Tallink kavandab börsile minekut - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Tallink kavandab börsile minekut

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Väga suure potensiaaliga ettevõte. Kui kuuldused tõeks saavad ja reedel lubatud informatsioon kinnitab selle teema pealkirja, siis saavad koduinvestorid üle pika aja midagi uut kogeda. Selles aktsioonis kavatsen mina osaleda.
    Nostalgia: "Olen tihti arutanud endamisi (kui sõidan mööda pirita teed), et kuidas oleks ühe laevafirma omanik olla?"
    Värsket verd on vaja küll. Laevafirma on Eesti mõistes täpselt kümnesse.
  • Tegemist oleks igatahes ühe ettevõttega, mida ihaldaksid ka soomlased. Hüva plaan, kui sellest asja saaks.
  • Keegi pole öelnud, et ettevõte planeerib TALLINNA BÖRSILE minekut...
  • Keegi ei olegi öelnud (välja arvatud Postimees, millest foorumi pealkirja kopeerisin) ja eile õhtul AK, kust sain esmase informatsiooni.
  • Kas mitte Ekspress ei maininud paar nädalat tagasi Norrat potentsiaalse listimiskohana?
  • paper pyramiding goes public - vqiks selle asja õige nimi olla... :-)
    selles fimas väikeaktsionär olla = suicide
  • TO: karner.
    Ise EI Ole väike aktsionär, aga ......
    Juhul kui ettevõte tehakse avalikus siis miks mitte? Üldjuhul esmaaktsionärid teenivad raha :)
  • Mõni mees oli selles firmas väikeaktsionär ja jäi! rikkaks .-) P.S. mina see ei olnud. Kahjuks.
  • Kui asi Eestist eemale jääb, siis (kurat) võiks uudistekanalid täpsemalt asja kirjeldada.

    To Hardi - Just seda ma mõtlesingi, et esmaaktsionrid.
  • nõus karneriga. pant ja järvelill on loonud uue võimaluse väikeaktsionäridele raha kaotamiseks. kellel seda võimalust pole olnud, kasutage seda!
  • Väikeaktsionäridelt pumbatakse raha välja ja siis mõne aasta pärast sundvõõrandatakse odavalt aktsiad tagasi. Mõnel väikeaktsionäril õnnestub ka kindlasti kasumit teenida kuid põhivõitja on kindlasti Tallink, ja mitte sellepärast, et ta saaks lisaraha efektiivselt investeerida, vaid sellepärast, et see on lihtsalt tasuta saadud raha.
  • muide, lugedes tänast äripäeva selgub palju huvitavaid tõsiasju, mis siin foorumis said üsna valesti kajastatud.

    Esiteks, Pant pole öelnud, et tallink kindlasti börsile läheb
    teiseks, ta ei tea, palju tal raha vaja on ja kas üldse on
    kolmandaks, selliseid börsileminekujutte on hansatees räägitud 97 aastast alates. mina neid tõsiselt ei võtaks, aga see on muidugi IMHO
  • velikij, äripäev pole kindlasti see koht kust saab teada tõsiasju, mida tõsiselt võtta. võitja pole kindlasti tallink vaid pant & co. tallink ei lähe börsile kui emissioon ei õnnestu. samas on investoritele nagu trigoni fond lubatud oslo börsile minek. tahavad saada 30 mio eur.
  • Kindlasti lisab investoritele kindlust ka see, et ettevõtte juht annab segaseid kommentaare kavatsuste kohta samal ajal kui institutsionaalsetele investoritele jaotatakse prospekte ning kutsutakse aktiivselt aktsiaid märkima...
  • Ma arvan, et eriti positiivselt mõjub juhatuse esimehe teade kavatsusest minna Tallinna börsi asemel hoopis Helsingi börsile, mis tähendab praeguseks hetkeks teist kvaliteeti, paremaid ärireegleid ja ka suuremat kindlust väikeinvestorile võrreldes poolenisti väljasurnud TVB-ga kus kaubeldakse ainult Hansapanga ja telku aktsiatega.
  • eriti positiivselt mõjub aktsiahinnale oslo börsil noteerimine. oslo on eestist piisavalt kaugel ja piisav info tallinki juhtkonna usaldusväärsuse kohta ei jõua sinna.
  • Oma olemuselt on Tallink jummala cool firma ja teoreetiliselt võiks see tõesti vinge investeerimis objekt olla kui ta avalik oleks, ainus viga on see et neil pole kunagi CASH'i olnud, härrad P&J on paper profit'i ja enroonimise-ugrimoodi ühed säravamad näited. Edu-jutud jaotamata kasumi arvel pidevalt aktsiakapitali laiendamisest on pigem vist tingitud sellest, et rahas poleks seda kunagi õnnestunud omanikele delivery'da. Kes ei usu pistku nina nende aruannetesse.
    Tõele vastab vist küll see on mõni ala Eminre ajast kosmiliselt väikest osalust omanud tegelane osteti ühekordselt suhteliselt heldekäeliselt välja, tollal oli selleks motiiv olemas. Täna ei näe selliseks "Robin Hoodluseks" mingit põhjust. Liigselt ei tasu loota ka juba lisandunud välismaa päritolu finantsinvestorite kontrollile kuna nemadki on kõigest suhteliselt külmalt kalkuleerivad investorid eelkõige, omades esindajaid ka nõukogus ja mitte kosmiliselt väikeaktsonär olles.

    Vba ma panen sellega räigelt puusse kuid tln-hki ja tln-sto vahel sebimine pole oma olemuselt vist lõpmatuseni jätkusuutlikult kasvav turg. Kuulates P&J plaane Romantika II ehitamisplaanidest ja vist optsiooni R III ehitamiseks samas tehases ja N jaardidesse ulatuvatest investeermisplaanidest siis kas see lomp siin suudab jätkuvalt sel moel trafficut ja on board businessi juurde kasvatada. Pigem tundub see business järjest enam efektiivsemaks ja odavamaks muutuvat, hea näide on Rootsi ja Taani väinade vahel toimuv, tänagi vist juba tehakse päevasiseselt 70 edasi-tagasi sirakat tln-hki suunal.
  • Rootsija Taani väinade vahele ehitatakse sildu, tal-stock ja ka tal-hel (olgem ikka realistid!) mitte niipea.

    Ja pant on öelnud, et seni kuni soomlane joob, teenib tallink kasumit
  • EU'ga liitumine ja võimalik tax-free kaotamine võib ka soomlaste joomarlus ärisse mõra lüüa, mida on ka hr. P kinnitanud. Sillad või mitte sillad, ka gloobust kätte võttes ei tundu see piirkond eriti perspektiivikas kruiisireiside osas. Küsimus pigem selles ongi, et mis on selle piirkonna maksimaalne laevandusäri maht ja kui palju sellest pirukast Tallinkile kukub ja kas sellest piisab ka ilma tax-free'ta toimetulemiseks.

    Raamatupidamislik kasum on üks ilmatuma ilus asi, kuid cash is king. Tallinkil seda üle serva ei aja.
  • mina nii väga selle äri perspektiivikuses ei kahtleks. ega nad ilmselt mingi ülisuure kasvuootusega oma firmat ei müügi. laevad on tõepoolest täis ja soomlased tahavad iga uue laevaga sõita. käive on tallinkil samuti kasvanud. samas pole neil isegi mitte paberil kasumit. kulud kasvavad käibest kiiremini. põhiline risk on juhtkonna risk. kuulujutt romantika tellimise skeemist tundub tõepärane: telliti küll taanist, aga tehingu vahele oli pandud juhtkonnale kuuluv firma, mis sai vahendustasu. 2 miljardist näiteks 5% vahendustasu teenimine pole ju paha. kuulujutt võib olla täielik väljamõeldis, samas võib tegelikkus palju hullem olla ja neid skeeme võib igas kuluartiklis sees olla. mina igal juhul selle seltskonna kätte oma raha ei usaldaks.
  • laevandus business on skeemide punumise üks elitaarisemiad näiteid isegi siiskui seal totaalselt sikku ei tehta. tegelt kogu selle jauramise mõte oligi see, et Tallinki äris on veel palju muud kui ilusad laevad ja personal ja priiskavad veidi vindised põhjanaabrid. ja et see esmane särav pilt võib sireenina veidi eksitav olla kus mõne mehe mõne aastase visa pusimisega on ägvast kolossist just kui "kullasulatus-ahjuks" arenetud. äri kui selline on täitsa omal kohal ja jõudu neile. peace!
  • oslo börsil noteerimise taga on asjaolu, et seal peaksid olema noteeritud palju suuri laevandusfirmasid.
  • ja veel, miks mitte ei võiks olla näiteks Tallinna - Riia cruise, kus õhtul sõidetakse välja, hommikuks Riia, seal päev läbi jauramist ning õhtul koju tagasi ? Või Tallinn - Peterburg - Helsinki ? Ma arvan, et 5 aasta pärast on pilt hoopis teine ja täna on HT-l päris head eeldused turu muutudes võitja olla.

    Iseküsimus on juhtkonna risk ning ettevõtte läbipaistmatus - kuid needki on Eesti etevõtetele tüüpilised iseloomujooned. Samuti võiks vaadata pakkumise hinda - 63 EEKi / aktsia kohta (kui ma õigesti mäletan) - selle hinna pealt ei ole Tallink teps mitte odav investeering.
  • Kui tegu on ugri enroniga ja paberipüramiidiga, siis miks Trigon selle vastu huvi tunneb? Kas seal asutuses on tainapead?
  • eat shit - millions of flyies can't be wrong! ;)
    ehk loodab trigon koore koorimisele?
  • Ostab emissiooni välja ja müüb väikeaktsionäridele kallimalt edasi? Kui ta asja sisu nagu teab, siis on tegemist nagu kaasosalisega. Kui asi on ikka halb, siis peaks väärtpaberituru järelevalve kusagil tegutsema, ja kui ei tegutse vaatamata vajadusele, on mida õppida. Kui see on ikka nii. Milline võiks põhiline tõestav argument olla, et tegemist on kestaga? (ingl k empty shell)
  • kui te lähemalt trigoni teadet uuriksite, siis tuleks välja, et nad osalevad märkimises läbi ühe oma investeerimisfondi ning neile on garanteeritud 75% märgitud aktsiatest. seega näiteks 1000 aktsia märkimisel on garanteeritud 750 tk.

    kuskil pole öeldud, et nad kogu emissiooni välja ostaksid. Ida/Keskeuroopa fondi maht (60M EEK) ja investeerimispiirangud (5% ühte emitenti) võimaldavad neil osta vaid pisikese osa emissioonist. Arvutage ise ...
  • Riia ja St Pet. suunad kruiisidena vist vääga edukalt ei müü, skandide laevafirmad on neid suundi juba mõnda aega reanimeerinud kuid mingit erilist "pudrupotti" pole sealt välja voolitud. vba mingile nooremale mässu ja pulli meelsemale seltskonnale tundub viikendi alko-eskeip vinge ideena kuid mingi 2 jaardine võlg järgmise uue laeva näol ainult sellisele sihtgrupile ei kõlaks just eriti alalhoidliku ideena. karjala valss ja heaoluühiskonna penskarid on need kes sellise võla teenindamst võimaldavad, seni kui meil ei üks ega teine ei ruuli pole ka mõtet neid kruiisi suundi regulaarselt käigus hoida, vist. vba ma siiski eksin ja paari hooaja pärast käib neil suundadel raju plekk-hotellides ööbimine/tarbimine ja naaberrahvaste kultuuriväärtustega tutvumine... :-)

    Trigon & Tlink - trigon peabki kõiki selliseid võimalusi haukama kus miski vähegi liigub, kõikide väiksemate tegijate leib tuleb sel moel lauale. mingit isikliku pikemajalist visiooni või ridadevahelist sõnumit sellisest aktsioonist küll lugeda/kududa ei tasuks. professionaalste toimetajate jaoks business as usual, mu seltskonna jaoks suhteliselt ebaadekvaatsele teabele toetuv õnne-mäng.
  • loit,

    pane URL, vast on teisigi, kel Trigoni teade kahe silma vahele jäänud ja nüüd kobavad pimeduses...
  • muide, loit, sinu tsitaat väikeaktsionäre puudutavas foorumis sobib tegelikult superhästi ka siia:

    "...ja ei maksa ka imestada, miks investorid eelistavad oma raha välismaal investeerida ning hoiavad kohalikest ettevõtetest eemale nagu tulest. kunagi ei tea, millal sulle kott pähe veetakse."

    Ma ei taha miskit paha öelda Tallinki aadressil, lihtsalt mulle tundub, et esialgu on tegu laskmata karu naha jagamisega...
  • to loit - riia ja põjamaade kruiisid on seni lätlastel ämbrisse lennanud.
    Tallinki puhul on tõesti tegemist juhtkonna riskiga, sest kui reinvestment plaane tehakse jätkuvalt miljardites ja tallinn-helsinki-stockh turg ise kokku kuivab, siis on ikka vales suunas otsustatud küll. A turg ei kuiva niipea, sest ELiga liitumine avab pirid (nüüdseks juba oksele ajav jutt). Eks Euroopa laulukonkurss Eestis ja wellcometoESTonia aitavad tursimi edendamisele iseäranis kaasa. Iseasi on see, kas Eestisse tullakse nüüd laevaga (pekka, kes siin juba nii või teisiti 20 aastat voorinud on) või polski brat, kes venelasest hõimuvenna jälgedes eesti valgeverelisi kõmmutama tuleb (autoküüdiga loomilikult).

  • velikij

    url'i ei ole, aga siin tsitaat Trigoni CEE fondi kuuraportist:

    Mais otsustas Fond osaleda ka Tallinki, endise Hansatee, börsil noteerimisele eelnevas aktsiaemissioonis. Fondile on garanteeritud vähemalt 75% märgitud aktsiatest. Emissiooni korraldaja on kirjalikult võtnud kohustuse noteerida aktsiad börsil.
  • to mio:
    Trigon tunneb raha lõhna ja kui üldse on Heleniusel üks omadus, siis on see (ka enda keeratud) pasast puhtalt väljatulemine (eg. Hoiupanga Daiwa afäär). Eks Pant lubas talle üht-teist. Väikeinvestor saab kindlasti Tallinkiga suhu.
  • loit,

    vaat see on juba tõesti kõva sõna nagu tavatseb öelda üks meie abilinnapeadest :-)
    Siiski on seda natuke vähe, et lugeda sealt välja konkreetset kohustust ning tähtaegu. Makeeli tähendab see seda, et kui tuleb emissioon koos börsileminekuga, siis tuleb, aga kas ja millal tuleb...mina seda sellest raportist välja ei loe :-(

    Kas see ongi kogu info???
  • Ega siis ainult loit vastama ei pea, teised võiksid ka sõna võtta, kui midagi rohkem teavad või asjakohast infi või lihtsalt urle jagada...

    tahan rohkem teada!
  • velikij, helista trigonile, ütle et tahad nende fondi suurema koguse raha panna, aga enne vajad infot. küll nad siis prospekti näitavad.
  • velikij

    vastavalt seadusele tohib lepinguline investeerimisfond osta noteerimata aktsiaid vaid juhul,kui emitent kavatseb 12 kuu jooksul emissioonist ennast börsil noteerida.

    muud järeldused tuleks teha taustsüsteemist - Trigoni CEE fondi maht, seaduse piirangud, emissiooni tingimused jne.

    esimene 30M EUR märkimisround oli juba paar nädalat tagasi, tulemusi pole veel teada. sealt ka hind 63 EEK / aktsia.
  • nonii, juba natu rohkem infi. tänan, loit!

    nüüd võiks trigon selle asja ka internetti üles riputada. Muidu on jälle selline vastik väikeinvestorile kott pähe tunne.

    aga nagu ma aru saan, pole tegu avaliku , vaid suunatud emissiooniga?
  • tundub küll nii. meie fondijuhtidele tuli ka suunatud pakkumine.
  • velikij, mis sa selle infoga peale hakkad?
  • Tallink võiblat aitaks koomasse langenut,

    täna Tallinnas kokku 25 tehingut - ühe daytraderi keskmine tehingute arv
  • mis ma peale hakkan? on's selles midagi imelikku, kui mina, EW kodanik tunnen huvi meie ettevõtete käekäigu vastu? kodaniku missioon, ei muud!

    Aga asjast:

    Tallinki finantsdirektor Andres Hunt ütles kolmapäeval BNS-le, et mingeid ametlikke kommentaare aktsiaemissiooni ja börsiplaanide kohta endiselt ei anta ja selle kohta leviv info on praegu spekulatsiooni tasemel.
  • eks andres hundi käitumine on mõistetav. kui investorid emissiooni ära põlgavad, pole põhjust rääkida ebaõnnestunud emissioonist vaid spekulatsioonidest.
  • Nüüd muidugi sülitatakse tulle. Ebatäpsest informatsioonist spekulatsioonid tulevadki. Ainiti veel kui LHV-s juba asi kõneaineks.
  • "Tegemist on eelmärkimise või testiga, milles uuritakse võimalikku huvi, aga konkreetset pakkumist pole veel kellelegi tehtud,” kommenteeris Tallinki juhatuse esimees Enn Pant
  • pant valetab. ilmselt on näha et nende aktsiaid ei taheta ja pant ütleb et tegime ainult nalja.
  • To Pendel: ise vastasid oma küsimusele :)
  • aimar, minu jaoks räägid sa liialt luulekeeli. pole ma mingile oma küsimusele vastanud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon