Hansapank = 200 krooni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Hansapank = 200 krooni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ilus ümmargune aktsia hinnanumber pole enam kaugel. Täna jäi sellest puudu 13%. Börsi maaklerite ostutellimuste nimekiri oli 2,5 korda pikem müügitellimuste nimekirjast.

    Kuna HP aktsia on minevikus kippunud aeg-ajalt hüpetega üles minema, võib arvata, et praegunegi on tõsisemat laadi liikumine. Tõus algas madalpunktist 131 kroonilt mullu septembris, kui ühele ajale sattusid erakordselt negatiivsed mõjud, bin Ladeni aktsioonid ja lootuse kadumine HP väikeaktsionäride väljaostupakkumiseks. Meenutuseks eelmise hüppe ajal sügis 1999-kevad 2000 tõusis aktsia 72-lt 145le, 101%. Analoogia korral võiks seekord kerkida 263 kroonile. Lähedane Graafiku poolnaljaga pakutud hinnasihile 256 kroonile.

    Kõva sõna on aktsia hinna püsimine vaatamata välisturgude nõrkusele viimasel ajal. Tõusu taga võib näha investoritepoolset HP hinnalanguse ootamisest väsimist. Sarnaselt 1999. aasta lõpu arvutikrõpsu kartusele kardeti seekord Vene kriisi taaskordumist peale maailmamajanduse jahenemist. Järsku majanduskriisi pole siiski saabunud. Loe teemat Millenniumiefekt Selle asemel esitab Hansapank kindlamaid märke, et suudab kasumit kasvatada. Eesti turust kaks korda suuremal Leedu turul pole veel kasumit teenima hakatudki, kuigi potentsiaal on olemas. Seega ole HP veel kogu kasumiteenimise potentsiaali täiega veel kasutanud ja kasumil on ruumi suureneda. Juhul muidugi, kui ootamatuid tagasilööke ei tule.

    HP=200 on esialgu tõsi veel aktsionäride lootustes, aga selleni on veel vaid 13%.

    Hansapanga esialgsed 2001. aasta tulemused avaldatakse 14. veebruaril 2002.
  • Kahjuks ei saa sellega küll kiidelda, kuid väikeaktsionärina võtsin positsiooni HANSA aktsiaga 1997 aastal sisse 220 krooni tasemel. Nii et vanad ajad võiksid tagasi tulla küll.
  • selliste meeleolude ilmnemisel v2ikeaktsion2ride puhul tuleks vist kyll ruttemas korras HP-st vabaneda :)
  • Vanad ajad ei saab niipea tagasi, sest Hansapanga põhjendatud hind on kuskil 262 juures! Nii et teoreetiliselt on ka 200 ost veel väga hea!
  • Mida arvatakse HP dividendidest? Kas võiks loota rasvasemat suutäit kui eelmisel aastal?
  • Kapitali peaks rohkem üle olema küll kuid ise loodan, et suudetakse siiski leida moodus aktsiate tagasiostmiseks. Viimane aitaks oluliselt vähendada maksukoormust.
  • Aktsiate tagasiostmist lihtne investor hästi ei tunneta ja dividendi mittesaamine võib teda pahuraks teha. Dividendid on küllaltki suure emotsionaalse tähtsusega. Ilmselt/tõenäoliselt on dividend suurem. Aga mind dividendi mittesaamine küll kurvaks ei tee, peaasi et investeeringu väärtus suureneks. Dividend on sageli investori jaoks soovimatu raha laekumine investeeringult. Kui tahaks raha kätte saada, siis müüks ju osa aktsiatest. Dividendi korral makstakse tulumaksu ja investorid peaksid teoreetiliselt vaesemaks jääma. Dividendiga vähemalt ettevõte tõestab, et on suuteline raha teenima ja välja maksma. Samuti ei pea aktsionärid teenimiseks/rahasaamiseks lootma üksnes aktsiate turule.
  • Buffett armastab rõhutada, et dividendide MITTEväljamaksmine on õigustatud ainult juhul kui ettevõte suudab iga jagamata kasumikrooni eest rohkem kui 1 krooni enda turuväärtust kasvatada.

    Ehk siis kui ettevõte näeb, et tal ei ole teenitud rahaga midagi plahvatuslikku peale hakata, on tema kohus see anda aktsionäridele tagasi, et nood saaksid selle panna mõnda teise ärisse, kus kasvulootus suurem.

    Seega "Dividend on sageli investori jaoks soovimatu raha laekumine investeeringult" asemel võib asja vaadata ka niipidi, et kas raha kinni seismine äris, mis seda ei kasvata on soovitav?
  • Aktsiate tagasi ostmine ei ole raha kinni seismine äris vaid selle tagastamine omanikele!
  • Buffettit on loetud. Eesti ettevõtted on veel enamasti nii väikesed, et kasvuvõimaluste puuduse üle kurtmine on pooleldi kuritegu. Pealegi kasumi reinvesteerimine aktsionäride nõutavast tulunormist suurema määraga suurendab aktsionäride vara väärtus märksa enam kui dividendide väljamaksmine ja tulumaksukoormuse kandmine. Hansapank on muidugi erakordne nähtus.
  • Täna hommikul on kõvasti aktsiat müüdud, aga ostupool on kogu aeg kindlalt 181.75.
  • BUY >
    Eesti ettevõtted on veel enamasti nii väikesed, et kasvuvõimaluste puuduse üle kurtmine on pooleldi kuritegu

    Nii ja naa. Arvestades nt ETL omanikke, nende tegevust lähiturgudel (kuhu ETL võiks muidu laieneda), kohalikul turul toimuvat jne kahtlen ma küll nende suutlikuses kogu praegu teenitavat pappi iseenda kasvu tulusalt magama panna.

    Millest võiks järeldada, et me näeme jätkuvalt kasvavaid dividende?

    sC,
    pigem talupojamõistuse kui tugeva teooriaga

    PS: ahjaa, BUY, ma ei saanud sellest tulumaksuteemast lõpuni aru. makse maksad ju ka aktsiaid müües, oma isiklikust varast proportsionaalselt suurema ampsu kui kasumist dividende maksev ettevõte oma väärtusest?
  • Tulumaksuga oli selline trikk, et kui teed investeeringu, kus pead igal aastal tulumaksu maksma, saad pika perioodi peale vähem kasumit kui makstes pika perioodi lõpus. Buffett rääkis sellest ka :)
  • Täna esindavad aktsia ostupoolel kõrgemaid tellimusi HANSA ja SUPRE, mis ilmselt kajastabki välisinvestorite huvi. Kohalikke investoreid esindav YHIS on orderite lehekülje järgi mängust väljas.
  • Tüüpiline, peale kella 11 kadusid aktsia müüjad ära ja enne 12 hakkavad tehingud toimuma suuremates kogustes müügihinna juures. HP tõusud toimuvad viimasel ajal ikka päeva lõpus. Kui hommikul üles ärganud karud maha on hüpanud.
  • Jõulupettumust müüme me küll pigem välisturgude koha pealt ja mingil määral on see ka õige suund olnud. No vähemalt pole me olnud jaburalt bullish.

    Kohalikust turust niipalju, et vastavalt meie fundamentaalsele targetile (@200) on soovitus langenud mõne aja taguse strong buy pealt accumulate peale (tõusuruumi alla 10% targetini). Tehniline soovitus on olnud pigem ettevaatlik lühiajaline müügisoovitus. Võimalik, et me oleme sellega ajast pisut ette rutanud. Raske ette näha palju välisfondidel või mõnel suuremal kodumaisel spekulandil apetiiti jätkub. Eriti kui lääne turud mõnda aega nõrgapoolsed püsivad. Mingil hetkel peaks ikka distributsioon ka algama, võidud on kohalikke tingimusi arvestades juba päris kobedad. Äripäeva tänane esilehekülg juhatab distributsioonihooaja juba mingis mõttes sisse.
  • matrox, seleta, misasi on distributsioonihooaeg!
  • suured varased kotkad (pääsukesed kõlaks kuidagi haledalt) jagavad asja laterunneritele laiali.

    kõik on suhteline muidugi, ega ma ei arva, et pikas perspektiivis ei võiks hansa üle 200 kaubelda. ikka võib, aga küsimus on selles, et mis vahepeal juhtub.

    targalt võib meenutada aastat '97 ja seda kuidas siis püüti viimast 10% võitu juulis-augustis ja mis siis edasi sai.

    praegu on muidugi paljud asjad teistmoodi ja kõik tundub väga ilus... nii et võibolla see õige müügimoment võtab veel aega.
  • variant A:
    osta HP täna ja müü enne dividendide maksmist
    variant B:
    osta HP täna, võta dividend ja müü pärast dividendide maksmist

    ei oskagi pakkuda kumb on kasulikum,
    aga NYSE-lt ei oskaks küll hetkel valida sellist aktsiat, millelt samas ajavahemikus võrreldavat tootlust julgeks loota
    arvan, sama mõttekäigu kasutajatelt ka pidevad HP ostuorderid
  • 97 a on võrdlus vähemalt esialgu suht kohatu. ma küll ei julge väita, et HP on fundamentaalselt ülehinnatud või on turg 97 a sarnaselt võimendatud... analüütikud võiksid siiski piirduda e/v fundamentaalse väärtuse arvutamisega mitte püüda ennustada turu kõikumisi. a la yhispank, et vot jaanipäevaks maksab mingi aktsia X krooni.
  • ok, 97-ga võrdlus on kohatu tõepoolest võimenduse seisukohalt ja ka ses mõttes, et spekulatsioon pole taas rahvaspordiks muutunud. Aga öelge mulle palun, mis on täna teisiti kui näiteks möödunud aastal? Miks ei peaks Eesti aktsiad kauplema diskontoga muude turgude suhtes jne.

    Välisraha on turule tulnud ja seda ei saa alatähtsustada, aga ma ei paneks sellele ka liiga palju rõhku. Välisraha oli optimismi tipul märtsis 2000, kus mingid Londoni totud (pardon me) rääkisid AK uudistes põlevate silmadega ETL=160.

    aman, me tegeleme mõlemaga - ettevõtte fundamentaalse väärtuse hindamise JA turu liikumise prognoosimisega, sest see on midagi, mida meilt meie kliendid ootavad. Nad kindlasti ei oota meilt seda, et meil katus pidevalt pealt ära sõidaks.
  • Mis on täna teisiti kui möödunud aastal?

    Suhtumine emerging marketsitesse on muutumas (positiivses suunas).
    Praktiliselt iga päev ilmub artikleid, kus võrreldakse USA aktsiate väärtusi "tõusvate" turgude aktsiate väärtustega.
  • Möödunud aasta oli aktsiahindade tõusu suhtes väga tagasihoidlik ja aktsiate sisemise väärtuse suurenemist ei võetud eriti arvesse. Ükskord see juhtub. Tüüpiline on Hansapanga aktsia jaoks liikuda kord ühe-kahe aasta jooksul, et siis jälle magama jääda.

    Kas turu risk ei või väheneda, kui Eesti läheneb pidevalt EL-ile ja TVB integreerub HEX-ga? Kui ükskord pole enam krooni, pole ka midagi devalveerida.

    Alahinnatus on püsinud börsikrahhi järgsest ajast. Kas see ei võiks väheneda?

    Vene turul läks mullu ja loodetakse, et läheb sel aastal väga hästi. Miks välisinvestorid ei peakski Eestis ostusid tegema? USA investoritel pole madalate intressimäärade juures raha kuskile panna. Kaubaks lähevad ju junk-bondid ja miks mitte ka arenevad turud ja HP aktsia. Huvitav võrdlus muidugi. Sealtpoolt vaadates loogiline.
  • see kõik, mis te ütlete on õige, kuid see suhtumise muutus toimus juba kolm kuud tagasi. MSDW kirjutas näiteks Ida-Euroopast ja konvergentsist millalgi novembris. No ja siis need puhta lennujaama ja ilusate poodide jutud FTs ja siis mõned artiklid siin ja seal. Kirjutasin isegi mingi müügijutu mingisse euromoney tütaruudiskirja. Nii ilus sai, et võttis endal ka silma märjaks.

    teisalt, nagu ütles täna targalt üks mu kolleeg - kui aktsiad on olnud pikad perioodid alahinnatud, siis miks ei võiks olla perioode, kus nad on ülehinnatud. Muidugi võib, kuid kindlat sisenemist ülehinnatuse perioodi on hulga raskem prognoosida kui kindlat väljumist allahinnatuse perioodist.
  • Ajalooliselt (Kreeka jt.) see convergence bubble on moodustunud ikka paar aastat enne EMUsse sissesaamist, mis Eesti &co jaoks peaks heal juhul toimuma 2007 1. jaanuar. Samas on hakatud seda ka järjest varem sisse arvestama ja nö valestardid on finantsturgudel ju tavalised asjad.

    NASDAQi suhtes pakuks ma, et see ülehinnatuse periood lõpeb kui mitte varem siis esimeste intresside tõstmistega. Kui majandus ikka juba tuure kogub, aga nii kiiret kasvu kui stokihinnad eeldavad ikka kuskilt ei paista, siis peaks isegi kõige patriootlikumatel ameeriklastel silmad avanema.
  • Ühise HP target on 2002 a 1,9 mlr kasumiprognoosi juures 200 krooni, mis teeb aktsia PE suhteks veidi üle 8. BAL 19 mln kasumiprognoosi korral on hinna target 35, aktsia PE ligi 9.
    OK, et PE on ainult üks paljudest näitajatest; aga ei suutnud leida põhjust, miks peaks BAL PE kõrgem olema, ei tea isegi põhjust, miks see näitaja võiks HP omaga ühel tasemel olla.
    HP ROE on pea kaks korda BAL omast kõrgem. Mis see põhjus võiks olla, mingi mega kasvuprognoos? Hansa kõrgem risk võrreldes baltikaga? On siis BAL tulevased rahavood suhteliselt nii palju rõõmsamad?
    Vägisi tekib tunne, et hetke turuhind on suur mõjutaja. Hansa pole juba ammu 200 olnud, aga BAL ulbib pikka aega ümber 30. Telekomiga pole vist üldse mõtet võrrelda. See pole ju mingi põhjendus, et "tehnoloogia sektori PE'd ongi kõrgemad". Kõrgema PE põhjus peaks ikka olema kiiremas kasvu väljavaates. Ei julge uskuda, et ETL jooksva aasta kasum kasvab enam kui HP oma.
    Tegelikult vist on teiste eesti analüütikute HP targetid isegi madalamad kui ühisel...
  • Pigem ütleksin, et BAL target on liiga kõrge. Praeguse hinna juures ei ostaks Baltikat vägisi ka mitte.
  • Aga kui 02 kasum ongi Baltikal oluliselt suurem kui 19 meeku? 2001-ga pöörati kompanii suures osas ümber juba. Loogiline, et ROE jäid madalaks see aasta. Miks turg ei peaks tulevikku sisse hindama? Ning pealegi arvestades likviidsust ei tasugi ju efektiivsust oodata fundamentaali peegeldamisel.
  • Sa Alo ei saanud ikka üldse aru, millest jutt käib. Loe veel korra...
  • Aman: Kust pärit see EYP target 200? Ise ma lugesin nende webist et target 200 on aprilliks.?
    EYP target põhineb 2001 kasumil 1732m. See oleks siis 4q kasum 390. Miks nii vähe?
    Pakkudes 4q2001 kasumiks 450m ja uskudes HP lubadust 20% aastas kasumit kasvatada on 2002 kasum 2150 ja 9'se P/E juures hind 245. Sinna peaks siis jõudma dividendide ajaks 2003 kevadel. Oletades aasta alguse tõusuks 15%, siis 2002 lõpp oleks hind 213.
    OK, näedsa ei saanudki oluliselt paremat tuelmust oma arutluse tulemusena.
    Aga Baltika on vist jah neil yle hinnatud.
  • Ida-Euroopa olulisematest pankadest Ceska Sporitelna aktsia tõusis eile Praha börsil 2,46% ja oli kauplemisaktiivsuselt teine aktsia.

    Link

    Hansapanga ja Ceska Sporitelna aktsiad kuuluvad võrdsetes suurtes kogustes näiteks fondi T. Rowe Price EMERGING EUROPE & MEDITERRANEAN portfelli

    Link

  • Ceska Sporitelna PE suhe 10,71, Pekao PE 15,5 ja P/B 2,57.
  • kui keegi väidab, et hansa on nende tasemete peal ülehinnatud (185), siis väitku. ise on loll

    seniks soovitan soojalt - keep buying on dips.

    lihtsalt mõtlen siin, mis juhtub kui hansa tõstab oma internetist tehtavate maksete teenustasusid niiii 3 või 6 krooni võrra. või, mis juhtub kui hansa otsustab automaatidest sularaha väljavõtmise tasustada niiii topelt. või teistele pankadele kuue kordselt või niiii....

    lihtsalt mõtlen, et ruumi on või mis?


    eesti aktsiate viga on ikka selles, et kunagist ostetud aktsiate müügiorderid are always on the board. seni kuni jätkub kasumivõtmist liigub aktsia suts-sutsu haaval.
    Ühel hetkel pole enam paremal poolel midagi ja vot siis läheb mölluks.
    võiks ju olla küll niiiiii
  • Poola panga Pekao aktsia hind on aasta algusest tõusnud 30%. Link Tõus septembri keskpaigast 68%. Hansa aktsia tõus sügisesest madalpunktist samapalju viiks aktsia hinna 221 kroonile. Pekao aktsia tõusis täna 4.63%. Eesti Telekomi aktsiat ei saa ka kiitamata jätta. Brunswickdirect nimetab ETL aktsiat üheks kõige atraktiivsema hinnatasemega telekomiaktsiaks arenevatel turgudel. Eesti Telekom on neil investeerimisidee nr 1.

  • Võib ka nii juhtuda:
    Konkurentsiamet istub pangale selga ja hakkab iga asja kohta kuluarvestust küsima, on ju tegemist monopoolse ettevõttega.

    Aga praegu on raske sellist võimalust isegi unes näha
  • brunswickil pole oma ideid eesti turu osas. need on hansapanga ideed. mis ei tee neid ideid muidugi halvemaks. pigem vastupidi. hansapank teeb neile kohalikku maaklerlust + researchi, mida nemad siis kirvega oma klientidele edasi põrgatavad.
  • Q: And now for your longs.
    Zulauf: I've got a financial stock as a hedge on the long side, which I talked about here a few years ago. It is a Hungarian bank called OTP Bank. I want to invest in emerging markets because they have very low valuations and thus should outperform the majors this year and over several years. OTP is Hungary's leading bank and has huge market share in that country. Hungary is a small country of about 10 million people in Eastern Europe. OTP has over 40% of the market in bank deposits, 55% in mortgages, 72% in community banking and 30% in car-financing. It has a comprehensive network of 455 branches, and two main subsidiaries in brokerage and insurance. Over the past three years the management has made headway by cutting staff by one- third, to 8,000 people, and saving costs through the introduction of ATMs and things like that.
    The Hungarian government sold its stake in 1999, so there is no major shareholder that owns more than 5%. The government no longer owns anything. OTP has been able to keep interest-rate margins very high due to more consumer lending in the country. The Hungarians are almost going American-style. Household credit is growing more than 40% a year. There will be more talk about integrating some of the Eastern European countries into the EU [European Union]. Hungary should be included in that.

    Q: Is OTP still a cheap stock?
    Zulauf: The stock trades for only eight times earnings. It trades at two times book value and return on equity is 26%. It has moved sideways over the last two to 2½ years, trading between 13,000 and 18,000 forints. It rose from 1,000 in 1995. It went sideways during the bear market, which means it held up very well.
  • to:TAAVI
    Kas Sa oled oma Hansa aktsiad juba maha müünud, mida Sa peale minu kommentaari teha lubasid?
    Mina küll ei suhtuks väikeaktsionäridesse nii kehvasti, eks me oleme seda tõusutrendi ka toetanud. Tihti küll lugupeetud maaklerite "väga põhjalike" kommentaaride abil.
  • OTP-s Ungari riigi osalust on tõepoolest vähendatud, kuid valitsusel peaks olema kuldaktsia ehk võim strateegilisi teemasid mõnevõrra suunata. Minu teada ainuke pank kogu Kesk-Euroopas ja Baltikumis, mis ilma välismaise tuumikinvestorite on seni suutnud nii väljapaistvalt esineda. Aga igavesti see nii ei kesta ja kui Ungari valitsus arvab, et on õige aeg otsimiseks või õige partner, siis võib teatavaid spekulatiivseid võimalusi stokiga tekkida.
  • Jah seekord t6estasin oma iroonilist m2rkust ka rahaga. Olen Hansast v2ljas ja peagi laekub ka raha. Yheks p6hjuseks, mis mind tagant sundis, on ka korteri ost.

    V2ikeinvestoritest: mitu samamoodi m6tlevat "v2ikest raha" on m6juj6u poolest ekvivalentne yhe "suure rahaga". Samas suur raha on siiski paremini informeeritud, sest saab infole rohkem kulutada -> joondu pigem suure raha kui v2ikeinvestorite j2rgi.

    PS. Teatud possud loodavad kindlasti HEXiga yhinemisest tuleneva ostusurve peale .. ex me n22.
    Aga HP on isegi praeguse hinna juures yx TSE paremaid tulu/riski suhtega aktsiaid.
  • Täna nägin oma silmaga, kuidas hommikul 186 "ära kadus." Veidi hiljem nägin, kuidas vasak äär oli juba 187, veel veidi ja 187.50. Siis aga oli paremas ääres müügis 189 pealt 100, 200 ja 1000 tk... Ainus järeldus saab olla, et likviidsus tundub oilevat likvideeritud...
  • Likviidsushäired võivad tähendada hinnatasakaalust hälbimist. Turg pidavat liikuma selles suunas, kus käive suureneb. Kus on kergema vastupanupiir, küsiks Livermore.
  • Moody's reitingud Hansapangale
    Pikaajalised võlakohustusedPikaajalised deposiididLühiajalised deposiididFinantstugevus
    AaaAaaPrime-1A
    Aa1Aa1Prime-2A-
    Aa2Aa2Prime-3B+
    Aa3Aa3Not PrimeB
    A1A1B-
    A2A2C+
    A3A3C
    Baa1Baa1C-
    Baa2Baa2D+
    Baa3Baa3D
    Ba1Ba1D-
    Ba2Ba2E+
    Ba3Ba3E
    B1B1
    B2B2
    B3B3
    Caa1Caa1
    Caa2Caa2
    Caa3Caa3
    CaCa
    CC

  • kas tütre tulemusi ei peaks avaldama mitte koos emaettevõtte omadega???
  • Eks ta ilus oleks, kuid samas on see tütarde ja tütretütarde tulemuste avaldamine paras mess- kokkuvõttes mõjutab see ju pisut ka Swedpanka. Samas on konkreetne Leedu inf juba enamalt jaolt vana- tänu LTB kahjumile tekkis ju konsolideeritud tulemustesse pool aastat tagasi gooqwill.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon