Lietuvos Telekomas - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Lietuvos Telekomas

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eesti Telekomi aktsia kiire tõusu taustal tuleks tähelepanu pöörata ka Lietuvos Telekomase aktsiale, mis on minu arvates küll tänamatult unustusehõlma vajunud. Enne USA 11. septembri sündmusi maksis Lietuvos Telekomase aktsia ca 1,7 litti, langes siis kiiruga 1,2-le litile ja püsib sellel tasemel juba mõnda aega, samal ajal kui meie telku on oma väärtust peagi kahekordistamas. Ka fundamentaalnäitajatelt on Leedu Telekom tunduvalt odavam - P/E vaid veidi üle 4. Minu arvamuse kohaselt on vaid aja küsimus, millal välisfondid ka Leedu Telekomi avastavad ja siis on hinnatõus väga kiire, sest Leedu Telekomi aktsia likviidsus on hetkel üsna kehv. Ka võimalik Nato kutse ja liitumine samuti HEX-süsteemiga mõjuvad kindlasti positiivselt ka Leedu aktsiatele. Millised on teiste arvamused?
  • Mõned parandused:
    1. P/E 01 võiks minu hinnangul olla praegu pigem 6-7.
    2. LTEL likviidsus on ostmise seisukohast pigem väga (liiga) hea. Investorid, kes pole IPO'st saadik sellest välja saanud on sellest aktsiast lihtsalt tüdinenud ja on nõus aktsiaid müüma ka praegusel tasemel.

    Kiiresse hinnatõusu ma seega väga ei usu. Liti lahtisidumine dollarist saab samas olema probleemivaba, misjärel veidi hoiak Leedu suhtes võiks paraneda.
  • Välisfondid on jah pigem selle avastanud, et praeguselt tasemelt saab mugavalt müüa. Aga see ei tähenda, et see väga ratsionaalne tegevus on.
  • Aga LHV vahendusel vist LTga kaubelda ei saagi?
    hanza.net's vist sai miskitmoodi.
  • LHV tõesti leedu ja läti aktsiaturge ei vahenda
  • Uurisin veidi ka Leedu Telekomi aktsionäride struktuuri. 30% kuulub Teliale, 30% Sonerale, 10% riigile ja 30% teistele investoritele(peamiselt väikeaktsionärid). Suure tõenäosusega Sonera siiski oma Baltikumi osalustest varem või hiljem loobub ja siis võib Leedu Telekomi puhul teoreetiliselt oodata Eesti Telekomiga võrreldes protsentuaalselt soodsamat väljaostmishinda.Ka maksab Leedu Telekom väga korralikult dividende. Leedu aktsiatest hoiab hetkel välisinvestoreid eemal põhiliselt sealne loll kauplemissüsteem. Kui seda muudetakse(tõenäoliselt toimub see samuti näiteks HEX süsteemiga liitumise teel), on tee kiireks hinnatõusuks olemas.
  • mis loll süsteem seal siis on?
    mind takistab küll eelkõige kõrged hooldus ja tehingutasud
  • Ei saa aru, kuidas HEX saaks mõjutada Leedu kauplemissüsteemi, sest leedukad peavad kuuuldavasti plaani hoopis Poola kauplemissüsteemi ülevõtmiseks. Samas olen ise lollist peast IPO kaudu LTELs sees ja tõepoolest hakkab ära tüütama, kuigi dividendilootus on pangadeposiidist parem. Aktsia tõusu väljavaated on ähmased ja fiksvõrgu tulevik üldse kahtlane. Teiselt poolt ei tohiks enam suuremat kukkumist tulla ning ülevõtmispakkumine on keskmises perspektiiivis vägagi reaalne.
  • Leedu Telekomi puhul ei tasu ära unustada sedagi, et internetistumise tase on Leedus mitu korda madalam kui Eestis ning just netiliikluselt saadav tulu kompenseerib kindlasti fix-võrgu kõneminutite alanemise.Nokia alles hiljuti tarnis Leedu Telekomile uut internetivõrgu täiustamise träni.Juhul kui aga Leedu aktsiaturu vastu taas huvi peaks tekkima, siis võin küll selle peale mürki võtta, et Leedu Telekom on tõusjate esirinnas.
  • Kuule Garu, oled nii hea müügimees, et hakka või ise positsiooni likvideerimise asemel pigem LTELi juurde ostma.
  • Hansapanga analüütikud on ltel'i valinud oma top soovituseks detsembris ilmunud balti turu ülevaates. 1,2 liti pealt näevad 88% tõusuruumi.
  • Mina ei agiteeri kedagi ostma ega müüma. Juhin lihtsalt tähelepanu võimalikele tulevastele headele investeerimisvõimalustele.
  • Osama, on sul see link kusagil alles. Ise ei leidnud üles.
    Kust võiks leida värskeimaid LTL-i fundamentaale?


  • täitsa selle mehe küsimused kes asjaga kursis ei ole: millal LTEL dividende hakkab maksma? kui palju ta viimati maksis? kes LTELi jälgib? kust saab eesti/inglisekeelse analüüsi? äkki on kellelgi käepärast.
  • Leedu Telekomi tulemused tulevad 28.veebruaril ja aktsia fundamentaalne odavus on avastatud. Dividende ootan ise kuskil 0,11-0,12 santiimi(on neil vist ikka santiimid) ühe aktsia kohta(eelmine aasta maksis 0,15), seega protsentuaalselt on asi Normaga võrreldav. Leedu telekomi ingliskeelse analüüsi saab Hansapanga investeerimiskonsultantide käest.
  • Garu on meil siin õiget juttu rääkinud. Leedu Telekom läheb mühinaga ülesmäge.
  • Vastuseks Capitalile:

    LTEL kohta saab pisut teada siit:

    Vaata näiteks U-Plazast
  • See ju see sama Ühispank, kes LTELile 3.60 pealt ostusoovituse andis... Vahepeal hind 3x madalam sellest tasemest oli ...
  • Tegu oli IPO eelse hinnanguga Leedu Telekomile ja ei saa öelda, et see just positiivsusest nõretanud oleks. IPO hinnavahemik oli 3-3.80 ja ei olnud just liiga palju neid minu mäletamist mööda kes ei oleks seda asja sellest vahemikust kõrgemale hinnanud = me olime suht vaoshoitud. Küll mäletan ma baltikumi tranche'i korraldamisega seotud institutsioone (kes teada tahab, uurib ise, kes need olid) seda IPOd kõigile väga usinasti moosimas. Tea, mis nad praegu ka arvavad asjast?

    Me siiski uskusime, et IPO korraldajad on vähe enamaks suutelised kui see, mis lõpuks välja tuli (loe: ämber - asi ei kaubelnud vist kordagi IPO hinnast kõrgemal). Seetõttu oli meie IPO eelne ostusoovitus lühiajaline/spekulatiivne ja pikaajaline soovitus sellelt tasemelt oli hoia. Kes tahab võib selle IPO eelse researchi pealt ise vaadata.

    Ja veel, meie praeguses soovituste portfellis on LTEL sees - alates septembrist 2001 @1.34. Ei saa öelda, et me selle paigutuse üle väga õnnelikud oleksime, aga õnnetud ka mitte.
  • minu mäletamist mööda esimese päeva sees kauples 3,15-st ikka kõrgemal, aga pead ei anna, et closing üle jäi...igatahes mul said kliendid praktiliselt nulliga välja, sest kuigi hind hakkas IPO järel kukkuma, siis LTL oli EEKi vastu märkimise jooksul sobivalt tugevamaks läinud...
  • jah, eks see hinna tulek sinna vahemiku alumisse otsa oli halb märk. jube ämber korraldajate poolt kui ikka järele mõelda. aga noh, ega see ei takista edaspidi jälle mingeid globaalseid korraldajaid valimast.

    Ajastus oli ka kehva muidugi. veel kolm kuud varem oleks asi palju paremini kaubaks läinud.
  • ralli jätkub ja seda Londoni investorite toel
  • jah ja see tugi seisneb selles, et suur müüja on naca kõrgemale kolinud :))
  • Täna on kukkunud ~-3%. Kas eelmise aasta majandutulemused olid nõrgad?
  • Vaadates Sonera ja Telia ühinemiskavatsustega seoses avaldatud materjale, võib sealt välja lugeda, et Telekomasest saab uue kontserni konsolideeritud üksus. Huvitav kas see peaks tähendama 100 % osaluse omandamist pakkumisega vähemusaktsionäridele? Kui ma ei eksi, siis Leedu seaduste järgi tuleb vist teha pakkumine kui mingi aktsionär omandab üle 50 %. Praegu Telial 30 ja Soneral 30, ühinemise järel TeliaSoneral 60. Kui nii peaks minema, on teistel aktsionäridel ehk väikest preemiat loota. Praegu on küll käibed olematud ja hind veelgi alla liikumas. Eesti Telekomi kohta pole midagi sellist öeldud. Äkki on asi ka selles, et erinevalt Vilniuse börsist on Tallinna börsil käibed ja aktsial likviidsus.

    Mis puutub Telia ja Sonera ühinemisse, siis julgen loota, et see saab teoks kõigi probleemide kiuste. Telial on hädasti vaja näidata mingitki kasvupotentsiaali. Sonera Venemaa ja Kesk-Aasia mobiiliprojektid võiksid seda anda.
  • nüüd kus Telia-Sonera ühinemine tundub teostuvat, tahaks tagasi tulla Telekomase küsimuse juurde. mida asjast arvata? kas tuleb pakkumine vähemusaktsionäridele (Telia-Sonera materjalide põhjal tundub et jah)? palju sealt preemiat võiks tulla? mida teeb aktsiahind kui turuosalistele asi pärale jõuab? ilma pakkumisetagi tundub hind praegu soodne, netodividend kuskil 6 %.
  • Noh, investeeringu tegemine pakkumise ootuses on riskantne strateegia - seda enam, et pakkumine voib tulla ka madalamalt kui sinu kui investori ootus pika-ajalisest vaartusest... Aga mis fundamentaalsetesse naitajatesse puutub, ehk oskavad profid analyytikud kommenteerida, mida sellest monopoli loppemisest ja Leedu telekomist selle taustal arvata.

    Ise olen kuulnud servast serva arvamusi - yhed vaidavad et juba tana on turg sisuliselt vaba (naitkes CEO Tapio Paarma) ja teisest kyljest arvatakse, et Leedu Telekom ja seesama Tapio on rahva vaenlane number yks ja LT brand nii nork et nii pea kui voimalik, vahetavad koik ennast TELE2 peale (-: Samas on ju TELE2 ja kogu Jan Stenbecki impeerium tana suht mauli maas...

    Ei tea, kas interconnection feed Leedus on piisavalt korged, et TELE2 klientide teenindamiselt raha kaotaks ning LT piisavalt raha teeks? See ju pool-riiklikult reguleeritav teema ja voib kaalukaussi nii yhe kui teise poole kallutada... Seda enam kui Leedu poliitikud koos rahvaga oma koige suuremat vaenlast Tapio-t materdama minna tahavad (-;

    Kolmas kysimus yhispanga proffidele oleks ikkagi LT investeerimisvajaduse kohta. Oma researchis kirjutate et ca 300-400 LTL aastas kipub ikka rauda ara uppuma. No Tapio jutust olen aru saanud, et seda ikka nii palju kohe kindlasti ei lahe - see peaks aga DCF oluliselt lobusamaks tegema! Mida arvate?
  • loomulikult oleks riskantne lihtsalt pakkumist oodata, kuid pean silmas järgmist lõiku Telia-Sonera teatest:

    Uuden yhtiön syntyminen vahvistaa merkittävästi asemaa Baltiassa. Kolmesta balttiyhtiöstä, UAB Omnitelista, Lietuvos Telekomasista ja Latvijas Mobilais Telefonsista, joissa sekä Sonera että Telia ovat osakkeenomistajia, tulee uuden yhtiön tytäryhtiöitä.

    kui Telia-Sonera ühinemine nüüd teoks saab (kui tuleb EL luba ja ülevõtmispakkumine võetakse Sonera aktsionäride poolt vastu), siis on ju ainult aja küsimus, millal Telekomase pakkumiseni jõutakse, sest see kava oleks juba ülal justkui välja käidud või kuidas?
  • Nõnna,

    Telekomast saab osta juba 0.89-ga. Kas on tegemist atraktiivse ostukohaga? Näiteks Ühispanga hinnasiht on 1.8 peal, st üle 100% hinnatõusu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon