Soome keskmine palk - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Soome keskmine palk

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Veidi infot Soome keskmise palga kohta, mis viimases kvartalis oli 2200 eurot, meestel keskmiselt 2400 eurot ja naistel 2000 eurot.
  • Tahan ka keskmist palka saada! Soome keskmist palka!
  • palu sealt maksudena maha läheb kesmiselt?
  • Eesti keskmine palk 2002 a. III kvartal oli 5853 krooni. Soomes IV kvartal 34422. Nii võttes vahe 5.9 kordne. Soomes maksud vast karmimad kui Eestis? Huvitav palju vahe on kui kättesaadavat raha arvestada? Ja teades mis maksab õlu >Soomes poes ja pubis siis pakuks et selle järgi elatustase sama :-)
  • teades seda, et 2004 aastast alates võib estist sinna üle piiri viia sisuliselt autotäie alkoholi, on soome riik mures rahva ellujäämise pärast. ilma naljata, nad joovad end lihtsalt surnuks eestist toodud odavast viinast.
  • pole need hinnad nii hullud midagi, aga tulumaks voib ulatuda isegi kuskil 40% tuuri.
  • Velikij, hetkel on käimas viinaaktsiisi yle kiivas arutelu, nt Koroma pakkus välja hea lahenduse:"laseme teistel EL riikidel t6sta aktsiise, soomega samale tasemele"
    myhahahhaaaa...

    ilmselt alandab soome riik aktsiis 2004.a.


    Azzie, Ollila maksab tulumaksu 59% peaks olema veel peale 4,4% pensionimaksu ja 0,4% tööv6imetusmaksu. kui ma ei eksi, siis sai ta eelmine aasta 6M€ palka kätte ja maksis enim tulumaksu.


  • Kuda soomes sotsmaksuga on? Kui on töötaja maks ja tolles 2200 euros sees, siis võib eesti 6000 kroonisele keskmisele palgale veel kolmandiku juurde virutada, et võrdlus õiglasem oleks.
  • AloV, elekter on Soomes kaks korda odavam. Keskmist palka arvestades meil 12x kallim. Õlu võib joomata jääda, aga elektrita on valus küll.
  • Kogu palga eest elektrit? See oleks tase. Ja üldse ei ole kindel, et ta seal nii odav on, neil seal parajasti ju elektrikriis. Aga ostujõu pariteeti arvestades võiks Soome palga vast kahega jagada ja siis võrrelda.
  • CIA leheküljel on toodud Eesti GDP per capita ostujõu pariteetsuse alusel $10 000 ja Soomes $25 800. Andmed on küll suhtelised vanad 2001 est. Huvitav kuidas nad ostujõu pariteetsust määrasid? http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/fi.html
  • Aga kui me nüüd sügisel hooga ennast Euroopa Liitu hääletame, siis on meil varsti ka samasugused hinnad kui Soomes ning kolm korda võite arvata, kas palgad ka samakiirelt tõusma hakkavad kui hinnad. Kas Teie olete nõus Euroopa Liitu minema, kus meie keskmine jõukus on 40% Euroopa keskmisest?
  • kinks, kulla inimene, saa aru, Euroopa Liit on küll suur ja keeruline masinavärk, kuid õnneks ei kirjuta ta meile ette, mis maksab vorstikilo poes.

    See et meil on mõned ilusate vuntsidega, aga väga haige mõtteviisiga ministrid (ei pidanud silmas Siim Kallast!), ei tähenda seda, et EL oleka kõiges süüdi.

    Ennekõike on süüdi eesti seaduseloojad ja juristid, kes täidavad Brüsseli lollusi Saksa täpsusega. Aga sinna pole midagi parata, sest inimene ei muutu.

    Parim näide on tänases Postimehes, kus selgitatakse, kuidas Talnas ikka veel ei pea parkimise eest. maksma. Pärast seda tahaks tõesti ükskord juba kahelauselist põhiseadust ja kõva kätt, kel on ainuõigus otsustada kõike.

    Vaat sinna on enne valimisi viinud meid lollid juristid ja nende peamees!
  • Velikij, meessoost kodanik, nagu oli juba tulumaksu teema all juttu, siis mingi asi ei toimi alati üks ühele nii nagu see esimesel vaatel paistab ja EL kirjutab ette küll. Näiteks importtoiduainete hinna tõus läbi subsideeritud hindade kadumise (troopilised puuviljad). Minu jaoks on see näiteks vägagi oluline artikkel.

    Samuti tõusevad ka kodumaiste toiduainete hinnad, seda küll pisut aeglasemalt. Algas see juba tsut aega tagasi, kui hakkasid kehtima euronõuded. Küsi näiteks maainimestelt, mida nad arvavad euronõuetest, nad võivad sulle kallale tulla, niiet ära parem küsi. Ühesõnaga nõuab euronõuete täitmine suuri lisakulutusi, lisakulutuste kasvamisel, võiks nagu tõusta ka müügihind. Lehmapidaja jaoks küll veel pole tõusnud, õigemini pole ta veel poole viimase aasta raha kättegi saanud, aga piimatööstused peavad olema tipptasemel ning kontroll on otse ELst.

    Hinnad tõusid isegi euroopas, kui nad ühisele eurole üle läksid.
  • Loe ja imesta küll see Kinks on üks tark naisterahvas...
  • Kinks, miks vasakpoolsed ei poolda maailmas järjest rohkem levivat nn. ausat kauplemist, kus banaanivabriikide troopiliste puuviljade- ja kohvikasvatajatele makstakse õiglane hind nende toodangu eest, jättes kõrvale rahvusvahelised kaubandusfirmad, kes dikteerivad enamusele talupoegadest röövellikud kokkuostuhinnad ise suurt kasumit teenides?
  • täpsemad andmed Ollila kohta:
    2002.a. sai palka koos boonustega 2 901 633€. + optsioonid
    2001.a. oli Ollila kogutulu 10,05M€ (palk, bonused ja optsioonid).

    andmed on SECle esitatud 20Fst
  • kuna ka soomes valimised tulemas, pakutakse ka seal lubadusi,
    üks selline näiteks--- kui palk alla 1000 euro, oleks see inimesele maksuvaba????
  • Ma rõõmustaksin hoopis siis kui esimesed 1000 euri maksuvaba oleksid.:)
  • Marga ajal oleks see 2200 olnud siis 13200. Viimases on lihtsam arvutada, kuna kummalisel kombel kippusid kõik olulisemad hinnad olema siis numbriliselt lähedased. Näiteks taksokilomeeter 7 , sigeretid 20, samuti auto ja korterihinnad (ca 20.000). Sellsiel taustal ei ole Soome palk üle mõistuse suur, ehk 2 korda saavad nad reaaltuludes rohkem, aga nii palju kui mina olen oma sõpradega rääkinud, jäi pärast ca 18K marga palgast vältimatute kulutuste (korterilaen, auto, söök etc) mahaarvamist nii paarsada marka vabaks kulutamiseks iga kuu järgi. :-)
  • Tere! Kinksil on õigus. Kui Soome liitus EU-ga tõusid kõigepealt puuviljade hinnad, kuna väljaspoolt EUst toodud kaubale pandi räige toll peale. Ja muude toiduainete hinnad tõusevad ka, aga aeglasemalt, just tänu "infrastruktuuri" nõuetele. Raunole vastuseks, et selles 2200 EURis on sees töötaja poolt makstav sots. maks (4,4%), kuid firma maksab veel mingi satsi (selle % saamiseks on keeruline valem - sõltub firma investeeringute tasemest, inimeste arvust, jne). Olen võtnud kursusi Helsingi Kauppakorkeast ja raamatupidamiskursus maksudest tekitas mulle küsimuse, kes see hull siin üldse on tahtnud firmat teha - seitse nahka kooritakse. Eesti maksutase on selle kõrval nali. Priitp - Su sõbrad võib-olla teenivad soome keskmist palka, et neil nii vähe kätte jääb. Majandussfääris teenivad kõrgharidusega inimesed üldiselt nii palju, et kuus jääb vähemalt paarsada euri nn. vabaks kulutamiseks üle, ka siis kui tm määr on 40%.
  • Kas keegi on ka sellest kuulnud, et Soomes on näiteks teleka omamise maks. Kui ma sellest kuulsin, pidin algul tooli pealt maha kukkuma, pärast aga ei suutnud seda väga kaua uskuda.

    P.S. AnniK, rikkad elavad igal pool hästi. Nii et neil pole vahet, kus elada.
  • AnniK,
    see paarsada euri on 3000 krooni ehk Soome hinnataset arvestades maksimaalselt 1500 krooni Eestis. See ei ole just megakõvapalju raha, kahjuks. Mulle tundub, et kõrgharidusega inimestel Eesti majandussfääris jääb nende keskmisest 25K palgast rohkem vabaks kulutamiseks kui see 1500?

    Muide, mina, hull, hakkan varsti Soome firmat tegema, eks siis ole näha :-)
  • Velikij,
    jaa, selline maks on neil olemas. Sellega toidetakse riigiringhäälingut, mujalt riigikassast ei saa nad midagi. Maksavad need kellel on. Meil maksavad kaudselt kõik.

    Juhul kui sa tõestad kontrollile (käivad sellised ukse taga) ärä, et sa ei SAA (kui saad, aga ei vaata ei kõlba) tehniliselt YLE saateid vaadata, siis ei maksa.
  • velikij, kui ma 6igesti mäletan, siis oli see vist 64€ poolaasta. ka mind kimutati selle maksuga, ylepäeviti mingi helistas, et maksa ära. ei maksnud!
    nt helsingis tehakse/tehti selle sellel aastal lauskontroll nendele, kes pole maksnud.
  • Mul sõber lubas igatahes kõigepealt pilapoest koerajunni osta ja selle telekaaluse peale panna puhuks kui kontrollid peaksid tulema. Siis lubas pakkuda Gevalia kohvi (mida pakutakse mõnede tõlgenduste kohaselt mitte ootamatule, vaid kutsumata külalisele) ning paluda abi ootamatult kadunud teleka otsimisele kapi alt ja lauasahtlist. Kui aga seal telekat ei leia, teatada naeratades, et hullumajas talle määratud med õde tuleb teda varsti külastama, ehk otsime siis koos...:-)
  • PriitP - miks Sa siis Soome oma firmat tegema hakkad, kui arvad, et Eestis jääb majandusinimesel 25K rohkem kätte? :-).
  • Nohh, aga soomlaste (ning ka rootslaste) kiituseks tuleb öelda, et Eestis üheks paremaks peetav analüütik soovitab šnitti võtta nende maksusüsteemilt. Ning teda toetab väga palju Eesti kodanikke, kes kardavad, et Eesti muidu naabrite seas valge varesena silma paistab.
  • AnniK,
    mitte 25K kätte ? Kuidas sa nii välja lugseid.

    Mul on vaja keha Soome, kuna kliendid on kõik seal. Saab tootearenduseks eurotoetust lunida.
    No ja siis ma tahaks sinna ühe kaupluse ka teha, kui piisavalt hullu raha kunagi leian :-)
  • Sul oli segaselt öeldud. Anyway, olen ikkagi arvamusel, et soomes ja skandinaavias 8h (just nimelt 8h, mitte 10 ega 12 ega rohkem h-sid) töötades ja kõrgeid maksusid makstes jääb ikkagi rohkem raha kätte kui Eestis. Müts maha Su ees, et Soomes firmat hakkad tegema. Firma tegemine Eestis on igatahes tunduvalt lihtsam ja odavam. Ja veel hullem on Soomes firma lõpetamine, kui äri välja ei peaks tulema... Loodetavasti, Sul aga äri õnnestub.
  • AnniK,

    Ok :-)

    selle vaba raha asjus jääme ilmselt eriarvamusele, aga mõtle selle üle miks iga 2 aasta Soomes TuPo kaklus käib ja miks see käib naeruväärselt väikeste summade üle. See aasta vist paarsada krooni kuus lisa. Kas ei ole see mitte tingitud sellest, et pikkade traditsioonidega heaoluühiskonnas on riik täpselt välja arvutanud kui palju saab maksudega ära võtta? Ja ära võetakse täpselt kõik, vaba raha praktiliselt ei jää :-(. Eestis aga riik on veel rumal, ta ei tea tegelikke sissetulekuid, tegelikku maksu- ja elamiskulude koormat ja seetõttu on see vaba "aken" veel mõnedel õnnelikel olemas.... Aga mitte kauaks, õige varsti saavad ka meil kulud ja maksud ühes punktis kokku.
  • Hmm.. tupo'sid teevad ametühingud ja teevad seetõttu, et riik on jälle makse tõstnud. Nii et tulemus on tavainimesele 0. Majanduse- ja sealt ka sissetulekute kasv tuleb pigem tänu heale ekspordile. Ja palku ei tõsteta soomes ainult ametühingu käsu peale...
    Soome riigil kulub muideks kõige rohkem raha terve p... täie töötute ülevalpidamiseks. Need on inimesed, kel on vale haridus ja elavad kah kuskil karup..s. Ja kõigele lisaks on suurel osal inimestel selline ehe töölismentaliteet, et miks mul elektrikul ei ole sama palju palka kui Jorma Ollilal...:-). Ma usun, et Eesti ei jõua soome lahendusteni ka Edgariga eesotsas, kuna töölisriiki saadi näha ja kogeda oma 45 aastat.
  • Vaata ikka

    http://www.veronmaksajat.fi

    Seal on ka tulumaksude kalkülaatorid sees: millise palga või pensioni pealt võetakse millised tulumaksud jne.

    Keskmine tulumaks? Misasi see on?
  • Velikij:

    Soomes pole mingit riikliku telekaMAKSU olemas.

    Siin on YLE, public broadcasting corporation nagu BBC ja teised, raadios ja televisioonis. YLE finantsieeritakse litsentsidega. Ma ei tea kuidas näiteks ETV finatsieeritakse? Riik maksab kinni?
  • Ah et litsentsiks nimetatakse siis seda, mida iga leibkonna pealt korjatakse! Ja mis põhjusel soomlastel on sageli kombeks enne ukse avamist küsida, kes on.
  • Kas sarnast litsentseerimist mitte eestiski 50ndatel - 60ndatel ei kasutatud?
  • Luuser,

    50-60ndatel ei mäleta, et oleks kasutatud, seda ennekõike telerite ülimadala penetratsiooni tõttu, eriti 50-ndatel.

    Küll aga kasutati sama süsteemi Kliki ajal raadiovastuvõtjate maksustamisel. Siis võis nii mõnegi jõukama küla metsa servalt uhke aparaadi "leida"
  • to harts:

    Jah nimetatakse küll.

    Kuid seda ju ei korja riik või vallad (kunnat), teiste sõnadega see pole mingi maks, vaid seda korjab YLE Oy, ja seda võib parem võrrelda ajalehe tellimisega - kuid samamoodi vabatahtlik ta küll ei ole.

    Kas sul litsents on või ei - see on muidugi su enda otsustada.

    (Muidu, mul hetkel litsentsi pole. Olen halb inimene.)
  • Hei veronmaksaja,
    millal digi-TV boxi ostad?
  • Hei veronmaksaja,
    millal digi-TV boxi ostad?
  • Hei veronmaksaja,
    millal digi-TV boxi ostad?
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???
  • hei veronmaksja,
    millal digi-TV boxi ostad???
    Siis vist ei saa ilma maksmata???

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon