Dell - next Enron? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Dell - next Enron?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ameeriklastel on pärast Enroni vesi päris ahjus. "Next Enroneid" otsitakse silmad pulkas peas.

    Marker kirjutab Dell-i kohta päris intrigeeriva loo. Tuleb välja, et Dell, mitte ei saanud kasumimt 18 senti aktsia kohta vaid kahjumit 2 senti aktsia kohta.


    Väljavõte:
    "In terms of the entire year, the picture is even blacker. A year ago the company had 2,600 million shares and equity of $5,505 million. During the year, the number of shares dropped by only 2%, to 2,595 million. But its equity dropped dramatically, by $984 million, or 17%. And no, it did not distribute dividends.

    Here too, the math for the year is clear. We began with equity of $5,505 million. We add profit of $1.421 million and deduct an estimated repurchase of 5 million shares net, for around $135 million.

    Dell's equity should therefore be around $6,791 million. It isn't, it's $4,521 million. Wonder of wonders! $2.2 billion seems to have vanished, and nobody saw it go. Magic!

    The truth is a tad more complicated. Sums like that don't evaporate so easily.

    In net terms, Dell repurchased only 5 million shares. Wait - that is the bottom line of buybacks that involved tens of millions of shares, and sales of tens of millions of shares, at slightly different prices.

    Its repurchase price was high: Dell paid over $20 per share, but sold them cheaply, at only $1 to $4 per share – through exercise of stock options by its high-ranking employees, directors, and Michael Dell himself.

    So, dear reader, don't fash yourself. The law of conservation of matter still exists. The $2.2 billion didn't vanish into thin air. They are padding the pockets of the Dell people who exercised options at low prices and sold the stock to the company on the market for top dollar. "
  • Unustasin lingi pasteda

    http://www.themarker.com/eng/article.jhtml?ElementId=%2Fibo%2Frepositories%2Fstories%2Fm1_2000%2Fdt19052002_01e.xml&AdType=1_A
  • iPilot kirjutas kevadel DELList. Lisan mõned oma mõtted:

    DELL saab kasumit $0.8 aktsia kohta, turuhind on 24.5, P/E seega 30.6.

    Järgmise 5.a kasumikasvuks nähakse keskmiselt 12.5%, PEG on seega 2.45.

    Price/Sales suhtarv on 2.18, kõik need arvud näitavad praeguse turu tervise kõrval minu meelest ülehindamist. Võrdluseks näiteks konkurent HPQ - P/E=15.8, PEG=1.26 , P/S = 0.58.

    Võrrelge näiteks Delli 6 kuu hinna võrdlust IBMi, MSFT, INTC ja Nasdaqiga, ma ei usu ka, et DELL oleks neist kõigist nii palju kindlam ettevõte - kliki siin. Gary B. Smithi viimane graafik Delli kohta - kliki siin.

    Seega Delli shortida 24.6 pealt ja stopp panna 26 USD peale (kui sulgub sellest kõrgemal) - üsna hea riski/tulu suhe. Ning kui Dell sulgub alla 22, siis võiks positsiooni suurendada ja lühike positsioon katta vahemikus 16-18 USD.
  • Ahjaa, väike investeerimispank Needham tõstis täna Delli reitingu "hoia" pealt "osta" peale. Samas alandati Delli 2003 aasta käibe ja kasumiprognoosi. Kummaline - tõsta reitingut kui olukord läheb viletsamaks.

    Dell igatahes täna +6.5%.
  • Dell püüab oma bisnessit juba ammu diversifitseerida, enam paistab silma Delli soov printeriturule siseneda.

    Eile tegigi Dell teatavaks koostöölepingu "vana kala" Lexmargiga(LXK +8%)

    Üldiselt suhtusid analüütikud Delli koostöösse Lexmargiga äraootavalt, aga mitte negatiivselt.
  • next Enron...
    http://www.schaeffersresearch.com/index.asp
    Intraday insights
    THE OTHER SHOE DROPS ?
  • Ilmneb et DELL on müünud put optsioone, mis tähendab seda, et turg läheb üles teenib firma ekstra kasumit. Ja seda kasutasid nii mitmedki firmad börsi hiilgeaegadel, näiteks Enron ja EDS.

    Kui turg läheb alla, siis tuleb loomulikult kahjum.

    DELLi tehingu kogumaht on 22 mln. aktsiale ja hinnatase kust lepingud tehti oli 48 USD ...

    Seega on DELL juba saanud kahjumit ja iga dollariga mis aktsia langeb kaotab DELL veel 22 mln USD. Selline uudis ilmselt langetab ka hinda, mis omakorda toob täiendavat kahjumit, mis omakorda peaks langetama hinda.
  • the downward spiral?
    ma ikka imestan kui ebbers sai worldcomilt pikaks minemiseks pappi ja dell laheb iseenda pikaks.. samahasti voiks ju dell ennast lyhikeseks myya kui kavatseb negatiivse outlooki anda?
    mis seadus seda takistab.. insider see ju pole..
  • the downward spiral?
    ma ikka imestan kui ebbers sai worldcomilt pikaks minemiseks pappi ja dell laheb iseenda pikaks.. samahasti voiks ju dell ennast lyhikeseks myya kui kavatseb negatiivse outlooki anda?
    mis seadus seda takistab.. insider see ju pole..
  • Nii, riq... Dellil on suhteliselt raske oma aktsiaga spekuleerimisega raha teha, sest see siiski on insider trading. Kui mitte muidu, siis kasvõi sellepärast, et lühikeseks müümiseks peab andma keegi käsu, ütleme, et see on CFO... CFO aga on insider, mis insider ning tema initsiatiivil tehtud tehingud (ükskõik, kes neist võidab), on SECi tähelepanu all nii või teisiti...
  • yhes6naga firma ei tohi oma aktsiatega tehinguid teha?
    aga aktsiate tagasiostmise asemel?

    ma saan aru et loogiliselt on tegu ebaausa asjaga,
    kuid mis pygala alla see tapsemalt laheb kui ettev6te saab kasu oma spekulatsioonidega?
    kui naiteks dell maandaks koik oma aktsia odavnemisest tulevad riskid, naiteks kreddidireitingu langemisega kaasneva laenu kallinemise, kas tegu oleks siis riski maandamise v6i spekulatsiooniga?

    kui ericy hedgeks oma aktsiat et mitte lasta end yle v6tta?
  • Äkki ma eksin, oli see ikka Dell?
    Eile, pühapäeval, kuulasin raadiost arvutimaailma uudistest Delli kohta väga positiivset juttu, et hakkab ise ka printereid tootma ja printerid on väga tulus äri. Mitte printerid ise, aga see tahmakassettide või tindipottide vahetamine on pidevalt jooksev sissetulek.
  • tundub et dellist on saamas pc'de nokia - myyb tänu brandile ja kukub viimasena..
  • Mis teha DELLiga? Viimase 5 kuu jooksul jõuab 3ndat korda sinna 28.5 - 28.8 $ kanti. Kas tuleb ka nüüd alla tagasi või on lootust läbimurdeks selles sektoris?
  • Erinevad allikad näitavad DELL-i p/e-ks 32,56-62,72.Kuidas saab üldse tekkida küsimust aktsia edasise liikumise kohta?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon