Mis on turumajanduse puudused? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mis on turumajanduse puudused?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Enamasti räägitakse turumajandusest, kui kõige paremast majandussüsteemist. Kuid pikemal mõtlemisel leiab ka terve hulga negatiivseid külgi.

    Võrreldes NL aja plaanimajandusega on tekkinud tööpuudus, mida vanal heal sotsialismi ajal ei eksisteerinud. See võib tekitada isiklikul tasandil negatiivseid meeleolusid, eriti valus on töötuks jäämine meestele. Kui töötute armee moodustab suure osa elanikest, siis hakkab see vaieldamatult mõjuma ka riigi majandusele.

    Turumajandus toob kaasa varalise kihistumise ja kipub kehtima tendents, et rikkad saavad veel jõukamaks ja vaesed jäävad veel viletsamaks.

    Konkurentsi tulemusena langevad nõrgemad mängust välja, mis on kaotajate suhtes väga negatiivne, kuid turule tervikuna isegi kasulik.

    Investeeringute koondumine ühte piirkonda (Tallinn) toob kaasa riigi teiste piirkondade mahajäämuse.

    Puuduseid on kindlasti veel küllalt, kuid mul ei tule esialgu rohkem meelde. Ootan vastukajasid turumajanduse puuduste kohta!
  • inmlikkus on hoolimine n6rgematest

    turumajandus ei toimi ilma regulatsioonideta, sest see p6hineb lokaalsel kasumi maksimeerimisel. st et firmal/isikul laheks hasti. yhiskond aga peab tagama k6igi heaolu. siin tulebki appi seadused.

    mina maletan et vene ajal olid ikka lahedad suured peod, inimesed olid palju s6bralikumad.
    traktoristid käisid koos ja v6tsid viina ja kirusid vene valitsust.

    samuti naen eestis turumajanduse miinuseks seda mis noorte inimestega tehtud on: nende väärtusmaailm on VÄGA viltu. tahavad raha ja viina. ja ei vali vahendeid! osalt on probleemiks inimeste vaesus. see teeb nii m6nedki väiklaseks ja tigedaks/pahuraks.

    turumajandus p6hineb inimese soovidel. inimese soovid aga on tihti talle kahjulikud. naiteks suitsetamine, narkoss.

    lisaks on palju resursi raiskamist: see mida yldiselt vaadeldakse kui konkurentsi ning aengut kannustavat, on tegelikult resursside raiskamine, sest r&d'd teevad niikuinii inimesed kes seda sydames teha tahavad mitte rahamehed kes suuri tulusid tahavad. vaatame kasvoi mis toimub tehnoloogiaturul: sajad firmad tegelevad sama jamaga (naiteks fiiberit maha pannes :p) ja p6leb metsikult raha, overcapacityt on metsikult, pankrot, kapitali p6letatakse.. see raha laheb kyll majandusse tagasi, kuid selle asemel oleks voinud ju midagi konstruktiivset teha! naiteks metsikult r&d wireless v6i tervishoiu alal.

    seega turumajandus sobib minuarust demokraatiaga just seet6ttu et nad on osalt vastandid. yks isiklikul heaolul ja teine yldisel.

    isiklikult arvan siiski, et turumajandus on 6ige aga demokraatiat on vaja muuta. vaatame hiina näidet..

    aga kas t6esti poleks aeg kyps T6ESTI uue majanduse mudeli ning poliitilise korra järele?
  • Minu arvates esineb turumajanduses ka plaanilisi elemente. Peamine riigi finantsplaan on riigieelarve, mis on määrava tähtsusega. Selleks tuleb prognoosida tulusid-kulusid. Loomulikult teevad ka ettevõtted plaane, mille pikkus sarnaneb NL aegse viisaastaku plaaniga.

    Ka turumajandused erinevad omavahel, näiteks on valida liberaalse ja suurema riigi sekkumisega turumajanduste vahel. Liberaalne on näiteks Hong-Kong. Suur riigi sekkumine, vähemalt maksude näol on heaoluriikides (Skandinaavia). Võtame näiteks Soome, kus kohalikule maksuametile tuleb suuri "kingitusi" teha, samas pole erilist muret, kui keegi peaks töötuks jääma, sest töötu abiraha ei jää kaugele maha töötasust. Kuid samas see mõjub halvasti motivatsioonile, mis mõte on rabeleda, kui sa enamuse oma rahast ära maksad, samas võid natukese väiksema rahaga jalad seinal elada. Üks tuttav, kes on tegutsenud ärivaldkonnas nii Eestis kui Soomes on öelnud, et siin on tõusta palju kergem, kui 1000 järve maal. Samas kui minnakse liberaalse turumajanduse poole, siis võivad nõrgemad hätta jääda ja kui riigi osalus on nõrk, siis nende inimeste olukord on sant.
  • Alvar, kui vana sa oled? 18? Kas keskkooli väitlusringis on vaja vaielda?
    Miks sa meile majandusõpikut tsiteerid? :)
    Trust me, netis on piisavalt vastukaja turumajanduse puuduste kohta.
  • Riq, aga see, et sajad firmad fiiberit maasse laovad ei saa ju olla miinus. tegevust jätkub. sajad sipelgad tassivad ka ju männioksi... ja ajalehti on ka nii palju... piisaks ainult ühest:)
  • fitiga nõus

    lisaks veel Alvarile,

    1)plaanimajanduse ja maks. tööhõive korrelleerumine on bullshit
    2)kes on USA-s käinud teab, et tugevamat keskklassi kui USA-s pole mujal maailmas olemas s.t. kihistumine on USA-s küll minimaalne

    need teised puudused on asjakohased - that's life

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon