Paneks ettevõtte püsti? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Paneks ettevõtte püsti?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Sellest on tõenäoliselt igaüks mõelnud. Ometi on ettevõtjate osakaal Eesti elanike hulgas väiksem kui mõnel pool mujal. On isegi väidetud, et eestlaste genofond hävis 2. maailmasõja ajal ja siia on jäänud paljuski...

    Oletame, et ma olen noor, terve, haritud ja majanduslikult mõelda oskav inimene, täpsemalt mees. Oletame, et kapitali on ka juba natuke alla 1 mln kr.

    Tõenäoliselt ei ole eesmärgiks koduloomaaia loomine või juuksurtöökoja tekitamine endale töökoha loomiseks. :) Ambitsioonikas inimene tahab rikkaks saada ja seda ei tuleks pahaks panna. Oletame veel, et ta tahab jääda elama Eestisse.

    Iga ettevõtlusõpik ütleks, et tarvis on äriideed. Siis alles kõik algab. Tundub, et Eestis on odav tööjõud ja suhteliselt tagasihoidlik sisemaine ostujõud. Sisemaisele turule suunatud ettevõtteid on juba üleliiga. Näiteks lihatööstuste arv on päris suur. Tuleks kasutada siinset tööjõudu eksportimiseks. Tundub ahvatlev idee panna Eestis püsti sama efektiivne ettevõte nagu Saksamaal, aga maksta nii vähe makse ja tööjõukulusid, nagu kusagil Eestis. 95% inimestest ei saaks vist selle organiseerimisega hakkama.

    Tegevusala peaks olema ilmselt selline, mis kohe algusest peale suudaks kasumit genereerida, kasvuks ja tagasilöökide üleelamiseks. Mis see võiks praegu Eestis olla?



  • endal mõlguvad just selle odava tööjõu eksportimise mõtted mõnda aega peas
  • Kui ettevõtted soodsaid võimalusi ei kasuta, ütlevad mõned varsti, et turumajandus ei tööta ja rool keerab nii vasakule, et hakkame kõik bürokraatideks.

  • Mingid viimased arvutused on minu meelest näidanud, et Eesti juba hakkab kaotama oma atraktiivsust odava tööjõu kriteeriumis. Tippjuhtide palgatasemed on täiesti võrreldavad Euroopa samasuguste ametipostidega, niivõrd - kuivõrd. Ja ma ei usu, et mingi jutuga, et oh mul Kundas kaks tüüpi, kes teevad asja odavalt ära, võiks midagi suurt müüma hakata. CET. PAR. ei usu, et on võimalik minim. kuludega sama efektiivsust saavutada, see umbes et minimaalsete kuludega maksimaalne kasum > nonsens. Väikse rahaga suurt raha ei püüa. Tahad rohkem saada, pead ka rohkem andma.

    Aga ettevõtluse koha pealt, tuleks vaadata, MIDA edukad teevad ja KUIDAS nad seda teevad. Järelikult peaks teoreetiliselt olema võimalik saavutada sarnaseid marginale.
  • nojah aga eestlasest ettevõtja kasuks räägib ka see asi, et läänes on reeglina ettevõtte kulud suuremad. paljud töökohad on dubleeritud jne. eestis võetakse ikke igast töölisest viimast välja, sadagu või pussnuge.
  • Algis Perens (projektijuhtimise ja turunduse õppejõud) rääkis meil tunnis kuidas tema tegi paari tüübiga firma. Põhi aeg ja jõud kulus korraliku infosüsteemi rajamisele. Äriideeks on müüa väjamaale palkmaju a la Rocca al Mare. Ja nüüd olevat asi tööle hakanud. Mingi rikas vend kuskil lõuna Pransusmaal tahabki endale rida selliseid majakesi osta. Kusjuures võtsid nad tööle veel ka ühe neegri kes prantsust räägib. Idüll missugune. Uba alljärnev: müüa võid mida iganes, peaasi on ostja leidmine ja ära rääkimine
  • pikk jutt läks kaduma..
    point oli lyhidalt selles et:

    1)kasumimarginaal peab olema suur
    2)maksud peavad olema naturaalne osa marginaalist

    kas eesti probleem polegi mitte klientide vaesus?
    ja sellest tulenevad makseraskused, koik koigile v6lgu ning petuskeemid?
    ning töötajatel ja bossidel on miski kana kitkuda.. eriti madalamapalgaliste töötajate puhul.
    ning tötajatel on kvaliteediprobleemist raske aru saada?

    ausalt öelda olen mina eesti ärimaastikul teinud tegemist vaid hansapangaga ja see oli kyll okei klient.. täitis k6ik eelpoolnimetatud kriteeriumid :)

    hea ja edukas ettev6te on see, kellel on head ja edukad kliendid
  • Vabandan riq ees, aga viimane lause kõlab lapsikult. Pealegi ei usu mina üldse, et eesti klientidega oleks võimalik veel mõnel uuel tulijal edukas olla. Või kui, siis peaks ikka äärmiselt vettpidava äriideega välja tulema, ning seda peaks toetama ka korralik turundusplaan.

    Minu viimase kirja idee oli rakendada kogu oma intellektuaalne kapital väljaspoolt eestit klientide otsimisele. See, kes eesti mõttes on edukas, on ntx. saksamaa mõttes suhtvaene. Milline klient see hea veel on? See, kes arveid maksab vä?

    Mina ei ole just kindel, et kui siin LHV-s istuvad vennad tahavad oma ettevõtet teha, siis nad tootmisega tegelema hakkavad (töötajate ja bosside vahelised konfliktid, kvaliteediprobleemid).
    Tavaliselt toob ikka oma ajude müümine rohkem sisse kui kuldsed käed.
  • lapsikult kõlab muide ka see, et eestis pole võimalik mingil uuel tulijal äriga välja tulla ja palju lihtsam on väljamaalt kliente leida. see ei kõla kuigi loogiliselt sest lääneriikides on pidevalt igasugust äri tehtud ja konkurents on ilmselt oluliselt tugevam. loomulikult on ka näiteks usas pidevalt edukaid uute äridega alustajaid. miks ei peaks see siis eestis võimalik olema? ei peagi mingi nokia või erilise e-teenusega välja tulema vaid piisab sellest kui mingit klassikalist äri suudad paremini ja efektiivsemalt teha.

    selle õppejõu õpetlik jutt tuletab oma kooliaega meelde. ka siis oli teoreetikutest õppejõude kellele meeldis (eriti nooremate kursuste tudengitele) jutte puhuda sellest kui kõvad ärimehed ja visionäärid nad on ning juttude järgi tundus et tüübid oleks pidanud ammu miljonärid olema. ega selles muidugi midagi halba pole: sõnum teooriast jõuab kohale ja õppejõud ise saavutab teatavat autoriteeti tudengite (eelkõige naissoost) seas. üldiselt on aga nii et edukad majandusõppejõud on head teoorias aga nõrgad praktikas. tihtipeale läbikukkunud ärimehed. ka algis perens pidas u.5 aastat tagasi häädemeestekandis kämpingut. tema as läks sundlikvideerimisele.
  • kinks sa v6id ka asja teistpidi lugeda:

    häda sellele ettev6ttele kellel on s*tad kliendid!
    kas nyyd pole enam lapsik?
  • Mina ei usu ka suurtesse kasumitesse siseturul. Ma nokitsen juba u aasta oma ekspordi-idee kallal, mis on minu arust väga hea :) . Kas kellelgi on kogemusi, kuidas reaalselt Eestis investorite otsimine käib, st kuidas garanteerida, et investor ideed ei näppaks jne. Idee mul küll on, kuid raha käivitamiseks paraku napib.
  • Võib ju väita, et algis perensi (keda ma ei tunne) taolised ongi just ettevõtjad, st nad on hävinud, kuid ei loobu. Ja kui nad uuesti proovivad, on nad juba targemad (loodetavasti). Ma arvan ka, et Eestis on ikka ruumi uutele ettevõtetele, eelmise nädala "pommuudis":) oli ju see, et Mõis ja Lao tegid kaubandusfirma.
  • Osama,

    Esialgsel hinnangul 250 000 - 500 000.

  • Kõva ekspordi paneb 250k eest käima küll...
  • Jyri, tootmist ei pane, kuid teenuste ekspordi vabalt.
  • Kui konkreetne klient olemas on, siis võibolla tõesti.
  • sellise mahu puhul muidugi ei tasu investeerimispankasid investori otsimisse kaasata. ilmselt peaks raha eestist leidma. see kartus on arvatavasti veidi ülepingutatud, et idee varastatakse, sest ka varastatud idee peab keegi käima panema ja kes suudab seda paremini kui idee väljamõtleja. idee vargus pole muidugi välistatud, aga ideed varjata ei saa. sellise rahasumma puhul on vaja sugulaste, tuttavate ja tuttava tuttavate juures käia kelle kohta on teada et on keskmiselt jõukamad. esialgu pead ikka sina usaldust tekitama, et suudad äri käima panna ja et idee on tulus.
  • Eppr, aga pane mail antud asja kohta: marek@iks.ee. Mul on mingeid tuttavaid, kes otsivad oma rahale investeerimisvõimalusi ja taoline suurusjärk sobiks kyll.

  • No ei tea, mille pealt siin otsustatakse, et 250k või 500k on piisav mingi kõva ekspordi käimapanemiseks?? Kas oma kogemused või lihtsalt umbes-täppi panemine? Minu kogemus ütleb et 250k kaob nii kähku ära, et sa ei jõua isegi "vaarikamoos" öelda. Muidugi kui mingit autolahvka-tüüpi äri Sürgavere maapiirkonda kompaundida, ehk saab ka väiksema papiga hakkama. Kui aga midagi tõsisemat teha tahetakse, kaob ka üks milku ära nii et koliseb. Nii et mina küll ei jaga seisukohta, et 250k taskus, ja nüüd hakkan mingiks ilgeks ärihaiks.

    Aga ma ei taotlegi siin nõrka ettevõtlusinitsiatiivi rohkem kõigutada kui asi väärt on. Lihtsalt hakkaks kahju, kui mingi tüüp, kes on 250k kokku kraapinud, paneb ärisse lootes, et kõik hakkab kohe sujuma, traali-vaari ja milkud aina kukuvad.
  • Inve,

    eks igaüks tea ise, kuidas tal enesekindluse ja reaalsustajuga lood on. Mõnes äris ei anna miljon oluliselt suuremat efekti kui 250 000, küll aga on summa 4 x suurem.
  • eppr: see äriidee varastamise risk on täiesti reaalselt olemas ja ka aset leidnud eestis (õnneks mitte minuga). mul oli paar aastat tagasi täpselt sama asi - idee oli aga plekki polnd nii palju. sai kaalutud igast variante ja kuda ikka oma ideed turvata jne. lõpuks õnneks leidsin mingi pool tuttava, kes finantseeris. mul oli muidugi summa veel väiksem aga ikka polnd endal võtta kohe
  • Päris hea idee oleks mõnelt suuremalt ettevõttelt nö rosin pihta panna. Näiteks 1/10 suure tegemistest on äärmiselt tulusad ja kipuvad teisi ülal pidama. Uuel sisenejal oleks päris ahvatlev selle tulusa asjaga tegelema hakata. Kahjuks on see kindlasti ärisaladus :(
  • selleks, et turvata ideed varguste eest on olemas igasugu nippe. esiteks. lase notaribüroos enda idee ära märgistada kuupäevaliselt. teiseks kasuta diktofone. ajalisi. kolmandaks. ära räägi oma nendest tegemistest "investorile". neljandaks. kui idee varastatakse, siis palka hea advokaat. saad ilma algusrahata kui ta näeb caseis potentsiaali, mida ta ka kindlasti märkab kui idee oli edukas. viiendaks. kasseeri paar miljonit. kuuendaks. kui idee oli kehv, siis irvita "varastaja" üle ja tunne rõõmu, et ta raha põletanud on. pole olemas lahendamatuid probleeme
  • Njah.
    Mis siin padrata äri alustamisest, tunnistagem lõpuks endale, et laisad ettevõtjad hakkavad investoriks... ;o)

    Pole vaja kogu seda jama, istud arvuti taga ja juhatad vägesid.
  • Olen'd nüüd. Ma olen aru saanud, et hoopis väikespekulant on see, kes istub arvuti taga ja juhatab vägesid. _Investoril_ pole vaja seda jama - palkab endale inimesed, kes tema eest arvuti taga vägesid juhtida nühivad. :-)
  • ehk siis palkab endale spekulandid, kes tema eest arvuti taga istuvad :)
    ja siit idee:
    Kas Eestis (näiteks) oleks võimalik luua midagi tradingroomi taolist, kus spekulandid istuvad ja üürivad firmalt kohtasid, level II, arvuteid, CNBC-d ja kõike muud ja muudkui treidivad? (nagu seda võimaldavad US daytrading firmad). Midagi vist on juba olemas, aga huvi DT vastu suur ja meil on kohalikud pioneerid olemas. Mida LHV arvab?
  • v6tame ja läheme obinitsa,
    ostame maja 10keegu eest adsli 2mb/taldrikinterneti sisse ja videokaameraga teeme börsisonid.. tv saab vist tänu satelliidile. seega koguinvesteering alla 50keek.
    ostame kaasa mitu tonni cocat ja kartulit ja 6lut ja viina. enne välja ei tule kui sidrun koos. kui me valime kellega joome siis ehk ei tapeta ära ka :)

    arendame eesti maakohti!
  • Kusjuures, mul on olemas idee. Idee mis töötab Euroopas ja teatud määral ka Eestis. Brutomarginaal on päris kõva, 30-50% vahele. Ainult algkapitali on vaja umbes 10-30 MEEku, Kogu alginvesteering 50-100 MEEKu, ülejäänu saaks ehk pangast. Endal pappi pole, võib olla kui paneks kõik panti kraabiks 0.5-1 MEEk kokku. Ja nii see jääbki seisma, kuni keegi kellel pappi on idee avastab ja selle ära teeb.
    Mingi variant oleks pöörduda muidugi sõprade investeerimispankurite pole, kuid endal peaks ikka nats rohkem pappi tagataskus olema, et julgeks minna.
    Kõige keerulisem on just usalduse teema, et su ideed üle ei löödaks.
  • Huvitav miks ikka kõik kardavad, et idee ära varastatakse? Nagu meie investeerimispankuritel oleks hirmus palju aega ja tahtmist teiste pööraseid ideid ellu viima hakata. Kui ikka endal kõik korralikult läbi mõeldud ja korralik plaan valmis ja ainult raha vaja, et asi käima lükata .. mida siis karta? Ilmselt on asi siiski selles, et idee on ainult idee ning paberil on üks suur NULL ainult.
  • Mõni ettevõtja ei varja oma ideid ja on siiski jätkuvalt edukas.Kas keegi suudaks sama asja järgi teha?

    “Kui selgub päev, millal Eesti ühineb Euroopa Liiduga, toon Venemaalt ja Ukrainast 100 000 tonni terast ja jään ootama hinnatõusu,” ütles Levadia president Viktor Levada. “Ostan endale suure sigari ja istun seda suitsetades terasevirna otsas.”

    Ettevõtjad, kes kuni tänase päevani kasutavad odavat Venemaal toodetud terast, peavad sama kauba eest Euroopa Liiduga ühinemise järel maksma 30–50% rohkem, sest näiteks armatuurraua praegune 3650kroonine tonnihind tõuseb 4800–5500 kroonini, ütles eile ühe Eesti suurema terasefirma ASi Levadia kommertsdirektor Jevgeni Sverdlov.

    Tegemist Äripeäva looga:http://www.aripaev.ee/1930/uud_uudidx_193003.html

  • Kuulge mehed, kui te ütlete, et ideesid ei varastata, siis ma küll ei tea, mis maailmas te elate. Aru ma lihtsalt ei saa. Kõik.
  • Loomulikult varastatakse ideid, aga kui idee elluviimiseks on kõik muu peale rahastamise tehtud, siis on ikka suht raske kellelgi teisel enne asi ära teha. Ja ilmselt peavad endal olema ka mingid eelised (konkurentsieelis niiöelda) idee elluviimiseks. Näiteks iga sass ei saa minna venemaalt terast tooma nagu Viktor seda teeb, seega ei karda ka Viktor eriti konkurente selles vallas.

    Ja näidake palun mulle seda meeskonda, millega eesti investeerimispankurid (või muud mehed-naised kelle käest raha küsida saab) järjest võõraid ideid ellu viivad - niigi inimestest puudus pidevalt.

    Seega tundub see ideede varastamise kartus ikka tugevalt ülepingutatud siin.
  • riq,
    sul on omamoodi arusaam asjast.

    Mis idee varastamisse puutub, siis sellised a la 30% ärid kedagi-rahahaid küll ei huvita, neid võib vabalt välja laduda :)
  • Jyri:

    mulle paistab, et sa arvad, et ideed saab varastada ainult väljastpoolt, see on lühinägelik. Kuidas toimub enamik ideede varastamisi / ülevõtmisi - just seestpoolt. Mul on näited nagu sealiha vanal turul. Ideid varastatakse roppu moodi.
  • inve stoor:

    antud juhul oli juttu konkreetselt sellest, kui idee varastajaks on isik (olgu ta siis juriidiline või füüsiline või mis tahes), kelle käest minnakse idee elluviimiseks raha küsima. Ei tahaks asja üldisele ideede ja muu kraami varastamisele laiendada. Automakki varastatakse näiteks eriti kergelt (raisad).
  • Jyri:

    mul on ka taolisi näited ropult palju. ülemõistuse palju.
  • inve stoor:

    ilmselt sa peaks paari näitega oma juttu vürtsitama. Siis ehk kaob ka minusuguste sinisilmsus antud teemal. Ise ei taha eriti sedagi uskuda, et Eestis (me räägime ikka ju Eestist veel) ropult palju neid ideid üldse on, mis oleks koos korraliku äriplaaniga investoritele esitatud. Loomulikult ei tahaks sealt edasi uskuda ka seda, et need investorid neid ideid ropult varastanud ja ellu viinud on.

    aga ega ma enne ei uskund, et keegi mu makki ka tahab, kui lõpuks aken sisse löödi... :)
  • inve stoor, kas sa loodad, et rahastajad ütlevad: "jah, me varastame ideid, või kui otseselt pihta ei pane, siis idee autorile jätame ikkagi ainult näpuotsatäie."

    Aga sisuliselt õige, ideid varastatakse ning on isegi juhtunud, et lastakse asi käima lükata idee autoril ja pärast tõmmatakse nahk üle kõrvade. Jäetakse tegemise rõõm :)
  • Mis trading roomi puutub, siis Eesti daytraderid läheksid yksteisele kõri kallale, kui selguks, et keegi teise nina eest 1000 XOXOt ära ostis:)
  • jyri lohutuseks ytleks et sa siis selles vallas veel poisike. minul kogemusi 2 ärakõndinud maki + 1 katkikeeratud ukselukuga. seda kesklinnas ja politsei kommentaar on: "...me teame jah, need on Veerenni poisid..."
  • toon konkreetse näite idee ja teostamise autorile tünga tegemisest.
    Mu sõber pöördus ideega ärivendade poole käivitada 24h kauplus Pärnu mnt ja Roosikrantsi nurgal (toimib juba 6 aastat). Ärimeestele ide meeldis ja lasid sõbral asja valmis teha, ise muidugi finantseerisid. Kui asi avamiseni jõudis, anti sõbrale jalaga tagumikku ja see kogu profit oligi.
  • Nujah, kuid tundub, et nyyd sureb maha see kunagine "Roosa Krantz" :)
  • Kas keegi siis paneb ettevõtte püsti ja jagab muljeid? Või paneks, teeks, oleks, pidi... stiilis jätkaKS?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon