid langused kuudes 4, 21, 6, 5, 12, 5, 9 ja 14 kuud. Langusi eraldavad vähemalt 15% tõusud. Mõned langused saab ühendada üheks.

    S&P 500 viimane tipp 1500 on madalpunktist detsembris 1987 221 punktilt kõrgemal 6,8 korda. Umbes sama suur tõus toimus 1949-1961, millele ei järgnenud üldse nn. Suurt Depressiooni. Kuigi P/E kerkis samuti 22-ni ja dividenditootlus kukkus 2,86%-ni. Kuid järgmise 20 aasta jooksul oli keskmine indeksi tõus vaid 3,5% aastas.

  • Turupõhja peaks näitama kõrge put/call ratio ja VIX (indeksioptsioonide volatiilsus). Näiteks 21. septemberil 2001 oli CBOE put/call 1,23 (suur pessimism) ja VIX 57,3 (turuosalised närvilised). Samas 26.aprillil 2002 put/call oli 0,87 ja VIX 24. Seega pessimiste pole veel piisavalt palju.

    Aktsiaomandi pikk kultuur ei takistanud NASDAQil 2000-2001 kukkuda 70% ja Dow'l 1929-1932 kukkuda 89%.
  • Praegune olukord pole täpselt sama, mis septembris. Kuigi langus oleks sellel ajal ikka olnud, tekitas terroristide rünnak teravamat paanikat. Praegu pole midagi nii teravat kindlasti toimunud. Tundub naiivne loota, et indikaatorid alati kindla väärtuse juures tehinguks õige signaali annavad.

    Tehniliselt muidugi huvitav see Nasdaq. Kas topeltpõhi (väga positiivne) või hoopis toetustaseme murdmine teoksil (negatiivne). Mõned aktsiad on juba pikalt samal tasemel suutnud olla. Näiteks Cisco oli 13 juba mullu kevadel.
  • Aga miks mitte nasdaq alla 1000, see teeb siis qqq alla 20. Mull on küll lõhkenud, aga majanduslangus peab ka aktsiaturul kuidagi peegelduma. Kasumeid pole, majanduskasv ei pruugi olla jätkusuutlik, IT investeeringuid ei tehta.
  • alo54

    5,8% oli + märgiga mitte vastupidi.
  • kodanik väitis, et see ei pruugi olla jätkusuutlik. nii et väga ületähtsustada seda +5.8% ka ei maksaks. Eks dollari kerge languski iseloomustab kerget pessimismi USA fundamentaali suhtes. Ilusad numbrid küll (yoy siiski mitte-nii-väga-impressive +1.6%), aga nii see ei jätku.
  • See 5,8% on väga imetud number -kuidas saab 2001 aasta neljandat kvartalit ja 2002. aasta esimest kvartalit võrrelda. Kas ameerikas statistikat ei õpetata, seal aegridade analüüsi puhul esimene asi et sesoonne komponent tuleb eemaldada.
  • sesoonsus on sellest reast eemaldatud. siis idee järgi võib võrrelda. kuigi see meetod (jagavad käesoleva eelmise kvartaliga, astendavad neljaga ja lahutavad 1 - nn qoq at annual rate), mida nad kasutavad teeb numbrid kole volatiilseks.

    ja imetud või mitte - sellist metoodikat nad kasutavad vist juba aegade algusest peale. kõik jälgivad seda ja räägivad sellest ja ainult sellest. See yoy +1.6% on täiesti asjasse mittepuutuv asjaosaliste nägemuse kohaselt.
  • lugesin täna kuskilt, et ISM raporti järgi oleks teise kvartali kasv 4,1% juba.

    ja tänased factory orders kergitab esimese kvartali numbreid veelgi.

  • bush ytles kah oma k6nes, et 5.8 ei ole vbla viimane...
  • ei noh, muidu läheb hästi, ainult et tööpuudus kipub kasvama. huvitav, mida bush selle peale kostab? united we stand? make no mistake about it?
  • karm on see et varsti ollakse samas kohas tagasi kus 911..
  • vägagi tõenäoliselt läheb ka sealt allapoole
  • Trade Gap May Point To More Robust GDP

    The trade deficit narrowed very slightly to $31.63 billion
    in March from an upward revised $31.75 billion in February. The fact that
    the trade gap wasn't even wider suggests that most of the increase in final
    demand is being supplied out of domestic production rather than imports. The
    deficit suggests a slight bias towards an upward GDP revision.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon