Teeks oma firma! - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Teeks oma firma!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mul on see juba pikemat aega plaanis olnud, kuid julgusest ja ka vahenditest on puudu jäänud. Ma pean silmas investeerimisfirmat (OÜ-d), ehk teisisõnu on kavatsus viia tehingud enda nimelt oma firma aadressile. Põhiline võit tuleb sellest, et ettevõtte kasumilt ei pea maksma tulumaksu (va kui makstakse dividende). Kuid peab palkama vähemalt ühe töötaja (enda) ja maksma (miinimum)palka, millele lisanduvad maksud. Ka OÜ registreerimine on kole kallis ja võibolla tasub üldse osta valmisfirma, et seda jama vältida, mis ei tule muidugi odavam. Huvitav, kas ettevõttel on kergem laenu saada (ka võlakirju emiteerida) kui eraisikul. Takistus on arvatavasti selles, et vaevalt keegi soovib raha laenata börsimängudeks. Olen küll arvestanud ilma finantsvõimenduseta, kuid see kuluks ära küll.

    Milliseid probleeme võib veel ette tulla ja millisest summast alates võib asi ära tasuda?
  • firma ei saa oma kahjumeid tulumaksust maha arvata :)
  • Pole vaja ennast palgata, firmas ei pea palgalisi töötajaid olema. Milleks lasta end asjata maksustada.Aga ettevõttele laenu saada on raskem kui eraisikul, muidugi hea tagatise korral,nt. kinnisvara, peaks ikka saama.Aga soovitan, et osta valmis OÜ, ise tegemine pole oluliselt odavam.Laenu võta aga ise ja laena see oma firmale edasi, tee nt. ajutise materiaalse abistamise leping, selle abil saad maksude maksmisest viilida.Ausal teel.
  • Esimene OÜ tee ise! Saad kogemuse. Küll järgmised osta jõuad.
  • Ise firmat tehes tuleb odavam kui see kuskilt osta. Kui sa pead kalliks minemise all seda silmas, et pead OÜ puhul 40 000 krooni sisse maksma siis sellest saab üle kui leiad tuttava audiitori paberitega inimese. Lased sellel audiitoril hinnata oma kodust tehnikat (tegelikult ei pea seda tehnikatki olema) - videokaamera, arvuti, televiisor jne. Nii saadki kokku 40 000 krooni. Hiljem kui sul raha juurde tekib siis võid oma bilanssi korrastada nii, et ostad selle nn. tehnika ettevõttelt välja.
    Sul ei ole vaja kedagi palgata, isegi mitte ennast - maksa endale dividendi ja ela sellest. (palga puhul pead lisaks tulumaksule maksma ka veel sots maksu). Muidugi kui sa tahad saada haigekassa kaarti siis on otstarbekam ennast palgata ja maksta endale miinimumpalka.
  • Kuid kui tulu tuleb firmale siis jah tulumaksu ei pea maksma kui see edasi investeerida.
    Aga kas edasi investeerimiseks saab ka nimetada, uute aktsiate omandamist?
  • Ning samuti ka selline kysimus, et kui firmaga tegelda investeerimisega kas siis peab olema firma p6hitegevustes ka selline tegevusala nagu INVESTEERIMINE.
  • OÜ tegemine läheb maksma kuludena 3600 krooni ja ajakulu on mõistliku asjaajamise korral minimaalne - kõigest kuu, poolteist (sh. ka käibemaksukohuslaseks registreerimine).
    Valmis firma ostu korral on hinnad kusagil 6 kuni 10 tuhat krooni. Ja ostetava firma arvel on 0 krooni. Samal ajal kui tehes rahalise sissemakse, on kohe äriks olemas vajalikud minimaalsed vahendid.
    Oma firmaga aga on see, et tuleb esitada korrapäraselt deklareid maksuametile. Aga see on ka ilmselt väike mure, kui õnnestub kergelt maksude arvel kokkuhoidu saada.
    Palkama ei pea tõepoolest kedagi kohe firmasse tööle. Hea variant on see, kui kusagilt saad palga ja haigekassa kaardi, ning firmat kasutad just nimelt investeerimistööriistana.
    Igaljuhul on kogemus hea (omal nahal ära proovitud) ja mis seal salata - ka rahaliselt kasulik.
    Ja ega muudmoodi rat race'ist välja ei kipu väga saamagi.
    Seega jõudu!
  • Tulumaksu ei tule maksta seni, kuni seda dividendidena (ka varjatult TMS prg.50,52) ja mitte tarvilike kuludena (TMS prg.48,49,51) välja ei voeta.
    See kas sa seda investeerid voi mitte ei oma tahendust.
    Loomulikult voib aktsiaid osta ja müüa ka ettevote, kelle pohikirjas investeerimist sees ei ole. Seda nimetatakse lihtsalt vabade vahendite paigutamiseks.
    Kas firma voi mitte, see soltub suuresti asjaoludest. Kuid isiklik kogemus on, kui tulud on alla 100000 EEK aastas, pole motet firmaga jantida. Ka füüsilise isikuna on voimalusi seaduslikult makse vähendada või vähemalt maksmist edasi lükata.
  • Enesele kuuluvale äriühingule raha laenamine ei ole keelatud (s.t. materiaalse abistamise lepingut pole vaja).
    Käibemaksukohuslaseks registreerimise kohustus tekib siis, kui maksustatava käibe piir ületab seaduses sätestatu( vist 150 000). Vaid investeerimisega tegeledes seda kohustust ei tekigi.
    Igakuiste (tulu- ja sotsiaalmaksu) deklaratsioonide esitamiseks saab sõlmida vastava lepingu maksuametiga ning teha seda Interneti teel. Selleks kulub 5 minutit kuus.
  • Kas ettevõtte ostmisel saab ostuhinna kuludesse kanda? Aga registreerimisel? Ma olen mõelnud turutegemise peale, sellisel juhul tuleks ettevõttel väga suur käive. Kas mingist piirist alates tuleb auditeerida, kui käive ületab ... ?
  • alvar,mul üks väärtpaberilitsentsiga firma üle
    hind 1,2 miot.
  • alvar, leia üks sõber, tuttav, seltsimees etc ja tee usaldusühing, mis on jur.isik nagu iga teine Asja ühinguleping võib olla suuline ning loomise kulud olematud. Äriregistri kanne 500.- ja kande avaldamine Ametlikes teadannetes 100.-. Ning kunagi, kui oled piisavalt kasumit teeninud, kujundad keha ümber kas AS-ks või OÜ-ks.

    Kui huvi on, siis võid sõlmida oma ühinguga lepingu väärtpaberitehingute sõlmimiseks (haldusleping) ning teha tehingud oma väärtpaberikontol. Kulud loomulikult kannab ühing ja kõik on häpid, sh Maksuamet.

    Positsioonide võimendamiseks kasuta ikka asjakohaseid instrumente (repod, forwardid, optsioonid jne), sest kohalikud finantsasutused ei rõkka just rõõmust, kui pisike valdusfirma läheb raha küsima. Vahet pole, kas laenu või liisingut.

    Edukat firma loomist ja kauplemist sulle.
  • OÜ on ka hea mõte, kasvõi sellepärast et 40 000 alla pannes võtad asja tõsisemalt. (Muidugi kui sul on ainult 20 000 võid ülejäänud sõbra käest laenata ja peale OÜ registreerimist selle talle tagasi anda). Aga kui sa tahad tegeleda investeerimisega, siis algkapital peab sul ju nagunii olema. Hilisema lisakapitali võid laenuna sisse panna, kasvõi koguaeg natuke ja laen näit 0% intressiga. Hea oleks see suhe formaliseerida, näit lepingu kujul. Intressi ära maksa endale sest muidu tekib su füüs. isikul teenitud intressidelt tulumaksukohustus.

    Võimendust saad standardvahenditega, juba nimetatud + online maaklerid annavad vahel ise sulle marginit (sõltub börsireeglitest ja maakleritest), sellest võimendusest peaks piisama. Sa ei taha enne teiste inimeste rahaga mängima hakata kui su oma strateegia on ennast tõestanud.

    Firma eelised võrreldes füüs. isikuga on minu arust midagi sellist:
    - säästes käibemaksu ja tulumaksu saad firma kulul tarbida (mobla, autorent, arvutid, internet, muu inventar jne), põhjendatud ulatuses muidugi, aga "investeerimise" objektide uurimine võib nõuda väga imelikke kulutusi ka tegelikult & ausalt :) ;
    - saad tulumaksuvabalt reinvesteerida oma kasumi aastast-aastasse mis on võimas efekt üle pika perioodi (füüs. isikuna saad tegelikult ka kuid sul on selleks vaja pensionifondi lepingut, aga täna pole ühtki sellist eestis kus sa saaksid ise üksikaktsiaid määrata, pole nn IRA manageerimise võimalusi (LHV mehed: teeks ära, aitaks & tarbiks hea meelega) );
    - saad dividendid oma omanduses olevatelt aktsiatelt tulumaksuvabalt kätte;
    PS. selle viimase vastu valmistatakse praegu ette seaduseelnõu, et see ära kaotada, st ka jur. isikute vahelise omanikutulu ülekandmisest tahab riik tõenäoliselt edaspidi osa saada.

    Esimene firma siis kui sul on oodata tulu, millelt maksuvõit asutamiskulud kataks, ma näen et kui sa ootad vähemalt 3600 / 0.26 = 13846 kr tulu siis võiks juba ise ühe OÜ kasvama panna. Tegelikult oma OÜ'ga seotud lisatööga tuleks ka arvestada, nii et see summa võib suurem olla.

    Aga tahaks veel hoiatada ka: ettevõtjate maailm võib sind paeluma hakata. On oht, et sa hakkad iseseisvaks, sa ei sõltu oma tööandjast, sa hakkad iga päev tegema seda, mida sa just ise tahad ja tagatipuks sa saad veel rikkakski. Mäletad oktoobripäeva firenzes? See tee ei ole igaühe jaoks. Võib-olla teadmata intressiga trump kaart, liisitud mobiiltelefon ja avansist ostetud õlu on konventsionaalselt meelepärasemad.

    Ühesõnaga, mõtle järele ja..
    .. GX'i sulle porfelli!
  • Kui eraisik omab enda nimel LHV's inv. kontot ja väärtpabereid, siis kas on kuidagi võimalik need aktsiad enda firmasse (OÜ) seaduslikult ümber kantida, et vältida aktsiate kasumiga müümisel "tülika" tulumaksu maksmist?
  • Loomulikult void sa need aktsiad müüa soteushinnaga OÜle (kui soetushind on korgem kui turuhind, siis muidugi turuhinnaga).
    Maksukohustus tekib ikka siis kui sina (füüsiline isik) saad "varjatud tulu" OÜ arvelt, mitte vastupidi. Samamoodi ei keela sul keegi laenata OÜle raha 0%ga v6i teha muid "kingitusi".
  • Isikud võivad alati müüa turuvälise tehinguga üksteisele väärtpabereid suvalise hinna juures. Hinnaks võiks antud juhul olla soetushind (ostuhind+tehingutasud), mistõttu maksukohustust müüjal ei teki.

    Kui OÜ ostab turuhinnast odavama hinnaga, siis ei huvita see kedagi. Maksuseadusandlusest tuleneb ainult ebameeldivus, kui ettevõte teeb seotud isikuga ebasoodsa tehingu (näit ostab omaniku käest turuhinnast kõrgemalt või müüb talle madalamalt). Sel juhul loetakse ebasoodus erinevus võrreldes turuhinnaga erisoodustuseks.
  • Jõudu Alvar, kindlasti tasub teha. Isiklikult arvan, et OÜ on parem. Auditeerida pole ka kohe vaja, alles siis kui rohkem kui 2-2.5 MEEK käive (oli vist selliselt). Mul endalgi on juba kauemat aega mõtted midagi uut teha. Raha on ka natuke olemas. Aga peale hakkamisest jääb puudu, sest õuksinda ei taha päris teha. Aga üksinda on kindlasti kasulikum. Mul momendilgi väike häda kaelas, et äripartner ei anna pideval teada mida ta korraldab.
    Jõudu sulle. Aga kui otsid liitlasi, võiks asja arutada.
  • To azzie: Vabandan oma pealiskaudsust halduslepingu küsimuses. Idee järgmine. Firma ja isik sõlmivad lepingu firma huvides (arvel ja riisikol) väärtpaberitehingute sõlmimiseks. Isik teostab tehingud oma väärtpaberikontol EVK, LHV etc firmalt saaduda vahenditega (ei ole välistatud ega keelatud et vahendid "satuvad" firmasse nt sama isku ja firma vahel sõlimtud laenulepingu alusel). Tehingutest saadud kasu/kahju saab ja kajastab frma, samuti katab firma tehingute sõlmimisega seotud kulud, s.o maakleritasud, VP-konto haldustasu jne.

    Asjatu segaduse vältimiseks maksuhalduriga on rangelt soovitav sisse viia tehingute aruandlus, nt tehingukinnitus ja vahendite liikumiste kuuaruanne, millised võib eraisik koos tuludeklaratsiooniga Maksuametile esitada kinnitamaks, et tema VP-kontol toimunud liikumised on toimunud firmaga sõlmitud lepingu täitmiseks ja tehingute kasu/kahju on firma kasu/kahju. Lõppsõna: Asi töötab, olen paraktikas läbi käinud kogu ahela lepingust kuni maksuteatiseni.
  • Aktsiaid võib kasutada ka rahalise sissemakse asendamiseks?
  • To guru: Loomulikult. Kõik sõltub eesmärgist. Kui soovid maksustamise hetke lükata edasi tulevikku, siis vali struktuur mille kulud on minimaalsed ja keha passiva poole kujundamine paindlik. Kui aga soovid teha oma firmat lihtsalt firma tegemise pärast, siis go ahead ja paiguta kõik mis on omakapitaliks :-)
  • Aga: pea silmas, mis väärtusega sa kunagi need aktsiad ostsid, mille sa paned mitterahaliseks sissemakseks (MS). Kui aktsiad on vahepeal väärtust kasvatanud, tekib sul MS'e hetkel maksukohustus.

    Seadus ütleb et MS'i ese hinnatakse turuväärtusega. St kui sa ostsid aktsiad kunagi 20 000 kr'ga ja paned need sissemakseks päeval kui nad maksavad 40 000 kr, siis oled sa oma 20 000 soetusväärtusega vara vahetanud poole kallimalt hinnatava osaluse vastu, milline tulu (tulu võõrandamise ja soetushinna vahest) kuulub maksustamisele, mis siis et füüsilist raha sa ei genereerinud. St 20 000 * 26% = 5200 kr maksad riigile.

    Kui su MS'ks on GX siis sa tõenäoliselt muretsema ei pea..

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon