Aasia - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Aasia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kasvukonto valikusse on lisandunud kaks indeksit aasia turgudelt. Selle peale tekkis küsimus, mida üldse Aasia väljavaadetest arvatakse.
  • Kõik mis kiiruga meelde tuli Aasiast :)

    Kokkuvõtteks (ühisend jooned):

    1)Välisnõudlusest jätkuvalt sõltuv
    2)Poliitiliselt korrumpeerunud

    Konsensus ootab kusagil 5%-st SKP kasvu 2002-2003

    Siiski peaks vaatama regiooni riike ja investeerimisvõimalusi eraldi

    Ühtpidi liigub Kagu-Aasia endiselt seda rada pidi, et kuidas arenenud riigid tarbivad (Euroopas, USA, Jaapan), vastavalt sellele regioon ka kasvab - käib eriti selliste riikide pihta nagu Singapur (Jooksevkonto + ca. 15% SKP-sse), Hong Kong (JK + 10% SKP-sse), vähemal määral ka Taivan ja Malaisia... Minuteada vähemalt nende riikide aktsiaturud liiguvad kenasti korrelatsioonis USA indeksitega.

    Teisalt on regiooni tugevaks ümberkujundajaks Hiina, mis on teatavasti tugevalt võitnud tänu oma odavale tootmisele kuid on jõudmas nö. kõrgemale tasemele läbi paraneva infrastruktuuri ja kasvava tootlikkuse. Omaette lugu on nende imeline riigikord ning palju on spekuleeritud selle üle kui reaalsed on üldse riigiettevõtete avaldatud tulemused, kui kaua suudab veel püsida kohalik pangandussüsteem jne... st. asi reaalselt püsib ekspordi najal - sisemajanduse (efektiivsuse) osas on seis vähe kahtlasem.

    Indoneesia, Filipiinid, Tai... üldjoonets olen lugenud, et vanad "klannid" kes oma püramiide täiustasid enne Aasia kriisi on võimu tagasi saamas oma kõrbenud impeeriumites läbi heade suhete riiklike debt restructruing agency'tega... Lõuna-Koreas on ka samasuguseid case' välja toodud, ainult seal on olukord tunduvalt parem kui eelmainitud riikides.

    India...poliitikas käib stabiilselt kõva madistamine, samas erastamine hakkab mingisugust vormi juba võtma ja keskkond vähe sõbralikumaks muutuma.

  • Aasia indeksiaktsiate ja Templetoni China fondi lisamine nimekirja tulenes arvamusest, et Aasia (vähemalt ex Japan) on pikemas perspektiivis endiselt kiirema kasvu ala.
    Selline on ka isiklik arvamus paari selleaastase Aasia külastuse järel.
    Kasv tähenndab üldjuhul head uudist aktsiahindadele.

    Kindlalt on jälgitav trend kuidas igasugu tootmine (ka järjest know-how mahukam ) Hiinasse, Taivanile, Koreasse üle kolib.

    Samas tuleks Aasia puhul ilmselt valmis olla suuremaks volatiilsuseks kui Euroopas/Ameerikas.
    Osana portfellist sobib suurepäraselt.
    Sarnase otsuse on teinud ka LHV pensionifondid.
  • Kogu Louna Ameerika kriis on andnud jargneva hoobi "transitionology" pooldajatele (s.t. lihtustatud arusaama sellest, et arenevad maad suudavad votta omaks "kapitalistliku yhiskonnamudeli" ning kasvada arenenud maadele jargi ysna kiiresti). Populaarsem koolkond arvab vist hiljuti, et "transitionology" tootab vaid nende maadega, mis ca. 100 aastat tagsi olid juba suht "kapitalistlikud yhiskonnad" - naiteks tuuakse just ida euroopa riike. Aasia piirkonnast tuuakse parimateks "transitionology" kandidaatideks seega (peale Jaapani) endiseid Jaapani kolooniaid Louna Koread, Taiwani ja Hong Kongi - samas kui ylejaanud Aasia maid arvatakse koos Louna Ameerika maadega olevat seesmiselt veidi teistsugused yhiskonnad ja mitte nii selged transitioloogid...
  • Eelkõnelejaga olen nõus ning endalegi tundub, et läbi suhteliselt suurele "gap'ile" ühiskondade taustas ei suudeta rakendada nendes regioonides nö. healthy kapitalisimi...Jaapan suutis mitukümmend aastat seda küll mängida kuid kokkuvõttes ju toimis kogu süsteem nn. keiretsu taustal. Riigi ettevõtete ROA on stabiilselt madal ja ometi pole tegemist rumalate inimestega vaid erineva lähenemisega (nt. lifetime employment põhimõte) - Samas, tõmmati Nissan läänest üle, pandi Carlos etteotsa ja voila - paari aastaga saneeriti kogu company Jaapani majanduse imelapseks...

    ...Hiina kohta on meelde jäänud kellegi ütlemine ühest forbes'ist (pigem local consumerite kohta) - väidetavalt pidi sealsele seltskonnale olema "question of pride" oma toodangut maailma eksportida ning samas välitda import toodangu tarbimist...well...in the long run peaks süsteemi efektiivne funktsioneerimine eeldama ju kahepoolset kaubandust?

    ...ja ASEAN-is jätkuvalt sama tendents - (A'la Filipiinid, Malaisia, Tai) - Suured hierarhilised pere corporatsioonid tõmbavad niidikesi, kas siis avalikult või mitte...Indoneesias on olukord praeguse presidendi all parema suuna võtnud kuid kauaks?

    BTW, Nuwanda kui saaksid äkki jagada linke kus taolisi study'sid lugeda saaks oleks igati tänulik!
  • To: CMike

    Ega ma ise mingit "study" pole lugenud - rohkem tyhikargaja! Aga naiteks selle Esmaspaeva Financial Times comments&analysis lehel oli sellel teemal jutuke.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon