Börsipäev 8. aprill - kas Saddam on veel elus? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. aprill - kas Saddam on veel elus?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere hommikust!

    Vaatamata sellele, et USA futuurid on ca 0,7% plussis kauplevad Euroopa indeksid esimese kauplemistunni järel kõik miinuses.

    Nafta hind liigub endiselt aasta madalaima taseme 24.00 USD barreli kohta ligidal.

    Tallinna börsil tekitas tänases Äripäevas ilmunud kriitiline artikkel Baltika kohta muidu vähelikviidsele aktsiale pisut käivet, :), hinnalangus -3,9%.


  • Sõda tundub väga edukalt kulgevat, kuid... kas sõja ja majanduse areng kulgeb enam nii käsikäes kui kunagi... midagi laastavat ju see endaga USA'le kaasa ei toonud. Pigem hakkab peale sõda toimuma ülikiire majandusareng Iraagis. USA majandusele aga ei tähenda see väike ristiretk midagi.
    IMF tõi USAle uue ohu välja, 40% tõenäosusega ootab USA ees kinnisvarakrahh.

    Eestis pidavat jooksevkonto defitsiit jätkama jõudsalt kasvamist. Huvitav, kas välisinvestorid muret oma raha saatuse pärast ei tunne, või leiavad, et USAs ja Euroopas on veel riskantsem?
  • Eelturg USA-s paistab küll tugevas miinuses olema miinuses olema???
  • Tere hommikut ka minu poolt,

    Tänane hommik leiab futuurid protsendi jagu rohelises, dollari veidi tugevamana euro vastu ning nafta hinna pool protsenti eilsest kõrgemal.

    Sõda tundub praktiliselt läbi olevat ning nüüd paljud turuosalised hakkavad otsima järgmist katalüsaatorit järgmise liikumise jaoks. Hakkavad kõlama jutud selle kohta, et nüüd hakatakse jälle keskenduma majandustulemustele, mis nagu paljudele teada ei ole just eriti säravad. Ühe kogenud turuosalise arvamus on aga see:

     Oh please, I could have said the exact same thing in 1991 -- and lost a ton of money and killed a magnificent opportunity. And this war has gone better than the one in 1991!

    More important, what do you make of Siebel Systems? It pulled a Friday-night special. Nothing's worse than a Friday-night special, when the company waits until everyone's left for the day to warn. I used to hate companies that did that. The warning was miserable. Horrible. Awful.

    And what's the stock doing? It is going up. How do you explain away that one? That's what happens at the end of the war. That's what happens when people decide "that's past, I accept that it's past and now I am on to what will happen after."

    That's the way things work in this business.


    Mõtlesin korra pöörduda tagasi 1991. aastasse, kui ameeriklased esimest korda ründasid Iraaki. Mis tegi turg siis?

    Liitlaste rünnak algas 17. jaanuaril, S&P500 indeksi olles 310-315 kandis. Tegemist oli õhurünnakutega, mille eesmärgiks oli halvata vastase infrastruktuur. Seejärel liikusid sisse eriüksused ning nende järel juba suuremad maaväed 24. veebruaril. Selleks ajaks oli S&P500 indeks tõusnud 370 punkti tasemele (18%). Sõda oli läbi 28. veebruariks ning S&P liikus üles veel 10 punkti 380 tasemele (21%). Turud tõmbusid vahetult pärast võitu veidi tagasi, kuid trend ülespoole jäi puutumatuks.

    Heidame korra pilgu viimaste nädalate südmustele. Kuigi sõja alguseks võib lugeda 19. märtsi, siis turud hakkasid liikuma juba circa nädal varem. S&P500 indeksaktsia SPY oli oma põhjas $80 juures ning eile lõpetas 10% kõrgemal. Kui Bagdadi sisenemist võib põhimõtteliselt pidada sõja võitmiseks, siis peaks meid ees ootama veel vähemalt 10% tõus. Mis võivad olla selle katalüsaatoriks?

    a) Saddami tabamine. Liitlastel on veel vallutamata Tikrit, kus asuvad Saddami kuninglikud paleed.

    b) Veel kadunud sõdurite elusalt leidmine.

    c) Iraagi ametlik kapitulatsioon.

    Lisaks sellele kuuleme järgmise nädala-paari-kolme jooksul veel palju kasumihoiatusi, kuna üldisest ebakindlusest paljud firmad oma kulutused/investeeringud edasi lükanud. See toob endaga kaasa turuosalisi, kes ennast nende peale lühikeseks müüvad. Mida aga peab mõistma on see, et suur osa nendest tellimustest tulevad tagasi neid lühikeseks müünud turuosalisi pigistama (Või vähemalt teoreetiliselt peaksid).

    See, mille tunnistajateks olime eile, oli pigem kasumivõtmine, kui uue trendi algus. Veidi ettevaatlikuks teeb vaid biotehnoloogia märgatav nõrkus. Biotech on reeglina olnud indikaatoriks turu üldise liikumise prognoosimisel.

    Nasdaq 100 (QQQ) tuli alla terve päeva ning jõudis enam vähem täpselt toetuse juurde, mis on hinna kinni püüdnud juba mitmel korral. Tasub tähele panna, et õhuvahe ("Gap") täideti ka täpselt. See vihjab võimalikule põrkele. (Stop $26 all).

    Yahoo (YHOO) käis kohe päeva alguses ülalpool $25 piiri ilmselge eesmärgiga võtta välja turuosaliste stopid enne, kui liigutakse tagasi alla. Suurem osa päeva käibest tehtigi just $25 piiril, mis vihjab sellele, et aktsioon õnnestus. Õhuvahe täideti just viimase 20 päeva toetuse juures. See aktsia näeb väga tugev välja.

    Barnes & Noble (BKS) proovis kohe päeva alguses kõrgemale murda, kuid jõud sai otsa. Vaatame, mis edasi saab.

    Conexant (CNXT) avanes eile päris kõrgelt osaliselt turu üldise positiivsuse foonil, osalt uudise mõjul, et firma on saanud suure tellimuse Hiinast. Käis korra eelmise päeva madalama taseme juures, seda murdmata. Ma olen aktsia suhtes positiivne.

     

    sB

     

  • Sorry! Eelturg ei ole siiski tugevas miinuses, nagu algul paistis.
  • Tervist kõigile,

    Endiselt on kogu turu tähelepanu sõjatandril, seega vaataksin taas S&P 500 graafikut, selle laiapõhjalise indeksi järgi liigub praegu ilmselt kogu turg (vaatasin viimast viit päeva). Turg on mitme taseme vahel koridoris, edasine liikumine sõltub üsna palju sellest kuhu suunas murtakse.

    Futuurid on USAs kerges plussis,mitte siiski nii võimsalt kui esmaspäeval. Sõjarindel läheb liitlasvägedel üsna hästi, juba isegi loodetakse, et Saddam ja ta pojad võivad olla tapetud. Täpsem info ei tule siiski enne kui 3 päeva pärast, just nii kaua läheb DNA analüüsi tegemiseks.

    Endiselt arvan, et kahe kuu pärast ei pruugi Iraak enam uudiskünnist ületadagi, ning peatselt läheb turuosaliste tähelepanu majanduse ja ettevõtega toimuva suunas ja seal midagi ilusat ei toimu. Lühiajaliselt on turg ilmselt väga volatiiline ja kuna liikumine toimub vaid sõjauudiste peale, siis ka üsna raskesti prognoositav. Seega opereerige väikeste summadega.

  • miks see nädal enam A.Kadajase TA-graafikuid pole?
    Ega ta ometi haigeks jäänud?
  • Volatiilsust peegeldav indeks VIX langes esimes korda pärast selle aasta esimesi päevi alla 30 punkti, suhteliselt madal volatiilsus näitab, et hirmu pole. Kui turg praegustelt tasemetelt ralliks, siis langeks VIX ilmselt veelgi ja kui VIX langeks 20-ni, siis ilmselt oleks ka ralliga ühelpool (ajalooliselt on siis ka turg tippe teinud - hea shortimiskoht).

    Praegusel ebakindlal ajal peaks volatiilsus olema kõrgem ja hirm suurem, madal VIX paneb kahtlema tõusu jätkumises.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon