USA majanduskasv - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

USA majanduskasv

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse


  • Majanduskasv ja tarbimine


    Peale 1109 sündmusi kui tarbijad tõmbasid koomale oma seniseid harjumusi, on jaemüüjad teinud pingutusi meelitamaks neid tagasi tavapäraste harjumuste juurde. On ilmne, et pühadeaegne oluline müügihooaeg toob taas inimesed ohjeldamatult kulutama. Siiski võib see anda eksliku pildi ja lootuse kasumite taaskosumisest 2002.a. alguses/II kvartalis.


    S&P Retail Index lõpetas nädala väärtusega 894, mis on tugev kosumine võrreldes oma madalima väärtusega 702 nädal peale 1109.


    Indeks on kerkinud lootuses, et hinnaalandused aitavad suurendada/stimuleerida 4Q. Vastavalt U.S. Commerce Department´i oktoobri jaemüügi raportile on müük tõesti paranenud.


    Kuid siiski, selge on see, et tugevad müüginumbrid on saavutatud tänu mitmeile “erakorralistele” faktoreile – tugevad hinnakärped peaaegu kõigi jaemüüjate poolt, 0 %-line liising autosektoris, madalamad intressimäärad. See kõik annab põhjust arvata, et selline maj.lühiajaline paranemine ja tarbimise taastumine ülisoodsate tingimuste tõttu omab pikaajalist negatiivset mõju kasumitele.


    Näiteks eelmise kuu automüük tõusis taas rekordiliste numbriteni. Paljud tarbijad ei suuda vastu panna kiusatusele ning loobuda enneolematult soodsate hindade- ja finantseerimistingimustega uute liikumisvahendite soetamisest. Samas ei tohiks lasta end uinutada automüügi headest tulemustest, mis on saavutatud tänu ülisoodsaile tingimustele. Selliste seninägematute kampaaniate mõjud peavad akumuleeruma nii või naa mõne aja pärast ning väljenduvad eelnevatel perioodide tulubaasi kokkukuivamises.


    Tugev Q4 võib viia nõrga Q1-ni. Ei ole võimatu, et peale tõenäoliselt tugevat IV kvaratlit on sektor taas tagasi halvemate kahanevate jaenäitajate juures kui selguvad 2002 QI tulemused.


    ·Majanduskasv ja aktsiaturg


    Kui Alan Greenspan 1996. aasta detsembris avaldas esimest korda avalikult muret seniolematult kõrgele tõusnud aktsiahindade pärast, kasutas ta turgudel valitseva meeleolude iseloomustamiseks esimest korda väljendit irrational exuberance (ebaratsionaalne üleküllus ).


    Mõned anlüütikud on väljendanud seisukohta, et taas on USA aktsiaturud tagasi seisus, mida võiks iseloomiustada kui ebaratsionaalset üleküllust. Maad on võtmas uus optimismilaine. Üha enam võib leida pealkirju: “A New bull market has started” ( U.S. News & World ), “Bear is caged” (A USA Today). Veelgi huvitavam: “ At the start of very new bullmarket there is widespread disbelief, that´s because everybody is reading today´s newspaper, but the stockmarket is reading the paper six to nine months from now when things are better" ( Alain Skrainka, LA Times). Ei tea, kas mingil moel on õnnestunud turgudel saada koopia 2002.a. suvisest LA Times´sist?


    Selline ülim usk peaaegu olematutesse märkidesse majanduse taastumisest on ikka müstiline küll. Chicago Ülikooli finantsprofessor Eugene Fama märgib: “ Võrdleksin praeguseid ostjaid astroloogidega aga ei taha solvata astrolooge”. Selge on see, et turg ei saa teada isegi homseid uudiseid rääkimata siis järgmisest suvest. Praegune olukord USA-s sarnaneb mõneti ka 1990.-te alguse hullusega. Kes ütleb, et veri ei ole tänavail - The hell knows that.


    Põhimõtteliselt on põhiindeksid lähedal pulli turule või juba selles piirkonnas, vähemalt tehniliselt, olles 20% kõrgemal 1109 järgsest põhjast.


    Kas taas on käimas järjekordne nn. sucker´s rally? Alates 2000.a. krahhist on toimunud kolm sellist valerallit, mil Wall Streeti gurud teavitasid rõõmuga uue ralli algusest. Ja iga selline optimismipuhang näiteks NASDAQ-il kergitas indeksit 24 - 41%, et sukelduda taas. Vaatamata neile kõigile uuestisünni katsetele ja julgetele prognoosidele on NASDAQ jätkanud langemist kaotades üle 60%.


    Jääb üle vaid küsida MIKS? Asjaolood lihtsalt ei ole tagasi sellised, nagu nad peaksid olema. Ikka veel ei ole piisavalt märke, millele viidates võiks kindlalt väita, et edaspidi olukord paraneb jamõõn on möödas. On vaid tonnidekaupa ebakindlaid fakte majandusest, mida tänased pullid ignoreerivad. Suurenevad valitsuse kulud turvalisuse tagamiseks, sõda, mis iga päev neelab $1B, kartused edasistele terroriaktidele, ettevõtete kesised tulemused, tarbimise järsk langus lennundussektoris, uued pankrotid. Seda ei olegi nii vähe.


    Võib öelda, et ajalooliselt on U.S.A. enneolematus ja etteennustamatus ajajärgus. Wall Streeti tegijad ei suuda ette ennustada järgmise suve uudiseid paremini kui astroloogid. Enamus praegustest kommentaaridest ja pealkirjadest meedias tunduvad olevat välja imetud sellistena nagu enamus investoreid neid näha tahavad.


    Loomulikult ei ole võimatu, et see kord kehtib teooria, mille kohaselt aktsiaturud ennetavad majandust u. 6 kuu võrra ja tõesti, kuumal suvel, kui on aeg lugeda tibusid ning vaadata üle Q2 tulemused, võib vaid meenutada aastalõppu kui aega mil karud veel tugevalt urisesid.


    Praegu on vaid selge üks – pikaajaliste positsioonide võtmine noorel pulliturul võrdub gamblinguga. Keegi ei tea kas tegu on järjekordse sucker´s rally´ga või on karud selleks korraks lõpikult puuri pistetud.

    (CBS.Marketwatsh abil)

  • jah muidugi on erinevaid arvamusi aktsiaturu kohta. kui neid poleks, kaoks müügi- või ostupool täielikult ja sellega ka aktsiaturg. isiklikult olen pull ja kinnitan oma arvamust ka rahaliste panustega vastavas suunas.
  • T2ielik BULLSHIT , majandus on languses!!!
  • Jutt jumala õige. Asi on halb ja läheb halvemaks. Ja deflatsioon varsti platsis. Madalad intressimäärad ei aita enam majandust turgutada, sest tekkimas on liquidity trap nagu Jaapanis. USA majandus vindub veel pikka agoonias aega enne kui recovery saabub.
  • Mina lugesin küll, et juulis 2002 pidi saabuma. kas see on siis pikk aeg vindumiseks?
  • Mul käis Ivan Sussanin külas, ja ütles, et turg pöörab tõusule 15. aprill kell 14:23 EST. Ta võib väga vabalt ka täppi panna. Mine tea seda venda.
  • sahinad käivad jah, et kasv on otsustanud saabuda
  • huvitav, mis käesoleva foorumi lugejad arvavad, et kas aktsiaturg usas on praegu tõusev turg. või kui kaua peab turg tõusma et seda saaks tõusvaks turuks nimetada? omale tundub küll et oleme sattunud endalegi märkamatult tõusvasse trendi.
  • tegelikult on kasvul ka kodanikunimi - Usama Bin Laden.
    ja nyyd kui ta Afghanistanist ära tuli.. kuhu tal ikka mujale minna kui USSA!

    kui qqq läheb yle 41 taala siis ma usun et on t6usev turg ja hyppan aknast alla.
    valin esimese korruse, siis ei saa viga. mu isa hyppas kunagi teiselt korruselt
    ja hiljem s6itis tsikliga moka löhki, aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida..
  • To Osama:
    Rääkides trendidest, siis 1983-2000 oli NYSE'l bull market. 1966-1983 oli bear market (turu reaaltootlus oli negatiivne). 2000 - ...? ilmselt jälle bear market.

    To Velikij:
    Mul oleks väga hea meel, kui 2002 juuli recovery algaks. See oleks suht lühike aeg.
  • seda minagi olen tähele pand, et tagantjärgi on miskipärast oluliselt lihtsam trende kindlaks määrata. ka ilmaennustused eilse ilma kohta kukuvad kenasti välja.
  • kuni 02 summer recovery on piisavalt aega day trading'u jaoks
  • riq: sul on ikka t6eline extreme-perekond. ega sa langevarjur ole?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon