Kas NRG on, siis tyesti ainuke option EESTI ENERGIALE- meie energiale? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kas NRG on, siis tyesti ainuke option EESTI ENERGIALE- meie energiale?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatasin tynast vyi eilset AK weebist ning ning Mardi kyne ajas mul s... keema!

    Tuleks juba ykskord arusaada, et inimesed ei ole lollid. Kohe pyris tysiselt peaks tegema mingisuguse kysitluse kuidas NRG erastamine kindlustab meie vabale riigile julgeoleku ning kelle eest seda tehakse?

    Venemaa eest! Venamaal on olemas juba omad rikkad ning kesklass, kes seisavad head selle eest, et teist Oktoobri revolutsiooni ei tuleks.

    Skandinaavia? Vyimatu!Mingi NRG pyrast ei saa toimuma mingit NATO-ga liitumist samuti ei ohusta see mitte EESTI julgeolekut. Ma tahan teada, kas keegi usub sellist jama vyi mitte kui usub, siis miks ning tahaksin et see ka mulle selgeks tehakse.

    Isiklikult olen tyesti 100% erastamise poolt kuid ainult sellise, millest esimesed kasu saajad on mu vennad ja yed- EESTI RAHVAS! Kysimus kuidas seda teha? Nyen ainukest vyimalust seda teha lybi byrsi, mis omakorda myyb esmased vyyrtpaberid lybi EESTI vyyrtpaberi kauplemis firmade kaudu kas siis EESTI elanikele( nii kodanikele kui ka elamisluba omavatele elanikele) vyi EESTIS registreeritud firmadele. Viimastele tuleks kehtestada siiski miinimum ja maksimum ostumyyr.

    Teise ringi aktsiatest vyivad omandada kyik kes tahavad. Nii strateegilised, vylis jne. Ma tyesti loodan, et valitsus hakkaks lypuks mytlema EESTI rahva oleviku,tuleviku peale, uute EESTI rikaste ning tervete perede peale! NRG ostab need aktsiad nii vyi teisiti yra. Myni million monopoli eest rohkem maksta ei kahjusta ju kedagi.

    Rahvas on see kes loob valitsuse ning riigi ning valitsus peab looma hyvesid kyigepealt inimestele mitte riigile.

    President Meri on kyll erastamise vastu kuid samas tal polnud ka enda plaani case lahenduse kohta. See pole hea myista teisi hukka samas omamata oma kindlat ja enamuse poolt paremaks kiidetud seisukohta. Samasugused on ka need kesktee vennad ja yed, kes laimavad teisi kuid omal pole lahendust- tohutud raha raiskajad. Kahjuks pole olemas ka keskteed. On olemas 2 varianti yige ja vale.

    Kes on LHV presidendi kandidaat? Kuulsin ,et KT koja juht pidi kandideerima?
  • JOKKERJOSS,

    pole kohe üldse nõus Su jutuga.

    Sellise spetsiifikaga ettevõtet ei saa minu arust müüa mingil juhul läbi aktsiaturu mehhanismide. Energiaettevõtet on mõtet osta ainult teisel energiaga tegeleval ettevõttel. Eriti veel juhul kui erastamise tingimuseks on spetsiifilised investeeringud ettevõttesse (energiaseadmestik) ja keskkonnatingimused. Eesti kodanikel niikuinii raha ei ole seda osta. Seega juhtuks kõige tõenäolisemalt stsenaarium, kus puuduliku ostuhuvi tõttu (mõtle aktsiaturu praeguse üldise olukorra peale) saab mõni "suur" energiakontsern imeodavalt asja kätte; viib kunstlikult natukeseks aktsiahinna madalale ning ostab võileivahinnaga kokku sellegi pisku, mis eesti elanikud lolli peaga esimeses voorus ostsid.

    Ja kui veel müüa Eestis registreeritud firmadele, läheb asi päris hulluks. Mingid limiidid siin ei päästa. Kel tahtmist ja raha, pole mingi probleem nädalaga siin paarsada või paartuhat riiulifirmat luua või osta. Ning neid eestis elamisluba omavaid isikuid oleme siin ka näinud - vähe veel meil nendest Masseidest/Angottidest?!

    Räägi mis tahad, aga energiat tootev ettevõte ON riiklikult strateegiline objekt. Sattudes vaenuliku välisriigi kätte, muutub see "argumendiks" poliitilistes taotlustes ja omamoodi kägiveeniks. Kuidas see siis Sinu arust ei ohusta julgeolekut, kui teisel riigil on üheainsa nupuvajutusega võimalik lõpetada kogu riigi kommunikatsioon, administratiivne tegevus, riigikaitse, jne. jne. jne.?!

    Tsit: "Venamaal on olemas ... kesklass"
    Tohhoo tonti?! Kus?! Millal?!
  • www.turud.ee on teinud NRG lühikese kokkuvõtte annavad hinnasihiks 40USD(12k) ja soovitavad osta.Praegu on aktsia hinda natuke alla 17USD

    http://www.preatonibank.ee/dynamic/099/6759589493.pdf

  • Energeetika on iga riigi majanduse üks tugitalasid. Ilma töökindla elektrienergiavarustuseta, mida tagab rahvuslik energiasüsteem, pole tänapäeval mõeldav mingi majandustegevus ega ükski tegevusala. Riigile on oluline, et kogu rahvast haaravad tegevusalad, nagu seda on energeetika, toimiksid minimaalsete kulutustega. Sama oluline on see ka riigi igale elanikule, sest lõppude lõpuks kaetakse kõik kulutused energia tootmiseks ikkagi elanike poolt.

    Igapäevane praktika on näidanud, et mistahes lõpp-produkti hind on seda kallim, mida rohkem on selle toote valmistamisel, transportimisel, müümisel vahendajaid. Seepärast on paljudes arenenud riikides energiatootmine koondunud ühe firma kätte alates primaarenergiallikatest ja lõpetades tarbijale vajaliku energia müügiga. See firma kuulub tavaliselt riigile, kuid ei ole välistatud ka eraomand. Kõige rohkem võib kõne alla tulla jaotusvõrkude kuulumine muudele äriühingutele, sealhulgas erakätesse. Küsimus on vaid selles, kuidas kindlustada kontroll selle üle, et energiatootmine toimuks minimaalsete kulutustega ja tarbijatele müüdava energia hind oleks küllalt madal, tagades samal ajal energeetika arengule vajalike investeeringute rahastamise. Samuti peab olema tagatud ka see, et riigi energeetika ei satuks mõne sellise isiku (firma, teise riigi) omandiks, kes võib kasutada kogu riiki haaravat energiasüsteemi riigi ja rahva huvide vastaselt.

    Kuigi käesolevaga on käsitletud peamiselt elektroenergeetika küsimusi, on siin oluline märkida, et äsjamainitut arvestades peaks Eesti Vabariigi tingimustes vaatlema elektroenergeetikat koos kütuseenergeetikaga (põlevkivienergeetikaga), sest need koos moodustavad ühtse väärtusketi, mis kujutab tervikut energiamuutuste ahelas. Eestis muid tõsiseltvõetavaid primaarenergiaallikaid peale põlevkivi praegu ei ole. Alternatiivsete primaarenergiaallikate kasutamine tuleb Eestis kõne alla ainult seal, kuhu rahvuslik energiasüsteem ei ulatu või sellega liitumine osutuks kallimaks alternatiivsete primaarenergiaallikate kasutamisest.

    Vähe on maailmas nii rikkaid riike, kes võivad endale lubada üleriigilises ulatuses kõrvuti töötavaid (alternatiivseid) energiasüsteeme, mis likvideeriks energeetikas monopoolse seisundi. Majanduslikult on mitme alternatiivse energiasüsteemi olemasolu õigustatud alates alles teatavast tarbijate koguarvust. Eestis on tarbijate koguarv sellest piirist väiksem.

    Elektroenergeetika olemusest tingituna on tema monopoolne seisund Eestis loomupärane, sest meie riigi jõukuse ja tarbijate arvu juures ei ole mõistlikku põhjendust konkureeriva energiasüsteemi loomiseks. See ei tähenda sugugi seda, et mõningatel juhtudel ja teatud tingimustes ei oleks majanduslikult sobiv kasutada ka teisi primaarenergiaallikaid, eelkõige elektri ja soojuse koostootmiseks, kuid see peaks toimuma ikkagi elektri osas energiasüsteemi koosseisus. Muude variantide puhul oleksid kulutused igal juhul suuremad. Vastava alternatiivset primaarenergiat kasutava koostoomisejaama omandiline kuuluvus ei pruugi olla sama, kui kogu energiasüsteemi kuuluvus, sest see (või mistahes muud primaarenergiat kasutav jaam üldse) ei kuuluks Eesti põhilisse energiamuunduste ahelasse - põhilisse energeetika väärtusketti.

    Hoidkem seda Eestile vajalikku väärtusketti!

    Allikas: http://www.energia.ee/et/tasubteada?energiaviewer_folderid=322&energiaviewer_sec=20

  • Vastupidi vend PEALIK. Praegusel momendil on EESTI energia kyige suurem kulutaja kuna praktiliselt pole tema yle mingit kontrolli. Selle alla kuuluvad liiga palju harusid, mis kyik tuleksid omakorda eraldada ning erastada byrsi kaudu erinevate institutsioonidena. Energiaettevytet peaks olema vyimalus osta kyigil ostjatel ning saada kasu sellest mis kulutustest yle jyyb. Muidugi peab olema riiklik ning era kontroll ja reguleeritus tugev ja hysti teostatud.
    Now I'm pissed off! Mu vennad ja yed vaadake seda vyyrat lauset.EESTI KODANIKEL(MEIL)POLE NIIKUINII RAHA , ET SEDA OSTA!!! Mina ei tea kuidas teie mu vennad ning yed ennast tunnete kuid mina tunnen ennast praegu nagu SITT kusagil aianurgas. Kas sa vend PEALIK pead, siis kyiki meid kerjusteks ning jytisteks. GRAAFIK, VELIKJI, GURMANKA, VIIES, BUY ja kyik teised kas teil on olemas myni tuhat krooni mille te investeerite tulevikku.LHV, HP....... AS EESTI ENERGIA PENSIONI FONDI?

    ME POLE KERJUSED, VYIKESED EGA NYRGUKESED! Nyited:YMERA LAHING, EESTI VABADUSSYDA, ERKI NOOL jne. Me oleme suur, rikas ja tark rahvas. Me elame omas ja vabas riigis. Oleme iseenda peremehed ning teeme kyik selleks, mitte kedagi fyysiliselt kahjustades, et luua rikkusi oma rahvale, mis omakorda pyhjustab meile tugeva ning lugupeetud riigi- riigi millessse teised rahvad suhtuvad lugupidamisega, sest MEIE EESTI on riik , mis kannab hoolt oma rahva eest. Selle all ma ei mytle sotsialismi vaid kapitalismi.
    See on mytlemisviis kuidas me peame mytlema iseenestest ning meie rahavast. Kyigepealt EESTIRAHVAS ning siis kulud ja tulud. Samas peame lugupidamisega suhtuma ka teistesse rahvastesse. Kui keegi hakkab kunstlikult mingeid hindasid liigutama, siis selleks puhuks peavad valmis olema vastavad jyrelvalve organisatsioonid ning kohtu systeemid. Jytame selle nende mureks.
    Massseide ja Angottide kohta vastaksin vend Harald Riipalu synadega raamatust" kui vyideldi kodupinna eest", mis on jyrgmised " Pole olemas hyid ega halbu rahvusi on olemas ainult head ja halvad inimesed!
    Strateegilise objekti vyib ka paari raketiga maatasa teha seega seal sees ei pea keegi nupule vajutama.
    Venemaal 150 miljoni inimese seas on olemas tyesti oma arvestatav keskklass. Asjad venemaal liiguvad vygagi kiiresti.
    Olen suure, targa ja tugeva EESTIRAHVA poeg ning olen uhke selle yle!
    Vajame presidenti kes mytleb kyigepealt oma peaga, nyeb nurkade taha ning peab lugu ja austab EESTI VABARIIGI PYHISEADUST!
  • Jokkerjoss, aitäh patriootliku kirjutise eest siin pessimistlikus keskkonnas. Kahjuks kuulub EE-ga seonduv sinna, kus räägib mõistus, mitte patriotism.

    Kuid siin mõned pessimistliku pärismaalase mõtted.
    Kui mingi ettevõtte ostmisel panna oksjoni-süsteemis võistlema eesti pensionifond lääne pensionifondiga, siis "meie omadele" ei jää mingit võimalust, sest siinpool on väike kuid arukas kapital, samas kus vastaspoolel on palju lolli kapitali. Kui sõna "pensionifond" asendada sõnaga "ärihai"- tulemus on sama. Me võime olla suur ja tark rahvas, kuid olukordades, kus räägib raha, oleme me just nimelt kerjused.

    Sellest, et teeme kvoodid, erastame kodakondsetele:
    a) võib karta, et IPO ei saa selliste tingimustega tänases Eestis vajalikku summat kokku ning kukub läbi, sest aktsiaturg on out.
    b) kes väga tahab, saab järelturult valitseva mõju kätte varem või hiljem (seda näitab ajalugu).
    c) kui inimeste rahvust ja ettevõtete päritolu saab veel tuvastada (et demagoogitseda, lisan, et selles esimeses asjas tegid sakslased kunagi mingeid uurimusi), siis kapitali oma mitte.

    Erastamine väärtpaberibörsi kaudu: selleks, et lugeda üles TVB noteeritud ja rahuldava (aktiivset kauplemist ning üldkoosolekutel ettevõtte oleviku ja tuleviku osas sisulisi arutlusi võimaldava) aktsiate jaotusega ettevõtted, piisab saekaatri-mehe ühe käe sõrmedest. Ülejäänud ettevõtete tädi maalid elavad suuromaniku armust ning kas nad üldkoosolekul kätt tõstavad, või mitte, ei huvita kedagi. Selline asjade käik on ka loomulik, sest tegelikult ei ole ükski meie ettevõtetest nii suur, et peaks väärtpaberiturult lisaraha hankima (muidugi on alati hea, kui kasutada on tagastamatu ja 0% intressiga kapital). Miks mitte erastada siis kohe alguses sellele ühele, lisaks saab ju veel olulistes asjades kokku leppida?

    Seega on alternatiivid: a) erastada ja suvaline, kellele, või b) jätta erastamata.
  • Vend LOOM! Sageli finants maailmas kui ka mujalgi kuulates myistuse hyylt kaotad sa palju rohkem kui tegutseda koheselt ning patriootlikult.
    NB! Vabadussyda, kus vyitsime samaaegselt 2 suurt vastast. Muidugi vyib siin tuletada igasuguseid lahendusi ja valemeid kuid fakt on see et see juhtus. Samas tuleb sulle ka mujalt toetust kui sa ise enda peal tampida ei lase. Myistus ei luba sul myya kuid on siiski yigeaeg myya. Vahel on lihtsalt vaja actionit kohe ilma myistuseta sest on olukordi kus asjad enam hullemaks minna ei saa jyrelikult on vyimalus ainult paremuse poole.
    Jyrjekordne myiste " MEIE OMADELE EI JYY MINGIT VYIMALUST " Bullshit! Siin on miljoneid vyimalusi konkureerimiseks vyliskapitaliga omal vabal maal oma kapitaliga. Teiseks vend LOOM sa ryygid halvustavalt vyliskapitalist. LOLL KAPITAL! Vajan selgitust. Olen ikkagi arvamusel, et oluline pole kapitali kogus vaid kapitali yliefektiivne kasutamine.
    ME EI OLE KERJUSED!!! Vennas sa vyid kutsuda PF yrihaiks vyi ykskyik milleks kuid kui see fond tagab keskelt lybi 12% aastas siis on ta siiski parem kui saving account vyi kindlustus.
    Karta vyib kyike ning kyige kergem yldse mitte midagi teha. Kui midagi jyyb IPO-st puudu siis peaks ju riik oma yla alla panema. Seda teeb ta ju igaljuhul. Miks siis mitte teha seda oma rahva hyvanguks. Jyrelturult vyib selle ju saada iga investor kuid minu point on ju selles kuidas teha rikkamaks EESTI rahvas. Kui meil on vyimalik myya kasumiga siis miks mitte. Riik saab omakorda maksud. Jyrelvalve ametid teevad omatyyd.
    Ma ryygin EESTI rahvast mitte ainult kodakondsetest. Inimesed kes on maksumaksjad meie riigis on yigustatud samuti osa saama meie riigi loodavatest hyvedest. Lisaks kyigele on kapitali pyritolu vyimalik vygagi typselt myyrata. Kyik on typselt kirjas pangaoperatsioonides ning rahvusvahelistes rahaylekandmis systeemides.
    Alustada ei tuleks mitte TVB aktiivselt kaubeldavate firmade yleslugemisega vaid NR1 kysimus on miks see niimoodi on! Milles on probleem? Milles on viga ? Kes on sellest huvitatud, et see niimoodi on ning mis oleks kohene samm selle probleemi likvideerimiseks. Lugemisest pole mitte midagi kasu.
    Samuti jytaks ma selle ettevytte enda otsustada kust hankida omale seaduslikul teel vajaminev kapital. Konkurentsi myttes on seda kohe vaja kindlasti vaja.
    Seega kui me ei erasta ettevytteid yhele institutsioonile loob see meile rikkust, rohkem maksu tulu mille arvelt saame lyigata praegust maksukoormust, mis loob omakorda rohkem sissetulekut koduturule jne...!
    Seega vend LOOM! Me pole kerjused vaid tugev ning tark rahvas kes peaks ainult rohkem hoolt kandma yksteise eest! Rohkem yhtekuuluvust, vyhem pessimismi ning rohkem actionit!
  • JOKKERJOSS,

    Hei, eelmise aasta juunis tehtud erastamislepingu kohaselt oli 49% ASi Narva Elektrijaamad aktsiate müügihind on $54,5 miljonit (üle 900 miljoni krooni), ASi Eesti Põlevkivi müügihind $80 miljonit (1,33 miljardit krooni) ning nõutavad investeeringud elektrijaamadesse (enne aastat 2005) $360 miljonit (ligi 6 miljardit krooni). Investeeringuteks vajaminev summa peab kinnitatud tagatisena olema olemas enne erastamist. Esimestel, erastamisjärgsetel aastatel pole mingit dividenditootlust oodata.

    Jagades saadud summa Eestis elavate inimeste arvuga, saame: 8 230 000 000 / 1 500 000 = 5486.(6) krooni (sorry, räigevõitu ümardamiste pärast). GRAAFIK, VELIKJI, GURMANKA, VIIES, BUY ehk leiavadki kohe hoobilt tagataskust sellises suurusjärgus summa, aga iga Eestis elav inimene (vassündinust vanurini) ei leia seda kohe mitte. Arvan isegi, et ka poole väiksema summa leidmine, mis tagaks seega siis väliskapitaliga võrdse hääleõiguse, käib üle jõu.

    Seega võin ma täiesti vabalt, jätkuvalt väita, et "Eesti kodanikel pole niikui raha seda osta.". Ma ei näe mingit põhjust, miks peaks ennast seetõttu tundma "kerjusena" või "sitana aianurgas". Lihtsalt ei ole ja kõik!
  • Pealik,
    Ei vaidle vastu

    Aga tasub meelde tuletada, et
    NRG opereerib praegu 15000MW võimsustega(potentsiaal kuni 25000MW), Narva elekrijaamade näol saab firma korraga juurde 20% võimsusi ehk 3000MW

    NRG turukapitalisatsioon on praegu 3.5miljardit USD-i. 60 ehk miljardit krooni.

    Siiani on ostnud NRG endale võimsusi juurde umbes 20x kallimalt kui diil Eestiga, aga võib-olla tõesti on NATO-sse astumise hind nii kallis?

    Mida soovitada? Ostke kõik NRGi aktsiaid
  • Pealik,

    Palju pakud Narva elektrijaamade kasumi summaks 10 aasta jooksul ja palju see teeb ühe Eesti elaniku kohta?
  • guru,

    Oi, ära küsi selliseid asju minult! :-)

    Ainsad arvud, mis läbi kõlanud on, on seotud NRG investeeringu aastatootlusega lähima 15 aasta jooksul.

    Vastavalt Eesti finantsnõustaja Schroder Salomon Smith Barney kinnitusele on äriplaanis esitatud NRG Energy reaalne investeeringu tootlus aastas väiksem kui 12 protsenti. Eesti opositsioonipoliitikute sõnul on tootlus 12%.

    Seda 12% tootlust on paadunud erastamise vastane, Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees, Jaanus Männik (Rahvaliit) ajakirjas Vooremaa nimetanud "kuninglikuks tootluseks" ning kõigile tuntud Janno Reiljan, ajakirjas Kesknädal "enneolematuks kasumimääraks". :-D

    Tegelikult on see tootlus suurusjärgus seega siis võrreldav aktsiturgude keskmise aastatootlusega.

    The truth is out there...
  • ...ja 15 aastasest kasumimäärast on juttu seetõttu, et vastavalt põhitingimuste lepingule ei taga Eesti riik lepinguid mingil moel peale selle, et kohustub ostma Narva Elektrijaamadelt 15 aasta jooksul elektrienergiat fikseeritud hinnaga, mis sisuliselt on tehingu tagatiseks.

    Narva Elektrijaamade poolt müüdava elektrienergia reaalne keskmine kaalutud hind inflatsiooni arvestamata on 6,2-teravatisel ostumahul aastas 41,35 senti kilovatt-tunnilt. Tõenäolisel ostumahul 5,7 teravatt-tundi aastas on elektri tootjahind 46,85 senti kilovatt-tunnilt.

    Kes oskab, arvutab siit ehk ise midagi välja. Mina igastahes ei oska - pole halli aimugi, palju kogu selle kompoti käitamis- ja muud kulud võivad olla.
  • [B] --Banc of America starts NRG Energy Inc at buy; pr target $30

    NB!

    We note that NRG has three pending acquisitions,
    Wisvest, CT (1,051 MW, $325
    million cost, estimated $0.03-0.04/share of annual earnings), Kangal, Turkey
    (219 MW, $50 million, estimated $0.01-0.03/share), and Narva, Estonia (1,323
    MW, $70 million, $0.03-0.05/share) that we have not included in our estimates.
    We believe that these acquisitions should start to contribute from 2002
    onwards
  • Pealik,

    Tõin kasumijutu välja kuna tahtsin õelda, et see raha (mis Sa arvutasid, et iga eestlane peaks investeerima) on tegelikult olemas ja palju rohkem (kasum tuleb ju meilt). Mitte küll IGAL inimesel ja KOHE (tarbitakse erinevalt ja mitmete aastate jooksul). Kuid ega see, kes Narva elektrijaamade erastamisest osa kavatseb võtta alla 5000 krooni vist ei investeerikski (see pigem miinimumsumma).
    Ja veel. Kui sarnaseid objekte ostetakse ~20x kallimalt (nagu Graafik väitis) ja kui "oletada", et NRG ei tegele heategevusega nonde objektide puhul, siis on väga tõenäoline, et arvutatud 12% tootlus on IGAL JUHUL tagatud, kuid pigem saab see reaalsuses tükk maad suurem olema.
  • Miks arvame, et meie, Soome külje all asuv, elektrijaam on palju vähem väärt kui mõni Türgi või USA elektrijaam. Kalkuleeritud tootlikkus on üks kõrgemaid (kas on arvestatud võimaliku müügiga väljaspoole Eestit?).
  • guru,

    Siin ongi erinevus: Investeeringuid (konkreetselt on seal juttu kahe energiaploki välja vahetamisest) ei tehta ju ainult teenitud kasumilt. Suurem osa investeeringuteks vajaminevatest summadest peab eelnevalt olemas olema. Ja isegi juhul kui eestlased tõesti terve täiega selle asja ostetud saaksid, peaks ju elektri tarbimise eest ju ikkagi edasi maksma.

    Fiti andmetest lähtuvalt pole võimsuste hindade erinevus siiski 20x. Ja millegi pärast on mul jäänud tunne, et need "Narva võimsused" pole sugugi nii kvaliteetsed kui mõned teised, ja vajavad päris soolaseid lisainvesteeringuid, et üldse lähima aja jooksul normaalselt töös püsida. (See on ka üheks erastamislepingu tingimuseks.)
  • Kui siia kõrvale oleks panna elektri tootmise omahind ja tootmiseks vajalikud investeeringud mõnes USA või Türgi vastavas elektrijaamas, saaks tõesti juba midagi konkreetset öelda.

    Pole ju päris võimatu, et meite kallis Narva elektrijaam on nendega võrreldes hmmm.... kergelt "amortiseerunud" ...or something. ;-)
  • Pealik,

    Usun, et nii tähtsaid asju nagu investeeringuid pole 12% tootlikkuse arvutamisel siiski valemitest välja jäetud. Pigem on sisse topitud kõikvõimalikke tegureid, et see protsent võimalikult madal saaks.
  • B of A call boosts NRG Energy (NRG)

    NRG Energy (NRG) is up 85 cents, or 4.9 percent, to $18.25, after Banc of America began coverage of the stock with a "buy" rating and a price target of $30. The firm noted the company's strong track record and diverse power project portfolio. "Assuming the company only completes its announced development and pending acquisition portfolio over the next five years, we estimate would generate a 19% compound annual growth in earnings over that period," the firm said in a research note. "If the company reaches its targeted goal of 50,000 megawatts by the end of 2005, it would represent a 29% compound annual earnings growth."
  •  Europe  Location  %  Ownership (Net MW) Fuel Type
     Balti 2 Narva, Estonia  49.00  690.9 Oil Shale
     Killingholme A North Lincolnshire, England  100.00  680.0 Natural Gas
     Eesti 2  Narva, Estonia  49.00  632.1 Oil Shale
     Schkopau Halle, Germany  41.90  400.0 Lignite Coal
     Csepel II 2 Budapest, Hungary  100.00  389.0 Natural Gas/Oil
     Seyitömer 2 Kütahya, Turkey  47.50  285.0 Lignite Coal
     Kangal 2 Sivas, Turkey  48.00  219.4  Lignite Coal
     ECK Generating Kladno, Czech Republic  44.50  153.5 Waste Coal/Natural gas/Oil
     MIBRAG Thiessen, Germany  66.67  119.0  Lignite Coal
     Enfield Energy Centre 1  Enfield, England  25.00  99.0 Natural Gas/Oil
     Energy Center Kladno Kladno, Czech Republic  44.40  12.4 Waste Coal
     CEEP  Warsaw, Poland  9.33  1.4  Various
      Total Europe   3,681.7 

  • Vend PEALIK! Lihtne on yelda, et lihtsalt on nii! NRG vyi myni muu suurem tegija saab selle mida ta tahab nii vyi teisiti kuid mitte ainult nii kergelt. Erastamine on ainuke vyimalus panna asjad efektiivselt tyyle. Minu pyhi point on, et saaks lisada oma vendade ja ydede rahakotti myne lisa krooni. Riik saab oma osa kytte niikuinii. Lisaks langeksid riigilt yra myningad kohustused milliseid on vyimalik vylja tingida 49% otse erastamisega. Olen endiselt kindel, me leiame selle jaoks vaja mineva raha kuid paisata korraga turule 49% on yyrmiselt mytetu tegu. Ma pole teinud muidugi mingeid kalkulatsioone kuid arvan et asi peaks kyima 5-10% kaupa sellest 49%. Esiteks vyimaldab see kalkuleerida ja analyysida vastavat situatsiooni ning siis vastavalt vytta kasutusele meetmed. Lisaks vyimaldab see palju paremat aktsiahinna manipuleerimist.
    Selge on ju see, et see $360 miljonit ei tule NRG taskust vaid meie endi taskust mille vastu mul pole midagi, sest see on business. Ainult algul vyiks natuke anda ka. Lisaks ma ka ei tea typselt millised investeerringud moodustavad sellise summa. Ma muidugi ei tea sinu investeerimis kogemusi kuid enamalt jaolt kui makstakse dividende siis aktsia hind langeb. Minu systeem pyhineb aktsia appreciationi peal. Pean silmas shorttermi. IPO ostetakse ning myyakse siis edasi vyi hoitakse. Lisaks oleks selline lahendus samuti kasulik riigile kuna riik saaks kirjutada lisaks oma kyes olevatele aktsiatele optsioone ning teenida sealt lisa raha. CASHFLOW!!!!. Selline on minu arvamus. Riik peaks tegema kyik selleks et luua juurde uusi peresid ning looma uusi rikkaid. Sellest vyidavad kyik!
  • Mu vennad LOOM ja PEALIK kuidas teile meeldib erastamislepingu avalikustamine meie EESTI VABARIIGI KODANIKE POOLT VALITUD JUHTIDELE! 600 lehte teaduslikku spetsiifilist inglise keelt. Lisaks meie juhid peavad allkirjaga kinnitama, et nad oma vendadele ja ydedele mitte synakestki ei ryygi.
    Kujutage nyyd ette pilti USA senati liikmed vyi siis nyiteks Vene DUUMA saadikuid sisenemas valitsushoone kyrvalruumi, andnud kinnitades allkirjaga oma rahva eest salatsemise ning lehitsevad, siis 600 lehekyljelist teaduslikus EESTI keeles kirjutatud lepingut! Ilma tylgita! That the unvelivable good joke! It's IMPOSSIBLE! Lisaks on neile veel antud 3 pyevane tyhtaeg! HA-HA! Siis esitab nyiteks Venemaa peaminister selgitava ja erastamist pooldava kyne. Maalige see pilt omale nyyd siis silmade ette. Seda kyike kirjutab ette neile EESTI ENERGIA JUHATUS! Kuhumaale yldse veel saab minna. Ei saa ju yhegi riigi valitsust avalikult sundima vaikima oma rahva eest- valijate eest!
    Kes see tuli sellise mytte peale ning kuidas sellist asja yldse vyimaldati ning lybi lasti. Pakun vylja, et keskmine riigikogulase vanus on kusagil 45. Seega arvan et nad on head venekeele oskajad ja vyibolla pursivad suhtlemistasandil ka inglise keelt. Mul ei ole rohkem synu!!!!!!!
  • Ma juhin tähelepanu, et Narva Elektrijaamade erastamine on NRG jaoks suurim projekt Euroopas ja ei jää palju alla suurematele projektidele USA-s.
  • Kes on Narva Elektrijaamade omanik, kas Eesti riik või Eesti Energia juhatus + paar erastamisega seotud ministrit? On mõeldamatu, et omanikuga niimoodi käitutakse. Igaüks meist läheks kohtusse kui tema isiklikku firmat niimoodi müüdaks.
  • Kujutage nüüd ette, et oled 100% omanik mingis firmas. Ei tohiks ülejõukäiv pingutus olla :). Nüüd oled otsustanud selle maha müüa. Firma juhatus ja nõukogu leiab ostja, kellega sõlmivad müügi osas mingisuguse lepingu, millega Sina kui omanik tutvuda ei tohi, kuid hiljem täitma pead.

    See on ju meie ühine vara. Me kõik juba oleme Narva Elektrijaamade aktsionärid läbi riigi. Kas tõesti laseme endaga niimoodi käituda?
  • guru,

    Ma pole kuigi kompetentne konkreetses NRG-diilis, pole viitsinud süübida ning ei tea seetõttu, kas see on hea või halb, kuid sellele vaatamata soovitan paari pisidetaili silmas pidada!
    Nimelt seda, et kui Sa oled omanik, siis on Sul alati võimalus anda oma vara haldamine, käsutamine, kasutamine ja mis iganes selleks volitatud isikute kätte. Olgu see siis vandeadvokaat või tankist Vasja Maardust.
    Erastamises on põhiroll siiski EEA-l. Erastamisega seotud minister Pärnoja tegutseb täiesti põhiseadusega kooskõlas, olles majandusministri ja EEA nõukogu esimehena omaniku (riigi) täievoliline esindaja. Omanik ise andis talle need volitused. Kas ta on neid hästi või halvasti kasutanud, on juba iseküsimus. Miks riik halba esindajat jätkuvalt välja ei vaheta - ei tea, pole mõõdukas!
    Me ise oleme Narva EJ aktsionärid läbi riigi. Me ise aktsionäride üldkoosolekul (loe: Riigikogu valimistel) märtsis 1999 andsime volitused oma vara kasutada ja käsutada Pärnojale. Me tõesti laseme endaga niimoodi käituda, sest me ise oleme ta endale esindajaks valinud.
  • Pisidetail veel:

    NRG projekt pole mitte M.Pärnoja persooni, vaid terve valitsuse ühisotsus. Vastutab terve kolmikliit koos naha ja karvadega. Ka selle eest kui see otsus on hea ja õige ja Eestile kasulik! Kas on, seda näitab aeg.
  • Kas andsime talle õiguse ka salajasi leppeid teha, mille näitamisest ta meie nõudmisel keelduda saab?
  • Kogu riigikogul on aega lepete tekstiga tutvumiseks (vähemasti oli tänahommikuse seisuga) 2 nädalat.
    Aga ärisaladuse nõue on minu meelest normaalne ja loogiline kui mängus on suured rahad ja strateegilised objektid.
  • Velikij,

    Nii et on loogiline võtta endale kohustusi, millest pole teadlik?
  • Pisidetail veel:

    Lepingu tekstiga tutvumine on farss.
  • See, et "Lepingu tekstiga tutvumine on farss", on huvitav argument. Palun ole hea ja selgita mulle veidi lähemalt oma väite tagamaid! Ma ei saa aru, miks see on farss?
  • Yks vahekysimus.
    Kas äkki keegi põhjendaks, miks me peaksime meie riigi juhte usaldama rohkem, kui meie elektrijaama juhte?
    Või vastupidi?
  • to: Luuser

    Meie riigi juhtidel on rahva mandaat ja nad on valitud meie endi poolt.
    EJ juhid peaksid olema valitud riigi juhtide poolt ja kuulama nende käske.

    Nii et ei saa tegelikult sellist küsimust tõstatada, kumba me rohkem usaldame, kas ühe ja sama firma direktorit või talle alluvat osakonnajuhatajat. Kindlasti on madalama astme juht parem spetsialist, kuid otsused langetab ta ikkagi direktori heakskiidul.
  • Velikij, kas sa ei loe uudiseid?

    Fjuk ütles: lepingulisad on esitamata ja tõi näiteks elektrihinna kujundamise alused...

    ...ma usun, et rahavasaadikud ei tea ka mis tingimustel on Narva EJ õigus osta põlevkivi Eesti Põlevkivi käest.
  • Kõiki uudiseid lugeda ei jõua. Seda uudist ma pole lugenud :-(
    So what? Mida see minu jaoks muudab? Või Fjuki jaoks?

    Graafik, kas sa ei loe uudiseid? .-)

    Aga palun. Bad News Service, sry, BNS:

    "Kuna valitsus otsustas pikendada riigikogu liikmetele NRG lepingutega tutvumise tähtaega, ei näe Reformierakond vajadust erakorralisel istungil osalemiseks, kuna seda küsimust saaks nüüd arutada ka tavaistungitel," ütles Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen BNS-ile.

    Atonen lisas, et erakorralisel istungil pole teisipäeval mőtet, kuna riigikogu liikmed pole saanud Narva elektrijaamade vähemusosaluse müügi lepingutega vajalikul määral tutvuda.

    Valitsus vőttis teisipäeval seisukoha, et riigikogu liikmed saavad nende lepingutega tutvuda kuni 7. septembrini, esialgu pidi tutvumisperiood lőppema teisipäeval.

    Lepingutega tutvumist korraldab jätkuvalt Eesti Energia, teatas valitsus.

    Milles probleem? Kas selles, et Fjuk üritab iseseisvalt ja fraktsiooniga kooskõlastamatult populaarsust võita? Tundub küll!

  • Ei ole tähele pannud, et Fjuk edev oleks
  • Velikij,

    Kuidas Sulle meeldiks selline lepingulisa, (mis pole tutvumiseks välja pandud) mis lubab Narva EJ uutel omanikel tõsta 1 kW tunni hinna 100+ EEKni ning kohustab Eesti riiki ostma kogu Narva EJ võimsuse. Pärast seda ei tahaks küll enam EV kodanik olla.
  • Kahjuks ei oska tema edevuse kohta midagi öelda, pole isiklikud sõbrad Fjukiga.
    Pealegi, kui poliitik tahab populaarsust võita, siis pole see lihtsalt edevus, vaid paratamatus poliitilise tegevuse juures.

    Aga ehk oskad öelda aja ja viite, kus Fjuk selle avalduse tegi?
  • guru,

    hindade reguleerimine antud valdkonnas kuulub vist energiaturu inspektsiooni pädevusse?

    Millised on Sinu ettepanekud?
  • See kelle pädevusse kuulub oleneb ainult lepingust :)
  • guru,

    Kuidas on küll Sinuni jõudnud lepingulisa, mis ometi pole tutvumiseks välja pandud? :-)
  • Velikij,

    Ei olegi, lihtsalt spekuleerin. Tõenäoliselt nii räigeid lepingulisasid ei ole, mis Eesti riigi pankroti ajaksid :) Kuid kas on valitsuses kedagi, kes julgeb väita (ilma lepingu ja lisadeta tutvumata), et leping ei ole kahjulik Eestile ja edasisele Eesti arengule?
  • Esita see küsimus Ignar Fjukile ja Mihkel Pärnojale! Nad peaksid asjaga paremini kursis olema.
    Püüan end ka kiirkorras kurssi viia, võib-olla jõuan veel täna sel teemal konkreetset arvamust avaldada.
    Siiani on küll kahjuks ainult spekulatsioonide pareerimine. Tundub nagu istuksin Pärnoja kõrvalpingis - o no!
    Aga mitte mingi leping ei määra ära seda, kes määrab energiahindu lõpptarbijale, see on lihtsalt vale.
  • Võib ka pragmaatiliselt mõelda:
    Mida raskem seda parem.
    Las riik teeb lollusi, kodanikud karastuvad.

    Ja müügu jaamad parem võileivahinnaga, sest mida tarka riik suure rahaga peale oskaks hakata? Ostaks Iisraelist vanu kahureid?
  • Juttu polnudki lõpptarbijast. Energiahinna ostu ja müügihinna vahe võib ju väga vabalt riik kinni maksta. Iseasi palju siis maksukoormus tõuseb.
  • hmm,

    guru, kas sa oled kunagi osalenud riigieelarve koostamisel? Noh näiteks ministeeriumi või erakonna tasandil?

    Ostu- ja müügihinna vahet ei saa riik kinni maksta niisama lihtsalt. Need on väga suured rahad. Selliste doteerimiste teke paneks riigieelarvele räige põntsu. Eesti riik ei saa seda endale lubada.
  • Velikij,

    point õige, sellest ma räägingi, sisuliselt praegu keegi ei teagi, millise põntsu see leping Eesti riigile tekitada võib.
  • OK, lubasin, et uurin asja. Sisulisest küljest olen praegu eemal. Aga kui end kurssi saan (fakte!), siis annan teada.
  • Esimene pääsuke:

    Fjuk ütles: lepingulisad on esitamata ja tõi näiteks elektrihinna kujundamise alused..., muud mitte,
    Aga see on tõsi, seda on ka öelnud Okk, Lipstok, Laar jt, ja sellepärast, et seda dokumenti pole veel olemas...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon