SP 500 2002. aastal - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

SP 500 2002. aastal

Log in or create an account to leave a comment

• Üks stsenaarium on siin:
    http://www.investavenue.com/article.html?ID=2721

• See stsenaarium katab tulevasi 1-2 kuud. Aastatel 2002-2003 näeb Elliott Wave teoreetik Robert Prechter S&P 500 suurt langust. Rohkem kui siiani on langenud. Mõmm-mõmm...
  • Siin on veel üks sarnane stsenaarium:
    http://www.deadbullweekly.com/DowNasdaqWeek.html

Kui SP 500 peaks saavutama sellised tasemed, huvitav, kui palju Nasdaq siis on?
  • Huvitavat lugemist S&P 500 TA-st

http://www.pristine.com/weeklychart/index.html
  • Huvitav on kuulata, kuidas Euroopa ja USA analüütikute arvamused tuleviku osas lahknevad.
    Ühed (USA pool) ütlevad, et vaadake, millised kasumid ja käibed nendel ettevõtetel olid ja recovery on tulemas. Siis lähevad aktsiate hinnad ka kohe-kohe üles. Praegu on ostmise aeg!
    Eurooplased ütlevad, vaadake, valuationid on ikka väga kõrged. Mina hoiaksin eemale. Kui me näeme kuskil II kvartalis majandustulemuste paranemist, siis tuleks vaikselt ostma hakata.

Ma olen ise selgelt selle 2. arvamuse poolel. Hiljuti vaatasin näiteks ühe omaaegse hype-ettevõtte JDSU tulemusi põhjalikumalt. Kuigi sellest kompaniist on siin palju juttu olnud, polnud mina seda lähemalt uurinud. Ja mis ma siis avastasin. Ettevõtte market cap on 11.2bn USD (aktsia hind on kuskil 8.50, mis on 13% viimase aasta kõrgeimast hinnast 64 USD. Ma ei hakka läbi aegade kõrgemat hinda üldse esile tooma, sest siis tuleks hind veel vähemalt kahega korrutada).
    Igatahes: 30. juunil lõppenud majandusaasta andis käibeks 3.2bn USD. Selle baasil tunduks market cap/käive suhe 3.5 veel isegi mõistetav, kuid see oli enne ... kui lennukid majadesse lendama hakkasid ja majandusaktiivsus tagasi tõmbus. I kvartalis 2001/2002 oli kvartalikäive juba 330m USD, mis oli eelmise kvartaliga võrreldes -45% ja eelmise aasta sama ajaga võrreldes -58%. Lisaks on järgmiseks kvartaliks prognoos alla 300m USD käivet ja sellelt tasemelt oodatakse jaanuar-märts kvartaliks veel 10-15% langust.
    Seega on 2001/2002 majandusaasta oodatud käive kuskil suurusjärgus 1.2bn USD. Seega jälle üks kompanii, mis tegelikult kaupleb 9 korda üle käibe (nagu Oracle, Cisco, Intel jt.). Eks siin ongi põhiküsimus, kas ja kes usub, et endised mahud taastuvad. Igatahes viimaste andmete järgi võib öelda, et JDSU sööb raha ~150m USD kvartalis. Käibekapital väheneb. Viimane bilanss näitab, et käibevara ületab lühiajalisi kohustusi 2bn USD võrra. Igatahes praegu tundub aega olevat, kui tõus tõesti aset leiab. Samas ei pruugi näidatud likviidsus õige olla (varud jne).
    Ma arvan, et USA aktsiaindeksite käitumine hakkabki 2002. aastal kõige rohkem sõltuma ORCL, INTC, MOT, JDSU, CSCO sarnaste ettevõtete tulemustest. Nende osas ma optimistlik ei ole.
    Eksportöörid peaksid muutuma esimesteks sihtmärkideks, aga selleks on vaja näha USD nõrgenemise märke. Praegu läheb seis aina hullemaks. Jaapanlased aina suurendavad oma turuosa autoturul (peamiselt Honda, Toyota), sest JPY nõrgeneb. Ma ei saa enam üldse aru, kuidas seda õhku USA süsteemist välja lasta.
  • muidugi võib oodata, et kas 2.kv majandustulemused hakkavad paranema ja siis osta. ainuke viga selle lähenemise puhul on see, et selleks ajaks oled tõusust ilma jäänud ja tuleb osta oluliselt kõrgemaid valuationeid, mis võivad tekitada uut hirmu ja kiusatuse ostmist edasi lükata. (äkki tekivad esimesed märgid recoveryst juba esimeses kvartalis). arvan et recovery on tulemas ja kahjuks on aktsiatega teenimiseks vaja osta siis kui asi pole veel 100% kindel.
  • nõustun osamaga. seppo saario ütleb ka et suurimad varandused teenitakse positsioone võttes siis, kui turg on täielikult all ja sentiment valdavalt pessimistlik, mil leidub allahinnatud aktsiaid. eks investeerimine on seotud riskiga ja igaüks teab, millist riski talub. mulle isiklikult tundub, et kui on märgata vähimatki recovery't, hakkab aktsiaturg sellele jõuliselt reageerima. ja mõjutajaks ei ole niivõrd ettevõtete käibed või kasumid, vaid majandusprognoos, sest pikaajaliselt sõltub investeerimine ikkagi 80-90% majandusest (tsüklist).
  • Igati nõus eelmiste kommentaaridega. Kui toimub kiire majandustulemuste paranemine, siis II kvartalis on põhi selleks korraks ammu möödas. Samas ma ise ootan uut pettumuslainet I ja II kvartali majandustulemuste osas ning see tekitab uue müügilaine kiiret tõusu lootnud investorite poolt.

• Nõustun Seppo Saarioga, kes väidab, et varandused teenitakse positsioone võttes siis, kui turg on täielikult all ja sentiment valdavalt pessimistlik. S&P500 keskmine P/E(estimated) on üle 20 - kas see tähendab, et turg on täielikult all (1932 oli Dow keskmine P/E 4-6). Aktsiate dividenditootlikkus on 2 korda madalam, kui 1929. Valdavast pessimismist pole haisugi, kui oodatakse recoveryt 2. kvartalis ja antakse aktsiate ostusoovitusi praegu. Täielik pessimism on törc teistsugune: see tähendab, et on kadunud arvamus, et aktsiad pikaajaliselt ainult tõusevad (aktsiaturgude pikaajalisse kasvu ei usutud 1946, 1981 USA-s ja praegu Jaapanis ka). Aktsiate ostusoovitusi peab sellistel aegadel tikutulega otsima (pisut liialdan). Valdab arvamus, et investeerimine pole enamikule inimestest sobilik tegevus.

Ja muide, aktsiaturge ei liiguta majandustulemused, uudised, kommentaarid vaid massimeeleolud (kehtib turgudel, kus investorite arv on piisavalt suur - e. mitte TVB-l). Ja massimeeleolud genereeivad ise majandustulemusi, investeerimisotsuseid ja uudiseid.
  • mex, miks on olulised benchmargid 1929 ja 1932? mina isiklikult ei viitsi oodata 29 ja 32 olukorda. ei taha sellist riski võtta et äkki tuleb 2032 aastani oodata. mitu korda kõrgemad olid 29-32 aastal intressimäärad võrreldes praegusega (pooldan arvamust et bondid on alternatiiviks aktsiatele ja dividendidele)? mulle tundub et 21 sept nägime totaalset pessimismi. samuti tundub, et pessimismi on turgudel hetkel päris palju. näiteks kui lugeda kasvõi lhv foorumeid on enamus kommentaare pessimistlikud, ka eyp ja hp analüütikud on juba pikka aega olnud negatiivsed ja oodanud pikisilmi tugevat langust globaalsetel turgudel, ei usu et siinne väikeinvestorite ja analüütikute meelestatus erineks oluliselt muu maailma arvamusest.
  • Täpset statistikat ei tea, kuid 1929 oli Fed'i lühiajaline baasintress 6,5% (+/- 1%) ja samuti hakati järjest langetama kuni 3% või isegi 2,5%-ni järgneva 2 aasta jooksul. Tagantjärgi vaadates kasu sellest polnud. Miks on benchmargiks 1929 - 1932? Sellepärast, et 1929 eelnenud perioodi võib enam-vähem võrrelda aktsiate osturalliga 1981-2000.
  • eks siis oli intress 3x kõrgem. muidugi kui oled kindel, et nimetatud perioodid on võrreldavad, võid loomulikult järeldada, et juhtub sama asi mis 1929-32 ja 4-6p/e tasemete ootamine on õigustatud. kui sul on õigus ning paned ka rahalised panused vastavas suunas võid väga rikkaks saada. edu sulle.

mina selles kindel pole, ei näe põhjust miks peaks hetkeolukorda just 1929-32 situatsiooniga võrdlema (võimalikke võrdlusperioode on ju oluliselt rohkem), olen konservatiivne ja ei riski ülimadalaid valuationeid oodata.
  • S&P 500-s on vanast ajast (60 aastat) olnud ka 7 mitte-USA co-d, vahepeal on indeksikriteeriumid muutunud ja välisfirmasid indeksisse ei lisata.

19 juulist saab SP500 puhas USA aktsiaindeks s.t asendatakse Royal Dutch Petroleum (NYSE:RD), Unilever NV (NYSE:UN), Nortel Networks (NYSE:NT), Alcan Inc. (NYSE:AL), Barrick Gold Corp (NYSE:ABX), Placer Dome Inc. (NYSE:PDG) ja Inco Ltd. (NYSE:N)

SP500 uued komponendid on:
    United Parcel Service (NYSE:UPS), Goldman Sachs (NYSE:GS), Prudential Financial (NYSE:PRU), eBay Inc. (NASD:EBAY), Principal Financial Group (NYSE:PFG), Electronic Arts (NASD:ERTS) ja SunGard Data Systems (NYSE:SDS)

Vaata: http://www.spglobal.com/releases/070902.html
  • Kõik nimetatud aktsiad on täna suured liikujad SP500 liitujad yles, lahkujad all

yles liiguvad ka PIR PETM mis täitsid vabaks jäänud kohad SP400s
  • Kuidas yahoo täna liikuda võiks?
    Kas kellelgi positsioone on ka?

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon