Mis on sinu nõutav tulumäär? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mis on sinu nõutav tulumäär?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ettevõtted otsustavad investeerimisprojektide üle nende oodatavate tulumäärade järgi. Kui on piisavalt suur, siis võetakse asi ette. Kui ei ole, siis ei võeta. Investoreid finantsturgudel peaks sama asi huvitama.

    Teoreetiliselt peaks tulunorm koosnema kahest osast. Riskivaba tulumäärast, mida võib ilma riskita paigutades saada ja turu riskipreemia, mida soovitakse saada rahaga riskimise eest. USAs on riskivaba tulunorm olnud pikaajaliste valitsuse võlakirjade tulumäär, ajalooliselt keskmiselt 6%. Ja keskmine riskipreemia 7,50%. Konkreetsest aktsiast lähtudes korrigeeritakse riskipreemia suurust beetaga. Keskmise e. tururiskiga kompaniil on beeta 1 ja riskipreemia jääb 7,50%ks. Suurema riski puhul >1 ja riskipreemia on suurem, nii ka kogu nõutav tulumäär. Madalama riski puhul kujuneb see jälle madalamaks. Beeta suurust omakorda mõjutab konkreetne tegevusala (asset beta) ja kasutatav finantsvõimendus (leverage / equity beta). Kusjuures tehnoloogiasektoril ja tsüklilistel sektoritel on beeta kõrgem. Vähemriskantsetel madalam. Minu meelest see on ideaalne mudel, mis kirjeldab ära kogu aktsiaturu hinnataseme ja tulud. Kui ainult sisendandmed alati õiged oleksid. Beetade arvutamisega on tegelenud Ibbotson Associates, kes neid numbreid raha eest müüb. Põhimõtteliselt on see saadud tulumäär võrdne ettevõtete omakapitali hinnaga, mis on oluline kui nad tahavad aktsiaid emiteerida ja börsil olekust kasu saada. Eesti ettevõtete puhul võiks näitaja tulla 20-40% vahele. Mõistagi ei taha keegi börsile tulla ja nii kallist kapitali kaasata.

  • Kas siinviibijad avaldaksid arvamust, mis võiks olla ühe Eesti keskmise tööstusettevõtte jaoks riskivaba tulumäär? Varem kasutati Hüvitusfondi obligatsioonide intressi, aga nüüd langeb ka see võimalus ära..
  • riskivaba tulumäär tööstusettevõtte jaoks? riskivaba tulumäär on sama kõigi jaoks vaid riskipreemia on erinev.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon