Millenniumiefekt - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Millenniumiefekt

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Millenniumiefekt. Kõigepealt tuleb meelde 99. aasta lõpus oodatud arvutikiiks, mis pidi oodatavalt maailma majanduse üleüldisesse langusesse ja kaosesse viima. Tegelikult ei juhtunud midagi. Ainult kohalik aktsiaturg oli novembri-detsembrini stressis. Kes sellesse hirmujutusse skeptiliselt suhtusid said odavalt aktsiaid osta, millele järgnes 3-4 kuu jooksul näiteks Hansapanga aktsia 2 kordne hinnatõus. Praegune jutt ülemaailmsest depressioonist annab vähemalt esialgu sama tulemuse. Muidugi ei saa väita, et tegemist oleks tühja kartusega, eriti kui kõigil Vene-kriis meeles on. Aga elu pole vist nii lihtne, et kui eelmisel korral oli nii, siis seekord on jälle täpipealt samamoodi. Kumb siis tuleb, Vene-kriisi stsenaarium või millenniumiefekt? Investori rahakotti mõjutab see tublisti.
  • Kumbki neist ei tule. Tuleb hullem.

    Have a nice day!
  • Pyris huvitav teema vend BUY. minu arvates peaks kyigepealt vaatama kustpoolt see laks tulla saab ja kui tugevalt. Transiidi maht peaks Venemaalt ja Venemaale antud momendil suurenema kuna tynu USA ja SRU koostyyle teevad nii mynedki maailma juhtivad organisatsioonid omad Venemaale soodsamad jyreldused.

    Samas vyeti Hiina WTO-sse ning vastavalt sellele vyib saada Venemaa nii mynegi myjuka vylis corporatsiooni omale seljataha, kes on huvitatud mingid torud lybi Hiina vedama. Samas kuulsin ma ka, et kavatsetakse aidata poor nations lubades neil myya rohkem maavarasid nagu metallid ja yli developed countries. Seega peaks hinnad kyvasti veel kukkuma.

    Ausalt yeldes ma ei tea, mis siis ikkagi juhtuks praegu kui venemaa keelduks kasutamast oma kauba veoks EESTI sadamaid? On see vyimalik? Kuulsin, et Peterburi kandis pidi kyvasti sadamaid uuendatama ja pikendatama kaisid ning ehitatama uusi terminaale.

    Lisaks kyigele lugesin ma kusagilt, et Tadzhikistan vyi Usbekistan tegi USA-le pakkumise vist Texaco-le ehitada pipeline endiste NL maade odava yli jaoks kusagile Afghanistani kanti.

    Muidugi on EESTI-l abistajaks EL, aga minuarvates ainult niikauaks kui neil endil hysti lyheb. Arvan ,et see aeg pole enam kaugel kui Saksamaa syydistab nyiteks Itaaliat mingites otsustes, mis pyhjustasid depressiooni jne. Seega kui asjad lyhevad halvemaks hakkavad igayks oma tagumiku pyrast muretsema ning kedagi ei huvita enam teised. nyiteks Bundesbank keeldub millegist Prantsusmaa kasuks kuna Saksamaa vajab ise vastavaid resursse.

    Muidugi on Lyyne Euroopal raha kyll kuid siiski kui asjad lyhevad halvemaks, siis igayks hakkab muretsema oma tagumiku pyrast ning see omakorda pyhjustab suuremat depressiooni.

  • Tundub küll nii, et Vene nafta transiit kaob Eesti jaoks varem või hiljem ära. Iseasi, kas seda siduda praeguste maailmasündmustega. Eesti majanduse seostamine Venemaa toormeäriga on väga asjakohane. Praegu näib Venemaa edu siinset regiooni toetavat.

    Huvi pakub lääne poole vaadates see, kui halvaks võib asi minna. Seda vist keegi ei tea. Ja see on iseenesest halb. Äkki saab tuua sisse analoogiaid 1990. alguse majanduskriisiga? Mis siis juhtus? Kahjuks ise palju ei mäleta. Ei tea isegi seda, kas ja kui palju sealtpoolt tootmist efektiivsuseotsinguil Eestisse tuleb. Eestile on igasugune eksport väga oluline. Peamised partnerid on Soome ja Rootsi. Mis selles suunas ees ootab? Järgmine küsimus võiks olla, kui palju on praegu kohalikud suurettevõtted laene võtnud, mis neid põhja võiks vedada.

    Kui oska pauku oodata, kas maksabki seda oodata? Pauk võib tulla ka heal aastal. Enamus kompaniisid elab selle ikka üle. Praegu on lihtsalt kohalikud aktsiahinnad soodsad. Buffett ostis hiljuti näiteks uue ettevõtte - Fruit of the Loom.
  • Pauku pole veel kohalikule aktsiaturule tulnud. Hansapank on tõusnud 16. novembrist 146-lt 160-le ja korraga tundub isegi odav. Oma osa selles on USA-d haaranud optimismil. Kuigi Eesti reaalmajanduse madalpunkt võib jääda uude aastasse, vaatab aktsiaturg kaugemale tulevikku. Või on seegi Eesti Panga õudusunenägu? Eesti ekspordi näitajad pole viimastel andmetel sugugi läbinisti halvad.

    Väliskaubanduse statistika

    Viimastel kuudel ekspordi vähenemine võrreldes aastataguse ajaga on selgelt vähenenud ehk paranenud. Esialgne pauk on ehk möödas.

    USA legendaarne fondijuht Bill Miller leiab samuti, et USA majandus taastub V-mustri järgi. Kuna aktsiaturg vaatab tulevikku, ei tohiks midagi väga halba juhtuda. Juhul, kui selle optimistliku vaate juurde jäädakse.
  • Selge see, et aktsiaturg VAATAB tulevikku. Aktsiaturg nimelt püüab ENNUSTADA tulevikku, mitte ei NÄE seda. Huvitav, kust tuleb selline (ilmselt empiirilistel mõõtmistel leitud) arvamus, et turg justkui näeb 3-6 kuud ette? Ise küsin ja vastan: arvan, et tavaliselt on olnud nii - turg on pärast pikka langustsuklit (pärast korduvaid tõusukorrektsioone loomulikult) teinud järjekordse korrektsiooni üles ning mõne kuu möödudes hakkavad ettevõtted raporteerima paremaid majandustulemusi kuna tegelikult saigi langusfaas läbi. Loomulikult turg pärast häid uudiseid uusi põhju saavutama ei hakka ning jätkab tõusu. Seega jääb hiljem statistikat tehes mulje, et turg justkui nägi juba mitu kuud majandustulemuste paranemist ette. Ei tasu liiga kindlameelseks muutuda massimeeleolude ekstreemsuste aegadel. Viimane oli aprillis/mais turg "NÄGI" ette majanduskasvu "taastumist" sügisel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon