Muudatused kauplemismudelis ja ärireeglites - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Muudatused kauplemismudelis ja ärireeglites

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • TALLINNA VÄÄRTPABERIBÖRS
    TEADE

    MUUDATUSED TVB KAUPLEMISMUDELIS JA REGLEMENDI OSAS ÄRIREEGLID

    Tallinna Väärtpaberibörsi (TVB) juhatus kiitis 19. septembril heaks muudatused TVB reglemendi osas Ärireeglid. Reglemendi muudatused hakkavad kehtima alates 24. septembrist 2001 ja need on kättesaadaval TVB Interneti leheküljel www.tse.ee Reglement/Muudatused reglemendis alajaotuse all.

    Peamine muudatus seisneb selles, et kaubeldavate aktsiate ja võlakirjade miinimumkoguseks saab üks väärtpaber ning EVP-de koguseks 100 EVP-d. Siiani oli kaubeldavate väärtpaberite miinimumkoguseks, s.t. väikseimaks väärtpaberite koguseks, mille ulatuses võib maakler kauplemissüsteemis noteeringuid või tehingutellimusi kuvada, vahemikus 500 - 100 000 väärtpaberit.

    Muudatus võimaldab nüüdsest kauplemissüsteemis kuvada kõiki investorite tehingukorraldusi, mille eesmärk on suurendada kauplemisaktiivsust, lisada turule läbipaistvust ja suurendada turu sügavust. Muudatuse eesmärk on ka harjutada investoreid ja börsi liikmeid peatselt juurutatava HEX-i kauplemismudeliga.

    "Investori huvitatus peaks kindlasti suurenema sellest, kui tal on võimalus oma tehingukorraldust just sellisena välja panna, nagu ta seda soovib, ning seda börsisüsteemis näha. Loodame, et võimalikult paljud börsi liikmed oma klientidele sellist teenust ka pakkuma hakkavad," kommenteeris uue turumudeli juurutamist TVB juhatuse esimees Gert Tiivas.

    Turutegijatest maakleritel on nüüdsest võimalus maakleriturul kuvada kõiki klientide tehingukorraldusi. Varem oli igal turutegijast maakleril võimalus maakleriturul kuvada vaid ühte ostu- ja müüginoteeringut.

    Ühtlasi kehtestatakse maakleriturul kaubeldavatele väärtpaberitele turutegijatele kohustuslikud noteeringute miinimumkogused, mille abil säilib olemasolev maakleriturul kaubeldavate väärtpaberite likviidsus ja turu sügavus. Uued miinimumkogused, noteeringute miinimumkogused ja võrdlushinna arvutamisel aluseks võetavad kogused on kättesaadavad TVB Interneti leheküljel alajaotuses Reglement/ Täiendavad dokumendid

    Tellimusraamatus kaubeldavatele väärtpaberitele kehtestatakse uued võrdlushinna arvutamisel aluseks võetavad kogused. Uute koguste kehtestamise eesmärk on vähendada võimalusi võrdlushinnaga manipuleerimiseks.

    TVB turumudelit tutvustav tekst on kättesaadav TVB Interneti leheküljel alajaotuses Börsiinfo reaalajas/ TVB turumudel.TVB maaklerituru ja turutegijate struktuur on kättesaadav TVB Interneti leheküljel alajaotuses Börsiinfo reaalajas/ Maakleriturg ja turutegijad.

    TVB

  • "Investori huvitatus peaks kindlasti suurenema sellest, kui tal on võimalus oma tehingukorraldust just sellisena välja panna, nagu ta seda soovib, ning seda börsisüsteemis näha. Loodame, et võimalikult paljud börsi liikmed oma klientidele sellist teenust ka pakkuma hakkavad," kommenteeris uue turumudeli juurutamist TVB juhatuse esimees Gert Tiivas.


    LHV Direct on otsustanud seda võimalust 100%-liselt kasutada
  • Miks pole midagi uut kuulnud HEX-iga ühinemisest?
  • ETL turusügavus alates tänasest:

     

    OstMüük
    Maakler   Hind   Kogus Märge   Maakler   Hind   Kogus Märge   
    YHIS45.502000 PREAT47.001000 
    TRIG45.501000AYHIS47.00200A
    HANSA45.252000 HANSA47.001000 
    HANSA45.251000 HANSA47.251000 
    HANSA45.001000 HANSA47.751000 
    PREAT44.502000 LHV48.002000 
    SUPRE44.502000 TRIG48.002000 
    SAMP44.002000 SAMP48.002000 
    TRIG44.002000 YHIS48.002000 
    LHV42.002000 PREAT48.502000 
    HANSA40.0050 SUPRE48.502000 
    HANSA39.00100 HANSA51.001000 
    HANSA35.75100 YHIS51.00300A
    YHIS25.00700AYHIS51.00200 
        YHIS100.00200A
  • A tähendab, et müüd kõik korraga. mitte osade kaupa
  • kuid küsimus veel, et kui müüakse jupi kaupa, siis kuidas tehingu hinnad tulevad? kui võetakse ainult üks tehingutasu, siis kas on võimalik hinda korrigeerida vahepeal. erinevad maaklerid kuidas tasu võtavad?
  • Selle uue süsteemiga huvitaks veel selline värk, et kui on maakler X müüginoteering 1000 aktsiat parima hinnaga Y ning teostatakse tehing parima hinnaga Y 640 aktsiat, siis kas maakleri X noteering peaks vähenema arvuni 360 aktsiat? Või võib 1000 aktsia taga peidus olla suurem kogus? 11:49:12 ETL 640 @ 47.00 toimunud tehinguga maakleri noteeringu kogus ei vähenenud, miks? Noteeringud ju peaks määrama ära ka järjekorra, kelle tehing tehakse eelisjärjekorras.
  • Veel tähtedest: mida tähendavad L, D ,W ?
  • fjot,vaata:
    http://www.tse.ee/reglement/reglement.php
    ja edasi "Täiendavad dokumendid" alt "Tehinguteatiste märgistamise kord"
  • to guru: see ETL 640@47 tehing võis ju olla üks tavaline turuhinnaga tehing. Börsisüsteemi lähevad üles ikka ainult need tehingud, mis limiithinnaga sisse pandud.

    To fjot: L tähendab late ehk tehing on hilinemisega sisse pandud, D - double, ehk kahekordne teatamine (maakler ostab teiselt maaklerilt ja müüb kliendile edasi, tegevus läheb kirja ühe tehinguna). W - kaalutud keskhinnaga tehing
  • Maakler X müüb äkki tegelikult suuremat kogust kui 1000, kuid korraga riputab üles 1000. Müües jupi ära on tal müüa ikka veel üle 1000. Need, kes üle 1000 müüvad pole vist enamasti päris pisiinvestorid. Korraga 10000 üles riputades pole võimalik aktsiapakiga opereerida, kui tuleks pos. äkkuudis müüdaks kogu 10000 hoobilt ära ja hind võib siis kerkida nt. 30%. Riputades üles 1000, ei riski 9000ga. Maakleritel oleks ehk parem põhjendus.
  • BUY:
    Kui sa riputad üles 1000 tükki siis sa lähed järgmise paki ülespanemisega ju teisest tahapoole. Näiteks islandis ON JÄRJEKORD. Mitte nii, et mina müün oma suurt portsu sama hinnaga teistest eespool, kuigi näitan, et müün ainult 1000 aktsiat.

    alo54:
    Ok, oli turuhinnaga tehing, ehk keegi sisestas turuhinnaga ostu. Kuid vastaspool pidi olema noteeringu sisestanud osapool? Ehk, sealt osteti jupp ära ja pakk oleks pidanud vähenema? vt. vastust BUY'le.

    Kas praegune süsteem näitab ikka piisava täpsusega turusügavust? Ehk kas eksisteerib ülespandud pakkidele järjekord vastavalt näidatud kogusele ja hinnale?
  • Guru:
    müük võis toimuda ka panga omast positsioonist, seega ei pidanud teine pool vähenema

  • alo54:

    Kas sa väidad, et osa inimesi on võrdsemad? Et pole tähtis, kas sa oled tehingu sisestanud börsisüsteemi või mitte, teatud isikud saavad ronida järjekorras teistest ette? See nagu läheb börsireglemendiga vastuollu.
  • Ehk, alo54 poolt väga tõsine süüdistus TVB vastu.
  • Guru, ma ei saa pihta, milles probleem, suvalise USA direct access brokeri kaudu saab sisestada näiteks ARCA kaudu müügiorderi, kus näitab 100t aktsiat müügis aga tegelikult võid müüa kasvõi 100 tuhat. Ja tehingud lähevad ikka sul esimesena läbi, sest sisestasid 100 000 müügiorderi enne teisi.
  • Nii et väikeinvestoritele aeti jälle kärbseid pähe oma turusügavuse jutuga.
  • To guru: ei ole nõus et väikeinvestorid petta said. Varasem olukord oli nii, et väikeinvestoril polnud üldse börsisüsteemi asja, nüüd saab ta limiithinda pannes osta aktsiaid BUY hinnaga ja müüa SELL hinnaga, varem pidi ta ostmishuvi olemasolu korral ootama kuni SELL hind oli vastav soovitud hinnaga.

    Järjekorda tõesti turutegemise mudeli puhul ei eksisteeri - määravaks on hind ja siis kogus. Kui BUY noteeringutes on maakleril X 100 aktsiat ja maakleril Y 1000 aktsiat hinnaga 50, siis maakleril Z on vabadus valida kummale ta müüb, see ei oma tähtsust kes varem oma noteeringu sisestas.

    Ja liaskas börsi ärireeglitest:
    3.3.3. Teatud väärtpaberi suhtes ametliku maakleri staatust omaval Börsi
    liikmel on õigus teha tehing oma nimel ja arvel või kliendi arvel
    kauplemissüsteemis kuvatud parima hinnaga ilma sellise väärtpaberi
    suhtes vastavalt parimat hinda avaldava ametliku maakleri vahenduseta.
  • alo54:

    Olen nõus, et praegune täiustus tegi väikeinvestori elu natukene lihtsamaks, või siis vähamalt näiliselt.

    Mulle on mõistetamatu, miks ei ole / ei taheta järjekorda kogustele. Praegusel juhul võib väikeaktsionär küll sisestada oma aktsiapaki süsteemi hinnaga X ja isegi esimesena kuid sellest hoolimata võib tema tehing jääda tegemata isegi juhul kui turul tehakse mitmeid tehinguid hinnaga X. Ehk teatud isikud saavad osta väikeinvestorist eelisolukorras või siis likvideerida oma positsioone väikeinvestorist eelisolukorras olles. Samuti annab see suurema võimaluse manipuleerida kogustega ja mitte näidata kogu ostetava või müüdava paki soovi säilitades oma eelisolukorra tehingu tegemisel mingi teatud hinnaga.

    Ehk, kas on õige minu järgnev oletus?

    Väikeinvestor võib sisestada (esimesena) ostuorderi 1000 ETL hinnaga X, mis on ka parim hind. Nüüd kui keegi on nõus sellise hinnaga müüma võib maakler müüdava(d) koguse(d) hoopis oma positsiooni osta. Seda sel lihtsal põhjusel, et mitte börsisüsteemi noteeringutes näidata liigset ostuhuvi kuid samas soovides aktsiad võimalikult odavalt kätte saada. Sama müügi korral.

    Fit: miks peaksime eeskuju võtma halvematest süsteemidest? Island paistab päris norm olevat.
  • TVB teade ütleb: "Muudatus võimaldab nüüdsest kauplemissüsteemis kuvada kõiki investorite tehingukorraldusi, mille eesmärk on ..." (käesoleva foorumi esimene sisestus).

    Kas sõna "võimaldab" ei võiks asendada sõnaga "peab" ning seda tagada hinna ja koguse järjekorraga. Loomulikult keegi ei kohusta sisestama tehinguid, mida alles mõeldakse teha. Kuid, kui tahad osa ostetavat/müüdavat kogust varjul hoida siis kaotad järjekorras või hinnas. See tagaks palju õiglasema kohtlemise kõigile turuosalistele ning eriti just KRIITILISTEL hetkedel.
  • Maaklerturul ei oma tehingute sisestamise järjekord tõesti tähtsust, kuid tellimusraamatu põhimõttel tõõtaval turul (enamus lisanimekirja aktsiatest) on järjekord oluline.

    Juhtum, kus maakler ostab ühelt kliendilt hinnaga X ja ei soovi seda müüa teisele kliendile sama hinnaga, soovides mitte näidata liigset ostu/müügihuvi viitab turuga manipuleerimisele, mis on börsireeglite kohaselt rangelt keelatud.
  • "Maaklerturul ei oma tehingute sisestamise järjekord tõesti tähtsust" pole 100% tõsi. Nimelt ei saa Sinu maakler teha tehingut oma book'i enne, kui on täitnud kliendi orderi. Puuduseks on aga see, et teised maaklerid-turutegijad saavad seda küll teha, sest neil puudub kohustus "võõraste" klientide huve arvestada. Arvestades maaklerite turuosasid s.h. klientide arvu on väikeinvestoril suurem tõenäosus nimetatud ebameeldivust vältida andes tehingukorralduse Hansa maakleritele, sest suure tõenäosusega on ka vastaspooleks Hansa klient ning vähemalt ei Hansa ega ükski hiljem orderi sisestanud Hansa klient ei saa "vahele".
  • loen tehinguteatiste märgistamise korda ja ei leia küll kuskilt seletust A tähe kohta???
    keegi oskab kommenteerida?

    ise olen ka märkinud oma korralduses ära et ostan või müün kõik korraga aga minu pakkumise juurde küll mingit A tähte ei tule???
  • A tähistabki seda kas tehing täidetakse korraga või lubatakse osalist täitmist. Börsil liiguvad enamasti suuremad blokid, kui üles pannakse väiksem kogus (näit 100 aktsiat), siis pole erilist vahet kas seal on A täht või mitte, sest kogus läheb ikka tervikuna ära.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon