Eesti maa pikaajalise investeeringuna - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Eesti maa pikaajalise investeeringuna

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ma tean, et see on pisut patune mõte siin leheküljel rääkida finantsvarade asemel maasse investeerimisest, kuid äkki ikka tasub Eesti maad kokku osta. Välismaalased ja vennad Vitjukid ju teevad nii.

    Pealegi on EL-is vist ikka maa hinna palju kõrgemad kui Eestis. Ja Eestis hinnad ning sissetulekud tõusevad, põllumajandus hakkab eurorahasid saama ja maa kogus on piiratud.

    Kui palju üldse maksab Soomes-Rootsis põllumajanduslik või rekreatsioonilise otstarbega maa? Ise mõtlen, et piiratud finantside tõttu võiks veel kaaluda maa ostu väljaspool Tallinnat. Sinna pole välismaalased veel eriti jõudnud. Tunnistan, et tasuvuses loeb üksnes asukoht.

    Kui suured need EL toetused ha kohta tulevadki? Selle kaudu saaks tuletada enam-vähem maa kasulikkuse põllumajandustootjate jaoks ja näiteks põllumajandusmaa hinna kui miinimumi üldse.

    Idee on pöörane, kuid rongist võib ju maha jääda. Maa hind on all kuni keskmine põllumees on EL mõistes vaene. Kuniks?

  • Table 1 VOA Property Market Report (PMR)
    Value of Agricultural Land with Vacant Possession
    England & Wales
    £ per ha.
    Type of Farmland
    Arable Dairy Mixed Hill
    Apr. 98 8,358 8,245 7,304 3,006
    Oct. 98 8,013 8,307 7,294 3,011
    Apr. 99 7,709 8,030 6,936 2,932
    Oct. 99 7,659 7,958 6,741 2,808
    Apr. 00 7,585 7,808 6,674 2,717

  • See on vähemalt 160 000 EEK/ha. Eestis saab ka hea maa 4000 kr/ha. Vahe on 40 kordne.

    Eeldusel, et 30 aasta jooksul tõuseb maa hind Eestis pooleni sellest ja sealne tase tõuseb ka, tuleb oodatavaks keskmiseks aastaseks hinnatõusuks... Finantskalkulaator jäi koju.
  • Selle ideega oled sa vähemalt 5 aastat hiljaks jäänud. Erastamised on praktiliselt läbi. Praktiliselt kogu väärtuslik põllumaa on JUBA tootjate omanduses, neile erastamisel või nende käes rendil.
    Välismaalasi - kokkuostjaid on nendest armetu käputäis. Uued seadused ka tulekul, mis sinul kui spekulandil maa ostmise päris raskeks teevad.
    Põllumaa hind arvatavasti tõuseb mingis korrelatsioonis toetuste suurenemisega. 10 aasta jooksul võibolla 2...3 korda. Aga sedagi paikkonniti - seal kus tugevad tootjad omavahel tuld annavad. Seal ongi see tähtis asukoht.
    Suuremad hinnatõusud on ikkagi seoses sellega kui sinna maa peale midagi ehitama hakatakse.
    Vitjukidest ära küll eeskuju võta. Need tükid, mis nad ülemõistuse hindadega oksjonitel endale said, siis kui EVP oli 30..40 senti, tulevad varsti uuesti müüki. Seal hulgas on ka sellist kraami, mida pole mõtet isegi tasuta endale võtta. Siiski Saaremaal peaks neil ka üht-teist head varuks olema.
  • Ma olen lugenud, et EL-is on toetused 1 ha haritava põllumajandusmaa kohta keskmiselt 8000 EEK. Sellest ka maa kõrge hind. Kas EL hakkab ka Eestis samasuguseid toetuseid maksma... kahtlen. Aga kindlasti mingit laadi positiivne tõuge tuleb. Muide, sama teema on veel aktuaalsem näiteks Poolas. Seal on põllumajandusega tegelejate arv suurem ja paljud põllumehed arvestasid, et varsti on nad dollarimiljonärid. Aga võta näpust... EL pakkus esialgu ainult 25% oma toetuste tasemest. Tingimused on olulised, just tingimused. Minu jaoks ei ole see kunagi olnud argument, et EL-is on nii ja naa. Pole ju nii, et igal pool EL-is on samad hinnad. Selle keskmise toetusegi puhul on ju domineeriv Saksamaa, Prantsusmaa tase. Kui nüüd uued ühinejad on nõus oluliselt madalama toetuste tasemega, siis loomulikult ei saagi maa hinnad samale tasemele tõusta.
    Ma usun, et pigem EL-is maa hinnad järgmise 10 aasta jooksul langevad (eriti kui subsiidiume hakatakse koomale tõmbama) ja Eestis on tõus kuni 15% aastas. See tähendaks, et 5 aastaga hinnad kahekordistuksid. Praegu on hinnad siiski pigem 7000-10000 krooni/ha (hea maa eest piirkondades, kus tootmine ikka käib).
  • Ei tea mis andmeid US omab aga riik pakub Valgejõe äärse maa eest 5000 krooni hektari eest ja seda koos metsaga. Jutt poligoni alla jäävast maast.
  • 7000-10000 on see hind , mis küsitakse. Sellise hinnaga tehinguid tehakse harva. 3000...5000 on enamus diile. Ja ka heade maade puhul seal kus tootmine käib.
    Ma usun ka , et Euroopa Liidus põllumaa hind langeb.
    ads - juhul kui sa 10 aasta raied ise ära teed , on selline hind metsamaa eest üldjuhul üle praegu makstava turuhinna. Polügoni maadele analoogne läbiraiutud metsamaa maksab 10000...40000 kroonini kinnistu, olenemata pindalast.
  • Ei noh, ma ehk väljendasin valesti. Selline hind ongi siis, kui mitu tootjat omavahel maa pärast konkureerivad ja see on n-ö põllumajanduslikult maksimaalselt mõtekas hind. Üle selle makstes läheb põllumajandusliku tegevusega raskeks plussi jõuda (tänaste hindade baasil). Kui tegemist on ainult ühe soovijaga, kel on ehk hoopis teised plaanid (seesama polügoni näide või ka näiteks mõni tahab kuhugi kaugesse paika konkreetselt maja ehitada), siis võib hind muidugi erineda. Ma pidasingi eelkõige silmas põllumajanduslikku kasutust. Kui tegemist on ikka lepavõsaga, siis seda kergelt põllumajanduslikuks ei tee. Maa ja maa ... seal on ikka väikesed erinevused.
  • Osta tasuks vast seda, mis logistikakeskuste lähedusse jääb: laoplatside-ruumide jaoks v6ib tulevikus müüki minna.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon