Norma PE - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Norma PE

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Miks on Norma aktsia PE ikka veel madal? 4,7 oli viimati. Sellegipoolest investorid müüsid täna Norma aktsia veelgi madalamale. AvtoVazi risk ei ole ju enam nii suur? Teistel ettevõtetel on samuti riske. Kuna Venemaa aktsiaturg on palju elujõulisem kui Eesti oma, siis võib arvata, et kui idas ükskord tõus jälle lahti läheb, on Norma aktsia PE madalam Venemaa aktsiate vastavatest suhetest. See on aja küsimus, millal välisinvestorid seejärel Norma juurde jõuavad.
  • Norma P/E suhe on tõesti madal, viimaste arvutuste järgi 5,13. Minu hinnangul võiks Norma kaubelda vähemalt 7-kordse hinna/kasumi suhte juures. Venemaa osakaal on langenud juba 50% kanti ning seega on riskid oluliselt vähenenud.

    Suhteliselt huvitav on Normat võrrelda Eesti Telekomiga, mis tõsi küll tegutseb hoopis teises valdkonnas, kuid neil on ka palju sarnasusi. Mõlemad on tuntud kui head dividendiaktsiad, pakkudes ligi 10% dividenditootlust, kasum jääb sel ja järgnevatel aastatel enam-vähem samale tasemele.

    Hakkaks siiski olulisi erinevusi välja tooma, Norma aktsia raamatupidamuslik väärtus on 53,28 EEK Telekomi 24,30 vastu. ETL-i P/E on 13 ringis. Norma suudab kasumlikkuse säilitada suhteliselt madalate investeeringute korral jne.

    Kõige tipuks on mul suhteliselt raske mõista analüütikute targeteid. Näiteks Trigoni hinnasihid on üsna kummalised - Norma 67 ja ETL 100 krooni. Minu investeerimisfilosoofia kohaselt võiks hinnasihid vabalt ära vahetada või siis olla mõlemad vähemalt samal tasemel. Kas siis tõesti hinnatakse Venemaa riski nii suureks? Kummaline igatahes.
  • Vaid paar pointi. Norma idasuunalise käib osakaal on vähenud mitte idasuunalt teenitava kasumi osakaal. Kuna läände müüdavalt toodangult kasumit ei teenita, siis ei ole riskide seisukohalt vahet kui palju läände müüakse. Teine küsimus on investeeringud. Norma puhul pole investeeringute vähenemist esialgu küll tunda. Samas on ETLi puhul juba pikemat aega raamatupidamislik amortisatsioonikulu olnud investeeringute mahust suurem.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon