Kuhu oleks kõige parem investeerida 50000.- - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kuhu oleks kõige parem investeerida 50000.-

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mul anti koolist selline ülesanne, et kuhu oleks kõige parem investeerida 50000.-
    Kas võlakirjadesse või aktsiatesse? kui siis millistesse ja miks just sinna!!!
  • Surfa veidi foorumites, tee korduvalt copy paste ja kodutöö ongi valmis ;)
  • Kooliks EBS ja aineks Raha ja Pangandus?
  • to kreizi
    pane pensionifondi (pasundatakse,et on parim koht)
  • Väga idiootne ülesanne. Sa võid selle raha ükskõik kuhu paigutada, kasvõi tänavalapsi aitavale lastekodule annetada. Põhjendus võib veel idiootsem olla, et näiteks selle raha annetamine hoidis ära paari narkomaani tekkimise, kes muidu oleks 10 aasta pärast sinu miljonise mersu pihta pannud.
  • Investeeri valimiskampaniasse! Valimised tulekul :-) Tasuvusaeg 3 (4) aastat sõltuvalt sellest, kuhu sihid!

    Koolis seda vastata ei või vist, aga muidu polekski nii paha mõte...või kuidas?
  • siin vist oli kunagi hea näide sonera aktsia ning õlu kohta. õlu taara eest sai lõpuks rohkem raha kui aktsiate eest. lisaks sai veel õlu ka juua:)
  • 3/4 optsioonid, 1/4 optsioonid. möllu kui palju! ja saad natuke tehinguid ka teha. tähtis on osavõtt!
  • mul anti selle töö jaoks 2 nädalat aega ja ma pean ära põhjendama miks ma just sinna peaks investeerima!!!!
  • tüüpilise keskkooli õpilase mentaliteet. mulle ju anti aega 2 nädalat, mina p e a n põhjendama... keda see huvitab, see rohkem nagu sinu probleem. formuleeri oma küsimus teistmoodi ja muuda oma tooni, vahest saad ka targemaid vastuseid.
  • no see ei tohiks ju raske teema olla. valid paar eesti aktsiat, pohjendus nt madal p/e. valid hex-lt a la nokia - turuliider ning ongi kogu moos. vaevalt saab oodata sellisele ylesandele mingit mehist analyysi. probleem, ma arvan on siin pigem see, et kui opetaja ka seda foorumit lugema juhtub ning Sa siis neid soovitusi oma toos kasutad... kes siis lopuks rumal paistab?
  • kirjuta, et ostad hotdogi käru ja taotled kauplemisloa, ülejäänud raha jätad käibevahenditeks. põhjendus: suvi on tulemas ja koolivaheaeg samuti. inimesed tahavad rannas näsimist ja sina tahad taskuraha ;)
  • Vaene kreizi, mul hakkas Sinust kahju!
    Siin on väike analüüs:

    Tallinna Farmaatsiatehas on Eesti vanim ja kogenuim ravimitootja, mis alustas tegevust 2. mail 1914. Tallinnas Tondi tänaval paiknev tehas on ainuke täistsükliga ravimeid tootev ettevõte Eestis.
    Toodetakse üle 50 erineva preparaadi, millest põhiosa moodustavad ravimid, kuid peale selle on tootmises ka ravimisarnaseid aineid, loodustooteid ja toidulisandeid.

    Tallinna Farmaatsiatehas teenis 2001. aastal ligi 10,4 miljonit (võrreldes eelmise aasta 10,6 miljoniga). Samas ettevõtte äritulud vähenesid 109,6-lt 95,3-le miljonile, mis näitab efektiivsuse kasvu.

    Tallinna Farmaatsiatehas on kaubeldav Tallinna Väärtpaberibörsi I - nimekirjas. Aktsia tähis on TFA1T ja ettevõttel on kokku 1 250 000 aktsiat. Ettevõte paistab silma oma väga madala P/E (hinna/tulu) suhte poolest. Nelja viimase kvartali EPS (kasum aktsia kohta) on 8,31 krooni. Võttes aktsia väärtuseks 24.1 krooni, tuleb P/E 2,9. Kuigi P/E suhe on vaid üks näitaja, võib ettevõtet pidada odavaks. Vaadates ettevõtte omakapitali seisuga 31.12.2001 saame 33,01 miljonit krooni. Jagades omakapitali aktsiate arvuga saame raamatupidamuslikuks väärtuseks 26,41 krooni. P/B (aktsia turuhinna ja raamatupidamusliku väärtuse suhe) on 0,91. Ka see näitaja on hea arvestades ettevõtte võimet teenida kasumit. Väga oluline on jälgida ettevõtte omakapitali tootlust (ROE). Selle leidmiseks on soovitav jagada aruandeaasta kasum keskmise omakapitaliga. Ettevõtte 2001. aasta kasum on ligi 10,4 miljonit, omakapital 33.01 miljonit krooni. Omakapitali tootluseks kujuneb 31,5%. Selline omakapitali tootlus on samuti väga hea näitaja, viidates sellele, et kapital “töötab” tulusalt. Seega on iga aktsionäri poolt paigutatud kroon teeninud aastas 31,5 senti lisa.

    Ettevõtte bilansimaht on 99.3 miljonit. Esimesena hakkab silma raha ja pangakontod, kus on ainult 0,39 miljonit. Seega võib ettevõttel olla probleeme likviidsusega. Kindluse mõttes arvutan välja käibevara ja lühiajaliste kohustuste suhte, mis näitab ettevõtte maksevõimet. Selleks kujuneb 2,26 – see on väga hea näitaja, ettevõttel ei ole ette näha probleeme kohustuste täitmisega (va likviidsus). Hea suhtarv algab 1,6-st, mida kõrgem suhtarv, seda väiksem on risk, et lühiajaliste kohustustega ei tulda toime. Ettevõtte kasumiaruannet nõrgendavad suhteliselt suured finantskulud ja vaadates bilanssi võime veenduda, et ettevõttel on arvestatav võlakoormus. Seega tuleb ettevõttel vaeva näha, et oma võlakoormust (ja ka finantskulusid) vähendada, see tähendab sisuliselt seda, et suuri dividende ei ole sel aastal loota. Pigem ei maksta neid üldse, ka ettevõtte pangaarve on väike. Seega tuleb investoril loota kapitalikasvule (aktsiahinna tõusule). Kuid võlakoorma vähendamisel suureneb kasum ja loodetavasti tekib ettevõttel vahendeid, et midagi ka aktsionäridele jätkuks. Väiksema võlakoormusega ettevõttel on ka kergem laenu saada ja ka intress on madalam. Hästi peaks mõjuma ka EURIBOR-i langus. Kuid samas viimase tõusu korral on ettevõte riskidele avatud. Üheks riskiks on ka dollari kurss, nimelt väljastab ettevõte 75% oma ekspordiarvetest dollarites, ka valuutapositsioonid kinnitavad seda. Seega on ettevõttele kasulik tugev dollar, kuid valuutariske on võimalik maanda kasutades valuutaoptsioone ja forwardlepinguid.

    Kokkuvõttes soovitan Tallinna Farmaatsiatehase aktsiat osta.

    FARMA EPS
    2000 2001
    I kv 2,46 3,37
    II kv 0,59 0,84
    III kv 2,62 -0,64
    IV kv 2,81 4,74
    Kokku 8,48 8,31

  • alvar, ütle nüüd ausalt, ega sul farma call'e pole? on meeles, et kauplesid siin ükskord tõnnoga...
  • Ei oma Farma calle. Lihtsalt oli Farma analüüs käepärast.
  • Alvar sinust oli palju kasu!!! ma uurisin seeda natuke ja see on kõige parem ettepanek mis ma seni kuulnud olen!!! =) suurtänu sulle
  • Vaata Kreizi et sUlle koolis selle eest 0-i ei väänata. Ostad oma farmapataka ja ja sinu kätte see jääbki, kui ei taha just odavalt ära anda.
  • Maksa jupp eluasemelaenu ennetähtaegselt tagasi. Täiesti riskivaba rahapaigutus ja sääastad miski 8-9% aastas.
    Kui pank ei lase, oled ise loll, et siukse lepingu sõlmisid... siukse raha eest.
  • huvitav, kas mõni ullike tormas Alvari juttu järgides farmas possu sisse ka võtma? täiesti mõttetu investeering.
  • 50000 kr paigutamine turuhinnaga farmasse lööks kõrgema ääre ca 20% üles. :) Müüa oleks veel raskem....
  • to: ABC
    mitte ..."lööks"... , vaid ..."lõi"...
  • Pean tunnistama, et müüsin täna oma possu maha. Sain 1.94 EURi aktsia eest. Muidu polnud plaanis loobuda, kuid hea hinna puhul olin nõus.

    Mis edasi? Farmal tuleb hea 1.kvartali tulemus. Selle najal võib veel üks põrge ülespoole tulla. Teine ja kolmas kvartal on nõrgad, neljas jälle tugev.
  • Alvar, sa oled ikka imelik vend. promod ilgelt teisi siin farmat ostma, ise aga müüd. nali.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon