Uus GSM operaator Eestis: Vodafone? - Investment topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Investment topic

Uus GSM operaator Eestis: Vodafone?

Log in or create an account to leave a comment

• Pressiteade: OY Radiolinja Ab alustab koostööd maailma suurima operaatoriga Vodafone. (Allikas RLE www-leht).

Pole ju eriti julge järeldus: varsti (1 aasta pärast? 2 aasta pärast?) pole enam ei Soomes ega Eestis Radiolinja nimelist firmat...on vaid üks suur Vodafone!

Mis see Eesti kommunikatsioonituru jaoks tähendada võib saab igaüks ise ettekujutada.
    Suur ja võimas EMT on ju praegu vaid suur kala väikeses tiigis...
  • Eesti kommunikatsioonituru jaoks ei tähenda see suurt midagi, no on Vodafone Radiolinja asemel... selle pärast nüüd keegi hakkab operaatorit vahetama?
  • Äkki tähendab see pikemas perspektiivis seda võimalust, et väliskõned/roaming on pisut odavamad, kuna Vodafone on ostnud operaatoreid nii mitmeski muus riigis? Meie kommunikatsioonituru jaoks see vist tõesti midagi suurt/erilist ei tähenda...
  • Ma arvan ka ,et keegi ainult nime pärast ei hakka operaatorit vahetama.
  • Kes ütleb, et kliendid nime pärast üle peaksid minema (kuigi praegu väidetavalt pooled kliendid EMTs vaid nime pärast ongi)? Ega turgu siis palja nimega hõivata....turundus, hinnad, teenused, kvaliteet. Mis takistab teda EMTi igas vallas 100kordselt üle trumpamast?
  • Ma arvan, et peamiseks asjaks, mis kliente EMT küljes hoiab, on siiski numbri säilimine. Mina isiklikult küll ei kavatse hakata kõikidele oma vajalikele inimestele mingit uut numbrit levitama - isegi siis kui EMT peaks hinda tõstma.

Igasugune maine ja leviala ei ole ilmselt enam eriti arvestatavad.
  • aga radiolinja väitis mõni aeg tagasi, et varsti (no mingi aasta pärast vist) saab operaatorit vahetada nii, et number jääb samaks. ma arvan, et see võib küll emt'le mõned kliendid maksma minna
  • ma olen ka kuulnud sellist juttu. Mingi EV seadus vist määrab nii.
  • hai, ilmselt on tegemist telekommunikatsiooniseadusega. :oP
    Ja seal on numbri säilitamise kohta kirjas nii:

§ 107. Tarbijale numbri säilitamise ja telekommunikatsiooniteenuse osutaja valimise kohustuse rakendamine

Käesoleva seaduse § 31 lõikes 3 sätestatud üldkasutatava telekommunikatsioonivõrgu operaatori kohustust säilitada tarbija soovil temale number ja tagada võimalus valida, sealhulgas lühinumbrite valimise teel, telekommunikatsiooniteenuse osutaja, rakendatakse 2004. aasta 1. jaanuarist.

• to:hai

Miski ei takistagi EMT-i hinnas üle trumpama kuid ainult sellepärast ka keegi ei vali Vodafone ,et saaks sõbrale siis öelda vaata kes minu operaator on. Kas EMT-i kliendid on ainult sellepärast EMT-i kliendid ,et reklaamides on Piret Aava ja Wunder ? Ma küll nii ei arva ju neile ikka sobib hinnapoliitika ja võrgu kattuvus.
  • Mina ütleks nii, et EMT kvaliteet rahuldab mind, EMT selles vallas 100% üle trumbata on küsitav. Halvemini teha on aga võimalik (näiteks Tele2). Pealegi vaadates EMT tulevikule suunatud käitumist... ta pole sugugi mingi teisejärguline tegija maailmas, ainult suurus jah on väike võrreldes maailma mastaapidega, kuid kas see on halb? pealegi ka temal on maailmas tuntud tegijad taga (Sonera ja Telia).
  • to Oliver66: seda ma eespool märkisingi, et nime pärast ei valita. Vaid hinna ja kvaliteedi pärast.
    to guru: kui sulle sama kvaliteeti ja soodsamat hinda pakutakse, siis kumba valid (praegu RLE kvaliteet ei ole samaväärne; siis võib-olla oleks).

Ja ega ma räägigi, et EMT uppi lüüakse, vaid et selline võimalus on lihtsalt olemas. Seda veel omakorda teoreetliselt. RL ja V koostöö ei pruugi ju tähendada lõplikku üleostmist vms.

Rahu-rahu.
  • ...siis kumba GSM operaatori valid...
  • ok, ma pole suurt radiolinja ega tele2-ga kokku puutunud, aga kas neil on hindades ikka märkimisväärsed erinevused võrreldes emt-ga?
  • Erinevused on: üks jagab kõneminuted tasuta, mis hiljem kinni tuleb maksta. Teine annab kõnetoru soodsalt nt.nokia 3310 kõigest 390 eegu eest. Pluss 9 korda samapalju järelmaksu. Emt-il läks maakera vahetamine lepatriinu vastu päris kalliks ja Q-gsm-i ei mäleta enam keegi sest ega tal levi ka suurt polnud. Point on selles et värske veri on alati teretulnud! Raadioliin kõlab ikka eesti keeles väga koledalt küll - vodafone on ikka 10 korda etem bränd.
  • Ungaris on Vodafone minu teada oma nime all esinenud, aga päris nutuselt on seni läinud - globaalselt tegijad kaubamärgid ei võta seal kedagi jalust nõrgaks.
  • Vodafone'i tugevuseks kujuneb t6enäoliselt see, et roaming tuleb odavam, kui teistel. ehk rahvusvahelistele suhtlejatele on kasulikum VOD. Pealegi-- olla 500 tuhande kliendi hulgas v6i 100 miljoni kliendi hulgas? suur vahe on sees, kellele see oluline on.
  • Samas tuleb arvestada seda, et rahvusvaheliste suhtlejate (tavaliselt ärikliendid) hinnatundlikkus on enamasti madalam. Muidugi jälle terve suure ettevõtte jaoks võib olla sääst päris suur - aga see tähendaks jälle terve ettevõtte üheskoos üleminekut. Ja sellisel juhul teeb EMT kindlasti jälle erisoodustusi.

Ning tegelikult ei viitsi suured tegijad ilmselt väikestel turgudel eriti pingutada - pannakse Eesti jälle Poolaga ühte patta.
  • arvan samuti, et emt eeliseks võiks olla personaalsem suhtumine klientidesse ja seetõttu on ilmselt lihtsam saada mingeid soodusdiile jne (mõtlen ettevõtteid eelkõige). ei usu jah, et vod eriti viitsiks pingutada siinsel turul.
  • proovige tele2.
    klienditeenendus on way parem kui emtil - vastasid mu kysimusele pikalt ja pohjalikult.
    emt on kuidagi yleolev.

ega levi yle ka ei kurda.
    samas ma kunagi töötasin seal firmas niiet voibat biased opionions :)
  • kui palju siis neid nii ylirahvusvahelisi suhtlejaid eestis ikka on?
  • suveaja kehtestamine on just selliste lobby, kes üle piiri asju ajavad. Nii et neid on küllalt.
  • Seni, kuni EMT suudab teistest kohalikest operaatoritest tehniliste lahenduste poolest kaks sammu ees püsida (M-parkimine, GPRS jne), ei tohiks roaming eriti määrvaks osutuda. Poweruserid, kes uutest lahendustest huvitatud on ja ühtlasi kõige rohkem kasumit peaksid andma, jäävad EMT-ile ilmselt truuks.
  • riq, EMT üleolev? kust selline arvamus? minul pole EMT klienditeeniduse kohta küll ühtegi halba sõna, igatpidi vastutulelikud.
  • Mul on ka kogemus, et EMT on yleolev. Suhtlesin nendega v2ikefirmade segmendist. Firma 5 aastat stabiilselt arveid kasvatanud ja ca 5-6 KEEK kuus korrektselt maksnud. Kui teised operaatorid hindu langetasid, siis m6tlesin ka EMT-st esimest korda ajaloos nats alet kysida. Sain EMT poolt m6nuga tr22sa -> aga ses m6ttes nad ei eksinud, et ma siiski ei viitsind numbreid ymber kolida odavamatele operaatoritele.

Aga tunne on selline, et kui Eestis juhtub t6eline majanduslangus tulema, siis peab EMT midagi siiski ette v6tma.. v6i k6rbeb. Kuid niikaua kuni klientide hulgas kuluarvestus hinnas pole, ei juhtu vist midagi..
  • Suhtumise küsimus on paraku probleemiks mitte ainult EMT-le vaid ka ET-le, aga see on rohkem juhtimise ja ennekõike motivatsiooni hoidmise viisi küsimus.

Tegelikult ei juhtu EMT-ga suurt midagi seni kuni Telekom suudab mõlemat tütart enam-vähem koos tegutsemas hoida ja säilivad EMT sidumishinnad selliste mahu allahindluse tingimustega, nagu need hetkel on.

Hetkel on küll fakt, et Telekom suudab fiksi ja mobla tandemit Eestis kõige paremini koos hoida. Tele2 on selles osas lihtsalt mõttetu, sest sisuliselt fiksvõrk neil puududb. RLE ja Uninet ei saa seda asja omavahel lihtsalt kuidagi käima ja ega siis Uninetil teab mis suurust telco turul ka ole.

Ja klient, kes kulusid arvestab, saab sellest üsna ruttu aru.
  • Mina vahetaks operaatorit siis, kui Orange Eesti turule tuleb.

The future is bright. The future is orange.

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon